Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ме чуди фактот ... што ке ми наплаќа кога вода во цевките повеќе немам ??? + што 50 % од сметката ... ако сум го исклучил парното и немам вода во цевките и не се греам повеќе кај нив нема логика сметка да добијам !!! а па уште по нелогично е да им платам 50% од нестигната сметка за парно ... :tapp:
е, сега и ти па логика бараш онаму каде ја нема:)
да ја имаше немаше да нудат три опции- ќе беше едно решение -
вака - и они се свесни дека ниту едно не држи вода - па си велат- може едно ќе упали - од трите зла - некој да го избере најмалото:pos:

Член од
26 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
7
Секогаш во оваа држава работите се гледаат многу еднострано и без добра анализа. Еве јас сум исклучен од парно греење веке 2 години. Колку за информација ЈАС НЕ СЕ ИСКЛУЧИВ ЗАРАДИ ЦЕНАТА ТУКУ ИСКЛУЧИВО ЗАРАДИ КАВАЛИТЕТОТ. Ми пукна филм да се тресам од студ зашто на господата од топлификација им е доволен еден мал сончев зрак и прекидачот OFF. Епа господа дивиденковци за мои пари ЈАС сам ке си го штракам прекидачот. Па макар било и поскапо мое право е да се топам од жешко или да се тресам ко лилјак кога ЈАС ке си посакам, а не кога ВАС ке ви текне на к...т. Инаку имам факултет од техничка струка па ако ништо друго барем малце сум чул нешто на предавања околу греење и слично. Како може да тврди некој дека он ме грее мене со парно пошто сум јас исклучен?. Кај него 19 степени, кај мене 24 степени. Е ај сега де? Кој кого грее?. Он исклучен во 22 часот или 21 часот, јас греам цела ноќ. Сега, знам дека има луге што греат една соба на струја, другите соби КАМЕН. И тоа е вистина и реален проблем. Ама не е секаде така. Неможат работите да се гледаат толку едноставно. Треба да се направи добра анализа пред да се донесе било какво решение. Инаку ако се исправат работите, прв ке се приклучам на парно зашто нема подобро греење од централно парно.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Неможат работите да се гледаат толку едноставно. Треба да се направи добра анализа пред да се донесе било какво решение.
Направена е добра анализа, ако почнат со ваков % на исклучување, топлификација за 5 години ќе прогласи банкрот, а тие што ќе плаќаат за студ тогаш ќе плаќаат 4-5 пати повеќе. НИКОГАШ анализата не е правена од тоа како на сите да ни биде потопло за поефтини пари, туку како менаџментот да заработи повеќе пари.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
znaci ja imam pravo da gi isecam cevkite da gi zavaram i da im gi frlam nadvor,, koj im dal soglasnost da postavat cevki vo mojot stan???vtoro- cevkite pominuvaat niz mojot stan kade toplifikacija ostvaruva dobivka ,, znaci treba mene da mi plaka kirija sto go koristi mojot prostor

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
znaci ja imam pravo da gi isecam cevkite da gi zavaram i da im gi frlam nadvor,, koj im dal soglasnost da postavat cevki vo mojot stan???
Треба да си го прочиташ договорот, да не има некоја клаузула бидејќи ако ги исечеш цевките може некој од твоја зграда да заебеш бидејќи тоа е сврзан систем па тука може само повеќе лошо да си направиш отколку арно. Арно ама можеш да им побараш кирија затоа што поминуваат низ твој приватен имот, а ти не ги користиш, исто како што на некои згради се поставени антени од мобилните оператори, па операторите им плаќаат некоја кирија за користење на покривот на зградата. А ако не сакаат да ти плаќаат кирија тогаш слободно можеш да побараш да ги отстранат од кај тебе бидејќи ти го узурпираат твојот приватен простор.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Абе дечки што се палите како Паликуќи топлификација е во стечај пред изумирање ајде да покажеме малце патриотизам и да не правиме муабет за нив.

Стварно ми е жал за вработените таму ама ако продаваат интернет ќе им земам пакет вака немаат што да понудат.

Или да даваат гратис ладење во летно време вака нема концепт.

Член од
26 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
7
Абе дечки што се палите како Паликуќи топлификација е во стечај пред изумирање ајде да покажеме малце патриотизам и да не правиме муабет за нив.

Стварно ми е жал за вработените таму ама ако продаваат интернет ќе им земам пакет вака немаат што да понудат.

Или да даваат гратис ладење во летно време вака нема концепт.
Од каде ти е таа информација дека се пред стечај? (n)

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Од каде ти е таа информација дека се пред стечај? (n)
Имам луѓе таму кои работат таму имаат страшни долгови а нема кој да им помогне сем владата со регулаторна комисија

Член од
26 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
7
Имам и јас две другарчиња таму,баш ке ги прашам. Само баш ме чуди од каде толку долгови кога 9 месеци само наплакаат а нишо не работат. Ако памтиш пред 2-3 години се дигна ука бука дека поделиле незнам таму 2 или 3 милиони еура дивиденда, а се жалеа дека цената на парното е ниска. Сепак мислам дека немаат они проблеми дури не се секираат што лугето масовно се исклучуваат зашто си ја наплакаат загубата и тоа дебело.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Имам луѓе таму кои работат таму имаат страшни долгови а нема кој да им помогне сем владата со регулаторна комисија
Мислам дека твоите Луѓе имаат крива слика. Топлификација има подигнато за изградба на ТЕТО кредити и веројатно веќе се достасани ануитетите. Но ТЕТО, се уште не работи поради високата цена на произведената струја. Сегашните приходи на Топлификација и покрај астрономските цени за греење најверојатно не можат да ги покриат тие ануитети.
Во оваа ситуација за очекување е Топлификација да бара начин ТЕТО да почне да работи. Тоа е можно ако ја намали цената на својата струја со тоа што ќе ги зголеми приходите од греењето ( ќе ги зголеми цените и ќе ги примора граѓаните да не се исклучуваат, да ги плаќаат таквите цени и да плаќаат 50% ако се исклучат )
Таква варијанта е најстрашна за граѓаните. Но што е стварно вистина, верувам набрзо ќе се дознае.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Мислам дека твоите Луѓе имаат крива слика. Топлификација има подигнато за изградба на ТЕТО кредити и веројатно веќе се достасани ануитетите. Но ТЕТО, се уште не работи поради високата цена на произведената струја. Сегашните приходи на Топлификација и покрај астрономските цени за греење најверојатно не можат да ги покриат тие ануитети.
Во оваа ситуација за очекување е Топлификација да бара начин ТЕТО да почне да работи. Тоа е можно ако ја намали цената на својата струја со тоа што ќе ги зголеми приходите од греењето ( ќе ги зголеми цените и ќе ги примора граѓаните да не се исклучуваат, да ги плаќаат таквите цени и да плаќаат 50% ако се исклучат )
Таква варијанта е најстрашна за граѓаните. Но што е стварно вистина, верувам набрзо ќе се дознае.
Значи нивните бизнис планови треба ние да ги плаќаме, а они се приватна фирма, незнам како иде одредување на цена и што прикажуваат они како трошок, ама ако регулаторната ги зема кредитите како трошок тогаш треба да се реагира на некој начин и да се смени начинот на пресметување, значи што користи Топлификација за греење, по која цена го набавила и според тоа да се формира цената, а не да се плаќаат нивните промашени бизнис планови.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Значи заклучок во лоша состојба се наоѓаат кога имаат кредити како ќе се снаоѓаат они си знаат.

Мене ми е жал за вработените ама кога ќе видам колку невработени има ми се крева коса на глава

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.419
Поени од реакции
16.698
Добро, дали се нормални!?
Како мислат дека со сила ќе ги натераат луѓево да плаќаат нешто што не им користи. Ни под разно не смее да се дозволи оваа одлука да помине, боље 1500 ден ќе ги давам на луѓе кои навистина им требаат отколку некој со тие пари да си плаќа службени ручеци.
Јасно ни е дека уствари топлификација е природен монопол, ама вакво однесување е недозволиво.

Kajgana Shop

На врв Bottom