B.O.P.E - Бразилска специјална единица

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
S

Shellshock nam67

Гостин
Абе ти што пишуваш?

Ау модерно оружје вели? А кои терористи се наоружани само со пиштоли? :facepalm:

А годините твои и за сваќањето твое :facepalm::facepalm:

so e rabotava ???
so koe tvoe znaenje ti ce se meris so moevo sedi miren :LOL:
ne mi e celeta da vlezam vo nepotrebna diskusija so tebe. ednostano ako imas kontra argument na osnova izlozi go demantiraj me vaka samo nepotrebno kakas :гомце: , na nesto sto vrska nema so temava.
Imas fala bogu net sporedi, vidi sam ce se uveris.
Sto bi rekla Svetlana novninarkata od Win win emisijata ne pravi spinovi :pos:
i dobro citaj so sum napisal sto e najvazno !!!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
so e rabotava ???
so koe tvoe znaenje ti ce se meris so moevo sedi miren :LOL:
ne mi e celeta da vlezam vo nepotrebna diskusija so tebe. ednostano ako imas kontra argument na osnova izlozi go demantiraj me vaka samo nepotrebno kakas :гомце: , na nesto sto vrska nema so temava.
Imas fala bogu net sporedi, vidi sam ce se uveris.
Sto bi rekla Svetlana novninarkata od Win win emisijata ne pravi spinovi :pos:
i dobro citaj so sum napisal sto e najvazno !!!
единственото заради кое таа се нарекува специјална од другите професионални единици е што има средства и техника која им овозможува во градски услови да бидат чекор напред од непријателот (обично терористи) било преку блиц бомба, било преку солзавец, рушење на ѕидови, користење на снајпери, нуркачи, деактивирање на бомби итн.
Ова е аргументот момче! Ама ти ми забега пак со ножеви, автоматски пушки, принцови и принцези!

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
И Србите имаат нешто слично, им се вика САЈ(Специјална Антитерористичка Јединица) ........... незнам дали и ние имаме ваква единица !

S

Shellshock nam67

Гостин
И Србите имаат нешто слично, им се вика САЈ(Специјална Антитерористичка Јединица) ........... незнам дали и ние имаме ваква единица !
da znaci da razgranicime ove se strikno za borba protiv kriminal i eventualno borba protiv teroristi, ne i za voeni akcii.
Znaci strikno za policiska upotreba.

S

Shellshock nam67

Гостин
kaj nas se Tigrite i edinica za brzi intervencii vo ramki na policija
vo Armija Volcite Leopardi, i Skorpionite
--- надополнето: 1 април 2012 во 21:52 ---
Тигрите се за поголеми воени интервенции, но мислам дека не се за урбана борба ?!

sekoj edinica vo sostav na policija bilo kade vo svet ima obuka za urbana borba, (duri i voenite specialci pominuvaat niz taa obuka taa e osnova za sekoja ednica )

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Тигрите се за поголеми воени интервенции, но мислам дека не се за урбана борба ?!
Тигрите се полициска единица исклучиво за операции во урбани услови.
За надвор од урбани услови (кои се за време на војна) се користат армиски единици како волците.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
a koja edinica po tebe bi bila na vrvot koga stanuva zbor za urbana borba gradi vo gradi.
sepak pred da kenjas dobro zapoznaj se so nivnata obuka metodite i pred se nivnata efikasnost nasprema Swat na Amerite ce vidis koja efikasnost ja imaat tie a koja ovie.
I persijcite gi imale Imortals( besmrtnici eden vid na specialci vo toa vreme ), ama Spartancite bile nbr 1 vo toa vreme i toa ne zaboravi 300 vojnici nasprema 250 000 iljadi vojnici.
Sto znaci i te kako e bitna obukata disciplinata i borbeniot moral i normalno e da ima razlika od edinica do edinica !!!

najspremna edinica na svet koga stanuva zbor za urbana borba (duri nekoi izvestai velat deka bile podobri od Izraelcite (koi sepak mora da priznaeme za urbana vojna se nbr 1 vo svet ).
Ја мислам дека си правиш филм малку, по гледањето на филмот Tropa de Elite!
Прво да ти кажам BOPE е еден вид на Жандармерија и е под команда на Воената Полиција на Рио Де Жанеиро и оперира само во средината на Рио Де Жанеиро.Неможш да правиш споредба на таква единица со единица која оперира во целата држава (пример Полицициски и Жандаремерија како GSG9, GIGN, EKO COBRA, Alpha Group, FBI HRT и слични единици) и автоматски ја правиш најдобра на свет.Во неколку мои постови сум спомнал дека таква листа тешко се прави.И не прави споредба на таква единица со единица како Американските SWAT кои се оствари и основачи на таквите единици.
И уште нешто, горе доле на секој ваков пост спомувате некои си извештаи! Кај се тие извештаи дај да ги видиме?

Мислам дека први се Израелците, па потоа Бразилциве(БОПЕ), а Америте(СВАТ) се трети ...... отприлика по мое гледиште !
А и Русиве(СпецНаз) се ептен гадни(јаки) !
Мислам дека штотуку си направи своја сопствена листа, а далеку до реална листа!

Joe_Satriani

Dream Theater Fan
Член од
30 ноември 2009
Мислења
79
Поени од реакции
106
Јас се согласувам донекаде со ELSE како дојде до заклучок дека баш овие бразилците се најдобри? (од овие 2 филма ? ) Има милион фактори според кои се мерат кои се добри ама најдобри нема сигурно...и нашите волци се добри поминуваат страшна обука, француските пустински лисици се едни од подобрите, фоките (SEAL), британските SAS и др. Не велам дека се лоши BOPE ама едноставно не можеш да кажеш дека се најдобри во свет. Како за информација студирам Факултет за безбедност и до сега имамe спомнувано спецјални единици ама за BOPE немам слушнато.

S

Shellshock nam67

Гостин
Ја мислам дека си правиш филм малку, по гледањето на филмот Tropa de Elite!
Прво да ти кажам BOPE е еден вид на Жандармерија и е под команда на Воената Полиција на Рио Де Жанеиро и оперира само во средината на Рио Де Жанеиро.Неможш да правиш споредба на таква единица со единица која оперира во целата држава (пример Полицициски и Жандаремерија како GSG9, GIGN, EKO COBRA, Alpha Group, FBI HRT и слични единици)

Ova e tocno za toa deka e taka taka e nikoj ne spori edinicata e vo ramki na rio i broi tocno 400 pripadnci
samata obuka kazuva deka se najdobri i izborot na kandidati

Filmot e odlicen kaj i da e vtoriot go simnuvam ce vidime toj kakov ce bide

и автоматски ја правиш најдобра на свет.Во неколку мои постови сум спомнал дека таква листа тешко се прави.И не прави споредба на таква единица со единица како Американските SWAT кои се оствари и основачи на таквите единици.
И уште нешто, горе доле на секој ваков пост спомувате некои си извештаи! Кај се тие извештаи дај да ги видиме?

Swat se gola voda
a prvi koi napravile specijalni ednici voopsto bile britancite i nivnite prvi SAS upotrebeni za sabotaza na germancite na tloto na Francija.
--- надополнето: 2 април 2012 во 18:00 ---
Јас се согласувам донекаде со ELSE како дојде до заклучок дека баш овие бразилците се најдобри? (од овие 2 филма ? ) Има милион фактори според кои се мерат кои се добри ама најдобри нема сигурно...и нашите волци се добри поминуваат страшна обука, француските пустински лисици се едни од подобрите, фоките (SEAL), британските SAS и др. Не велам дека се лоши BOPE ама едноставно не можеш да кажеш дека се најдобри во свет. Како за информација студирам Факултет за безбедност и до сега имамe спомнувано спецјални единици ама за BOPE немам слушнато.

Za najdobri edinici ako pravime muabet se samo 2 vo cel svet
i mene licno favorit mi se Specnaz :)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Имам читано негде за БОПЕ дека е најсмртоносна единица во светот, бидејќи просек и се 200 убиства годишно на криминалци, дилери, пљачкаши. Имам филм во комјутер се вика Tropa de Elite. Мислам дека има и втор дел.

Член од
29 ноември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
1
сè се тоа тренирани силеџии, тепачи и убијци... ама бидејќи се ’борат’ против нетренирани силеџии, тепачи и убијци, може сè да им простиме, така?

S

Shellshock nam67

Гостин
Имам читано негде за БОПЕ дека е најсмртоносна единица во светот, бидејќи просек и се 200 убиства годишно на криминалци, дилери, пљачкаши. Имам филм во комјутер се вика Tropa de Elite. Мислам дека има и втор дел.
kazi im prijatele ;) sega go simnuvam 2 del od zamunda ce vidime kakov ce bide :D

Kajgana Shop

На врв Bottom