Омнивор, веган или вегетеријан?

• Креатор на темата Креатор на темата Elena F.Sinatra
  • Време на започнување Време на започнување
Веке 9 години сум веган, чувството е прекрасно и јас на сите би им препорачала ако не ги исфрлат месото, млекото и јајцата од исхраната, барем минмално да ги внесуваат.
Имам многу придобивки од ваквиот начин на исхрана. Имам подобар имунитет и повеке енергија од времето кога јадев се и сешто.
Имам идеална тежина, здрава коса, нокти, заби и што мене лично многу ми прави кеиф е тоа што за разлика од оние луге кои јадат месо,јајца и млечни производи, кај веганите, телесните течности немаат непријатен мирис.

Не се сите исти и не секој организам е направен за веганска исхрана ;). Дај и на бела мечка веганска храна ќе умре исто како и на еден бивол ако почнеш да му даваш само месо, затоа секому своето. Има луѓе на кои месо им користи а не им штети исто како и обратно и системот кој кај тебе функционира не значи ќе функционира кај секого ;).

Мирисот доаѓа од преголема количина непреработени животински масти, месо и млеко. Јас дека млеко јадам на минимум често ги познавам „млекарите“ по мирис ама тоа е дека претеруваат со млечни производи а може и дека е варено.

Ако јадеш месо и млеко во разумни количини нема да има непријатен мирис зашто се е како што треба преработено :).

Тоа само го исклучува генетското модифицирање на храната. Се друго останува исто.

Кога ќе видиш плод кој е голем, монохромно обоен и убаво обликуван без мани и естетски привлечен, веднаш знаеш дека нешто не е во ред со него.

Природната храна не изгледа убаво. Природно јаболко или домат не се со големина на бебешка глава, со правилна форма и некоја колоритна нијанса, што ти изгледа како од палета извадена.

Не. Природниот домат е мал и кисел и почнува да омекнува по неколку дена. Природното овошје има црви во него и дупки и дефекти на површината. Знам затоа што сум јадела ваква храна.

Денес како што гледам и оваа органскава храна, за да остане на пазарот мора барем да држи до естетските стандарди. А за тоа е потребно да се штити од инсекти и паразити и да се храни некако. Природата не го прави тоа, човекот го прави.

Има природна храна која прекрасно изгледа, зависи што ќе подрабираме по УБАВО ;). И не секоја природна (без пестициди) храна е со црви и згужвана, си има цела наука како да одгледаш био производ и како да го заштитиш од штетници на природен начин. Си има препарати од билки кои служат за таа намена само кај нас малку се знаат.

Природниот домат може да е и голем и сладок тоа највеќе зависи од сортата, почвата и сонцето а помалку од пестицидите и ѓубрето (не дека се небитни). Погрешно е да се смета дека биолошко е неубаво, сум јадел био производи кои изгледале прекрасно а биле одгледано на 100% природен начин, така да нема генерализација ;) .

Во секој случај растителната храна е поздрава од месото.
Растенијата природно не содржат отрови, додека месото содржи, па колку и да е негувано животното. Јајцата на пример имаат повеке отрови одколку хранливи состојки, млекото не содржи отрови, мегутоа придонесува во создавањето на секрет во дишните патишта, воопшто не се препорчува кај болните од астма и кај оние луге кои имаат проблеми со грлото. Рибата е здрава, јас лично не ја јадам од морални причини, меѓутоа внесувањето на големо количевтво риба, може во голема мера да ги намали маснотиите во крвтта што при повреда би изгубиле големо количесво на крв.

Растенијата природно не содржат отрови, додека месото содржи, па колку и да е негувано животното. Јајцата на пример имаат повеке отрови одколку хранливи состојки, млекото не содржи отрови, мегутоа придонесува во создавањето на секрет во дишните патишта, воопшто не се препорчува кај болните од астма и кај оние луге кои имаат проблеми со грлото. Рибата е здрава, јас лично не ја јадам од морални причини, меѓутоа внесувањето на големо количевтво риба, може во голема мера да ги намали маснотиите во крвтта што при повреда би изгубиле големо количесво на крв.
Како човек што бил веган и знае низ што поминал за да биде тоа.Јас исто го гледав твојот аспект на живот и знам колку е тешко да одржуваш веганство.Но гледај од овој аспект,ако не било месото ние сеуште ќе сме живееле во праисторија.Како што сме биле подобри ловци,така нашиот мозок растел експоненцијално.Ако сме биле само на растителна храна,денес ни јас ни ти нема да сме биле тоа што сме.Сега вегетаријанството е скапо и кога ќе ја видам таа од 8-ка како презентира тоа за дека е здраво за краткорочен план е супер,али за долгорочен план имаш негативни ефекти.Косата ти опаѓа заради ниското ниво на цинк,тестостеронот исто така затоа што не внесуваш холестерол од животинска исхрана,исто важи и за естрогенот.Б-12 во алгата келп,али не е исто како што ќе го јадеш во црниот дроб на било кое животно.На крај краева се сведува дека ние сме врвот на исхраната и ние може да го контролираме тоа.Но ако ти се осеќаш супер и си внесена во тоа јас немам што да ти докажувам,камоли да ти велам дека грешиш.Човек има избор да верува во тоа што го прави,колку и да е лудо,ако те прави среќен продолжи напред.Јас не бев исполнет дур бев вегетаријанец и веган така да оставам на луѓето што сакаат да бидат тоа да го видат ефектот на вегетаријанството.

Дали е нешто штетно или корисно зависи и од количината така да не може универзално да се каже ;) .

Има растенија кои и те како содржат отрови ама најчесто не ги јадеме или ги јадеме во помали количини. Јади секој ден по 100 семки од кајсија или бадеми ќе имаш последици :).

Знам луѓе кои јадат јајца и се камен здрави, јас не осеќам дека јајце ми штети а би сум осетил 100 пати да не ми прија кога го јадам. Млекото варено е штетно (ствара слуз ко што кажа) а неварено никој повеќе не го консумира, стерилизираното не е ни млеко ама за тоа е најмалку млекото криво што луѓево го консумираат неисправно.

Една риба не мора да е поздрава од здрав елен, пак ќе речам зависи од количината и колку нечив организам е способен да ја преработи до максимум внесената храна, било од билно или од животинско потекло :).

Глутенот исто ствара слуз и кај повеќето е многу поштетен од месо, така да тврдењето дека само билните производи се корисни а секое месо штетно е фама.

Дали е нешто штетно или корисно зависи и од количината така да не може универзално да се каже ;) .

Има растенија кои и те како содржат отрови ама најчесто не ги јадеме или ги јадеме во помали количини. Јади секој ден по 100 семки од кајсија или бадеми ќе имаш последици :).

Знам луѓе кои јадат јајца и се камен здрави, јас не осеќам дека јајце ми штети а би сум осетил 100 пати да не ми прија кога го јадам. Млекото варено е штетно (ствара слуз ко што кажа) а неварено никој повеќе не го консумира, стерилизираното не е ни млеко ама за тоа е најмалку млекото криво што луѓево го консумираат неисправно.

Една риба не мора да е поздрава од здрав елен, пак ќе речам зависи од количината и колку нечив организам е способен да ја преработи до максимум внесената храна, било од билно или од животинско потекло :).

Глутенот исто ствара слуз и кај повеќето е многу поштетен од месо, така да тврдењето дека само билните производи се корисни а секое месо штетно е фама.
Не тврдам дека сите растенија се корисни, а секое месо штетно, сепак се согласувам дека зависи и од самиот човек.
На пример еден спортист кој троши многу калориии секојдневно, мора да јаде месо, за да ги надокнади истите, бидејки со растителна храна тоа не е возможно.
Јас сум мрзлив човек, не трошам многу калории, немам потреба да јадам месо.
--- надополнето: 30 март 2012 во 19:44 ---
Како човек што бил веган и знае низ што поминал за да биде тоа.Јас исто го гледав твојот аспект на живот и знам колку е тешко да одржуваш веганство.Но гледај од овој аспект,ако не било месото ние сеуште ќе сме живееле во праисторија.Како што сме биле подобри ловци,така нашиот мозок растел експоненцијално.Ако сме биле само на растителна храна,денес ни јас ни ти нема да сме биле тоа што сме.Сега вегетаријанството е скапо и кога ќе ја видам таа од 8-ка како презентира тоа за дека е здраво за краткорочен план е супер,али за долгорочен план имаш негативни ефекти.Косата ти опаѓа заради ниското ниво на цинк,тестостеронот исто така затоа што не внесуваш холестерол од животинска исхрана,исто важи и за естрогенот.Б-12 во алгата келп,али не е исто како што ќе го јадеш во црниот дроб на било кое животно.На крај краева се сведува дека ние сме врвот на исхраната и ние може да го контролираме тоа.Но ако ти се осеќаш супер и си внесена во тоа јас немам што да ти докажувам,камоли да ти велам дека грешиш.Човек има избор да верува во тоа што го прави,колку и да е лудо,ако те прави среќен продолжи напред.Јас не бев исполнет дур бев вегетаријанец и веган така да оставам на луѓето што сакаат да бидат тоа да го видат ефектот на вегетаријанството.
Мене воопшто не ми е тешко, навистина се пронајдов во ваквиот начин на исхрана. Имам доволно средства за да си приуштам разновидна растителна храна и да ги внесам сите состојки кои му се потребни на мојот организам.
Мислам дека секој човек си чувствува што му годи, а што му штети. Јас ја разбирам потребата на организмот од месо, мегутоа сум многу против салами, виршли, паштети, сувомеснати производи и сл. тоа е чист отров.

318265_336252816422923_278315862216619_848846_2004530283_n.jpg

ОМНИВОР (y)
За мене не претставува исхрана, да фатам по цел ден да јадам соја, семки, моркови, јаболки и варени компири - хипотетички зборам...Поготово за моја висина од 176 см и 74 кила, со таква храна за два дена ќе паднам во несвест...Не значи дека ова универзално го кажувам за сите, јас само за себе си зборам...Значи сирење, јајца, риба и месо(пилешко и телешко поготово...) ми се неизбежни...Кај мене во фрижидер ако не е застапено нешто од ова јас тешко дека ќе функционирам...Единствено млекото не го поднесувам, поготово варено :sick: - ќе цркнам после од тегоби...Значи си знам што му прија на мојот организам и самиот организам ми ја бара таа храна...
И сеа за јаглехидратите нешто...Пред неколку дена на ТВ гледав една од оние т.н нутриционисти како говори дека белиот шеќер и белото брашно се бела смрт и дека немало поштетно од тоа...Па ако е така до сега ќе се истребеше човечката популација...Па во сите десеrти, дури и во оние најквалитетните и најскапите има шеќер...Зар без шеќер ќе прават слатки...? И белото брашно не е толку хранливо како интегралното, но не значи дека ќе те убие...Јас бели пецива и тестенини обожавам и нема теоретска шанса да престанам да ги конзумирам - ниту пак ми штетат на нешто...Освен не дај Боже нагло да се здебелам (што нема шанси) или дијабетес да фатам па доктор да ми забрани да јадам тоа...Во друг случај - НЕ!!! Мајка ми баш ми викаше тогаш кога идеше емисијата, дека кога била она дете најомилена ужина на неа и на повеќето деца од маалото им било бело лепче домашно загреано во рерна со бел шеќер одозгора и вика сме биле здрави како дрен и полни со живот...
И да кажам за емисијата 8-ка со онаа Јадранка...Како прво таа не личи на човек - изгледа како неухрането зомби, со модри подочњаци и бледа кожа...И ми продава лекции за здрава исхрана на ТВ таму...Ќе им свари на тие таму по 2 компирчиња со све лушпа, зелка сецкана малку или посен грав варен без зејтин и оди најади се да те видам или оди правилно функционирај...Кој го може тоа му симнувам капа..Па уште и да вежбаш згора на све...Има како костур на батерии да се напраиш за една недела...

ОМНИВОР (y)
За мене не претставува исхрана, да фатам по цел ден да јадам соја, семки, моркови, јаболки и варени компири - хипотетички зборам...Поготово за моја висина од 176 см и 74 кила, со таква храна за два дена ќе паднам во несвест...Не значи дека ова универзално го кажувам за сите, јас само за себе си зборам...Значи сирење, јајца, риба и месо(пилешко и телешко поготово...) ми се неизбежни...Кај мене во фрижидер ако не е застапено нешто од ова јас тешко дека ќе функционирам...Единствено млекото не го поднесувам, поготово варено :sick: - ќе цркнам после од тегоби...Значи си знам што му прија на мојот организам и самиот организам ми ја бара таа храна...
И сеа за јаглехидратите нешто...Пред неколку дена на ТВ гледав една од оние т.н нутриционисти како говори дека белиот шеќер и белото брашно се бела смрт и дека немало поштетно од тоа...Па ако е така до сега ќе се истребеше човечката популација...Па во сите десеrти, дури и во оние најквалитетните и најскапите има шеќер...Зар без шеќер ќе прават слатки...? И белото брашно не е толку хранливо како интегралното, но не значи дека ќе те убие...Јас бели пецива и тестенини обожавам и нема теоретска шанса да престанам да ги конзумирам - ниту пак ми штетат на нешто...Освен не дај Боже нагло да се здебелам (што нема шанси) или дијабетес да фатам па доктор да ми забрани да јадам тоа...Во друг случај - НЕ!!! Мајка ми баш ми викаше тогаш кога идеше емисијата, дека кога била она дете најомилена ужина на неа и на повеќето деца од маалото им било бело лепче домашно загреано во рерна со бел шеќер одозгора и вика сме биле здрави како дрен и полни со живот...
И да кажам за емисијата 8-ка со онаа Јадранка...Како прво таа не личи на човек - изгледа како неухрането зомби, со модри подочњаци и бледа кожа...И ми продава лекции за здрава исхрана на ТВ таму...Ќе им свари на тие таму по 2 компирчиња со све лушпа, зелка сецкана малку или посен грав варен без зејтин и оди најади се да те видам или оди правилно функционирај...Кој го може тоа му симнувам капа..Па уште и да вежбаш згора на све...Има како костур на батерии да се напраиш за една недела...
Таа 8-ка е глупост невидена...
--- надополнето: 31 март 2012 во 04:07 ---
Протеинот од млечните,јајцето и месото неможеш да го споредиш со било кој друг растителен протеин.

што бе тие златни се
специфични се и многу повисока вредност имаат отколку протеинот од сојата
--- надополнето: 31 март 2012 во 12:53 ---
Експериментирав со сите начини на исхрана, прво пробав да бидам вегетаријанец ама не ми одеше, после и веган ама тоа уште повеќе. Во моментов сум во некоја чудна категорија, јадам само пилешко, конзервирана риба (свежа не поднесувам) и по некогаш домашни плескавици. Млеко прекинав да пијам освен со кафе а јогурт, сирење и кашкавал повеќе не јадам, осеќам дека не ми се потребни. Глутенот сфатив дека ми пречи т.е дека имам алергија кон истиот но за жал лебот без глутен е ужасно скап и не вреди да го купувам. Така секој втор ден јадам двопек од рж без глутен, да не биде нагло откажување од печивата и тестенините. Колку за информација, во онаа продавницата за здрава храна во гтц, лебот без глутен чини 150 денари а тоа векната е помала од мала тегла ајвар...

имаат нешо амино поима немам како се викаше што го нема у растителните точно. Но се откри дека кокосовото масло ги има тие. Така што се е ствае на вкус. Од секоја исхрана можеш да ги добиеш потребните материи.

Нутриционистите велат, 4 дена биди вегетаријанец а 3 дена биди месар(е сега не се мисли цели 3 дена само месо,туку месо за ручек пример и вечера али заедно со салати...)

--- надополнето: 31 март 2012 во 12:53 ---
конзервирана риба (свежа не поднесувам) /quote]
конзерва риба имашп без глуген и конззерванси многу е добра. Јас ја јадев порано

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom