ЕДВИН ВАН ДЕР САР СО ПОРАЗ СЕ ПРОСТИ ОД РЕПРЕЗЕНТАЦИЈАТА
Тажен крај на големиот човек
Убедливо најдобриот голман во досегашниот дел од Европското првенство доживеа несреќен крај на својата репрезентативна кариера. Едвин ван дер Сар на првите три натпревари од шампионатот прими само еден гол и тоа од офсајд од Тиери Анри, а само во саботата од Русите за 120 минути три пати ја извади топката од својата мрежа. За волја на вистината, немаше вина за ниеден од трите погодоци, но и покрај тоа нема да може да се бори за титулата на последното големо натпреварување во националниот дрес.
"Не бевме доволно добри да ги победиме Русите, мора да се признае дека играа фантастично. Навистина е штета на ваков начин да се заврши првенството, особено поради тоа што стартувавме брилијантно. Сега мораме да се свртиме кон иднината, но без мене. Знам само дека ќе ми недостасува сево ова. Јас го кажав последниот збор", изјави 38-годишниот голман кој со Манчестер Јунајтед во последната сезона освои титули во Лигата на шампионите, Премиер-лигата и Комјунити Шилдс.
Ван дер Сар ја почна репрезентативната кариера во 1995 година и оттогаш собра рекордни 128 настапи во портокаловиот дрес. Настапи на четири Европски и две Светски првенствас при што на Мундијалот во Франција 1998 година го освои четвртото место, а на претходниот континентален шампионат исто така стигна до полуфиналето. Меѓу другото, ќе остане запаметен како рекордер по бројот на одиграни натпревари на Европските првенства, вкупно 16, исто колку и Лилиан Турам од Франција. До крајот на кариерата, која сигурно нема да трае уште долго, Ван дер Сар ќе се фокусира на својот тим со кој и идната сезона го очекуваат нови предизвици. Покрај него, по ова првенство од репрезентацијата се откажуваат уште Андре Ојер и Џовани ван Бронкхорст.
Македонски Спорт