Возраста и одлуката за религиозна определба

Дали е потребна возрасна граница, за носење на одлука да се припаѓа кон било која религија?

• Да, потребно е

Гласови: 37 75,5%
  • Не, тоа е непотребно

Гласови: 12 24,5%

• Вкупно гласачи
    49

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Луѓето докажано се по подложни на влијанија од секаков карактер кога се на помала возраст. Кога од најмала возраст на детето, му се сугерира, наметнува и проповеда одредена религија, тогаш тоа ја губи способноста да биде самостојно и да носи свој сопствени одлуки.
Телесниот раст на човекот нема никаква врска со духовниот раст, сите луѓе се духовни деца и тој варира од мали деца па се до пред пубертет (метафорично кажано).
Така да во суштина му доаѓа дека деца лажат деца.:(

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Телесниот раст на човекот нема никаква врска со духовниот раст, сите луѓе се духовни деца и тој варира од мали деца па се до пред пубертет (метафорично кажано).
Не е вистина, но не е ниту тема тоа да го оправаме ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Токму затоа, потребно е самиот поединец кога ќе биде возрасен, сам да си донесе одлука дали и во која религија ќе припаѓа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Алф што е духовен раст, и што содржи човек кој е духовно богат, онака парафразирано со твои зборови?

T

Tetro

Гостин
Многу нешта ти се наметнати по раѓање. Национална припадност на пример или понатаму партиска (да, овде читам и деца веќе определени),...
вакцините што се примаат се различни, затоа.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Човече не си ме сватил. Коментарот ми беше во врска со еден куп вистински религии што се појавија а сесамо перење на мозок. Точно е дека сум се родил како Христијанин али сега сум атеист. Религијата според мене уопште не треба да се наметнува.
И не е точно дека ја мрзам муслиманската религија всушност таа за мене е иста како и секоја друга. Дали ке одиш во џамија или црква е исто и едната и другата сакаат да направат своја критична маса. Иначе имам другари кои се муслимани т.е. поблиску се до атеисти отколку до некакви верници ама се родени како муслимани.
Токму тоа и јас го кажувам, еве јас на пр. сум роден како Православен-Христијанин, но да си кажам најискрено уште од мал сум бил некако против религиите и нивното учење, воопшто не ме влечело одењето по цркви, верските празници, задушници, слави, постење и сл.
Од друга страна пак и моите се на некој начин исти, Православни се, но интелектуалци се и немаат везе со религија, само декларативно.
Така да општо земено сите(цела фамилија) сме декларативно Православни Христијани, но во суштина немаме врска со религијата, не одиме по цркви(многу ретко), не правиме слави, не постиме, не одиме по задушници, едино нешто што не прави Христијани е месењето на лебче со паричка на Бадник(навечер) и фарбањето на јајца за време на Велигден, тоа е се.
Така да сакам да кажам дека без разлика на која наметната религија и припаѓаш(од раѓање), твое е да си одлучиш понатаму во животот дали ќе продолжиш по неа или ќе избереш нешто друго што повеќе ти одговара и го чуствуваш поблиско, еве јас сум на пр. декларативно Православен Христ. но во суштина сум Атеист, едноставно такви ми се погледите и сфаќањата и така си сакам.
--- надополнето: 19 март 2012 во 17:55 ---
Многу нешта ти се наметнати по раѓање. Национална припадност на пример или понатаму партиска (да, овде читам и деца веќе определени),...кога си бебе ти наметнуваат машки и женски играчки, машки и женски бои, начин на однесување...треба да раснеш во шума за да немаш влијанија и наметнувања од семејството и државата.
Вака значи многу работи ти се наметнуваат уште како мал, точно е тоа и од самото семејство, но и од самата средина на живеење, како и од самата држава општество систем школо/образование и.т.н.
На прво место ти се наметнува националната припадност(јазикот), начинот на однесување, начинот на живот, сфаќањата и.т.н.
Но мислам дека не постои сила(ниту семејството, ниту државата и системот, ниту средината, ниту пак образованието) што може да ти наметне некаква религија или пак политичко-идеолошка/партиска припадност, тие работи се менливи и во тек на понатамошниот живот сам ќе си одлучиш дали ќе бидеш или нема да бидеш партиски/политички определен и кон која матрица ќе се свртиш. Исто така и за религијата, јас сум си Атеист уште од мало дете и никој тоа не ми го наметнал, сам така сум си одбрал.

С

Само Човек

Гостин
Не ја тупам, те прашувам просто прашање. Ете сам си кажа дека прва вера со која си се запознал била христијанската, од мали нозе ти ја полнеле главата како тоа е најдобрата, најисправната и највистинска, и нормално дека сега ќе се сметаш за христијанин. Одземена ти е можноста да бидеш неутрален. Децата се најподложни на влијанија од лица кој ги гледаат како заштитнички авторитет, и ако токму тој авторитет му всадува во глава одредена идеја, детето без преиспитување ја прифаќа како релност и факт.
Да ти кажувале твоите за ВМРО или СДСМ наместо за Исус, сега ќе беше "ватрен патриот" наместо верник, биди сигурен.

Што се однесува до тоа дека политиката ги ползувала луѓето, таа е прваче во споредба со религијата. Што мислиш, од каде вози дедоти Стефан мерцедес од 100 000 евра?! Од такви како тебе!:)
Плус, на секоја "Лопата парти" на политичарите, ај погоди кој е тука пригодно да ги благослови?
Ако религијата не ги ползува и искористува луѓето, тогаш незнам кој повеќе го прави тоа.
Ако модерната религија ја нарекувате религија онда сте ЛУДИ, да луди сте и спиете. Еве да го земете велигден секоја година различно...Исус секад раалично воскреснуваа, ису се раѓа кај едни на 25 кај едни на 7 ми. Денес се слави боготн на сонцето, имаме 100 празници измислено. А НИШТО НЕ СЕ РАЗЛИКУВА ОД ПААРТИЈА. НЕ Е ВЕРУВАЊЕ ДА ОТИДЕШ ЕДНАШ НЕДЕЛНО У ЦРКВА . Треба да се живее според морални правила..тоа се вели во библијата

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Токму затоа, потребно е самиот поединец кога ќе биде возрасен, сам да си донесе одлука дали и во која религија ќе припаѓа.
Без разлика дали човекот е телесно дете или телесно возрасен тој и понатака е духовно дете.
Иако човекот е духовно поголем кога е дете,отколку кога е телесно возрасен.
За жал во реалноста не е така.:(

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако модерната религија ја нарекувате религија онда сте ЛУДИ, да луди сте и спиете. Еве да го земете велигден секоја година различно...Исус секад раалично воскреснуваа, ису се раѓа кај едни на 25 кај едни на 7 ми. Денес се слави боготн на сонцето, имаме 100 празници измислено. А НИШТО НЕ СЕ РАЗЛИКУВА ОД ПААРТИЈА. НЕ Е ВЕРУВАЊЕ ДА ОТИДЕШ ЕДНАШ НЕДЕЛНО У ЦРКВА . Треба да се живее според морални правила..тоа се вели во библијата
Различниот датум на кој се слават празници како велигден, се должи на различните календари според кој се одбележуваат истите. Католиците го користат Грегоријанскиот додека православните (не сите) Јулијанскиот.
Религиите се делат по многу основи, но не и на "модерни" или "старомодни".

Поентата на оваа тема е дали е во ред да се наметне некому одредена религија од раѓање, кога не е способен самиот да одлучи, како и тоа што е разликата помеѓу коректноста во религиозна инволвираност на децата и некоректноста во политичка.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Вака значи многу работи ти се наметнуваат уште како мал, точно е тоа и од самото семејство, но и од самата средина на живеење, како и од самата држава општество систем школо/образование и.т.н.
На прво место ти се наметнува националната припадност(јазикот), начинот на однесување, начинот на живот, сфаќањата и.т.н.
Но мислам дека не постои сила(ниту семејството, ниту државата и системот, ниту средината, ниту пак образованието) што може да ти наметне некаква религија или пак политичко-идеолошка/партиска припадност, тие работи се менливи и во тек на понатамошниот живот сам ќе си одлучиш дали ќе бидеш или нема да бидеш партиски/политички определен и кон која матрица ќе се свртиш. Исто така и за религијата, јас сум си Атеист уште од мало дете и никој тоа не ми го наметнал, сам така сум си одбрал.
точно, менливи се.
Инаку најопасни (еве гледаме барем од скорешните случувања со нападите низ Скопје) ги гледам поделбите и омразата по етничка припадност...
понатаму опасни се и поделби по расна и религиска припадност посебно ако постојано и од мали нозе детето се учи на омраза кон различноста. Комбинирани со некои други фактори мислам дека се уште потерсене.
Конкретно пошто темата е за религиска определба, сакале нејќеле во неатеистички семејства детето се прилагодува на учењето, постапките, обичаите на постарите. И обратно, во анти и атеистички семејства детето е така воспитано...едноставно не го интересира религија или храм. Понатаму како расте, самото дете размислува дали ќе остане декларативен припадник на вера, фанатичен член или воопшто нема да учествува во било која религиска заедница.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Алф што е духовен раст, и што содржи човек кој е духовно богат, онака парафразирано со твои зборови?
Кажав дека човекот постигнува духовна зрелост само до духовен пубертет,ретки се оние кој го поминале пубертетот.
Бидејќи самата споредба ти кажува ако го надминат пубертетот ќе бидат способни духовно да се размножуваат,без телесен допир.
Иако смета дека зборот "размножување" е погрешен,но толку дозволуваат човечките зборови да го доближат значењето.
Во принцип тоа е обликување на духот според оној кој зачнал во вас со зборови,правила и закони.
Тоа е она значење кое вика дека со малку квасец ќе нарасне тестото.

Ќе може да бидеш по конкретен за второт прашање.
Ќе се разминеме во поимот "богатство"
Богатство за секој човек се неговите деца,а ништо поразличен не е и духовниот.;)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
точно, менливи се.
Инаку најопасни (еве гледаме барем од скорешните случувања со нападите низ Скопје) ги гледам поделбите и омразата по етничка припадност...
понатаму опасни се и поделби по расна и религиска припадност посебно ако постојано и од мали нозе детето се учи на омраза кон различноста. Комбинирани со некои други фактори мислам дека се уште потерсене.
Конкретно пошто темата е за религиска определба, сакале нејќеле во неатеистички семејства детето се прилагодува на учењето, постапките, обичаите на постарите. И обратно, во анти и атеистички семејства детето е така воспитано...едноставно не го интересира религија или храм. Понатаму како расте, самото дете размислува дали ќе остане декларативен припадник на вера, фанатичен член или воопшто нема да учествува во било која религиска заедница.
Токму така, мојата фамилија се такви и јас ќе си бидам таков, едноставно декларативно Православни, но во суштина Атеисти ............. како и многу други наши сонародници Македонци.
Постојат повеќе типови на верници, некои се декларираат како Атеисти(неверници), некои се Атеисти, но се декларираат како верници, од тие што па сепак се верници некои се поумерени верници, но постојат и фанатички верници(особено ги има кај Муслиманите, но и во други религии). Така да тоа си е лично демократско право на секој поединец, што ќе бидеш по религија или пак дали воопшто ќе имаш некаква религија.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Јас воопшто несметам дека е непотребно комплицирање, ти се обидуваш да го релативизираш проблемот алудирајќи на непочитувањето на забраната да се наметнува политиката на децата. Според таа логика, треба да ја прогласиме за нормална и прифатлива и практиката да се фрла ѓубре јај што ќесе стигне, да се пушат цигари било каде, да се паркира на секоја слободна површина и слично, само затоа што не се почитувало доволно тоа што е законски пропишано?!
Тоа воопшто не е аргумент, туку само изговор и оправдување.
--- надополнето: 19 март 2012 во 15:44 ---

И според мене ова е најизводлива и најдобра опција.;)
Сериозен си дека не ти понудив доволно аргументи во врска со мојот став или па намерно или случајно читаш селективно?

А биди љубезен да ме потсетиш, кој беше аргументот кој ти го понуди во однос на тоа како би останало детето чисто под стакленото ѕвоно, без воопшто да падне под штетното влијание на родителите или околината?!

И бидејќи не сакам да бидам со помош на вербални дриблинзи вадена од контекст (паралелата што ја правев со политичкото инволвирање беше објективно согледување, не субјективно оправдување на постапката и беше премногу очигледно и недвосмислено сугерирано од моја страна дека е така), а уште помалку сакам да учествувам во дискусија која се врти во круг, без услови за било каков прогрес, ќе те оставам да се поддржувате со истомислениците, од кои видиш каква случајност, исто како и ти, никој не понуди конкретно, применливо решение како планирате да го остварите тоа да остане детето tabula rasa до некоја си возраст кога ќе е способно за самостојна одлука?

Hint - прашањево е реторичко, бидејќи априори знам дека нема(те) задоволителен одговор ;).

И не ми треба ни мене, ни било кому да бара изговор или оправдување за начинот на воспитување на деца, бидејќи си се подразбира дека никој нема право да му шерифува, посебно пак уште и таков кој е тотално без концепт како да го прави тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сериозен си дека не ти понудив доволно аргументи во врска со мојот став или па намерно или случајно читаш селективно?

А биди љубезен да ме потсетиш, кој беше аргументот кој ти го понуди во однос на тоа како би останало детето чисто под стакленото ѕвоно, без воопшто да падне под штетното влијание на родителите или околината?!

И бидејќи не сакам да бидам со помош на вербални дриблинзи вадена од контекст (паралелата што ја правев со политичкото инволвирање беше објективно согледување, не субјективно оправдување на постапката и беше премногу очигледно и недвосмислено сугерирано од моја страна дека е така), а уште помалку сакам да учествувам во дискусија која се врти во круг, без услови за било каков прогрес, ќе те оставам да се поддржувате со истомислениците, од кои видиш каква случајност, исто како и ти, никој не понуди конкретно, применливо решение како планирате да го остварите тоа да остане детето tabula rasa до некоја си возраст кога ќе е способно за самостојна одлука?

Hint - прашањево е реторичко, бидејќи априори знам дека нема(те) задоволителен одговор ;).

И не ми треба ни мене, ни било кому да бара изговор или оправдување за начинот на воспитување на деца, бидејќи си се подразбира дека никој нема право да му шерифува, посебно пак уште и таков кој е тотално без концепт како да го прави тоа.
А каде јас реков дека детето требало да остане "под стаклено ѕвоно" без воопшто да падне "под штетно влијание" на околината или родителите?
Кој чита селективно и вади поенти од контекст?
Еве што имав кажано во врска со тоа:
Не е потребен никаков карантин, доволно е да не му се полни главата на детето за одредена религија, и да му се даде можност кога ќе биде доволно интелектуално поткован самиот/та да одлучи и да се пронајде таму каде што припаѓа.
Ако ова не е конкретно и применливо решение, тогаш што е?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Не е потребен никаков карантин, доволно е да не му се полни главата на детето за одредена религија, и да му се даде можност кога ќе биде доволно интелектуално поткован самиот/та да одлучи и да се пронајде таму каде што припаѓа.
Наместо тоа, децата веднаш по раѓањето се "обележани" и етикетирани како припадници да одредена религија, и во текот на нивниот развој константно индоктринирани од семејството и околината.
Од една страна тврдиш дека семејството и околината се виновни за индоктринацијата, од друга страна не треба да се чуваат децата во карантин, што едно со друго е контрадикторно и во судир од разбирливи причини - ако се во допир нема начин да не се изложени на нивното влијание.

Ти само го констатираш влијанието, а не нудиш начин за негово надминување, има огромна разлика. Размисли.

Батали, се вртиме во круг и искрено заморно ми е веќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom