Ќе се стрела навечер од 00 до 03 часот на пример така да нема да ми ја убијат.
Понатаму не станува збор за куче скитник,гладно збрлавено....ја пити и купувам и маџарски сендвичи...нахранета е подобро од мене и затоа не верувам да направи беља,но доколку некој реагира јас ќе ја врзам дома без проблем но сите мои комшии ги пуштаат кучињата па затоа и беснава излева.
Кажи ми ти што имаш против стрелањето???
Успивањето е прескапо,понатаму немаме капацитет за да ги сместиме значи ловџиите нека се спремаат.
Можеби во 2025 кога ќе бидеме поразвиена држава тогаш не би бил за стрелање но сега мора дефинитивно да се преземе нешто.
Дали кучето е нахрането или гладно, не игра голема улога.
Твоето куче нека биде колку сака најадено, ако се најде во загрозена состојба, тогаш ќе нападне.
Против стрелањето сум бидејќи тоа не е хумано, и не му доликува на едно свесно суштество да се однесува како примитивен дивјак.
Стрелањето нема да даде долгорочен резултат.
Од стрелањето ќе има само кус и краткотраен ефект.
Главниот извор на преблемот е токму во луѓето.
Постојат луѓе кои што кога ќе им се окучи кучката наместо да ги вдомат кученцата, они ги оставаат на улица.
Или пак на пример ќе земат да чуваат куче и кога ќе им се здосади го оставаат кучето на учица.
Е токму од ваквите луѓе сега има еден куп кучиња скитници по улиците.
За да се реши проблемов, потребно е да се „пресече“ изворот на проблемот, или поточно кажано, треба да има високи и строги казни за секој неодговорен сопственик кој што ќе го остави кучето на улица, бидејќи токму овие луѓе го имаат создадено овој проблем.
Исто така ја поддржувам кастрацијата.
Со кастрацијата ќе се спречи понатамошно размножување на моменталните скитници, серазбира резултатите од оваа метода ќе се забележат малку подоцна, но сепак ефектот ќе биде голем.
И на крај да кажам дека и вие кучемрзците понекогаш сами ги предизвикувате кучињата да станат агресивни.
Многу пати сум видела како мали кученца си шетаат по улица и некое дете ќе земе камен и ќе го гаѓа кучето, или со клоци ќе го расшутира.
И после како тоа куче да биде пријателски настроено кога до пред некој ден јадело ќотек и било мавано со камења токму од луѓето ???
Ахам...пак е власта крива...абе ако го трчаш кучето трчај го ама барем стави му маска да не искаса некој.
Куче со маска во Скопје е ретка гледка.
А добро,што би кажале вие,ако вашето куче нападне човек и човекот го убие кучето...недајбоже.Ме интересира ваше мислење.
Како прво јас нема да дозволам моето куче да нападне човек, имам преголемо искуство со кучиња и можам да ја проценам реакцијата на моето куче.
Ако кучето мое нападне човек, тогаш човекот попрво мене треба да ме утепа бидејќи јас сум дозволила кучето да нападне.
Кучето не е криво што нападнало, туку јас како сопственик сум крива што сум дозволила да нападне и што не сум го спречила нападот.
Да, точно е тоа дека во Скопје (а верувам и во другите градови) ретко се гледа куче со маска и врзано на поводник.
НО знаеш ли зошто е тоа така ?
Тоа е така бидејќи нас никој не не казнува, досега на нитуеден сопственик на куче не е напишано казна.
Точно е тоа дека штом постои закон, треба да се почитува, али таков е нашиот менталитет, додека не се „изгориш“ од дебела казна нема да ти текне да го почитуваш законот.
Најчесто сопствениците на покрупни кучиња добиваат само опомени, а сопствениците со мали кучиња никој не ги ни опоменува, а казна досега не е пишано на никој.
Значи законот си постои само на хартија, но во пракса никој не го спроведува.