G
GoddessOfRock
Гостин
Просек ми е 90 спрема 60... А пулост ми е прилично висок.
Па зависи, ако земаш стероиди можно е да ти се покачи притисокот, а без стероиди мускулната маса ќе биде во разумни граници, така да немаМе интересира дали зголемување на мускулна маса значи и зголемување на крвниот притисок?
За стероиди е јасно, секако дека го влошуваат притисокот. Збор ми беше за класично вежбање со тегови кои исто така може да нафрли поприлнично мускулна маса за 3-4 години.Па зависи, ако земаш стероиди можно е да ти се покачи притисокот, а без стероиди мускулната маса ќе биде во разумни граници, така да нема
Теоретски, да, зголемување на мускули, зголемена потреба од крв, зголемена циркулација во мускулите, зголемен прелоад на крв во срцето, зголемен афтерлоад, зголемен притисок. Ова е и моменталниот ефект од вежбањето кога се зголемува притисокот, заради зголемен проток на крв во мускулите. Ама ти нема да ги зголемиш мускулите за еден ден или една недела па тоа да биде шок за организмот, ќе си работат механизмите за адаптирање во меѓувреме.Ме интересира дали зголемување на мускулна маса значи и зголемување на крвниот притисок?
Природно реагира организмот при напор со дигање на притисокот, исто така и при зголемен внес на течности се зголемува притисокот привремено додека да се стабилизира. Ако ти се качи над 140/90 консултирај лекар, но притисокот се мери по 15 минутно мирување на двете раце по 2 пати и се вади просек. Не го мери притисокот по пиење кафе или по физичка активност барем извесен период.Млад човек сум 25-6 год. по градба сум висок, а слабичок !
Од на татко ми страната се подебели и сите вклучувајќи го и него имаат високи притисоци, а од на мајка ми страната се послаби и вклучувајќи ја и неа имаат доста ниски притисоци(испод нормалата), сестра ми која е слаба по градба исто така има нон-стоп низок притисок, но јас иако најчесто имам нормален притисок често пати знае малку да ми подрипне, особено после пиење на течности, вода, сокови, кафиња и.т.н. а исто така и после физичка активност: пешачење, работа и.т.н. исто така ми оди преку нормала, во што е проблемот, зашто на сабајле ми е низок или нормален, а потоа откако ќе се раздвижам и ќе испијам неколку кафиња(3-4 на ден турски) ми се качува изнад нормалата !
Нормална граница како што знам е 120/80, но после физичка активност и после пиење на кафиња или сокови ми покажува апаратчето 135/85 или па 140/90 ?!
Еднаш испив две кафиња јаки и тоа во рок од саат-два, а плус и нешто работев низ двор и после влегувам внатре го ставам апаратчето(дигитално) на рака и се извадив од памет, од тогаш имам уплав пак да го измерам притисокот !Природно реагира организмот при напор со дигање на притисокот, исто така и при зголемен внес на течности се зголемува притисокот привремено додека да се стабилизира. Ако ти се качи над 140/90 консултирај лекар, но притисокот се мери по 15 минутно мирување на двете раце по 2 пати и се вади просек. Не го мери притисокот по пиење кафе или по физичка активност барем извесен период.