- Член од
- 22 октомври 2011
- Мислења
- 404
- Поени од реакции
- 115
Ефикасно заобиколување на одговорот.
Зохар ги поврзува.Која се смета за најважната моќна книга на западниот мистицизам.Така некако.
Стариот завет фактички која веза ја има со тората,и која веза ја има со христијанството?
Она што за тебе е беспрекорно убаво, за друг не еЗошто нивното следење не направи светот да функционира беспрекрно убаво?
Не мешај пари со религија. Зборувам за респектирање на човечтвото како прва и основна фаза која треба да се среди, не секогаш материјалните вредности се превентивна мерка за подобар живот. Духовен мир е правиот збор.Она што за тебе е беспрекорно убаво, за друг не е
За мене беспрекорно убаво е плата 2000 евра, работна недела 30 сати, литар бензин пола евро, кило удина евро, литар бурбон 2 евра, метро квадратно стан 200 евра, да има лек за рак, шеќер... на работодавецот му е беспрекорно убаво да дава плата од 100 евра, работна недела 50 сати, на продавачите на бензин литар би сакале да е 20 евра, на месарите удината 5 евра, на фармацевтски компании не им одговара да се искоренат болести.....
Тој шо продава квадрат стан од 1000 евра нек ме респектира како чоек и нек ми го даде за 550. Нек не заработува 500 евра од квадрат нек заработи 50Не мешај пари со религија. Зборувам за респектирање на човечтвото како прва и основна фаза која треба да се среди, не секогаш материјалните вредности се превентивна мерка за подобар живот. Духовен мир е правиот збор.
Let јас не го негирам фактот за богатството и желбата за поседување материјалности, потврдувам дека парите гарантираат опстанок и квалитетен живот. Меѓутоа духовните вредности и материјалните се сосема различни. Пронајдија суштината на прашањето ќе ме сватиш.Тој шо продава квадрат стан од 1000 евра нек ме респектира како чоек и нек ми го даде за 550. Нек не заработува 500 евра од квадрат нек заработи 50
а ја имаш прочитано библијата и барањата на бог да се убива, поробува и нему да му се даа дел од пленот?Let јас не го негирам фактот за богатството и желбата за поседување материјалности, потврдувам дека парите гарантираат опстанок и квалитетен живот. Меѓутоа духовните вредности и материјалните се сосема различни. Пронајдија суштината на прашањето ќе ме сватиш.
Моето прашање е наменето за верниците и претстаува :зошто ги следите вашите богови кога не се толку совршени како што се опишани во светите книги? Зошто постојат верници кои извршуваат премногу злодела и го прават светот полошо место за живеење, а од друга страна ги обожуваат божјите заповеди, и зошто бог не ги казни истите кога веќе е толку моќен?
А како што гледам ти се декларираш како атеист, твојот цитат би требало да се изјаснуваш како подкрепа на моето прашање, во спротивно дискусијата ќе премине во индивидуално контрање а не во фактичко побивање на верници и неверници. Конкретно во примеров- христијани и светата книга библија.
Дали е ова компетентен одговор на твоето прашање?а ја имаш прочитано библијата и барањата на бог да се убива, поробува и нему да му се даа дел од пленот?
Имаш во библијата директни наредби од бог да се убие се машко и деца машки, жените да се поробат и служат за расплод а дел од запленетиот плен да му се даде нему. Ете ти оправдание за верниците да убиваат, силуваат и пљачкосуваат.Дали е ова компетентен одговор на твоето прашање?
Превод од хебрејски на македонски од втората книга на библијата- Излез.
7ма божја заповед. Не ќе го изговараш на празно името на Господа, зошто бог не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно неговото име.
Во библијата на МПЦ е 3та божја заповед.
13та божја заповед- не убивај.
во МПЦ библијата 6ката ѓаволската, претпоставувам затоа е и 6ката.
Имам далеку поголемо познавање за кабалата или за Зохар одколку библијата но и за неа не сум сиромашен со знаењето, можам да водам лесна дискусија на темава.
Доколку не е тоа одговор затоа што прашањето ми е двосмислено, цитирај ме повторно но со поопширно образложение.
Имаш во библијата директни наредби од бог да се убие се машко и деца машки, жените да се поробат и служат за расплод а дел од запленетиот плен да му се даде нему. Ете ти оправдание за верниците да убиваат, силуваат и пљачкосуваат.
Неможат да ја сфатат оти накнадно ги преправаа работите, додаваа одземаа замачкуваа. Затоа е така нејсана и конфузна. И она што остана како траги од вистинските настани - ги толкуваат па од црно ќе го прикажат дека бело било речено.
Во живото Слово БОЖЈЕ (Логосот БОЖЈИ - Христос) е единствениот клуч за разбирање на Писмото!
Да, без Мудроста БОЖЈА Која што Единствениот Вистински и Совршен БОГ - за спасение на сите - Ја отелотвори во Исус Христос, никој не може да ја сфати суштината на вистината, а уште помалку на Библијата!
.
Неможат да ја сфатат оти накнадно ги преправаа работите, додаваа одземаа замачкуваа. Затоа е така нејсана и конфузна. И она што остана како траги од вистинските настани - ги толкуваат па од црно ќе го прикажат дека бело било речено
лесноумен читател е површен читател, оној кој не сака она што го чита да го пртовери со уште читање па осле верува во прикаските од евангелијата..
Кога ова гнасна лага која што ја учиш и шириш не би имала последици по животот на лесноумните читатели, тогаш можеби не би ти се фатило за грев.
Под дрво и под камен да се криеш, од Вистината не ќе можеш да се сокриеш!
.
лесноумен читател е површен читател, оној кој не сака она што го чита да го пртовери со уште читање па осле верува во прикаските од евангелијата.
темелен читач ќе одвои време и сериозно ќе проучи што е вистина и ќе види дека Исус бил еврејски крал кој бил осуден на смрт поради бунт против римската окупација во јудеја.
Не, јудеја беше окупирана од рим и под власт на римскиот пагански цар. Имаше многу војни , востанија и борби на евреите против римската власт. Еде од многуте кој беше пртив рим беше и Исус со своите соборци. Јудеја беше “божја земја“ а Исус цар на кој му беше одземен престолот. Вратете му на бог - божјето а на царот царевото беше повикот на Исус кон евреите да се протераат паганските римјани од божјата земја и да се воспостави царството со Исус на чело..
Исусовиот бунт е многу почист и поголем од бунтот (само) кон римската окупација!
Но, ти како добар познавач на Стариот и Новиот Завет, засигурно тоа веќе го знаеш. Така ли, Харtман Let i? .
.