Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Мислиш очајно и требаат парите од акцизите за перење пари преку градење на споменици, од која само пилината имаат чар, нужда кај да извршат?
на спомениците има звучни уреди кои ги бркаат птиците. А иначе не знам колкав дел и дали воопшто парите од акцизите за нафтени деривати се користат во тој проект или во некој од другите проекти како апарати за здравството или подобрување на инфраструктурата или пак за пензискиот фонд или за социјалата...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.400
Поени од реакции
11.277
Пред две години беше 32, сега е 46, па види ти, а како ќе се префрлаат на плин ќе расте уште повеќе.
абе памтам и 25ден кога беше плинот али у право си повеќе корисници поголема цена, а баш немаат некои мн големи давачки за обработка на плинот

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
на спомениците има звучни уреди кои ги бркаат птиците. А иначе не знам колкав дел и дали воопшто парите од акцизите за нафтени деривати се користат во тој проект или во некој од другите проекти како апарати за здравството или подобрување на инфраструктурата или пак за пензискиот фонд или за социјалата...
Значи ни на птициве не му брка работа...ете не знаев.
Добро, со сиот памет мислиш дека така функционира работите?
Значи, по твојава логика. Со париве од акцизиве од бензинот, че платиме за гинекологија. Со парите од казните, ги плајчаме МВР. Со парите од шотиезнам таму, плајчаме образование...
Е сега, од „овај“ извор нема пари доволно, така да, „оваа“ потреба че почека...
Искрено, кажи ми дали мислиш дека вака функционира работите?

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Objasnuvanjeto za novive ceni na gorivoto e sledno:
trololo blablabla trololo blablabla trololo blablabla ......... :ROFLMAO:
Kako sto trgnala rabotava vo idnina i 100ka kje dojde litro ! :facepalm:
Poskap benzin imame od zemjite na EU, kako i od USA ! :place:

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Доларот ќе паѓа а бензионот ќе расте. Ама падот на доларот ќе биде помал од растот на цената на сурова нафта во долари. Така се исплати да си лонг на нафта. Сега рипна нафтата може да има мала корекција во следните денови но, со оглед на моменталната гео-политичка и пазарна ситуација очекувам нафтата да расте. Кој може нека си купи позиции.
Според тебе до колку очекуваш да оди нафтата нагоре неделава? Денеска е некаде 108-9. На долгорочен план мислам дека ќе надмине и 120.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Според тебе до колку очекуваш да оди нафтата нагоре неделава? Денеска е некаде 108-9. На долгорочен план мислам дека ќе надмине и 120.
До крајов на година 120-130 а во 2013 140-150. Ако има војна во Иран и побрзо. Ќе се врати на ниво на 2007 гарант ако не и повеќе. Во моменотов немам позиции на нафта ама сум тргувал и убави пари се прават на долг рок сум доста оптимист за раст на нафтата. Најверојатно Блиско Источната нафта е на пик продукција и ќе опаѓа има многу монетарни стимулуси, доларот е слаб така да може фини пари да се направат. Овиe во МК нека туфкаат...ама тоа им е. Додека тие се жалат некој прави пари.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Само дали мислат овие дека со ова поскапување ќе поскапат сите производи.И сега поризводите се со енормно високи цени,а сега уште толку.Кај и да е ќе ја стигниме Бугарија како што беше пред 20-ина години.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.261
Поени од реакции
26.117
Сакам поефтин бензин, нафта, парно и струја во својата земја! Во согласност платите и животниот стандард.
Нема да добиеш. :icon_lol:

Инаку, стопанството очекува цена од 100 денари за литар до мај, особено ако биде нападнат Иран. Ова „стопанството очекува“ слободно може да биде прочитано како стопанството подготвува нови цени или правење „финти“ со грамажата на производите. Доколку се укине акцизата, ќе се зголемат даноците. Затоа работава е како слоганот на Јово, змија или магаре. :D

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
До крајов на година 120-130 а во 2013 140-150. Ако има војна во Иран и побрзо. Ќе се врати на ниво на 2007 гарант ако не и повеќе. Во моменотов немам позиции на нафта ама сум тргувал и убави пари се прават на долг рок сум доста оптимист за раст на нафтата. Најверојатно Блиско Источната нафта е на пик продукција и ќе опаѓа има многу монетарни стимулуси, доларот е слаб така да може фини пари да се направат. Овиe во МК нека туфкаат...ама тоа им е. Додека тие се жалат некој прави пари.
И јас сум голем оптимист за нафтава, во последнава недела имаше огромен бум, некој направи многу пари. Се разбира што и да имаше купено ќе добиеш зошто цела берза отиде нагоре. Интересно беше со природниот Гас зошто цената се очекуваше да паѓа, поради затоплување на времето. Изненади еден ладен бран во Азија, огромни инвестиции од 2 милјарди и бумот на другите инструменти. Тука малку ја кикснав, зошто бев сигурен дека ќе паѓа. Инаку сега отворив позиција на Нафтата и имам намера да чекам две недели, па да видиме. Читав за сребро, се очекувало пад!? Малку ми е чудно тоа. Ќе се сложам со тебе за доларот, но ќе се качи заедно со воената интервенција во Иран. Нешто гледам Јапонциве исто така одбиваат да купуваат нафта од Иран зошто се под притисок од Америве. А Јапонија има нужда поради не работата на реакторите во Фукушима.
Ти што тргуваш сеа?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.272
Поени од реакции
4.009
абре ова цениве на горивото ,,весела математика,,! па кога цените на суровата нафта достигнаа 170 долари овдека горивото беше поевтино од сега кога ете било 140 долари за барел! беше и под 100 долари и пак не го намалија, напротив пак беше поскапо од кога суровата нафта беше 170 долари! го покачуваат и кога доларот расте и кога доларот пага спрема денарот и кога расте и кога паѓа спрема еврото..!!! па ај сега фати му крај и свати за што да навиваш и што да посакаш да се случи за да цената падне? нема такво нешто поради што овие мајкоебачи регулатори ке пресметаат дека треба да се намали цената! ама од ова сето е јасно и пресметливо барем едно: давачките кон државата (акциза, данок и сл) за горивото се некаден околу 60% од цената на литарот гориво така да и на најнеукиот му е јасно дека што поскапо гориво тоа повеке пари за во бунарот,,,овај буџетот. Од литар бензин сега директно во буџетот ке одат околу 50 денарчиња... и јасно е дека владата е немокна да стори било што... немаме ние нафта тука... увезуваме- увезуваме ама и не ја пиеме мајкому, имајте инсав оти ке ја извадиме кубурата што ја чуваме за зорт за аман...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
абре ова цениве на горивото ,,весела математика,,! па кога цените на суровата нафта достигнаа 170 долари овдека горивото беше поевтино од сега кога ете било 140 долари за барел! беше и под 100 долари и пак не го намалија, напротив пак беше поскапо од кога суровата нафта беше 170 долари! го покачуваат и кога доларот расте и кога доларот пага спрема денарот и кога расте и кога паѓа спрема еврото..!!! па ај сега фати му крај и свати за што да навиваш и што да посакаш да се случи за да цената падне? нема такво нешто поради што овие мајкоебачи регулатори ке пресметаат дека треба да се намали цената! ама од ова сето е јасно и пресметливо барем едно: давачките кон државата (акциза, данок и сл) за горивото се некаден околу 60% од цената на литарот гориво така да и на најнеукиот му е јасно дека што поскапо гориво тоа повеке пари за во бунарот,,,овај буџетот. Од литар бензин сега директно во буџетот ке одат околу 50 денарчиња... и јасно е дека владата е немокна да стори било што... немаме ние нафта тука... увезуваме- увезуваме ама и не ја пиеме мајкому, имајте инсав оти ке ја извадиме кубурата што ја чуваме за зорт за аман...
:pos:Па ке одат во буџет што мислеше ти каде ке одат ? ДУПИ ГВУЈО КОЛКУ ТИ СЕ МОЖЕ и догодина за прочка пак цинично да им се потсмееш под брк кога ке им бараш прошка :)
ЈАВЕТЕ СЕ БЕ ПИЧКИ ВМБЛОВСКИ да кажете колку ви е убаво да ги гледате спомениците сега

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
И јас сум голем оптимист за нафтава, во последнава недела имаше огромен бум, некој направи многу пари. Се разбира што и да имаше купено ќе добиеш зошто цела берза отиде нагоре. Интересно беше со природниот Гас зошто цената се очекуваше да паѓа, поради затоплување на времето. Изненади еден ладен бран во Азија, огромни инвестиции од 2 милјарди и бумот на другите инструменти. Тука малку ја кикснав, зошто бев сигурен дека ќе паѓа. Инаку сега отворив позиција на Нафтата и имам намера да чекам две недели, па да видиме. Читав за сребро, се очекувало пад!? Малку ми е чудно тоа. Ќе се сложам со тебе за доларот, но ќе се качи заедно со воената интервенција во Иран. Нешто гледам Јапонциве исто така одбиваат да купуваат нафта од Иран зошто се под притисок од Америве. А Јапонија има нужда поради не работата на реакторите во Фукушима.
Ти што тргуваш сеа?
Јас имам физичко злато и сребро и нешто помалку хартиено злато (поради левериџот го користам како поагресива инвестиција), акции МК и странски, денари и евра. На долг рок доста сум сигурен дека златото и среброто ќе расте. Може да има корекција на краток рок посебно на сребро злато не толку. Оптимиста сум и за МК акции многу се паднати мора да растат а и почнаа веќе. Природниот гас падна поради тоа што најдоа доста резерви на гас во САД и со новата технологија фракинг можат да ги вадат лесно. Но, и побарувачката на гас расте така да и гасот ќе рипне. Но, мислам дека нафтата ќе оди повеќе. Берзите ќе растат беа паднати поради тоа што се очекуваше Европа да колабира и да инцира светска рецесија ама, тоа нема да се случи така да се расте и ќе расте оваа година две гарант. Доларот рипна бидејќи имаше паника сите бегаа во него бидејќи е најсигурен но, ФЕД стави камати 0% до 2014 така да ќе паѓа сега освен ако не се случи некоја многу гадна катастрофа економска или воена што не очекувам.
Нешто што ме прави најоптимист за благородните метал е тоа што САД и Европа печатат пари како луди цените на хард асетс, метали, енергенси, суровини, храна мора да скокнат.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Јас имам физичко злато и сребро и нешто помалку хартиено злато (поради левериџот го користам како поагресива инвестиција), акции МК и странски, денари и евра. На долг рок доста сум сигурен дека златото и среброто ќе расте. Може да има корекција на краток рок посебно на сребро злато не толку. Оптимиста сум и за МК акции многу се паднати мора да растат а и почнаа веќе. Природниот гас падна поради тоа што најдоа доста резерви на гас во САД и со новата технологија фракинг можат да ги вадат лесно. Но, и побарувачката на гас расте така да и гасот ќе рипне. Но, мислам дека нафтата ќе оди повеќе. Берзите ќе растат беа паднати поради тоа што се очекуваше Европа да колабира и да инцира светска рецесија ама, тоа нема да се случи така да се расте и ќе расте оваа година две гарант. Доларот рипна бидејќи имаше паника сите бегаа во него бидејќи е најсигурен но, ФЕД стави камати 0% до 2014 така да ќе паѓа сега освен ако не се случи некоја многу гадна катастрофа економска или воена што не очекувам.
Нешто што ме прави најоптимист за благородните метал е тоа што САД и Европа печатат пари како луди цените на хард асетс, метали, енергенси, суровини, храна мора да скокнат.
Nekoj so nekogo si igra kurtasak ili taka mi se cini !!!
Realno benzinot ne treba da vredi povekje od 40 den. za litar, no cenata e dupla, pa i povekje od dupla, a znaeme i zosto, za polnenje na budzetot !!!
Isto ko sto napravija so cigarite pred nekolku godini, od 20/30 den. gi oteraa na 50 den.(zboram za najevtina kutija) !!!
Za hranata pa ic da ne pravime muabet !!!
Smetki komunalii danoci kazni legalizacii(na divogradbi) otkup(na zemjiste) i.t.n. i.t.n. ............. :vozbud:........... se za pusti pari, za polnenje na budzetot !!!
More sto QR me boli, kolata kje si ja bapnam vo garaza ........ si imam tocak, a bogami i nozeve arno me sluzat zasega !!! :confused:

Kajgana Shop

На врв Bottom