Човече не си ме сватил. Коментарот ми беше во врска со еден куп вистински религии што се појавија а сесамо перење на мозок. Точно е дека сум се родил како Христијанин али сега сум атеист. Религијата според мене уопште не треба да се наметнува.
И не е точно дека ја мрзам муслиманската религија всушност таа за мене е иста како и секоја друга. Дали ке одиш во џамија или црква е исто и едната и другата сакаат да направат своја критична маса. Иначе имам другари кои се муслимани т.е. поблиску се до атеисти отколку до некакви верници ама се родени како муслимани.
Токму тоа и јас го кажувам, еве јас на пр. сум роден како Православен-Христијанин, но да си кажам најискрено уште од мал сум бил некако против религиите и нивното учење, воопшто не ме влечело одењето по цркви, верските празници, задушници, слави, постење и сл.
Од друга страна пак и моите се на некој начин исти, Православни се, но интелектуалци се и немаат везе со религија, само декларативно.
Така да општо земено сите(цела фамилија) сме декларативно Православни Христијани, но во суштина немаме врска со религијата, не одиме по цркви(многу ретко), не правиме слави, не постиме, не одиме по задушници, едино нешто што не прави Христијани е месењето на лебче со паричка на Бадник(навечер) и фарбањето на јајца за време на Велигден, тоа е се.
Така да сакам да кажам дека без разлика на која наметната религија и припаѓаш(од раѓање), твое е да си одлучиш понатаму во животот дали ќе продолжиш по неа или ќе избереш нешто друго што повеќе ти одговара и го чуствуваш поблиско, еве јас сум на пр. декларативно Православен Христ. но во суштина сум Атеист, едноставно такви ми се погледите и сфаќањата и така си сакам.
--- надополнето: 19 март 2012 во 17:55 ---
Многу нешта ти се наметнати по раѓање. Национална припадност на пример или понатаму партиска (да, овде читам и деца веќе определени),...кога си бебе ти наметнуваат машки и женски играчки, машки и женски бои, начин на однесување...треба да раснеш во шума за да немаш влијанија и наметнувања од семејството и државата.
Вака значи многу работи ти се наметнуваат уште како мал, точно е тоа и од самото семејство, но и од самата средина на живеење, како и од самата држава општество систем школо/образование и.т.н.
На прво место ти се наметнува националната припадност(јазикот), начинот на однесување, начинот на живот, сфаќањата и.т.н.
Но мислам дека не постои сила(ниту семејството, ниту државата и системот, ниту средината, ниту пак образованието) што може да ти наметне некаква религија или пак политичко-идеолошка/партиска припадност, тие работи се менливи и во тек на понатамошниот живот сам ќе си одлучиш дали ќе бидеш или нема да бидеш партиски/политички определен и кон која матрица ќе се свртиш. Исто така и за религијата, јас сум си Атеист уште од мало дете и никој тоа не ми го наметнал, сам така сум си одбрал.