Сите Албанци кај нас знаат македонски, а само 3 отсто Македонци знаат албански

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Јас сум го научил (несвесно) - (продавница, училиште , другарување , соседи , ТВ ...)
На мои години на телевизија имав само 3 албански програми (од кои МТВ2 со четиричасовна дневна програма) , ништо не нудеа ... а денеска децата албанци можат 24 часа да гледат цртани филмови , музика , забавни програми на албански...

Но денеска , како што реков ... потребата да се зборува на македонски е намалена...

Јас сум за тоа да се учат јазиците , не би забранил себеси да го знам некој јазик ... без разлика чиј јазик е тој.

Србите не треба да учат англиски , бидејќи Британците и Американците ја бомбардираа Србија.

Јас растев со овие

Имам примедба и за наставната програма , има претешки лекции во основно а наставниците кои предаваат македонски не им објаснуваат на децата ... за 1 час на моја роднина и објаснив работи кои наставничката не им ги објаснила цела година.
Ги тераат да учат напамет песни , без да знаат што учат.

Албанците треба да научат и ромски ако можат ... да не ги делат јазиците , имаме дарба за лесно учење на јазиците ... Но кај новите генерации , повеќе ќе има такви што ќе знаат англиски него ли македонски.
Со тоа , македонците и албанците ќе бидат уште подалечни , или пак ќе мора на англиски да се разберат.
--- надополнето: 20 март 2012 во 10:24 ---

Тие се паметни националисти , кои проучуваат се и сешто околу ’’непријателот“ ...
Предрасудите ќе исчезнат кога подобро ќе се познаеме меѓусебе.

Можеш ли да го изговараш ова:

Dhelpra
Thot
Ylberi
Rrota
është
Да можам. На факс го имав како предмет, и покрај тоа, сите колеги ми се албанци.
Јас, за разлика од многу мои колеги... сфаќам дека колку јазици знаеш, за толку народи вредиш ;)
--- надополнето: 20 март 2012 во 11:58 ---
Eve i vo Bardovci ima internet ova e dokaz bravo za vladata na RM
:vozbud:
--- надополнето: 20 март 2012 во 09:33 ---

Tebe bi ti bilo neprijatno da kazuvas, ama so tek na vreme ke bide aj ke se prilagodite srcinja :love:
А зашто ви смета Ш-иптарски јазик, а не ви смета Gjuhe Shqipe?
Камо среќа мене Грчиштана да ме викаа Македонка, а не Скопјанка ;)

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Тоа ти е исто како кога bro's from the 'hood си се обраќаат меѓусебно со Nigger, ама ако белецот fat boy Slim им се обрати така, тој е расист :icon_lol:...

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Тоа ти е исто како кога bro's from the 'hood си се обраќаат меѓусебно со Nigger, ама ако белецот fat boy Slim им се обрати така, тој е расист :icon_lol:...
Се работи за чиста фрустрација и комплекс.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Тоа ш*птарски потсеќа на најлошиот период на албанците , за време на таквото именување беа истребани албанците ... самиот збор е подготвен со лоша намера во српските кујни , и затоа не може да се разбере поинаку освен за лошо.

Употребата на зборот Ш*птари е од поново време , и имало намера да вметне поделба меѓу албанците , делејќи ги во Албанци и Ш‘птари.

Зборот ш*птар во себе ги содржи сите српски злодела ... и затоа овој збор има психолошко влијание и се прима како навреда.

Исто така овој збор е деформиран, кога веќе сакаш да употребиш изворен збор , употреби го како што треба , Шќиптар’

А ако сакаш добар разговор без провокации , употреби го зборот Албанец.

Грците можат да те викаат Манкејдонка (деформирано) , нарекувајќи те вака да те протерат од домот , илјадници од твоите да ги убијат ... па потоа да ти речат зошто се лутиш кога ти велам Манкејдонка.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Тоа ш*птарски потсеќа на најлошиот период на албанците , за време на таквото именување беа истребани албанците ... самиот збор е подготвен со лоша намера во српските кујни , и затоа не може да се разбере поинаку освен за лошо.

Употребата на зборот Ш*птари е од поново време , и имало намера да вметне поделба меѓу албанците , делејќи ги во Албанци и Ш‘птари.

Зборот ш*птар во себе ги содржи сите српски злодела ... и затоа овој збор има психолошко влијание и се прима како навреда.

Исто така овој збор е деформиран, кога веќе сакаш да употребиш изворен збор , употреби го како што треба , Шќиптар’

А ако сакаш добар разговор без провокации , употреби го зборот Албанец.

Грците можат да те викаат Манкејдонка (деформирано) , нарекувајќи те вака да те протерат од домот , илјадници од твоите да ги убијат ... па потоа да ти речат зошто се лутиш кога ти велам Манкејдонка.

Бре, бре, бре.. Душо напатена.
Моментално немам слика, ама ќе дадам се да ти донесам, во прв момент кога ќе одам на факултет.
Ако си бил во Ректоратот на ДУТ си приметил дека има многу историски (од не толку одамна) слики по ѕидовите. Некои од нив се со Македонско објаснување. На една, има деца сликани, и објаснувањето: Прва Ш-иптарска Школа, Скопје(или др. град во Македонија), 1957.
Тогаш оди кажи им на Ректорот, деканите, и сите професори, како тоа смеат да закачат таква слика, со таков натпис. И не заборавај, тука е катедрата по Албански јазик и катедрата по Историја. За да биде уште почудно, сликата се наоѓа веднаш карши катедрата по историја.

Се најде ти паметен, угнетен, одземени сите права..... Ах, Дарданијо, нема спас за тебе. Ти недостига само уште превез еден на очите, па појасно се ќе ти стане.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Моментално немам слика, ама ќе дадам се да ти донесам, во прв момент кога ќе одам на факултет.
Ако си бил во Ректоратот на ДУТ си приметил дека има многу историски (од не толку одамна) слики по ѕидовите. Некои од нив се со Македонско објаснување. На една, има деца сликани, и објаснувањето: Прва Ш-иптарска Школа, Скопје(или др. град во Македонија), 1957.
Тогаш оди кажи им на Ректорот, деканите, и сите професори, како тоа смеат да закачат таква слика, со таков натпис. И не заборавај, тука е катедрата по Албански јазик и катедрата по Историја. За да биде уште почудно, сликата се наоѓа веднаш карши катедрата по историја.

Се најде ти паметен, угнетен, одземени сите права..... Ах, Дарданијо, нема спас за тебе. Ти недостига само уште превез еден на очите, па појасно се ќе ти стане.
Утре ќе ја тргнат сликата, ќе ја запалат а вечерта може ќе истепаат некој случаен минувач. Значи мојата теза дека се работи за комплекс и фрустрација е точна. Они мислат дека ако го смениме името со кое што ги нарекуваме (патем нели заклучивме дека Ш-иптар не е навредливо и не може да биде навредливо) ќе се зголеми нашата почит кон нив. Напротив! Почитта не се добива на тој начин што ќе му кажеш од денес како да ти се обраќа. Башка што се е до контекстот. Јас можам да кажам ми се обрати еден ама збореше ш-иптарски и ништо не го разбрав (без никаква навреда) а можам да кажам еј види ги АЛБАНЦИВЕ (кажано со висок тон или иронично). Навреда се знае што е ЗЕЛКАР на пример, ватерполист и тн.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.707
Поени од реакции
21.219
Колку албанци во албанија знаат Македонски ? 0% .. CASE CLOSED !!!!

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Како се отвара овој чешмата?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сосема е нормално да сите Шќиптари го знаат МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, бидејќи тоа е ЈАЗИК НА ДРЖАВАТА ВО КОЈА ЖИВЕАТ, исто како што сите Шќиптари го знаат Германскиот во Германија.

Мене ми е чудно и несфатливо, како дојдовме до овој момент да воопшто дискутираме околу потребата на Шќиптарите да го знаат нашиот јазик. Нема тука сакам нејќам, се наоѓаш во Македонија и ќе го знаеш Македонскиот и КРАЈ.

Со Охридскиот рамковен добија еден куп права, кои наводно ги немаа, и повторно имаат некои си незадоволства и чувство на нерамноправност.
Тоа е во најмала рака иритантно и педерски.

Да се луѓе, народ кој што припазува на основните цивилизациски норми од 21 век, немаше да има проблем околу јазикот и се она што е поврзано со нивната култура и идентитет. Но се што е шќиптарско е врзано со "славниот" проект Голема Албанија и затоа има одбојност кон се што е нивно.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Нормално е..живеат во Македонија треба да го знаат уставниот јазик. Имам колеги албанци, ме научија доста зборови..Не е лошо јазик да знаеш :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Колку албанци во албанија знаат Македонски ? 0% .. CASE CLOSED !!!!
Односно грчки?

Сликата сигурно им е стара , не дека тие ја напишале така .. тоа кажува за тоа време , баш историски документ , дека во оваа земја не навредувале , дека првото школо на албански била касно во таа и таа година.

А со ова што го напиша ти , ништо не оспори од тоа што јас претходно го реков. Ама се обиде преку личен напад да ја прикриеш својата немоќ.

Поздрав Манкејдонка од гркот кој протерал толку и толку македонци.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Односно грчки?

Сликата сигурно им е стара , не дека тие ја напишале така .. тоа кажува за тоа време , баш историски документ , дека во оваа земја не навредувале , дека првото школо на албански била касно во таа и таа година.

А со ова што го напиша ти , ништо не оспори од тоа што јас претходно го реков. Ама се обиде преку личен напад да ја прикриеш својата немоќ.

Поздрав Манкејдонка од гркот кој протерал толку и толку македонци.
Дарданија не си прави бајрам на паметот :) Сликите се прецизно бирани, за величење на албанското население во РМ. Нема ниту една слика од Косово или Албанија. Сликата е поставена во делот, каде што се ставени и многу слики од Албанци Католици, кои живееле во оваа земја. Нема никаква врска со навреди, или слични идеи, затоа што единствен текст - е тој. Да сакале да потенцираат - види како ни се обраќале, ќе си постоел и пасус со објаснување.
Ни самиот не знаеш зошто те лути тоа Шќиптар. Еве јас сакаш така да те викам? Не ми е проблем.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Pa i nie ke znaevme da ucevmne ko mali albanski u chkolia ali trebalo nekoj da bide dalekuvid da vidi deka ke ni trebit toa znaenje ali nemalo dalekuvidi ko sho nema ni sea a inache tele se uci vol ne se uci.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Дарданија не си прави бајрам на паметот :) Сликите се прецизно бирани, за величење на албанското население во РМ. Нема ниту една слика од Косово или Албанија. Сликата е поставена во делот, каде што се ставени и многу слики од Албанци Католици, кои живееле во оваа земја. Нема никаква врска со навреди, или слични идеи, затоа што единствен текст - е тој. Да сакале да потенцираат - види како ни се обраќале, ќе си постоел и пасус со објаснување.
Ни самиот не знаеш зошто те лути тоа Шќиптар. Еве јас сакаш така да те викам? Не ми е проблем.
Пума ако не му се допаѓа да го викаш така не го викај. Не гледам што добиваш со тоа. Како сака така викај го убаво ти вика не се понашај како Грк. Ваљда си боља од нив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom