Струмикс
Еден...не го знаеш!
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 13.811
- Поени од реакции
- 3.346
Total QuartzKakvo ujle ke preporacate za citroen ax 1.1i 94g
Total QuartzKakvo ujle ke preporacate za citroen ax 1.1i 94g
Ако си ги менувал гумите со се бандаж провери на која страна им е страната(стрелката) за ротација зашто веке поставена гума на десната страна,ако ја ставиш на левата страна од колата знае да тресе затоа што гумата има одредена тракција но со мењавање на страната оди обратно.Можеш да ги сметаш како лева и десна гума.Еве ме мене пак со мојот проблем. Значи вака кога ги заменив предните тркала со новите гуми назд а задните тркала со старите гуми напред проблемот исчезна нема тресење при кочење , потоа ги заменивме само местата на бандажите и новите гуми пак отидоа напред а старите назат пак истото при кочење тресе сите четири тркала се балансирани и бандажите се прави ја проверија и предницата не покажа никаков проблем, е сега прашањето ми е дали има некаково влијание тоа што досега возев 175/65/14 и напред и позади и се нестандард димензија за корсата а сега напред возам 165/65/14 или во краен случај гумите да не се во ред иако со голо око не се приметуват деформации ?
Pa normalno e toa za dizel ako saltas na nisko obrtai, pa dodeka razvie obrtai da dimi probaj da saltas na malce povisoki obrtai na pr 3500-4000 pa vidi dal pravi taka.Да прашам нешто.На пример кога возам,и сега од втора во трета ја ставам,и додека да прими многу чади позади,црн чад тера,обично ова се случува на горниште,таму кога мењавам.Се работи за фиат брава турбо дизел.Филтри,каиши се е сменето пред 600-700 км.Шо може да биде,колава си влече нормално,се си работи да не ја подречам,ама ме нервира тоа..
знам дека мора да биде ауро кука.. неможеш сам да си ја наместиш, мора кај сетифициран мајстор-монтер-производител. поентата е дека секоја кола има фабрички оставено место за поставување кука. се поставува конструкцијата за куката и самото топче со мало парче метал е демонтажно. значи има 2 штрафа одоздола, си ги отштрафуваш и си ја ставаш куката во гепек. кога ти треба куката ги тураш тие 2 штрафа и куката и оп, ја имаш. знам дека е забрането да се вози со кука на кола. недај боже сообраќајка да се деси ке има јадење вафли и казни некои.Momci mi treba na kolata da namestam kuka, e sega kako odi postapkava dali mora da platam za euro kuka i kaj mozam da namestam takva, da imam atest i tn ili pak mozi da si namestam samiot kuka da ja kupam i da ja postavam sam, bez atest, dali bi mi pravele problem policija za nea koga ke me zaprat (mi treba kukata za Renault Megane Scenic), i mi trebaat dve novi gumi da smenam za kolata 15ki mislam deka bea 185 - 65 i .. kade mozam da najdam poevtini a dobri gumi ....
Znaci kako sto te razbrav da si namestam sam kuka ( ama mene mi treba za non-stop nemozam da ja stavam i vadam na sekoe)...posle to da odam da si platam za treta tabla i tolku....знам дека мора да биде ауро кука.. неможеш сам да си ја наместиш, мора кај сетифициран мајстор-монтер-производител. поентата е дека секоја кола има фабрички оставено место за поставување кука. се поставува конструкцијата за куката и самото топче со мало парче метал е демонтажно. значи има 2 штрафа одоздола, си ги отштрафуваш и си ја ставаш куката во гепек. кога ти треба куката ги тураш тие 2 штрафа и куката и оп, ја имаш. знам дека е забрането да се вози со кука на кола. недај боже сообраќајка да се деси ке има јадење вафли и казни некои.
за легализација јас кога ја легализирав, за трета таблица ми рекоа и направив вака:
-фактурата за атестираната кука
-фактура од приколката
заедно и двете во МВР, ке си платиш таму нешто (околу 1200-300 денари) и со налогот идеш во раде кончар да ти напраат трета таблица. во мвр ке ти допишат на сообраќајната дека имаш извадено-добиено трета таблица. значи приколка бе ЛЕГАЛНА трета таблица неможе да се влече т.е. по закон не смее...
п.с. сте загледале во новите возачки дека има категорија Б+Е? тоа е возачка категорија за леки коли со приколка... треба и тоа да го имаш положено... по закон... а тоа што нема кај да се полага кај нас, тоа е друг муабет...
не ти реков дека можеш сам да си наместиш... прочитај го уште еднаш текстот и размисли убаво што ти пишува... нигде не реков дека сам треба да си наместиш и да си идеш да си платиш за таблица и толку...Znaci kako sto te razbrav da si namestam sam kuka ( ama mene mi treba za non-stop nemozam da ja stavam i vadam na sekoe)...posle to da odam da si platam za treta tabla i tolku....
Има осрам ајс така некако се викаа, види во лукоил или продавнициве за авто козметикаНекој да препорача добри сијалици за кола да светат побело не од они класичните жолто ?!
Во лукоил ги има 1200се две philips, а има и бугарски 350ден двете се. Истата светлина ја вада само квалитето каков е незнам на бугарскиве..Некој да препорача добри сијалици за кола да светат побело не од они класичните жолто ?!
Ни едното, ни другото ни третото...Абе како се става во рикверс кај голфот тројката дали се поткрева рачката,или е како кај повеќето коли после петта или шеста брзина
Малку да чади е нормално... ако прај облак видлив на ретровизор, то не е малку.Да прашам нешто.На пример кога возам,и сега од втора во трета ја ставам,и додека да прими многу чади позади,црн чад тера,обично ова се случува на горниште,таму кога мењавам.Се работи за фиат брава турбо дизел.Филтри,каиши се е сменето пред 600-700 км.Шо може да биде,колава си влече нормално,се си работи да не ја подречам,ама ме нервира тоа..