- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.756
- Поени од реакции
- 8.777
Да можам. На факс го имав како предмет, и покрај тоа, сите колеги ми се албанци.Јас сум го научил (несвесно) - (продавница, училиште , другарување , соседи , ТВ ...)
На мои години на телевизија имав само 3 албански програми (од кои МТВ2 со четиричасовна дневна програма) , ништо не нудеа ... а денеска децата албанци можат 24 часа да гледат цртани филмови , музика , забавни програми на албански...
Но денеска , како што реков ... потребата да се зборува на македонски е намалена...
Јас сум за тоа да се учат јазиците , не би забранил себеси да го знам некој јазик ... без разлика чиј јазик е тој.
Србите не треба да учат англиски , бидејќи Британците и Американците ја бомбардираа Србија.
Јас растев со овие
Имам примедба и за наставната програма , има претешки лекции во основно а наставниците кои предаваат македонски не им објаснуваат на децата ... за 1 час на моја роднина и објаснив работи кои наставничката не им ги објаснила цела година.
Ги тераат да учат напамет песни , без да знаат што учат.
Албанците треба да научат и ромски ако можат ... да не ги делат јазиците , имаме дарба за лесно учење на јазиците ... Но кај новите генерации , повеќе ќе има такви што ќе знаат англиски него ли македонски.
Со тоа , македонците и албанците ќе бидат уште подалечни , или пак ќе мора на англиски да се разберат.
--- надополнето: 20 март 2012 во 10:24 ---
Тие се паметни националисти , кои проучуваат се и сешто околу ’’непријателот“ ...
Предрасудите ќе исчезнат кога подобро ќе се познаеме меѓусебе.
Можеш ли да го изговараш ова:
Dhelpra
Thot
Ylberi
Rrota
është
Јас, за разлика од многу мои колеги... сфаќам дека колку јазици знаеш, за толку народи вредиш
--- надополнето: 20 март 2012 во 11:58 ---
А зашто ви смета Ш-иптарски јазик, а не ви смета Gjuhe Shqipe?Eve i vo Bardovci ima internet ova e dokaz bravo za vladata na RM
--- надополнето: 20 март 2012 во 09:33 ---
Tebe bi ti bilo neprijatno da kazuvas, ama so tek na vreme ke bide aj ke se prilagodite srcinja
Камо среќа мене Грчиштана да ме викаа Македонка, а не Скопјанка