Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
P

Princ

Гостин
Незнам за 80тите и 90тите,пошто сум бил мал тогаш.
Епа светот не почнува и не завршува со тебе. Тежок збор е тоа "кој прв почнал". Ако немаш документирани факти не се расфрлај со таква тешка артилерија на јавен форум.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Епа светот не почнува и не завршува со тебе. Тежок збор е тоа "кој прв почнал". Ако немаш документирани факти не се расфрлај со таква тешка артилерија на јавен форум.
Абе не кажувај гаџки,ни они не биле тогаш родени,што к*р провоцираат ? нели сакате да се заборави све тоа,зашто не ги учите барем да не провоцираат ? симнати од планина,сте ги научиле закониве на памет,а обврските не ги знаете

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Нажалост,ова нигде не се остварило,а нема тука никад да се оствари.
Можеби си во право, но не е неостварливо.
Не се за жалење, со години се жалат родителите од околните македонски села раади инцидентите во автобусите на таа релација.
И да се од различна националност ситуацијата се решава.
Нека ги остават да се истепаат. Ќе се повредуваат и двете страни дури не сфатат дека не оди така, не се решаваат проблемите.. Но овде не треба да се мешаат медиумите и партиите.
Ако тоа не помогне колективно двете села у полициска, по два-три васпитни пендрека на секој што ќе се осмели да приговори и ќе си легнат на брашното.

Па до пред 15 години во струмичко во автобусите си имаше редовни пресметки меѓу ученици од различните села кои заедно патуваа со исти автобуси. Се тепаа, се тепаа, престанаа да се тепаат, ама на ниту една телевизија не известуваа за тоа. Родителите не се собираа за да се пресметуваат, не протестираа, не се закануваа, не се мразеа заради тоа.. Некако само од себе се подигна нивото на култура и запре целата работа.
Неможе бе, за двајца сомнителни типови и еден полицаец во афект, или заради две раскарани села пола држава да се фати за гуша..
Поголема глупост, здравје, во Казахстан ќе ни се смеат. Саша Барон Коен наредниот филм за нас ќе го снима ако продолжиме вака.:D
Нека не се радува некој затоашто (да претпоставиме, според информациите кои ги имаме) некои невини Албанци биле крвнички претепани од страна на Македонци, затоашто рок 24 часа едни невини Македонци ќе бидат крвнички претепани од страна на Албанци. Криво ми е дека брат ми ќе го јаде или Igorcemk.
Морам да ти кажам.
Ти како демек, ѓоа неутрален, интелигентен тип, си тесто од кое се меси одвратната националистичка повраќаница која сме приморани да ја консумираме секојдневно.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
А шо е уствари работата зар и ти веруваш во тоа дека сте биле некогаш дискриминирани :) ? ууу мајката па професорот Биљали како станал професор при таква дискриминација не ми е јасно -.- .... шо се прајте на мутави бе брат ај бар ти си поцивилизиран кажи си јасно дека повекето Албанци се ужасно примитивни и насилни тоа е тоа ....

М

Мартин`

Гостин
Само око за око, заб за заб што се вика.. така нема никогаш да едната страна се осеќна надмоќна и да напаѓа. Еве пример во Велес нема многу Албанци но има по селата во околината што учат Велес и се случувало да истепаат наш но во рок од 2 дена одма им се враќа и тоа повеќекратно и тоа ретко во градов се случуваат такви работи. Да се преќутуваше на секоја тепачка само повеќе ќе се ослободат и ќе напаѓаат повторно ..

А и со такви почести случки ќе мора повеќе да се активира полицијата, ќе има жртви но се чини некогаш тоа е неизбежно за жал.

P

Princ

Гостин
Абе не кажувај гаџки,ни они не биле тогаш родени,што к*р провоцираат ? нели сакате да се заборави све тоа,зашто не ги учите барем да не провоцираат ? симнати од планина,сте ги научиле закониве на памет,а обврските не ги знаете
Не ми кажувај гачки ти мене. Сакаш да ми кажеш дека овој што е на интензивна нега конкретно има прободено некого со нож?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Не е невкусен, само е реален. Нечија мајка вечерва не спие туку се грижи дали син и ќе преживее. По некоја случајност Igorcemk го поддржа настанов, така да сметав дека примеров најдобро ќе "лежи" ако го објаснам за него лично, да ја свати поентата на своја кожа.
Те разбирам во ред но што ако стварно се случи тоа. Осуда за настанов но убаво рече ќе нема крај и ќе страдаат сите обични граѓани пред се од економските проблеми кој овие настани можат да ги повлечат ако не се реши на време према законот. (Благородна Дулиќ не е засегната бидејќи како што сама си изјави пред некој ден она не е обичен граѓанин).

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.540
Поени од реакции
22.204
Не е невкусен, само е реален. Нечија мајка вечерва не спие туку се грижи дали син и ќе преживее. По некоја случајност Igorcemk го поддржа настанов, така да сметав дека примеров најдобро ќе "лежи" ако го објаснам за него лично, да ја свати поентата на своја кожа.
НЕ кажувај приказни кога во првиот пост јасно го осудувам овој настан. Ти и други Албанци во форумов кај бевте да осудувате вакви настани против Македонци? Или така ви чинеше?

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не ми кажувај гачки ти мене. Сакаш да ми кажеш дека овој што е на интензивна нега конкретно има прободено некого со нож?
Ти ни кажуваш на нас.

Дечко,не се прави наудрен,немора да значи дека прободел некој,за да биде истепан.Да не ја замарам темава,ако те интересира каква е ситуацијата СЕГА,пиши ми ПП,и ќе ти кажам.Пошто гледам,незнаеш.Немој сега да се примаш на тоа дека си постар,кажав за СЕГА,а за 80тите,ти кажав,незнам.

P

Princ

Гостин
НЕ кажувај приказни кога во првиот пост јасно го осудувам овој настан. Ти и други Албанци во форумов кај бевте да осудувате вакви настани против Македонци? Или така ви чинеше?
1. Јас цитирав твој пост во кој ти даваш (индиректна?) поддршка на настанов, не осуда. Дали е прв, втор или трет појма немам, видов твој пост - го цитирав. Имам изменето нешто во цитатот? Не. Молчи.
2. Албанци има 10 души на форумов. Ви даваме предност на вас. Отвараат Албанците вакви теми на форуми кадешто се мнозинство. И воглавно имаат ставови како твоите. Кршете си глава меѓусебно, не ги мешајте сите останати.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.983
Поени од реакции
74.032
Јебиган Скопје стана доста небзбеден град. Тешко на тие што треба редовно да се возат на кобните релации.
Зошто е тоа така?
Вината е во тоа што Албанците имаат преголема слобода. Лесно се манипулирани од нивните медиуми, лесно се запаливи и се случува тоа што се случува.
Ете сега сите мислат ова било без причина и утре десет одмазди ќе направат.
И за се ќе се вадат со ова или случајот во Гостивар, а не е битно што и во двата случаи они си го барале со боринче.
Абе како во крвта да ви е да провоцирате. Поголеми фраери ли ќе бидете ако истепате некој Македонец?
Стварно не ми е јасно...
Гледам денеска во 50-ка, излагаат сите со главите од задна врата и гледаат дали ќе влезе некој Македонец во автобус. Секој ден чекам само да ми улетаат 50 души, пошто на најкритичните релации нема никакво обезбедување.
А знаете што друго е факт?
Факт е дека и џандарите (обичните) немаат муда да им се спротистават.
Зошто немаат муда?
Затиа што знаат дека после може да ги снајде истото како и алфите кај ПМФ...
Зошто не се чуствуваат безбедни ни самите џандари?
Дека судството не функционира, дека нема никакви казни за поседување оружје.
Нападот кај ПМФ го изврши 19 годишно дете меѓу другите. Пред некој месец во престрелка во Чаир, 20-годишен ги застрелал 18 и 19 годишњаци.
Абе на што личи тоа бе?

Зашто во нашите делови такви работи не се случуваат?
Проблемот тука е огоромен и со сегашната поставеност на општеството нема да има решение.

Неможе бе секој ден кај тоа школине во Гази Баба да ни го гаѓаат автпбусот со камења. Прееска ги гледам, петорица се собрале и шетаат бараат некој да ограбат. Истите па истите... ЏАБЕ....

Треба да има по неколку дефендери на секое кризно место, ама не со обични плавци туку само ЕБР.

Едно кај АСУЦ, едно во Синѓелич, едно кај Смок во Автокоманда, едно кај континентал, едно кај Тефејуз школото, на Бит пазар и судска особено по минимум 3-4, едно на железничка.
На кеј да има задолжителна контрола, сите групи што се сомнителни (а од далеку се познаваат) да бидат постојано претресувани.

Е тогаш конечно може да престанат ваквите работи...
Реално плавците не се способни ниту едно од наведените места да го обезбедат.

Некој треба да излезе и да превземе одговорност, неможе сите до еден да се кријат и да повикуваат на смирување.
Па како бе ќе го повикаш да се смири семејството на некое дете што секојдневно иде на овие релации?
Секој ден слушаш само, овој збрцал, оној збрцал, овој претепан, трет ограбен.
Па нека одат они нивните деца да ги праќаат во потенцијална смрт.
Да не си безбеден ни по улица да поминеш.

Во петокот и сред Кисела Вода беа дојдени 20-тина АЛбанци да тепале наши, пошто некој Македонец ги викнал да го бранат.

Тие групи ги знае секој, ама никој не реагира. Пошто и да реагира ќе се јавата невладини организации и одма ќе ги ослободат.

И така уште повеќе медиумите го разгоруваат оганот, и ќе се случуваат вакви работи секојдневно.

Овде народот неможе ништо да направи, институциите се тие кои треба да ги решат овие проблемни кои се провлекуваат уште од 2001!

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.540
Поени од реакции
22.204
1. Јас цитирав твој пост во кој ти даваш (индиректна?) поддршка на настанов, не осуда. Дали е прв, втор или трет појма немам, видов твој пост - го цитирав. Имам изменето нешто во цитатот? Не. Молчи.
2. Албанци има 10 души на форумов. Ви даваме предност на вас. Отвараат Албанците вакви теми на форуми кадешто се мнозинство. И воглавно имаат ставови како твоите. Кршете си глава меѓусебно, не ги мешајте сите останати.
Цитираш селективно како ти чини мислам дека не е многу да се очекува од форумџија кој сака да дискутира, да ги прочита последните страни за да биде во тек со дискусијата. Иначе мојот пост што го цитираш беше провокативна реплика на друго мислејне. Па ајде ти одговори, и мене ми е јасно дека при вакви настани настрадаат невини и со секоја акција се подлабочува проблемов. Кажи ти, дали Македонците како до сега треба да премижат ако Албанци тепаат Македонци? Или проблемот не лежи кај Македонците туку можеби кај Албанците и елитата која не осудува тепајне на Македонци?

Иначе ја сум растен во демократско и мултиетничко општество и тврдам дека со последниве случувајна и премижувајна Македонија не се движи кон западноевропско општество туку кон Палестина.

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.556
Поени од реакции
2.355
а според тебе како интелектуален албанец кое треба да биде решението за ваквите инциденти ??

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
вие први направивте ова... ние после ви вративме ова.. па вие после напраивте тоа...

работава на крај испаѓа - маме му ебам кој прв почна

искрено гревота за децана шо ги исчукале ни криви ни должни го извлекле подебелиот крај. и утре или задутре ви гарантирам дека ке има нови тепачки брцања со нож протести палења кршења и слични вандализми.

што се однесува до полицијата во автобус - од денеска па натака ( од вчера веќе ) има по 2 полицајци во автобусите НО НЕ ВО СИТЕ - ова го кажувам како што ми е пренесено и мене ам очигледно ако е точно ова ги распоредиле во погрешни автобуси џандариве.

што се однесува до инцидентот - можам да кажам дека прилично сигурен сум дека групата тепачи се од припор пошто нешто попаметно од нив и неможете да очекувате.

совет до форумџииве кои живеат накај битпазар чаир бутел или слични населби со мнозинство албанско население - избегнувајте градски превоз

P

Princ

Гостин
а според тебе како интелектуален албанец кое треба да биде решението за ваквите инциденти ??
Не сум интелектуален (интелектуалец?) и нема решение за ваквите инциденти. Потребна е промена на критичното размислување а тоа нема шанса да се постигне во срединава. И двете страни се во прави, и двете страни страшно грешат. Значи лесно решение не знам, но сепак не можам рамнодушно да читам како некој невин (од било која националност, макар и Тунгузиец бил) бил прободен/истепан/убиен само поради неговата националност. Не сум учен на тоа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom