Суровата вистина зад огласите за работа

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Cekajte be malce deca ja ne znam sto mislite vo drzava so 300000 vraboteni deka lesno ke najdete rabota.
Baska da stanete i vie sef ili prepostaven ke bidete polosi i poladnokrvni od segasnive sefovi ke se izivuvate na isti nacin kako sto ve tretiraat sega.

Od licno iskustvo vi kazuvam deka sekoj rabotodavac bara kadar koj ke mu donese profit isto kako sto i nie barame dobra usluga za nasite pari.

Takvi sme nie kako narod se nesto ni smeta.resenie e otvaranje na rabotni mesta ama ne pagjaat od nebo.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Mene mi zborea deka ne bilo vaka nego deka bilo do mene demek nie sme bile mrza ziva a ustvari imalo rabota demek plakale i taka edno 22 godini dodeka ne se svrknav mislam posle sredno ali oni se glupi dobro znaat deka rabotodavecot plaka i deka ti kolku GOD da rabotis ako ne ti platat dzabee taka da na ovie samo kletvaa im ostavam da im dae Gospod doooooooolg zivot i da docekaat dlaboka starost i da nema koj da im smeni pampers i da lezat nepokretni cak da nemaat sila da si gi skratat makite sami.AMIN!!!!!!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Cekajte be malce deca ja ne znam sto mislitevl vo drzava so 300000 vraboteni deka lesno ke najdete rabota.
Baska da stanete i vie sef ili prepostaven ke bidete polosi i poladnokrvni od segasnive sefovi ke se izivuvate na isti nacin kako sro ve tretiraat sega.

Od licno iskustvo vi kazuvam deka sekoj rabotodavac bara kadar koj ke mu donese profit isto kako sto i nie barame dobra usluga za nasite pari.

Takvi sme nie kako narod se nesto ni smeta.
Tука нема да се согласам со тебе, ќе ти кажам и зошто.
Ако имам приватна фирма, ич уво нема да ме боли што сестра ми ми е сестра, ако не знае да работи, односно, ако не знае да ми донесе пари во фирма.
Со други зборови, ќе се сконцентрирам на вработување на најсоодветните работници, најдобрите за таа работна позиција. Нема да размислувам толку краткорочно.
Второ, кога веќе ќе најдам неколку кандидати, да, ќе ги ставам 2 месеци на пробно. Ако едниот од нив се покаже добар (а од цел конкурс, јас сум сметала дека тие 2 се најдобри) ќе го вработам. Нема да барам нови за 2 месеци да ми работат за без пари, или за некоја смешна сума. Не за друго, туку зошто ќе испуштам добар работник.
Фирмата не ја прави успешна сопственикот. Можам да бидам неписмена и да имам пари и да отворам фирма.
Фирмата ја прават успешна вработените. Прво и основно, менаџерот, второ, квалитетот на вработените.

Ојле-дојле, по крвна/партиска/комшиска линија, е погубен за мојот профит. Затоа и ќе имаме никакви фирми, со никаков просперитет и вечно пропаѓање. Како бе да ми работи некој добро, ако вложил во образование грдни пари, а јас минималец го плаќам? И како тој да даде се од себе фирмата да успее, кога и да пропадне, нема ништо значајно да изгуби?

Дај му на човек шанса, дај му цел, и ќе рмба како црнец. Плати му како што треба, вреднувај го неговиот труд. Бизнисот овде смрди во темелот. Не е дека ние сме нешто борбени како работни сила, но ни работодавците врска немаат од управување со компанија на долг рок. Се од денес за утре им е.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Vidi Pumo djabe ti se najdobrite ako ne znaes da gi vodis mislis nim ke im bide gajle ako propadne firmata cij sopstvenik ti ke bides.

I na krajot koga ke vidis deka stalno se zalat a ti si korektna prema niv vistinata sekogas ima dva kraja.

Sepak uslovite koi gi nudi drzavata se bezobrazno losi a jas mrzam bezobrazno bezobzirni lugje.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Vidi Pumo djabe ti se najdobrite ako ne znaes da gi vodis mislis nim ke im bide gajle ako propadne firmata cij sopstvenik ti ke bides.

I na krajot koga ke vidis deka stalno se zalat a ti si korektna prema niv vistinata sekogas ima dva kraja.

Sepak uslovite koi gi nudi drzavata se bezobrazno losi a jas mrzam bezobrazno bezobzirni lugje.
Затоа постои факултет, кои ги образува луѓето како да бидат менаџери. Мојата струка во животот нема врска со преприемништво, секој може да отвори фирма. Но ако не е компетентен да ја води, ќе ја води некој друг.
Затоа реков, не е работата од денес за утре, работата е долгорочно постоење на самата фирма, долгорочно остварување профит и зголемување на профитите.
А такво нешто е невозможно со незадоволни и немотивирани работници, и забеган работодавец.
Плаќај соодветно, постави норми за бонуси, постави можност за напредок...ќе рмбаат.
Експлоатирај ги - ќе се чудиш зошто работиш за покривање на кредити, а не за добивка.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Затоа постои факултет, кои ги образува луѓето како да бидат менаџери. Мојата струка во животот нема врска со преприемништво, секој може да отвори фирма. Но ако не е компетентен да ја води, ќе ја води некој друг.
Затоа реков, не е работата од денес за утре, работата е долгорочно постоење на самата фирма, долгорочно остварување профит и зголемување на профитите.
А такво нешто е невозможно со незадоволни и немотивирани работници, и забеган работодавец.
Плаќај соодветно, постави норми за бонуси, постави можност за напредок...ќе рмбаат.
Експлоатирај ги - ќе се чудиш зошто работиш за покривање на кредити, а не за добивка.
Ти сериозно мислиш дека претпримач има било каква врска со факултет? И уште да кажеше тој претприемач кај ќе ги продава тие производи, услуги, суровини, освен во Македонија и како да се избори за тоа, па ќе се договоревме и за платата.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Се бара кафеварачка со претприемачки дух да знае да прави табели во Ексел :icon_lol:.

Баш сега комшивката ми кажуваше влегла топ шест и вика тоа интервјуто кој којзнае каква работа да е, се барало сметководство, продажба на терен, С++, кафе да вари :icon_lol: итн.
Е ова е посебна приказна, море каква приказна, цел роман може да се напише. Конкретно за овие ИТ компании (ваљда и во другите е слична ситуацијата), од потенцијалниот работник се бара од варење кафе преку програмирање во асемблер, сервис на хардвер и менаџирање на проекти се до кодирање во јазикот којшто е назначен како главен во огласот. И сето ова за истата плата. И да, и стандардните "минимум" 3 години искуство да не ги заборавиме.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Тогаш мора да е мн опасна братучедка ми, ем СДСовка, ем жена, ем машински инженер :)
Кога лажеш каде гледаш ? Абе не ти е срам ја отру од лажење тастатурата .

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Кога лажеш каде гледаш ? Абе не ти е срам ја отру од лажење тастатурата .
Prove it, or it's not true.
--- надополнето: 21 март 2012 во 17:34 ---
Ти сериозно мислиш дека претпримач има било каква врска со факултет? И уште да кажеше тој претприемач кај ќе ги продава тие производи, услуги, суровини, освен во Македонија и како да се избори за тоа, па ќе се договоревме и за платата.
Не, напротив убаво потенцирав.
За да имаш фирма, ти требаат пари.
Ќе вработиш луѓе кои ќе знаат како со финансии/сметководство/инженерство/готвење или што и да ти е дејноста.
А не зезај, барем во Македонија има празен пазар, што и да ти падне на памет, ќе биде иновација. Направи нешто слично на Starbucks, ќе растуриш од работа. Локација некаде околу парк.
Да, требаат пари за да почнеш - тоа и го реков - но не ти треба стручно познавање на областа.
На економски доволно млади и креативни и одговорни луѓе дипломираат и работат по шанкови. Само одбери кој најмногу ти одговара, почни со пониска плата, подоцна ќе му ја зголемиш. Мислиш нема да се нафати? На дипломците не им игра толку голема улога платата, колку што им игра улога мотивот да се докажат, во пракса да го спроведат тоа што го учеле. А тек допрва кога на нивна заслуга ќе се развива некој бизнис, мислам дека полојален работник не би можел да најдеш.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
темава ми е толку лицемерна што е исто како некој државен работник да плука по државата и соли памет а зема плата од народот и ги ужива сите привилегии

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Љупчо, да не се лажеме.
Од КПЈ навака, книшката ти е голем плус при вработување.
Така што, не е лицемерна темата. Лицемерно е што ние сме како овци и си пасеме, пасеме, пасеме... и само тоа правиме.
А да, и продаваме муда за бубрези.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
- Фалба- А фалбата е р“ѓа.
само што се вративме.сега имаме дома магистер ( 9,9)
и ШТО сега.......уште еден цилиндер да збира прашина
Во напредни држави,тие што ги викате работодавци треба
да ги чекат пред врата ваквите студенти за по нивните фирми.
Ама ова е Македонија тоа правило не важи за талентите.
За нив постои заводот или агенцијата за “пријавување“ и ќе си
одат таму на секој два месеци,додека не ти најдат некоја мана
да те избришат......уште да те прашаат “уште сте ВИЕ живи“

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Што да се каже за темава.
1.Работа скоро и нема во државава.
2.Приватно ќе се вработиш на еден - два месеци и гитла, демек пробно колку да не те пријават па после дуга жртва.
3.Секое вработување оди преку врска, и приватно и државно.
4.Огласите 99% не се тоа што пишува.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Cekajte be malce deca ja ne znam sto mislite vo drzava so 300000 vraboteni deka lesno ke najdete rabota.
Baska da stanete i vie sef ili prepostaven ke bidete polosi i poladnokrvni od segasnive sefovi ke se izivuvate na isti nacin kako sto ve tretiraat sega.

Takvi sme nie kako narod se nesto ni smeta.resenie e otvaranje na rabotni mesta ama ne pagjaat od nebo.
Љупчо зашто државата го промовира слоганот, образованието е сила, образованието е моќ ? а не сака да ја смени политиката на вработување на младите кадри. Секој кој завршува средно или факултет очекува да биде вработен, некој се труди сам, некој со партиската книшка, некој со врските. Не може шеф кој е партиско неписмено војниче, кое од странски јазик знае српско-хрватски а од компјутери знае shut down и restart од улога на работодавец да бара кадар за профит. Како е можно волонтирањето да не се смета за работно искуство, како е можно да најдеш работа денеска ако немаш две или три години работни искуство. Концептот на огласот е глупост, кој се користи само за да се испочитува законот. После се чудат зашто 60 % од младите на анкетите иднината ја гледаат надвор од земјата.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Prove it, or it's not true.
--- надополнето: 21 март 2012 во 17:34 ---

Не, напротив убаво потенцирав.
За да имаш фирма, ти требаат пари.
Ќе вработиш луѓе кои ќе знаат како со финансии/сметководство/инженерство/готвење или што и да ти е дејноста.
А не зезај, барем во Македонија има празен пазар, што и да ти падне на памет, ќе биде иновација. Направи нешто слично на Starbucks, ќе растуриш од работа. Локација некаде околу парк.
Да, требаат пари за да почнеш - тоа и го реков - но не ти треба стручно познавање на областа.
На економски доволно млади и креативни и одговорни луѓе дипломираат и работат по шанкови. Само одбери кој најмногу ти одговара, почни со пониска плата, подоцна ќе му ја зголемиш. Мислиш нема да се нафати? На дипломците не им игра толку голема улога платата, колку што им игра улога мотивот да се докажат, во пракса да го спроведат тоа што го учеле. А тек допрва кога на нивна заслуга ќе се развива некој бизнис, мислам дека полојален работник не би можел да најдеш.
Што потенцираше, постои факултет за менаџери, и мојата струка нема врска со претприемништво?
И викаш само пари ти требаат :icon_lol: ќе вработиш луѓе што се разбираат и бизнисот трга сам од себе :). Прво Старбакс е компанија која е оформена 1972 г. и основачите воопшто не ја замислувале како она по кое што во суштина е позната денес. Старбакс се занимавала со печење и продавање на готови зрна кафе. Се додека на еден нивни вработен, по име Хауард Шулц, кој бил на некаков саем за кафе во Италија не му светнало дека истата кафе култура која ја имаат Италијаните би можела да се пренесе и во Америка. И се почнало од таму, човеков дури и ја напуштил Старбакс и започнал свој бизнис со coffee shops, и до толку му тргнало што ја купил и Старбакс од нејзините основачи и ја направил она што е денес. Старбакс не може да се копира од проста причина што е пример за innovation, operation and quality excellence и спаѓа во 10 те најиновативни компании во светот, македонска компнија би можела да почне да ја копира само кога ќе разбере дека иновацијата е континуиран процес, а не настан. Само види што нуди Старбакс денеска, мелени кафиња (blonde roast, medium roast, dark roast), кафиња во зрна, инстант кафиња, ground coffee за кафемати, flavored coffees, K cup coffees - совршена мешавина од кафе, чај и чоколада, филтер кафиња итн. Да не почнам што имаат само во coffee шоповите и само колку свои брендови имаат лансирано како на пример познатото фрапучино. И тоа не само кафиња. Зошто? Затоа што размислуваат претприемачки т.е сфатиле дека нивната конкуренција не е лоцирана само во индустријата за кафе туку е малку поголема и се нарекува food & beverages. Па затоа во Старбакс можеш да сретнеш се од храна и пијалаци, од сендвичи и сокови до нутриционистичка храна. И сето тоа е производ на одредени производствени процеси и технологии во кои се вложени огромни средства. Нивната иновативност може да се види и во нивните бизнис модели од онлајн нарачки до лансирање посебни старбакс апликации за iPhone, Android, Blackberry за нарачување и плаќање преку мобилен, разни гифт картици и така натаму. Соработуваат со богзнае колку добавувачи од целиот свет и се присутни во уште повеќе земји, и сето тоа е цакум пакум организирано од аспект на логистика. Така да не ќе да е до толку едноставно, барем во реалноста. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom