„Прости ми“ и „Простено да ти е од мене и од Бога“

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување

Каков е празникот?

• Вкупно гласачи
    38
  • Гласањето е завршено на .
T

Tetro

Гостин
Прочка или Велики поклади, е ден во православното христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на Велигденскиот пост. Датата на Прочка се менува во зависност од датата на Велигден, и секогаш е точно на 7 недели пред Велигден. Од верски аспект, Прочка е една од манифестациите на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните, кој треба да го следи примерот на Господ Исус Христос за безусловно и безгранично проштевање меѓу луѓето.

Прошка бара помладиот од постариот со зборовите „прости ми“, а постариот одговара „простено да ти е од мене и од Бога“.

Неделата пред Прочка се нарекува бела или сирна недела, кога не се јаде месо, туку се јадат млечни продукти или сукани пити. Прочка во семејството се одбележува со богат ручек кој завршува со амкање јајца. Варено јајце се врзува на конец над трпезата и се завртува над главите на децата. Детето што ќе успее го гризне јајцето се прогласува за најсреќно во следната година и добива награда.

Денот по Прочка е чист понеделник кога почнува големиот велигденски пост. Прочка го означува и крајот на зимските и почетокот на пролетните празници.

Еден од главните елементи на Прочка е маскирањето и преоблекувањето. Според обичајот, за Велики поклади порано се маскирале само мажите, а маските требало да бидат што пострашни и посмешни.

Најпознатиот настан за Велики поклади во Македонија е Струмичкиот карневал или Тримери кој е влезен и во Светскиот календар на карневалите и во последните години стана голема туристичка атракција.

#

празникот е верски, карневалите се пагански

Toa се пагнски обреди и ритуали, маскембали, амкање на јајца носење јадења за умрени, палење огнови, коледари... кои црквата ги прифати како свои или ги толерира за да опстане

не знам а и не ме интересира, шетам само за парите јас :):D

Neli Hristos ucese deka treba da prostuvaat vernicite?Zar treba site vernici da cekaat eden den vo godinata za da mozat da prostat kako sto im propovedase Bog?Neli proskata treba da e sekojdnevna?Zatoa i ne ja razbiram poentata na praznikov,mene mi zvuci mnogu nehristijanski.Zgora na toa,vo Biblijata i ne e spomenato da se praznuva den vo koj vernicite ke si prostuvaat megu sebe,sto e slucaj i so drugite praznici.

за каков и да го сметате за мене е сасвим ок празников баш е онака мирољубив. доколку со некоја особа сте скарани а немате храброст да го направите првиот чекор ете ви одличен изговор и шанса за тоа ;)

Простување и барање прошка ради адет, не прифаќам.
Ако сметам дека некој треба да ми прости, ќе побарам прошка тогаш кога ќе има причина.

денот кога мислиш дека ако кажеш „прости ми“ ќе отидеш во рајот и ќе седиш на облаче до Исус... патетики

364 дена навредувај ги и 1 нека ти простуваат. Ако на некого сакам да му простам или барам прошка не мора да чекам Прочка за тоа да го направам. Исто како што не треба да го чекам Валентајн за да изразам љубов кон мојата девојка.

364 дена навредувај ги и 1 нека ти простуваат. Ако на некого сакам да му простам или барам прошка не мора да чекам Прочка за тоа да го направам. Исто како што не треба да го чекам Валентајн за да изразам љубов кон мојата девојка.

тотално се согласувам !

Нека ми простатат сите од форумот што сум ги навредил или нешто сум и згрешил
%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB.12002.jpg

:icon_mrgr:

Ова ми е најглупавиот празник искрено. Ако знам дека сум згрешил знам да се извинам и да побарам прошка било кој ден од годината...

Проблемот е што на работиве им се дава погрешна димензија. А тоа прости, простено нека ти е... мижи Митре толумби паѓат. Тоа се случува кога паганизмите ќе се испомешаат со православито. „Прочка“ не е никаков празник не е ништо посебно, простувањето е начин на живот, дел од секојдневието. Ако сум згрешил на некого треба да чекам прочка за да побарам прошка???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom