- Член од
- 15 јануари 2012
- Мислења
- 652
- Поени од реакции
- 192
nekako ne mi odi kvasecot tuka, kako da zabegal...mislam sto ima pitata da raste? Ne stasuva i taka testoto, vednas se mesi..Зелник со праз
Потребни состојки:
500 гр. брашно 100 мл. масло за јадење ½ коцка квасец Сол и малку шеќер
За фил: 2 главици праз 100 гр. ориз Мешан зачин Сол Бибер
Најпрво го подготвуваме филот. Во тава на оган ставаме да се пржи ситно сечканиот праз, додека да омекне, а потоа го додаваме оризот, зачинуваме со сол, мешан зачин и мелен бибер. Тавата ја тргаме од огнот, а потоа го подготвуваме тестото. Квасецот го раствораме со топла вода, додаваме малку шеќер и 3 лажици брашно, го мешаме додека да стане како каша и го оставаме да стаса. Брашното го сееме и го ставаме во подлабок сад, додаваме малку сол, маслото за јадење, и го замесуваме со смесата од квасец. По потреба додаваме уште малку млака вода. Замесуваме среднотврдо тесто и го оставаме да поткисне малку, а потоа го размесуваме, го делиме на топчиња,а секое топче е една кора за сукање. Потоа, сукаме три кори една по една поголеми од тавата за печење. Ги ставаме една по една во тавата за печење и меѓу нив попрскуваме со масло за јадење. На средината го ставаме филот од праз и го поклопуваме со две помали сукани кори. Од корите што излегуваат преку тавата за печење ги свиткуваме краевите навнатре формирајќи венец. Зелникот го попрскуваме со масло за јадење и го оставаме да отстои. Го печиме на температура од 200оС околу 30 минути
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 21:45 ---
Ima li nekoj recept za krempita? Ama da ne bide kasest filot. Do sega sum probala nekolku, so puding od vanila, ama sekogas ili mi se razleval ili pak bil grutcest previse.