Ние физички не можеме да допираме никаков предмет !?

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Наидов на еден многу интересен канал на youtube пред некое време и стварно ме заинтересира. Фркава е доколку гледаме според хемијата ние всушност не можеме да допреме ни предмети, ни луѓе ништо, поради атомите, да не ви раскажувам ја доста беше една реченица да ве насочам кон суштината на видеово.

Погледнете и кажете што мислите :)

Иначе можете да закачите и препорачате други видео од него или некој си друг :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Да,тоа е вистина,поради влијанието на меѓу молекуларните сили телата се одбиваат.Ако телата се допрат тогаш настанува трајно поврзување,односно заварување или залепување.За тоа се потребни многу големи притисоци за да се совладаат тие сили или пак потребно е висока температура за да се намалат тие сили.
Практично тие растојанија се толку многу мали...што во реалниот живот слободно можеш да ги занемариш и повеќе да не се заморуваш со тоа.

Член од
20 мај 2011
Мислења
71
Поени од реакции
66
Па како тогаш разликуваме што допираме ? :confused:

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Па како тогаш разликуваме што допираме ? :confused:
Чуствуваме форми и температури.Сепак тука станува збор за многу мали растојанија,нешто како 0.000000000000000000000000001 метари.Неколку ато-метри.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Наидов на еден многу интересен канал на youtube пред некое време и стварно ме заинтересира. Фркава е доколку гледаме според хемијата ние всушност не можеме да допреме ни предмети, ни луѓе ништо, поради атомите, да не ви раскажувам ја доста беше една реченица да ве насочам кон суштината на видеово.

Погледнете и кажете што мислите :)
Топ видео....многу добро објаснето,и во многу кул верзија.

Јас ова со допирот помеѓу две тела,предмети и сл....го мозгав уште кога бев 15-16год....ама во тие години,нели мозокот ни открива нови работи,и многу пати сме се наоѓале во момент на еурека.....а утре дента веќе сме заборавиле на еуреката:)

И баш ми е мило,што има ентузијасти човечиња,кои и на 30+ години се занимаваат со овакви тривијални теории...и ти даваат информација плус,која може да те натера во наредните неколку часа да си ја мозгаш теоријава.

п.с Инаку според теоријава он вика дека само родителите,преку чинот на зачнувањето,заради хемискиот процес,може да се каже дека се допреле.....по аналогија тоа би важело и ако се допре крв,со крв....плунка со плунка.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Топ видео....многу добро објаснето,и во многу кул верзија.

Јас ова со допирот помеѓу две тела,предмети и сл....го мозгав уште кога бев 15-16год....ама во тие години,нели мозокот ни открива нови работи,и многу пати сме се наоѓале во момент на еурека.....а утре дента веќе сме заборавиле на еуреката:)

И баш ми е мило,што има ентузијасти човечиња,кои и на 30+ години се занимаваат со овакви тривијални теории...и ти даваат информација плус,која може да те натера во наредните неколку часа да си ја мозгаш теоријава.

п.с Инаку според теоријава он вика дека само родителите,преку чинот на зачнувањето,заради хемискиот процес,може да се каже дека се допреле.....по аналогија тоа би важело и ако се допре крв,со крв....плунка со плунка.
Замисли овој да ти е професор ! Ќе трчам за нашколо :vozbud:

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Веќе ништо нема да биде исто! :eek:

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Не го допира!!! ....Сам паѓа!!!1...Уствари атомот го турна !!!
Име на атомот : Тајсониум (Ts)
Будали научници бог да чува.Абе нека излезат од тоа лабараториите нека пијат едно пиво и тоа на моја сметка нека биде!

Член од
12 декември 2007
Мислења
108
Поени од реакции
41
Му ги имам гледано сите видеа,ако ве интересира физика и сакате да научите нешто ново под итно сабскрајб.;)

Член од
26 февруари 2012
Мислења
38
Поени од реакции
17
тоа е проблемот со научниците според теорија се во право, а во пракса нема врска..

ко професорине во средно.. те учат теории за многу работи што уствари во животот не се така :tapp:
море сеа со овој памет да се вратам у средно јас ќе им држам предавања коа ќе ми текне шо глупости ми имаат кажувано :icon_lol:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Дојдов, видов... избришав, не ме враќајте пак.

keep calm and proceed lads

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Ова му доаѓа како утеха за сите оние што се сингл, зошто според видеото технички гледано и тие што се во врска се всушност сингл;)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Всушност додека не се сврзат атомите не се допираат меѓу себе.Се одбиваат меѓу себе поради меѓумолекуларните сили (како што кажа DirectX).Со зголемување на температурата се зголемува енергијата во атомите и може да дојде до размена на електрони и во тој случај од два или повеќе атоми настанува една или повеќе молекули.
тоа е проблемот со научниците според теорија се во право, а во пракса нема врска..

ко професорине во средно.. те учат теории за многу работи што уствари во животот не се така :tapp:
море сеа со овој памет да се вратам у средно јас ќе им држам предавања коа ќе ми текне шо глупости ми имаат кажувано :icon_lol:
И после зошто Македонија 20 години тапка во место.

Kajgana Shop

На врв Bottom