Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Секако, во право си, никогаш не можеш да знаеш колку време ќе ти трае сигурноста. Али, ја пре би да тргнам сигурно, отколку во празно.
Јас тргнав посигурно - здравје, со 2 соолидни плати, двајцата меѓу првите на списоци за општествен стан, 2-3 пати неделно ручеци по ресторани, пушев строго житан (син) за кој ја палев колата и одев на фришоп далеку 100 км, од пијачки Шток, виски и бурбон, пиво - лименка, ужинки пица, кулен, чаден кашкавал... ананс, кокосев орев, навечер кафиќи..... така траеше околу 3 години. И одеднаш тргна на удолу.
Ова е балкан, прадедо ми беше во војна, дедо ми беше во војна, татко ми беше во војна, јас доживеав војна.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Леле, не се разбираме
Според мене, тоа Е причина. Исто како и неспремноста, исто како младоста/староста, кариерата, неможноста за имање традиционално семејство. Секоја од нив одвоено или сите заедно споени. за мене се причини ЗА абортус.
Све у свему - ја сум за индивидуален избор. Секој треба да си одлучи за себе, без притисок од страна на општеството, без ризик дека ќе го наречат убиец, чудовиште, себичен.
Каква е таа логика и кои сме ние да решиме - ако немаш пари, ќе родиш, така е правилно. Не е, пошто ја ќе треба да живеам понатаму со вашата одлука.

Секако, во право си, никогаш не можеш да знаеш колку време ќе ти трае сигурноста. Али, ја пре би да тргнам сигурно, отколку во празно.
a koga ke bidesh sigurna?
denes mozesh da imash dobra rabota so golemi primanja, utre moze da ostanesh bez istata, a vo meguvreme si rodila... kako ke se snajdesh togash?ako sekogash odish na sigurno, kako ke prezivuvash vo momentite koga neshtata ke izleguvat od tvoja kontrola?
ako site razmisluvaat kako tebe(dobro e shto ne e taka) togash coveshtvoto ke izumre za pomalku od 300 god. zoshto? zatoa shto ne bile sigurni

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
a koga ke bidesh sigurna?
denes mozesh da imash dobra rabota so golemi primanja, utre moze da ostanesh bez istata, a vo meguvreme si rodila... kako ke se snajdesh togash?ako sekogash odish na sigurno, kako ke prezivuvash vo momentite koga neshtata ke izleguvat od tvoja kontrola?
ako site razmisluvaat kako tebe(dobro e shto ne e taka) togash coveshtvoto ke izumre za pomalku od 300 god. zoshto? zatoa shto ne bile sigurni
Епа, ете, се договоривме - среќа што не се сите како мене, среќа жива што има и различни што би родиле по секоја цена, само колку да родат, среќа што ниедно родено дете не е запоставувано, тепано, малтретирано и истрауматизирано за цел живот, среќа исто што 70% од сериските убици немале труми од родителите створени во детството...итн.
Среќа што домовите за деца без родите се празни, едвај двајца-тројца унатре, што ромите ги нема на секој семафор у градов...
Пошто главата ми ја подувте со тоа може све да искочи како што треба, еве ви примери што се дешава ако не искочи како што треба

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
тука е “проблемот“
не си осетила мајчинство!
И јас така кога бев млад и секси (сега сум само секси) лефтерно си замислував брак, деца... без емоции без некои чуства “Деца.. а бе гз им мајчин дај им јадење и облека и толку ...“, но се е тоа поинаку кога ќе станеш родител. Жена ако абортирала кога и било скапо да има дете па после кога се ситуирала и родила и осетила што е да носиш живот во себе, да и лежи на гради, да расте пред очите... сигурно често ќе помисли на тоа абортираното и сигурно не со радост. Не е дете мобилен па да речиш “овој ми е скап не го земам сега ќе почекам да поефтини“
Ќе возам точак место кола, ќе пијам вода место пиво, ќе лепам ѓонови место да купам чевли, ќе откажам кабловска и интернет, ќе најдам дополнителна работа... ако тоа значи да имам за детето јадење и облека. Ич не се мислам ни секунда!
Браво за тебе, секоја чест.
Не сум осетила мајчинство... затоа што јас така сакам. И нема да осетам, додека не посакам.
Ти вози си точак и расти си деца, јас не си го замислувам животот така.
И личноста која ја познавам со дететнцето, па абортусот, па друго детенце, баш не му се замара на абортираниот ембрион. Во други услови можда и ќе го родела, но нема грижа на совест. И не ме прашувај од каде, знам, знам. Тоа ми е работа да знам.

Поздрав.
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:36 ---
не морам да прочитам 500 страници за да знам што е исправно,а што не.....послушај го срцето што вели и здравиот разум(ако го поседуваш и едното и другото) - најдобро ќе ти каже како да постапиш по одредени прашања од животот,а не некојси манипулатори и нелуѓе

ако за некој плодот е потрошен материјал,за друг е светост заради која вреди да се живее и ај да ве видам убедете го во спротивното
Ај те молам, срце, здрав разум?
Ти и сите пролајфери здравиот разум сте го оставиле дома, зошто затварате очи пред ОЧИГЛЕДНИ МЕДИЦИНСКИ ФАКТИ.
А нечии субјективни чувства ИЧ не ме интересираат, па така што, за чисто, здраво, право срце со Жан Митрев збори си, не со мене.

Тие што сакаат да раѓаат, никој не им забранува, нека родат и 20 бе, нека спијат на земја, нека јадат од контењери, децата нивни да не видат друга вода освен Вардар, облека никако, школо, средно едвај, после нека работат во конфекција.
Само нека не замараат, дека ние што не го сметаме ембрионот за човек, грешиме.
Зошто според мене, овој пример погоре, жената јас би ја каменувала. Ама, тоа сум јас, нели?
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:37 ---
Паметната Лила расчисти со сите морални дилеми и сега ќе ни раскаже како треба да се живее во неморален свет. Не ти читав останатото (нешто сум нежна на желудник деновиве) само ќе ти препорачам не само кондоми, антибеби, спирали, туку и после секој секс зимај по една таблета „ден потоа„, дека ти едноставно не заслужуваш да ја носиш титулата „мајка„ не сега и не по 10 нит 15 години. Остави ја таа титула на луѓе со совест и морал. Се се мислам како на таква идеа не дошла и мајка ти. Побезобразно и некултурно створење без грам мозок и чувства немам сретнато...
Ни јас мајка што повеќе сака грст клетки од сопственото дете, па ете, тебе те запознав, и видов дека не на секоја мајка најважни и се децата. На некои мајки, поважни им се ,,можеби внуците,,.
Јебига.
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:39 ---
Toa е правило?
дека деца на ситуирани родители имаат убав живот а на оние сиромашни или само со еден родител се несреќни?

Има мноооогу примери на спротивното, деца од сиромашни семејства кои успеале во живот и деца од ситуирани кои паднале, има и деца пораснати по домови има и посвоени деца кои сега водат убав живот, има и оние кои имале добро детство без ништо да им фали па се сега предвреме под земја или по затвори или сега немаат за леб.
Така да тоа не е правило .
Успеваат од мака, а не од убавина.
Оние на семафор на Бит Пазар, просто пукаат од среќа што не се абортирани. Толку си го сакаат животот, што не им пречи ни кола да ги изгази.
Секој со своето, Лет. Јас моето дете ќе го растам во повеќе од добри услови.
Не прифаќам ништо помалку од тоа.
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:43 ---
i jas koga go rodiv prvoto dete nemav nishto... sakav da rodam, rodiv i toa dete ne me spreci da napreduvam, da se boram... sega finansiski sum ok, pa poradi prekuvremeno rabotenje nemam mnogu vreme za decata, treba li i poradi toa da se pokaam shto sum rodila?
na lugeto se neshto im fali, se neshto ne im shtima... ako taka gledame na rabotite nikade nema da stigneme
Ќе се покаеш кога ќе бидат повозрасни зошто немаш време за нив.
Најважното нешто во животот на децата, до 5 година, е присуството (што е можно повеќе) на мајката. Во 5 година при разрашување на Едип/Електра, таткото добива позначајна улога. Тоа што работиш прекувремено, прави јаз меѓу тебе и децата.
Нема потреба да се објаснуваме на таа тема, не го измислив јас тоа. Поздрав.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И личноста која ја познавам со дететнцето, па абортусот, па друго детенце, баш не му се замара на абортираниот ембрион. Во други услови можда и ќе го родела, но нема грижа на совест.
И Хитлер секоја вечер мирно си спиеше иако со полна пареа работеа гасните комори по логори и гинеа иљадници по фронтови, па тоа не значи дека бил личност и психа која треба да служи за пример и да се следи.

“А зошто си ги застрелавте родителите?“
“Па беа стари.. се мачеа... де спондилоза, де шеќер де бешика...“

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Ќе се покаеш кога ќе бидат повозрасни зошто немаш време за нив.
Најважното нешто во животот на децата, до 5 година, е присуството (што е можно повеќе) на мајката. Во 5 година при разрашување на Едип/Електра, таткото добива позначајна улога. Тоа што работиш прекувремено, прави јаз меѓу тебе и децата.
Нема потреба да се објаснуваме на таа тема, не го измислив јас тоа. Поздрав.
nesakate da rodite deca duri ne se obezbedite finansiski, rabotite na slucajot, uspevate, ja imate profesijata od sonishtata,nemora da rabotite prekuvremeno, ama sekoja rabota si bara posvetenost... togash svakate deka nemate dovolno vreme za vashite deca, cuvstvuvate griza na sovest i gledate sekoj sloboden moment da im go posvetite, podocna svakate deka voopshto nemate vreme za sebe, ke nemate dovolno vreme za vashiot partner... pak ke se pokaete i ke odlucite da si pruzite malku samotija,zabava, ednostavno da zdivnete, a do togash site okolu vas veke se naviknale deka sakate se da bide pod konec i semejnite odnosi ke pocnat da se nishaat, decata ke si go baraat vnimanieto na koe naviknale, partnerot ke si go bara vnimanieto koe go zasluzuva itn.
na kraj ke svatite deka ne trebalo tolku da se zamarate, deka nikogash nema da moze da bidete sovrshen roditel i da rodite dete vo sovrsheni uslovi i seto toa sovrsheno da go odrzavate...
ljubov, rabiranje, bliskost... toa im treba na decata
daj im ti na tvoite deca pari, bidi so niv po cel den, usrekuvaj gi na sekoj mozen nacin ama ne ocekuvaj da te pocituvaat ili da bidat najsreknite deca na svetot poradi toa

ako slucajno zabremenish i ednostavno posakash da go rodish, ako ednostavno samata pomisla na toj zivot koj raste vo tebe te magepsa, dali bi abortirala poradi nemanjeto uslovi?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
nesakate da rodite deca duri ne se obezbedite finansiski, rabotite na slucajot, uspevate, ja imate profesijata od sonishtata,nemora da rabotite prekuvremeno, ama sekoja rabota si bara posvetenost... togash svakate deka nemate dovolno vreme za vashite deca, cuvstvuvate griza na sovest i gledate sekoj sloboden moment da im go posvetite, podocna svakate deka voopshto nemate vreme za sebe, ke nemate dovolno vreme za vashiot partner... pak ke se pokaete i ke odlucite da si pruzite malku samotija,zabava, ednostavno da zdivnete, a do togash site okolu vas veke se naviknale deka sakate se da bide pod konec i semejnite odnosi ke pocnat da se nishaat, decata ke si go baraat vnimanieto na koe naviknale, partnerot ke si go bara vnimanieto koe go zasluzuva itn.
na kraj ke svatite deka ne trebalo tolku da se zamarate, deka nikogash nema da moze da bidete sovrshen roditel i da rodite dete vo sovrsheni uslovi i seto toa sovrsheno da go odrzavate...
ljubov, rabiranje, bliskost... toa im treba na decata
daj im ti na tvoite deca pari, bidi so niv po cel den, usrekuvaj gi na sekoj mozen nacin ama ne ocekuvaj da te pocituvaat ili da bidat najsreknite deca na svetot poradi toa

ako slucajno zabremenish i ednostavno posakash da go rodish, ako ednostavno samata pomisla na toj zivot koj raste vo tebe te magepsa, dali bi abortirala poradi nemanjeto uslovi?
Одговорот на прашањето е - да.
Жал ми е, ама јас сум рационална, не емотивна. Ќе си дозволам емоции, кога ќе имам услови за нив.
Јас не сум жртва, и не ни сакам да си доделам таква улога.
--- надополнето: 23 март 2012 во 00:09 ---
И Хитлер секоја вечер мирно си спиеше иако со полна пареа работеа гасните комори по логори и гинеа иљадници по фронтови, па тоа не значи дека бил личност и психа која треба да служи за пример и да се следи.

“А зошто си ги застрелавте родителите?“
“Па беа стари.. се мачеа... де спондилоза, де шеќер де бешика...“
:)

Ти спореди живо човечко битие со ембрион?
Не дискутирам повеќе со тебе. Кога ќе почнеш да правиш разлика, ќе продолжиме ;)

A

AnFem

Гостин
Мене една работа не ми е јасна, зошто многу луѓе, кои не оправдуваат абортус во случај на немаштија, коментираат и судат на луѓе кои накрцале 10 деца, а едвај преживуваат? Нели е тоа лицемерно? Од една страна гревота е да се абортира, од друга страна се „напаѓаат“ таквите што се размножуваат при никакви услови. Ако сте толку pro-life, одете и спасувајте веќе оформени личности. Пред да осудиш, размисли дали воопшто си компетентен да судиш!

B

Black Guard

Гостин
Мене една работа не ми е јасна, зошто многу луѓе, кои не оправдуваат абортус во случај на немаштија, коментираат и судат на луѓе кои накрцале 10 деца, а едвај преживуваат? Нели е тоа лицемерно? Од една страна гревота е да се абортира, од друга страна се „напаѓаат“ таквите што се размножуваат при никакви услови. Ако сте толку pro-life, одете и спасувајте веќе оформени личности. Пред да осудиш, размисли дали воопшто си компетентен да судиш!

ОО кутрата ти па овде 70% од населението едвај поминува до први и тоа зборам за семејство со четири члена а ти ваму збориш да спасуваат оформени личности(пази кои се тие,под кои услови растеле,дали имаат криминални досиеја и.т.н) кои знак прашалник е дали заслужуваат.

Јас оправдувам абортус ама тезава не ти држи вода конкретно барем за Балканските држави,е сега ако си во Швајцарија,Австрија или скандинавските земји кога би имал услови зошто да не им се помогне??
--- надополнето: 23 март 2012 во 00:41 ---
.
Или накратко кажано оформување семејство не е играчка односно тоа се планира па се создаваат предуслови па дури потоа се оформува семејство.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
ОО кутрата ти па овде 70% од населението едвај поминува до први и тоа зборам за семејство со четири члена а ти ваму збориш да спасуваат оформени личности(пази кои се тие,под кои услови растеле,дали имаат криминални досиеја и.т.н) кои знак прашалник е дали заслужуваат.

Јас оправдувам абортус ама тезава не ти држи вода конкретно барем за Балканските држави,е сега ако си во Швајцарија,Австрија или скандинавските земји кога би имал услови зошто да не им се помогне??
--- надополнето: 23 март 2012 во 00:41 ---

Или накратко кажано оформување семејство не е играчка односно тоа се планира па се создаваат предуслови па дури потоа се оформува семејство.
АнФем токму тоа сакаше да го каже. Пролајфериве од една страна ќењаат колку е прекрасно да се има детенце, како смееме да помислиме ради финансии да абортираме.
Епа што не одат на некоја што решила да роди, да и помогнат?
Или се многу јаки зад монитор, башка се изнагледале турски серии, па се соживеале дека од скитник можеш да прераснеш во ситуиран човек?
Нека одат нека спасат еден живот, што некоја решила да го роди, иако нема пари за истиот.
Ете, нека посвојат едно циганче. Мајката била хумана, и го родила.
Нивен е редот сега.

A

AnFem

Гостин
Тоа е моментот. Ако не можеш да помогнеш, немој да судиш. Моја блиска личност има абортирано. Инаку мајка на две деца. И до ден денеска го жали тоа дете. Знаете на кој начин? „Кутрото, што мака ќе видеше ако се родеше... Каков живот ќе живееше“
Тука не се работеше само за немаштија, се случија работи кои можеа да направат негативни последици на психата кај тоа дете. Ова како одговор на некои постови погоре што ги прочитав, дека оној што искусил мајчински инстинкт, не би абортирал и ако би, би жалел.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Тоа е моментот. Ако не можеш да помогнеш, немој да судиш. Моја блиска личност има абортирано. Инаку мајка на две деца. И до ден денеска го жали тоа дете. Знаете на кој начин? „Кутрото, што мака ќе видеше ако се родеше... Каков живот ќе живееше“
Тука не се работеше само за немаштија, се случија работи кои можеа да направат негативни последици на психата кај тоа дете. Ова како одговор на некои постови погоре што ги прочитав, дека оној што искусил мајчински инстинкт, не би абортирал и ако би, би жалел.
И јас зборував за моја блиска личност, од моето семејство. Веќе имаше дете.
И абортираше. И пак роди.
И не се кае што абортирала, условите не и дозволуваа уште едно дете во тој момент.

B

Black Guard

Гостин
Они прочитале нешто на абортино и сега нормално дека ќе бидат против абортусот,но јас прашав ШТО ако однапред се знае дека плодот е со недостаток(еве физички-без еден екстремитет,или слабо развиен) и од небо е јасно дека ќе има трошоци целото општество и фондот и маки за семејството.

Дански Академик предложи сите данци со ајкју под 100 како и оние со генетски наследни болести да им се забрани да остават поколение туку да посвојат деца и плус додатно државата ќе им плаќа-и после тоа човекот го прогласија за расист а всушност е во право-тоа би била супериорна нација еве сега и во САД за да некој работи за ЦИА или НСА мора да има надпросечна интелегенција.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Они прочитале нешто на абортино и сега нормално дека ќе бидат против абортусот,но јас прашав ШТО ако однапред се знае дека плодот е со недостаток(еве физички-без еден екстремитет,или слабо развиен) и од небо е јасно дека ќе има трошоци целото општество и фондот и маки за семејството.

Дански Академик предложи сите данци со ајкју под 100 како и оние со генетски наследни болести да им се забрани да остават поколение туку да посвојат деца и плус додатно државата ќе им плаќа-и после тоа човекот го прогласија за расист а всушност е во право-тоа би била супериорна нација еве сега и во САД за да некој работи за ЦИА или НСА мора да има надпросечна интелегенција.
Тоа прашање што ти го поставуваш, јас го поставив веќе, но моето беше проширено.
Ако не смее да се абортира ембрион настанат како резултат на доброволен секс помеѓу две единки кои не се во крвно сродство - што правиме со ембрионите со недостатоци, ембрионите=резултат на инцест, силување, зиготите убиени во епрувета?
Сите рекоа ,,оправдувам ако е од силување, инцест, фаличен,,.
А не одговорија, која е грешката на зиготот од силување, инцест, од епрувета, фаличниот... каде погрешил па да нема право на живот, за разлика од оној настанат по ,,природен пат,,?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ти спореди живо човечко битие со ембрион?
Не дискутирам повеќе со тебе. Кога ќе почнеш да правиш разлика, ќе продолжиме ;)
Па ако не е живо битие ембрион, шо пречи ? ваљда нема да стане живо битие??

Kajgana Shop

На врв Bottom