Заминување во странство

Статус
Затворена за нови мислења.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Друже,Турција не е исламска држава.Кој и да ти го кажал тоа те лаже.Секоја држава во која Алаховиот закон не е најголем закон т.е не представува суверенитет и авторитет не е исламска земја.Права исламска земја представува земја во која законот му припаѓа на Алах џ.ш т.е халифат.Халифатот во Турција е одавна отргнат(ако не се лажам беше тргнат од страна на Ататурк во 1924 год).Така да комотно шибај си каде сакаш,Турција ти е секуларно-демократска држава и врска нема со религија,така да нема нити некој да те потурчи и.т.н....

Член од
1 октомври 2011
Мислења
133
Поени од реакции
67
Друже,Турција не е исламска држава.Кој и да ти го кажал тоа те лаже.Секоја држава во која Алаховиот закон не е најголем закон т.е не представува суверенитет и авторитет не е исламска земја.Права исламска земја представува земја во која законот му припаѓа на Алах џ.ш т.е халифат.Халифатот во Турција е одавна отргнат(ако не се лажам беше тргнат од страна на Ататурк во 1924 год).Така да комотно шибај си каде сакаш,Турција ти е секуларно-демократска држава и врска нема со религија,така да нема нити некој да те потурчи и.т.н....
Друже го знам сето тоа.. фала на советот..
Се тоа е супер ама замисли ти македонец (христијанин) се вљубуваш во турчинка (муслиманка) која лудо те сака... Го имам искусено тоа и еве ќе си признаам дека бев во врска со една Турчинка околу 6 месеци.... :):confused:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Кога се враќав назад во Македонија ми се чинеше како во среден век да сме.:(
A по што тоа ти личеше како овде да е среден век.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
A по што тоа ти личеше како овде да е среден век.
Искрено речено не знам кои зборови да ги искористам за да ти опишам мора да идеш негде у странство да видиш и да се вратиш за да сватиш.
Инаку поентата со среден век ми беше не дека Македонија е полоша за живеење од западот ,но факт е дека сме назад 100 години па поради тоа метафората :(

Примери има милион еве еден што ми остави впечаток иако малце е смешен.
Знаеш дека песокот ги оштетува автомобилите епа во Шведска забрането е да се фрла песок , а по доложина на сите патишта имаат подни греачи за да не замрзнува патот.
А кај нас 80% од селата се непристапни поради снег.

П:С Знам дека е смешно да се споредува држава како Шведска со Македонија,но секој што мисли дека не сме 100 години назад живее во заблуда-жално ,но вистинито.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Турција: 634 луѓе преминале во ислам

Турското претседателство за верски работи објави дека 634 луѓе преминале во ислам во минатата година.
Во извештајот на оваа турска институција се наведува дека конвертите потекнуваат од различни религии, воглавно христијани, од кои 467 личности се од женски пол.
Околу 25 % од оние кои преминале во ислам во Турција се Германци, а исто така поголем дел од конвертите се и државјани на САД, Франција и Велика Британија.
Исламот е доминантна религија во Турција со околу 95 % кои се изјаснуваат како муслимани. Останатите религии се различни христијански деноминации, како римокатолици и протестанти.
Добро, и?

Зошто мене би ми било гајле за ова, и каква врска има ова со темата?

И дали си слушнал за сарказам, или и тој е забранет во исламот?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.403
Поени од реакции
9.034
Искрено речено не знам кои зборови да ги искористам за да ти опишам мора да идеш негде у странство да видиш и да се вратиш за да сватиш.
Инаку поентата со среден век ми беше не дека Македонија е полоша за живеење од западот ,но факт е дека сме назад 100 години па поради тоа метафората :(

Знаеш дека песокот ги оштетува автомобилите епа во Шведска забрането е да се фрла песок , а по доложина на сите патишта имаат подни греачи за да не замрзнува патот.

П:С Знам дека е смешно да се споредува држава како Шведска со Македонија,но секој што мисли дека не сме 100 години назад живее во заблуда-жално ,но вистинито.
а што те задржа во средниот век, вака малку офф топик ама баш ме интерсира, како си останал во средниот век а си бил илјадници години напред.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
.

Драг Германе, ако барем навистина малку си Христијанин, тогаш засигурно знаеш што значат зборовите запишани во Светото Писмо: Господова е земјата и се’ она што ја исполнува.”
Се’ што има Турција, Азија, Европа, ... и се’ што има безкрајниот универзум, се’ е сопственост на твојот ОТЕЦ Небесен, а (и) ти (доколку вистински веруваш) Негов надприродно сакан наследник!

Одсрце ти посакувам - без разлика дали ќе одиш или ќе останиш - потполно да се разбудиш и отвориш за Евангелието на Мудроста БОЖЈА, кое што е поголемо од Македонија, Турција, Грција, ... поголемо од целата земја, поголемо од сиот безкраен универзум и се’ што го исполнува!

Биди благословен

Амин

.
ve molam prestanete so toa religija, gospod, da go imase nema da odi vo turcija za podobar zivot

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
А шо бара темава у религија? Или се молиш на тој твој бог да добиеш државјанство? :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Добро, и?

Зошто мене би ми било гајле за ова, и каква врска има ова со темата?

И дали си слушнал за сарказам, или и тој е забранет во исламот?
So temata mozebi nema vrska no ima vrska so postot koj sto go replicirav te. so tvojot post.
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:44 ---
Не знам зошто не го сфати мојот коментар. Малку иронично, но поентата ми беше дека твоите зборови се остваруваат.
Ако речам дека сум се смеел, не значи дека навистина сум се смеел, можеби сум го сметал коментарот за глупост, не сум го земал за сериозен... Човек ќе помисли дека со читањето на тие вашите религиозни книги полни со метафора сте го зајакнале чувството за метафора.
Истиот дел со метафората важи и за твојот одговор на коментарот на Ставрогин.
Go svativ i vasiot post. Samiot kaza deka si se smeel vo moite zborovi.... ne navlegov kakvo e toa smeenje ironicno ili ne. I jas si go potvrdiv toa sto go kazav,mada,ovoj slucaj ne e nisto za razlika na ona sto sledi,insAllah. Mnogu raboti ke se potvrduvaat sto se kazale tuka.
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:47 ---
Turcija mozebi ne e drzava so serijatski zakon ama Islamska drzava e i toa kako a InsAllah ke bide drzava i po serijat. Da ne preteruvam ako kazam deka Turcija e edna od NAJ ISLAMSKITE drzavi momentalno.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
а што те задржа во средниот век, вака малку офф топик ама баш ме интерсира, како си останал во средниот век а си бил илјадници години напред.
Не дека гајле ти е за мојот живот ама повели.
Си идам од септември ако те интересира.Инаку главно фамилијата ме задржа се жени брат ми внука добив само заради тоа се вратив.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
So temata mozebi nema vrska no ima vrska so postot koj sto go replicirav te. so tvojot post.
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:44 ---

Go svativ i vasiot post. Samiot kaza deka si se smeel vo moite zborovi.... ne navlegov kakvo e toa smeenje ironicno ili ne. I jas si go potvrdiv toa sto go kazav,mada,ovoj slucaj ne e nisto za razlika na ona sto sledi,insAllah. Mnogu raboti ke se potvrduvaat sto se kazale tuka.
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:47 ---

Turcija mozebi ne e drzava so serijatski zakon ama Islamska drzava e i toa kako a InsAllah ke bide drzava i po serijat. Da ne preteruvam ako kazam deka Turcija e edna od NAJ ISLAMSKITE drzavi momentalno.
Другар , со сета почит кон тебе ,само ќе алудирам на неколку работи кои сметам дека се суштински по ова прашање:

1)Турција нема И од Ислам а не пак најисламска држава и секој човек што смета дека законот на секуларно-демократска држава е највисок закон покрај Алаховиот закон не е муслиман.Ти во суштина со таков пост го правиш најголемиот грев во Исламот т.е припишување друг бог на Алах џ.ш.
-Читај ел Бекара(256),ен нахл(36),ез зумер(17),Ен-Ниса(60),ет-тевба(31),ел маиде(44),ез зухруф(38-39),ел азхаб(66-67),ел бекара(166-167)... и.т.н

2)„Ги земаат (евреите и христианите) нивните свештеници и нивните калуѓери за господари покрај Аллах, а и на Иса, синот на Мерјем. Им беше наредено да обожаваат само еден Бог. Нема друг бог освен Него! Славен нека е Он, над она што му го здружуваат„ [ет-теуба 31]

После овој ајет Адијј ибн хатим му рекол на пејкамберот с.а.в.с:„Ние не ги обожававме„
Пејкамберот с.а.в.с одговорил:„Зарем не ви го забранија она што Алах ви го дозволи па тоа го сметавте како забрането и ви го дозволија она што Алах ви го забрани,па го сметавте тоа дозволено?„
Одоговори Хатим:„Секако„
Пејкамберот с.а.в.с на тоа возвратил:„Тоа е нивното обожавање(на тој начин ги обожававте)„

3)Со поставувањето т.е со укинувањето на Шеријатот во 1924 година Турција постана секуларна држава и со тоа се тргна од исламот.
Гледајќи според она што Алах џ.ш го кажува во Куран и потврдувањето на тоа од страна на Мухамед с.а.в.с,Турција е се само исламска држава не...Така да твоето сметање и верување дека моментално Турција е исламска држава те исфрла од вера(дин)...

П.С:Извинете за офтопик...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Dobro e Brat,so tebe tuka ke go prekinam muabetot. Allah da ni se smiluva i da ne' upati na praviot pat InsAllah.
Allah da ne' socuva od ogranicen pogled kon bilo sto a naj poveke ogranicen pogled kon islamot. Allah da me socuva da dadam jas na nekoj musliman komentar vo takov stil. Zaradi vakvi razmisluvanja glava ne mozeme da digneme,ama Hajr insAllah.
Nekoj noga treba da skrsi za hirurgot da si ja pokaze majstorijata.
Vo segasniot zakon mozebi nema nisto Islamsko ama vo drzavata ima i toa kako i toa kolku.
Ako nikade nema Halifet (serijatski zakon) znaci li deka Islamot ne postoi ?
Brat,vnimavajte sto zboruvate. Mi ukazavte na nekoi gresko,no razmislete koja e tezinata na zborovite vasi i mislite vasi,koi edvaj cekate prilika kako i koga eden Musliman ke go napravite otpadnik od vera i nisto drugo ne ve' interesira.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
SAMO STO KRSTONOSCITE POKRSTUVAA SO MEC!!!
interesen sovet mu dade na covekot :cuc:
--- надополнето: 4 март 2012 во 18:29 ---

E ne....prolifff gi fati i sami izbegaa....:pos:
uste se makedonija brate ako nese turskite investitori vie nisto ne praite cela makedonija se ifseli poradi golema vrabotanost uf greska nevrabotanost

Член од
3 октомври 2011
Мислења
170
Поени од реакции
64

Ехехеее бате бе јас колку што те сватив ке одиш у Шведска пари да напраиш и после ке се вратиш на патиштата да ни стаиш подни греачи? :tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom