http://www.eurostandard.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=140&lang=enКако стојат каматите за денари на 12 месеци во моментов?
Гледам плафон 6-6.5% ептен тапа период....
Ако има некој инфо дали се наоѓа некаде преку 7%
Каматите на денари паѓаат како круши највисоката не Евростанард Банка е 8,2% на 24 месеци. Инаку девалвација на денари или уште помалку колапс на евро е научна-фантастика и не вреди да се размислува ако не мисиш да завршиш на психијатрија со дијагноза параноја.Пред 5-6 години, а можда и 7 се сторија го убедував татко ми половина од семејната заштеда да ја орочи во денари на рок од 12 или 24 месеци, едно време имаше и по 12% ако не се лажам камата за денари на две или три години. Планот ми беше да ги орочам во повеќе банки за да ми бидат сигурни и месечно да си вадам камата. Сега после 6 години каматите паднаа поради многу причини, според една анализа за два месеци од Нова Година до крајот на фебруари пораснале денарските депозити на граѓаните за 40 милиони евра а се намалиле депозитите во евра, што значи : додека ние се плашевме од девалвација на денарот(ова мора да го кажам со викање) СЕ СЛУЧИ ДЕВАЛВАЦИЈА НА ЕВРОТО
Јас не успеав да го убедам татко ми, депозитите останаа во евра орочени на една година со мизерни камати кои ништо не значат. Тие 100 илјади евра што требаше да ги орочам денарски денес ќе имав 200 илјади евра поради геометриската прогресија на каматата. Значи денес сум посиромав за 100 илјади евра ради глупостите што ги шират старите луѓе и останатите припрости луѓе кои нешто слушнале ама не дослушнале, кои нешто виделе ама не довиделе...
Сега јас имам едно прашање проширено за овие шо своите пари ги бранат со тоа што ги ставаат во банки во евра : дали сериозно мислите дека доколку дојде до девалвација на денарот вашите пари се безбедни???Дури и ако се во евра. Доколку дојде до девалвација на денарот масовно луѓето ќе ги празнат сметките со денари ќе купуваат евра и тн. Банките ќе пропаднат во првите неколку дена, можда и во еден ден. Ќе нема средства за оптек тоа уште повеќе ќе ја дигне до небо цената на еврото. Што мислите вие што ги орочувате во евра парите??? Дека банките ги чуваат вашите пари во сеф и кога ќе посакате ќе ги дадат??? Банките заработуваат на еврата на тој начин што тие пари ги орчуваат во домицилните земји(за камати за 1% повисоки од тие што ви ги даваат вас), во случајот со еврото тоа е ЕУ или на пример Франција или Германија. Значи доколку дојде до девалвација на денарот, прво ќе пропаднат заштедите во денари, одма потоа еврата ќе ви останат заробени, ќе пропаднат и фирмите-нема да може да исплатат плата, ќе запре општиот обрт на пари, прво ќе одат курбан увозниците на возила, робата од странство ќе достигне неверојатни цени па потоа ќе цркнат бутиците и трговските центри и на крај прехрамбената индустрија.
Ајде ве молам за проширена дискусија на темава, сакам да го промениме некому мислењето за да не се заебе како мене...
Не сум информиран,чекај да видамЗар има уште во евра што штедат?
Него некој коментар за депозитот од Стопанска банка на 18 месеци? Ми изгледа интересен
Само Еуростандард Банка, Грујо... како со премиеро да зборвам!.... Прочитај малку погоре што пишува Windfucker.... И поред тоа што паднава, најдобри камати на банкарскиот пазар, те. најдобра понуда воопшто нуди оваа банка со Флекси депозитот. Практично парите ти се во секое време на располагање, а сепак добиваш најдобра камата! 8,2% и не е така лоша камата! Без значение што е за штеден влог на 2 год... повторувам можеш да ги вадиш во секое време, практично во секое време!Не сум информиран,чекај да видам
--- надополнето: 28 март 2012 во 23:39 ---
Не е лошо, со тој бонус камата од два месеци според моите пресметки излегува околу 7.54 %. Сакам да прашам дали некој има искуство со Capital Bank од Скопје??? Јас се трудам да пратам се во врска со банките, каматите и провизиите а дури пред неколку дена открив дека постои оваа банка
Може некој да каже нешто повеќе???
Абе мене ми требаат 500-600 евра месечно + нешто ќе работам да можам да си се осамостојам со девојката(+ и таа работи) да оди животов поубаво, да не поминувам 19 саати на работа. Така се спечалени тие 100 кСамо Еуростандард Банка, Грујо... како со премиеро да зборвам!.... Прочитај малку погоре што пишува Windfucker.... И поред тоа што паднава, најдобри камати на банкарскиот пазар, те. најдобра понуда воопшто нуди оваа банка со Флекси депозитот. Практично парите ти се во секое време на располагање, а сепак добиваш најдобра камата! 8,2% и не е така лоша камата! Без значение што е за штеден влог на 2 год... повторувам можеш да ги вадиш во секое време, практично во секое време!
Само крупна пара Игор, мисли младичу што како зошто...у-хуууу 100К!? Ашколсун!
Прочитај си на Кајганава што со 100К и почни некоја идеја од таму! Или ајде да направиме инвестиционен фонд јас и ти, секој соодветно со влогот и некој Кајганџија уште... да ги оставиме Стефус и Томи да ги менаџираат (злато платина сребро, бронза... кинески руски валути, што и да е) .... нема утка!
Абе навистина каде Томи? се изгуби тој!?
Знае ли некој што е со Томи? Ојде Америка и пропадна, да не стана финансиски експерт таму! Се е можно со Томи!
Е да, знаеш тоа ти е како берза оди горе и доле зависно од некои економски категории... штознам можеби обратно-пропорционално со економската стабилност во најголемите економии... или отприлика раст на Доларот - пад на цената на златото, Меркел 2-3 лепе речи за унијата и шлап неповратен кредит на Гејлада, раст на Евровалутата во однос на другите и следствено пад на цената на златото! Рецесија и криза во истите економии раст на златото... или така нешто! Сепак мислам дека цената оди горе доле, слично и на берзанските индекси...впрочем како се во животот. Денес си доле утре подоле... пардон горе! Тако ти је то! C'est la VieКолку што слушнав златото последниве месец-два оди вртоглаво надолу
Не ти велам сигурни, бидејки ништо не е сигурно и во Европа, а камо ли во нашава земја.... Инаку сосема си во право, јас би се сложуил со тебе ако правевме муабет пред 2-3 мес (ке објаснам поголу)... иако на форумов ќе сретнеш спротиставени гледишта... во ова време на ‘‘невреме‘‘ со оние камати што се нудева до пред 3-4 месеци, мене ми изгледа како најисплатливо! Но сега со падот на каматите и зголемената инфлација, со 6-7% ти само си стоиш на свое.... Бидејки јасно ти е верувам дека сите валути, особено Денарот се подложни на инфлација, те. на губење на својата куповна вредност... особено во вакви турболентни и кризни времиња. Еве ти еден или неколку примери: Еврото кога се воведе 2000-та ли беше? + - ... колку литри гориво можеше да се купи со 100Еур, а колку сега? Колку литри масло за јадење или кгр шеќер можеше да се купи со истате 100, а колку може сега? Рено Клио 1,4 таа година и сите автомобили таа класа се продаваа по цена од 7-8,000 Евра, додека сега за тие пари нема ни Yugo.... и тн. Значи, доколку каматата на Банката ти е процент-два поголема од инфлацијата тогаш ништо од заработка момак па ни 500-600 Евра! Реално сега имајки ја вистинската, не проектираната или од Владата призната инфлација (3-4%) која пак е процент два повисока, значи 5-6%.... за да имаш некаков реален приход од банкарската камата и како велиш да ти останат реални 500-600 Евра, таа треба да биде над 10%.... а тоа одамна веќе го нема!Абе мене ми требаат 500-600 евра месечно + нешто ќе работам да можам да си се осамостојам со девојката(+ и таа работи) да оди животов поубаво, да не поминувам 19 саати на работа. Така се спечалени тие 100 к
Не сум запознаен со овие шо инвестираат во злато, платина, и валути. Има некоја тема посебно за ова ?
Како стојат каматите за денари на 12 месеци во моментов?
Гледам плафон 6-6.5% ептен тапа период....
Ако има некој инфо дали се наоѓа некаде преку 7%
Mе интересира ако орочиш пари со една камата да речеме 9,4% на 24 месеци како тебе ако сега падне каматата на 8,5% дали и на тебе ќе ти пресмеруваат по новата камата или мораат да го почитуваат договорот во следните 24 месеци т.е. да ти дадат 9,4%?Јас искрено, моите 40К ги имам во таа банка, но договорот го направив Октомври 2011-та со камата на депозитот од 9,4%... уште еден член на форумов, има депозит во таа банка, со поголем влог од мојот успеа да се исценка за уште 1промил... значи зема 9,5% годишно... промил - промил! Кој ти дава? Дај шта даш!... така да реално 4-5% добиваме за нашите депозити!
Незнам што би правел, ако каматата за депозитот падне... навистина незнам! Така да незнам ни тебе што би ти препорачал... Ако си со толкав износ, а си решен за штедење..... појди ценкај се за промил-два, исценкај се! Ке дадат сигурно... Но секако подели го штедниот влог на три дела... Знаеш дека до 40К државата гарантира во фондот за обештетување....
Мислам дека банката ги менува каматите, односно ја следи политиката на одборот.Се зависи од тоа како ќе решат управителите. Кога потпишуваш договор со банката за штедење, има одреден член во кој тоа се нагласува,односно е објаснето дека каматите не се стандардни. Можат и да растат и да се намалуват.Mе интересира ако орочиш пари со една камата да речеме 9,4% на 24 месеци како тебе ако сега падне каматата на 8,5% дали и на тебе ќе ти пресмеруваат по новата камата или мораат да го почитуваат договорот во следните 24 месеци т.е. да ти дадат 9,4%?
Инаку дали ги следиш каматите на кредитите дали и тие опаѓаат обично каматните стапки се поврзани. Јас не следам кредити па незнам како се движат.Мислам дека банката ги менува каматите, односно ја следи политиката на одборот.Се зависи од тоа како ќе решат управителите. Кога потпишуваш договор со банката за штедење, има одреден член во кој тоа се нагласува,односно е објаснето дека каматите не се стандардни. Можат и да растат и да се намалуват.