Графички карти

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Абе брат 6850 е 256Битна графичка и кошта 8500 ден не ме заебавај сеа 5 пати е појака од 6770 која што е 6000 ден горе доле o_O за 2500 ден повеке се исплати таа да ја купиш отколку 6770 која што во моментов ке пушта ултра сетингс, ама не и после 1 година за разлика од 6850 на која што можам да поврзам 3 монитори и 3 години да комбинирам со хај/ултра сетингс, пази уште не сум почнал да зборувам за 6870/6950/6970 и Гефорс од 560 па нагоре.
Абе брат многу гo потценуваш, price per performance односот на АМД :D
Мислиш дека они се ретардирани па да продаваат 5 пати појака графичка за 40% поголема цена? :D
цените си се на место. Колку пари, толку музика. Во буквална смисла на зборот. :)
хд6850, е само 30-40% појака од хд6770. Што значи далеку е од 5 пати појака.
Еве види си и сам :)

Две hd6990 во crossfite ќе бидат тек 5 пати појаки( во fps) од една хд6770.
Еве пример, гледам бенчмарк од Witcher 2. на ултра сетингс хд6770 има 30 фпс, а хд 6990 има 81 фпс. тоа за мене е катастрофа, со оглед дека хд6990 е едно 6 пати поскапа а само 2.7пати појака.

Тек на 2560x1600 e појака за околу 3.7 пати. али пак тоа не ја оправдува 6 пати повисоката цена ( али пошто таа е наменета за оние кои што се пуни со пари, нив ги боли тулето што иако е 6пати поскапа не е 6пати појака). :)

Според мене, најдобри графички за кои вреди да се даде пари се хд6770 ( за оние на кои лимитот им е 100 евра ), и хд6850 и хд6870 за оние кои можат да си дозволат некој денар повеќе. Се над хд6870 се пари фрлени во вода. 2 хд6850 кои би чинеле околу 17 000, се прилично појаки од една хд6970, која е околу 20 000. Преценети се high end картите.
И јас во моментов немам графичка со онбоард ХД 2000 сум, "собирам" пари за да купам асална графичка, сите сакате компјутер што ке пушта се на ултра сетингс, а не го гледаш тој ултра сетинг зошто играш на монитор од 2000 година кажи ми што е поентата на тоа....
За мониторите си грешка мониторот е најважната компонента од секој компјутер да не се залажуваме тука, за 5-6000 ден има фул хд 22' монитор на кој што само да ставиш некој волпапер природа 1080П ке си речеш не ми треба прозор ке гледам во него цел ден...
Да бидеме искрени... разликата меѓу low и ultra на новите игри, колкава е???
Јас ја играв и метро 2033 на low, crysis 2 на medium, па после ја ставив ми се чини на Low, на старата графичка и графиката на играта беше Ф Е Н О М Е Н А Л Н А, и на low. Значи на low на тие игри бев многу повеќе воодушевен одколку на high на некои други малце постари игри.
Сега и на новава графичка, ги играв и nfs the run и nfs hot pursuit и на max сетинзи, и на Low сетинзи. Нема голема разлика. Игрите изгледаат екстра и на ниски и на високи сетинзи.
Умре тоа време, кога разликата беше како ден и ноќ, како на пример Карбон, на low е срање, а на ултра мераци. :)
Мониторот е многу битен да... но тој што претходно купил монитор, нема да го смени дур не му се расипе ( ова го посочувам не бидејќи го поддржувам, туку бидејќи реално така прави мнозинството, и тоа не само за монитори, за се живо и диво, иако има и исклучоци, во кои би се вклучил и самиот себе :)).
И би дополнил дека, игрите на low на поголем лцд монитор (22") изгледаат поубаво од ultra на 17" црт монитор. :love:
И на сите топло би им препорачал, доколку имате можност ( пари) да си го смените CRT мониторот со барем 22" LCD :D направете го тоа, воопшто нема да зажалите ( освен, доколку имате тапа графичка:icon_mrgr:, и сакате да играте игри, е тогаш сигурно ќе зажалите :LOL:).
Сега пари да ми даваат не би се вратил на стариот монитор :D

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Пак не разбираш овие бенчови се моментални ке видиме за 1 година кој ке тера сеуште хај/ултра, а кој медиум/хај за 2000 ден повеке... И како поминува времето само намалувај и ке видиш за 3 години (релативно) кој сеуште ке тера медиум/хај и нешто на ултра, а кој ке се бори со резолуции и low шејдер сетинзи ;)

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Пак не разбираш овие бенчови се моментални ке видиме за 1 година кој ке тера сеуште хај/ултра, а кој медиум/хај за 2000 ден повеке... И како поминува времето само намалувај и ке видиш за 3 години (релативно) кој сеуште ке тера медиум/хај и нешто на ултра, а кој ке се бори со резолуции и low шејдер сетинзи ;)
Џими Војводава сака да ти каже дека дури и да ги тераш на low игрициве, сепак имаат солидна графика, и за некој што има мал буџет а не е сериозен гемјмер, може да помине и со графичка до кај 100 евра. Јас лично се се сложувам со тебе, подобро да се додаде 2000 денари и да се земе нешто како GTX460 или пак 6850 што е посолидно. На крај краева и да се направи Crossfire и SLI за година дена, пак ќе се има солидна графичка за ОК цена.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Знам што сака да ми каже ама нека купи хај енд графичка па ке правиме муабет која е разликата, вака со сликички и километарски постови неможе да ме убеди. 6770 е графичка која што нуди покрај гледањето филмови, ФБ и се разбира слика на мониторот, можност да изиграш и некоја игрица со солиден ФПС. ХД6850 е веќе општо позната графичка која што доминира во рангот цена/перформанси, односно неприкосновена е...

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
чисто онака прашувам ..sddr3 e е исто што и ddr3 или нешто послабо ,,,,зашто гледам на гугл тоа S секогаш се избегнува

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
чисто онака прашувам ..sddr3 e е исто што и ddr3 или нешто послабо ,,,,зашто гледам на гугл тоа S секогаш се избегнува
Еве што дава едно кратко обаснување при пребарување на Google.

SDRAM stands for Synchronous Dynamic Random Access Memory. DDR is short for "DDR SDRAM" and stands for Double Data Rate. Nowadays to avoid misunderstandings SDRAM is often specified as SDR SDRAM and SDR stands for Single Data Rate by analogy with DDR. Therefore, the main difference between SDR and DDR memory the doubled speed: DDR can transfer data at roughly twice the speed of SDRAM. For example, PC133 SDRAM runs at 133 Mhz, while 133 Mhz DDR effectively runs at 133 Mhz x 2 = 266 Mhz.
SDRAM has 168 pins and two notches at the connector, which prevents it from being used in a DDR SDRAM motherboard and vice versa. It comes mainly in PC66, PC100 and PC133; the bus speeds of the RAM in MHz.
DDR SDRAM has 184 pins and a single notch at the connector. It comes in speeds of PC1600 (166 MHz), PC1800 (200 MHz), PC2100 (266 MHz), PC2700 (333 MHz), PC3200 (400 MHz), and PC4400 (550 Mhz). The numbers represent the theoretical maximum bandwidth of the DDR SDRAM in Megabytes per second (MB/s). For example, PC2100 has a theoretical maximum bandwidth of 2100 MB/s.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Еве што дава едно кратко обаснување при пребарување на Google.

SDRAM stands for Synchronous Dynamic Random Access Memory. DDR is short for "DDR SDRAM" and stands for Double Data Rate. Nowadays to avoid misunderstandings SDRAM is often specified as SDR SDRAM and SDR stands for Single Data Rate by analogy with DDR. Therefore, the main difference between SDR and DDR memory the doubled speed: DDR can transfer data at roughly twice the speed of SDRAM. For example, PC133 SDRAM runs at 133 Mhz, while 133 Mhz DDR effectively runs at 133 Mhz x 2 = 266 Mhz.
SDRAM has 168 pins and two notches at the connector, which prevents it from being used in a DDR SDRAM motherboard and vice versa. It comes mainly in PC66, PC100 and PC133; the bus speeds of the RAM in MHz.
DDR SDRAM has 184 pins and a single notch at the connector. It comes in speeds of PC1600 (166 MHz), PC1800 (200 MHz), PC2100 (266 MHz), PC2700 (333 MHz), PC3200 (400 MHz), and PC4400 (550 Mhz). The numbers represent the theoretical maximum bandwidth of the DDR SDRAM in Megabytes per second (MB/s). For example, PC2100 has a theoretical maximum bandwidth of 2100 MB/s.
неразбираме англиски ако сакаш објасни што е тоа... Што дека го има на англиски кога некој може не разбира па прашува тука, ако не знаеш немора copy/paste секој го може тоа.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Jimmy касно беше, бев вратен од меанче, имај разбирање.

Според текстот, SDRAM не е исто што и DDR. SDRAM има помалку пинови (168) и работи на помали фреквенции (за да нема конфузија му додаваат SDR пред SDRAM), додека DDR2 и 3 имаат 240 пинови (DDR1 има 184) (и работат на повисоки фреквенции). Иако DDR3 сепак има SDRAM дополнување во името.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
7850, одлична карта (y)
Да, да многу добра карта :) појака од хд6950, и малце послаба од хд6970.
али цениве ќе бидат.... :S
7850, ќе биде меѓу 14 и 15 000, додека 7870 ќе биде меѓу 20 и 21 000денари, односно ова ќе бидат првичните цени кај нас. :S
И исто како што се случи и со хд68xx, ќе се случи и со хд78xx цените, ќе бидат за околу 20% пониски, кога ќе се појават хд8xxx, односно тогаш хд7850 ќе биде околу 12 000, додека хд7870 ќе биде меѓу 16 и 17000. цените подоле од овие нема да бидат, и тоа сигурно, иако оставам можност за грешка од околу 5%. но не повеќе :)
Со други зборови... оној кој претходно можел да си дозволи хд68xx за истите пари ќе може да земе хд77xx.
P.S. Сево ова е, според мене, односно по мојата логика :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Така и се очекуваше, за иста цена 10-15% повисоки перформанси пошто немаат конкуренција. Кога Нвидиа ќе ги пушти Кеплер е ондак би требало да се спуштат цените и тоа бајаги, поради стратегијата на Нвидиа, со GK104/GK106 да понуди карти кои ќе ги срушат тие на Амд со слична цена, а со GK110 да го завземе тронот. Али и Амд веројатно крчкаат нешто (8000 серија за на есен) бидејќи не е логично да прават конкуренција сами на себе, 7950 е 100 долари поскапа од 7870 а не е нешто многу побрза од 7870, 7870 и на сток ја стига во некои игри а па тек кога ќе се клокне ептен се јадат. Така да веројатно GCN архитектурата има многу поголем потенцијал и веројатно ќе се покаже во вистинско светло послем Кеплер.

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Така и се очекуваше, за иста цена 10-15% повисоки перформанси пошто немаат конкуренција. Кога Нвидиа ќе ги пушти Кеплер е ондак би требало да се спуштат цените и тоа бајаги, поради стратегијата на Нвидиа, со GK104/GK106 да понуди карти кои ќе ги срушат тие на Амд со слична цена, а со GK110 да го завземе тронот. Али и Амд веројатно крчкаат нешто (8000 серија за на есен) бидејќи не е логично да прават конкуренција сами на себе, 7950 е 100 долари поскапа од 7870 а не е нешто многу побрза од 7870, 7870 и на сток ја стига во некои игри а па тек кога ќе се клокне ептен се јадат. Така да веројатно GCN архитектурата има многу поголем потенцијал и веројатно ќе се покаже во вистинско светло послем Кеплер.
Епа тука мислам дека утнаа, јас лично пример кога би бил вработен во АМД, би се залагал HD78xx да се 10-15% појаки и толку поскапи, но од Hd68xx, а не од HD69xx. Вака секој гејмер кој можел да си дозволи mainstream/perfomance амд картица за 8-10 илјади.сега за истите пари ќе може да си земе HD77XX односно mainstream/budget картица. Иначе цените, нема да паднат подоле од тоа што го пишав, можеш да бидеш уверен во тоа. АМД HD 7850 нема да се најде под 12 илјади денари, и тоа ако се најде по оваа цена тоа ќе биде кога ќе искочат новите HD8xxx, или може и тоа да не се случи, и сеуште да си држат ценат 14-15 илјади. Како пример затоа може да се посочи HD5850. Иако пред нејзе има речиси 2 генерации понови картици, таа сеуште има многу висока цена, пред едно 2 месеци, ако не и поскоро имаше цена од околу 13 илјади и нешто,и сега еве паднала на 11 800. Ем постара е од хд6850, сега... може да е за некој 5-8% појака, но е поскапа за 25%. А за поефтини пари имаш хд6870 која и подобра, и понова и поефтина. Нема логика баш, но тоа е тоа.
Верувам дека ќе биде исто и со новиве амд картички, тие високи перфоманси ќе си имаат и висока цена. која што не паѓа драстично, па што сака нека е.
nVidia во поглед на цена/перфоманси се катастрофа и тоа е докажано, веќе неколку години. Може не ептен до толку катастрофа, но амд нудат за нешто поефтина цена, нешто со слични перфоманси.
Така да тие нема да извадат нешто што е подобро, а поефтино. Пак АМД ќе бидат bang for the buck, тие тоа си го знаат, и не се замараат многу, додека nvidia ќе извади нешто појаки картици, али тоа пошто си чини... ќе биде и поскапо.
Али пак.. иако не верувам, сепак чуда се случуваат :)
HD 68XX се најдоброто нешто што го нудат парите, и ќе бидат се додека не се повлечат од продажба. HD69XX ми се некако преварантски карти, не ја оправдуваат цената за тоа што го нудат. hd6950 e во речиси сите игри околу 20% појака од хд6870, а 50 % поскапа. хд6970 е едвај 50% појака од хд6870 но 100% поскапа. Заради тоа ми се преварантски тие карти, и не вреди да се вложува во нив ( исклучок може да биде ако 6950 се отклучи во 6970, е тогаш за 50% повисока цена имаш 50% повисоки перфоманси, што е добро).
А со новиве е уште полошо.... за 30% повисока цена, а 7-8% во перфоманси ( HD 7870 vs HD 7950). Ма кои 8 % перфоманси... дури и за еден фрејм во некои игри 7870 ја јаде 7950.
Треба да им направат “сунет“ на HD7850 и HD7870. :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom