Хип хоп културата во Македонија

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
P.S. да се надополнам, има фаци што можат да земат еден семпл од песна, да го исечат, да напраат потполно нова мелодија и никогаш да не го дознаеш или сетиш вистинскиот семпл .. ни самиот артист нема да си го препознае семплот. Чист пример PRODIGY ... иди кажи им дека нивните песни се ремикси...
Еве и за Voodoo People.

Еве и еден сајт каде што има кој од каде семплувал. Prodigy се на висока позиција.

Знам дека темава е за рап, али seriously, не ги возвишувајте Prodigy ко да се којзнае што.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Знам дека темава е за рап, али seriously, не ги возвишувајте Prodigy ко да се којзнае што.
OH NO YOU DIDNT!

ти се слушаш шо збориш? пошо песните им се МАСТЕР ГЕНИЈАЛНО семплувани не се којзнае што?

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
OH NO YOU DIDNT!

ти се слушаш шо збориш? пошо песните им се МАСТЕР ГЕНИЈАЛНО семплувани не се којзнае што?
Да беа креативни сами ќе си свиреа семплови. Затоа не ги сметам за квалитетен бенд. Пошто све им е семплувано.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да беа креативни сами ќе си свиреа семплови. Затоа не ги сметам за квалитетен бенд. Пошто све им е семплувано.
Леле игнорантно копиле еј :D
Ќе ти ги дадам сите семплови на светот - направи нешто што ќе биде јако колку продиџи.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Brat ti si cul li za ZVUKOOBRABOTKA ???A Dali znaes ti kakov proces e toa ???Kontrola nad sekoj zvuk ???? PRODUCENT od sortata na LIAM HOWLET e momak so dovolno dobro razvieno poznavanje na sekoja frekfencija, i harmoniziranje na sekoja frekfencija so ostanatite pri toa da nemas nikakvi elementi vo celata slika koi sto da prechat.Zvuk obrabotkata e proces koj sto e naj vazen pri sempliranje, a producent koj sto ne moze da oseti kako da napravi zvuko obrabotka togas nikako i ne moze da se narece producent koj moze da napravi dobra zvuko obrabotka.Zvuko obrabotka, plus miksanjeto kako naj vazen del od celata produkcija i na kraj masteriranjeto kako proces mislam deka mene mi trebaa da go naucam seto toa okolu 6 godini.Bez nikakvi kursovi bez nikakov drug producent da mi pokaze.I sega koga mina vremeto i koga kje podrazmislam kolku vsusnost e blazeno toa da imas talent i kvalitet da uspees da iskoristis zvuk i da go modeliras po sobstven vkus !! FANTASTICNO!! Edno vreme si mislev da napravam pesni od zvuci vo kukjata od cinii, vrati koi skrcat, ot liftot vo zgrada od kapkite koi udarat na prozorot, od niskite frekfencii na kolite zad prozorot... a za seto toa da go sklopis vo eden mp3 fajl koj sto da rascepe cela diskoteka, znaci deka treba da imas golemo poznavanje okolu muziciranje i golem talent.
Sempl koj vo sebe sodrzi lev i desen kanal vo smisla stereo image, i ako od toj sempl ti se sviga samo leviot kanal od stereo semplot, i ako vo nego imas ispompano hihats + imas distortiran bas a ti sakas da ja izvadis samo violinata...PA ti dali znaes kolku e tesko od seto toa i od site tie smeshani zvuci, da go izvadis zvukot koj ti treba, pri toa da go izshminkash ubavo, da go sredis i potoa da go vkaras vo proektot i da prodolzis so zvuko obrabotkata na sledniot zvuk.
TAKA DA old school bratche nemoj taka da zboris za LIAM.Ti stvarno nemas pojma sto zboruvas.A da ne go zboram i faktorot POZNAVANJE NA SITE mashini so koj sto rabotis, govoram od naj prostoto revervb i delay do stereo imaging copresori, harmonizatori dinamiks simulatori i sto li uste ne.I seto toa proporcionalno da go sredes i na kraj da ispompas sve to i aaaauuuuuuuuuuuuuuuuu ... ne be ti stvarno nemas pojma.

NO OK !! Stom imas takvo mislenje za Prodigy togas sto misles za DJ KRUSH ??? Momakot raboti na kombinirana produkcija.Vo pocetokot prvite 3/4/ albuma mu se mnogu semplovi i site obraboteni na nacin kako Liam.I za Krush li kje kazes deka ne e koj znae sto ????

Rbeatz

Слакер
Член од
13 август 2009
Мислења
169
Поени од реакции
99
Да не ти се верува што не луѓе идат на форумов... ова е невидено досега. Почнуваќи од дебатата за тоа како новите 2 траки на Тони биле срање (базирано на фактот што претходните траки му биле комерцијални, па сега и новово мора да биди срање) и завршуваќи со тоа дека Продиџи се срање и не заслужуваат респект. По некогаш дури се прашувам шо кур идам тука...

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Не викам дека се срање туку дека не го заслужуваат статусот на богови што вие им го давате.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Ко ќе видам кој со кого дискутира ми се смее.. Од ена страна, луѓе со проекти, издадени дела, имаат почит од сите продуценти во државата, а од другата страна деца со својот инат и глава во ѕид..

Член од
15 февруари 2012
Мислења
794
Поени од реакции
633
Напишав нешто во врска се темата која што е актуелна. Прочитајте ако не ви е тешко :)

http://timetorea.blogspot.com/view/classic
Пошто гугл акаунтот ми е блокиран се надевам дека нема да биде проблем ако коментирам овде.
Убаво склопено.
Го имам гледано гореспоменатиот стенд ап на Крис цепажи е посебно делот за Ванила Ајс и кога ја рецитира Get Low - Lil John.
Проблемот не е ни кај Зен ни кај Сан проблемот е кај нашава напатена рап публика што се удара у гради јас сум улицаа он нее! овој праи рап другиов поп!Од која ебана улица бе младич? од улица ти е скитник некој што проси или циганине што брцкаат по контињери ти си израснат у куќа, стан со родители а проблеми што си имал ко мал јебига брат секој имал некој повеќе некој помалку.
Значи слушајте си каква и да ви прдне музика и ич таквиот да не ве боли.
Peace

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Денес рапот евоулира. Евоулира али вештачки, преран процес во кој преку ред се стигнало до тоа што е денес. Исто како мутиран вирус во некоја лабораторија. Научниците создале нов вид, надежен спас за целото општество, но со аномалии. Му фалат делови, не е целосно евоулиран, прерано изваден од инкубатор. Некој немал време за чекање и место спас се пушти лажна надеж, неефикасна вакцина која ти ги собира само парите, а лекот го нема никаде. Се работи и се бара на вистинската форма, правилна молекулска распределба која целосно ќе ги уништи антителата. Ако има еволуција на рапот, сеуште се чека на вистинскиот вид.

Kajgana Shop

На врв Bottom