Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Сите имате лопати по дома сеа за снегов, секој по едно куче да утепа за чисто и мирно Скопје.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Да бидам искрена ич не ме интересира какво е решението, нека си ја заработат платата и нека смислат еднаш. Дали ќе одберат хуман начин, дали нехуман воопшто не ме интересира, важно нека ги тргнат од улица.
Тоа не е можно. Ако ги потаманат сите кучиња во Скопје, на неколку месеци ќе се окотат и тој број ќе се поврати. Затоа оваа мерка се користи само ако се појави опасност од некоја зараза.
Објективно, кучињата не представуваат некоја серизна опасност за нас. Многу повеќе наши сограѓани ќе настрадаат месечно од каснување на оса или стршлен, а за комарци да не зборувам. Или глувци... , глувците ги има многу повеќе од луѓето и се големи преносители на зарази и штеточини кои јадат огромен процент од храната.
Не можеме да живееме во „ стаклено ѕвоно “, живееме во релен свет.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Мене како мал ме имаат каснато повеќе кучиња,али после тоа ептен ги засакав,сите се чудеа :D

Он: Дека има улични кои што се агресивни,има,али се многу малце...кај мене у маало има 2 кучиња,ги храни еден старец,и период во годината се агресивни,период не,односно кога им е сезона за парење...доаѓале да ги соберат,се тепа старецот со тие :D

Незнам решение,од една страна ги сакам и ми е жал,од друга страна кога ќе размислам дека има повеќе луѓе кои што не размислуваат како мене,сфаќам дека ќе мора да се најде решение...
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 11:30 ---
Пред некој ден во населба Аеродром улични кучиња нападнаа две мали девојчиња кој се враќаа од училиште.И неколку луѓе што бевме во близина се стрчавме да ги спасиме.Е послем девојчињата беа толку исплашени што не им текнуваше ни каде треба да одат ни каде живеат.
Иначе кучињата сега се здивени бидејќи им е сезона за парење.Кога ќе видите чопор кучиња или неодете од таму или заобиколете ги од далеку.
А проблемот не е само од скитниците кучиња,туку и кучињата со сопственици прават проблеми.Мене неколку пати ме нападнале кога сум бил на Водно и еднаш ме нападнало куче што го шетаа врзано.

ПС: А што да кажат кутрите Роми :)
Малце ќе забегам од темава,сите кажуваа дека биле питови,а стварно незнам како може едно дете или жена да процени дека биле питови,ако збориме за истата случка...скитници беа,или питови ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.491
Поени од реакции
24.264
на времето ке кажеа на радио на таа и таа дата од толку и толку ( во касни доцни часови од ноќта) ке се врши одстрел на кучиња скитници. кој си има куче нека си го прибери.
толку.
ке дојдеја ловџиите и ке ги изретчеја, па една година рајат и така до следниот отстрел.
вака иди нит ме љубиш , нит ме другом дајеш.
и јас имам куче и тоа џукела ама стварно што се накотија многу се накотија. не велам сите да се изретчат пошто тоа не е можно, ама да се држи нивниот број на некоја прифатлива бројка.
сега стварно жално е и тие се душички и не се ништо криви, ама сепак кој ке ја преземи одговорносота ако искасаат до смрт некој или така нешто. треба некој баланас да има.
друго е куче кое е домашно и кое знае некој ред, а друго е куче скитник кое се води од инститкт а нема страв од луѓе.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Драга Кајгана,

Конечно се согласувам со dobro poznat на барем една тема.

Се извинувам, ама морав вака да го почнам мојот пост тука. За ова има малку поголема тема на која се искршени еден куп копја меѓу форумџии.

Од анима мунди на ФБ ми направија фото-монтажа демек јас сум убиец на животни, дека јас работам за најголемиот убиец на животни на светот. Сето тоа само затоа што ми најдоа фотографија како седам во штабот на актуелниот скопски градоначалник за претходните избори, и затоа што истиот тој градоначалник прв се нафати да го решава проблемот со кучињата скитници во Скопје.

И да не должам многу. Убивање на кучињата скитници, и КАСТРАЦИЈА НА ЕДНОСЕЗОНСКИТЕ ЧУВАЧИ НА МИЛЕНИЦИ. Мерките се малку повеќе шеријатски, ама со овој народ не можеш поинаку да се разбереш.
Драга кајгана дали е ова почеток на нешто прекрасно ?:rolleyes::place: Извини но ме расплака од среќа,прво цитро сега тонџи се согласува со мене :X3:
А да не не ти монтирале слика а ? Абе и да си убиец на „ мили“ животинки чудо големо, коце треба орден да ти даде и дај ургирај таму нека се исчисти градов и од кучиња скитници и педери од анима мунди.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Драга кајгана дали е ова почеток на нешто прекрасно ?:rolleyes::place: Извини но ме расплака од среќа,прво цитро сега тонџи се согласува со мене :X3:
А да не не ти монтирале слика а ? Абе и да си убиец на „ мили“ животинки чудо големо, коце треба орден да ти даде и дај ургирај таму нека се исчисти градов и од кучиња скитници и педери од анима мунди.
И сељаци.

M

Moon Child

Гостин
Мене ме чуди како сите овие сакачи на кучиња по темиве не згрижија по некое. Сите овие колку и да се, да згрижеа по едно ќе им се намалеше бројот. Ама не, поубаво е да се чува расно куче дома, него ли некоја џукела. Еве и јас чувам расна мачка и признавам дека ми е помила од обичните што ги имам чувано. Дај барем не бидете лицемерни. Само се седи и се кука по темиве а никој ништо не превземал, ако не сакате да се убијат/отрујат згрижете си ги бе, на некого му сметаат.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.505
Поени од реакции
8.086
Хаха :)

За жал не сум во екипа која треба да врши заловување на кучиња.
За ургирање, ништо од бизнисот, за месец дена ќе ја напуштам нашата ни мила татковина и уште помило Скопје и ќе ве оставам на милост и немилост на џукелите.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
на времето ке кажеа на радио на таа и таа дата од толку и толку ( во касни доцни часови од ноќта) ке се врши одстрел на кучиња скитници. кој си има куче нека си го прибери.
толку.
ке дојдеја ловџиите и ке ги изретчеја, па една година рајат и така до следниот отстрел.
вака иди нит ме љубиш , нит ме другом дајеш.
и јас имам куче и тоа џукела ама стварно што се накотија многу се накотија. не велам сите да се изретчат пошто тоа не е можно, ама да се држи нивниот број на некоја прифатлива бројка.
сега стварно жално е и тие се душички и не се ништо криви, ама сепак кој ке ја преземи одговорносота ако искасаат до смрт некој или така нешто. треба некој баланас да има.
друго е куче кое е домашно и кое знае некој ред, а друго е куче скитник кое се води од инститкт а нема страв од луѓе.
Во право си. На пример не се сите улични кучиња агресивни, има и мирни. Кај мене во град имало одсекогаш улични кучиња ама не беа многу на број и горе-долу бидејќи секој ден ги гледаш ги знаеш кој се и кое куче лае, кое е мирно, кое е плашливо, арно ама, летоска, како што веќе кажав, депортираја нови агресивни до бесвест кучиња и сега цел град врие од кучиња, по цело време лаат без потреба и само напаѓаат луѓе и тоа ненадејно и одпозади додека не ги гледаш.

Значи никој не инсистира да бидат убиени, нека ги сместат во некоја установа, не е проблем, само да се тргнат од улица. Еве јас и да се снајдам и да избегнам куче ама по тие улиците се движат и деца. Е што сега, да ги затвориме децава дома?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Во право си. На пример не се сите улични кучиња агресивни, има и мирни. Кај мене во град имало одсекогаш улични кучиња ама не беа многу на број и горе-долу бидејќи секој ден ги гледаш ги знаеш кој се и кое куче лае, кое е мирно, кое е плашливо, арно ама, летоска, како што веќе кажав, депортираја нови агресивни до бесвест кучиња и сега цел град врие од кучиња, по цело време лаат без потреба и само напаѓаат луѓе и тоа ненадејно и одпозади додека не ги гледаш.

Значи никој не инсистира да бидат убиени, нека ги сместат во некоја установа, не е проблем, само да се тргнат од улица. Еве јас и да се снајдам и да избегнам куче ама по тие улиците се движат и деца. Е што сега, да ги затвориме децава дома?
Колку деца имаш ако не е тајна? :свиркам::D

Кастрација и вакцинација... Институции за задомување на скитници... Инспекции за тие што чуваат чопори во неадекватни услови.. Кривично гонење на организаторите на борби со кучиња.. Хумана чистка (заспивање) на агресивни улични раси...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Колку деца имаш ако не е тајна? :свиркам::D

Кастрација и вакцинација... Институции за задомување на скитници... Инспекции за тие што чуваат чопори во неадекватни услови.. Кривично гонење на организаторите на борби со кучиња.. Хумана чистка (заспивање) на агресивни улични раси...
Таква раса другар не постои,улична раса ? втф ?

Предлогот иначе ти е на место,само за болдот,тешко тоа,многу тешко...а и да,тие што се во борбите кучињата,ретко се пуштаат на улица...а и тие се агресивни према животни,тоест кучиња...ама друга тема е тоа.

C

cige

Гостин
Пред некој ден во населба Аеродром улични кучиња нападнаа две мали девојчиња кој се враќаа од училиште.И неколку луѓе што бевме во близина се стрчавме да ги спасиме.Е послем девојчињата беа толку исплашени што не им текнуваше ни каде треба да одат ни каде живеат.
Иначе кучињата сега се здивени бидејќи им е сезона за парење.Кога ќе видите чопор кучиња или неодете од таму или заобиколете ги од далеку.
А проблемот не е само од скитниците кучиња,туку и кучињата со сопственици прават проблеми.Мене неколку пати ме нападнале кога сум бил на Водно и еднаш ме нападнало куче што го шетаа врзано.

ПС: А што да кажат кутрите Роми :)
Е тоа на мое дете нека се случи едно куче живо нема да оставам. И нека дојде некој кучкар да ми кажува за заштита на животните цревата ќе му ги извадам и него. Одете во Тафталиџе кај Веро да видите таму што е скитнички кучиња. Има преку 20 со гаранција.

K

kalimer0

Гостин
До сега само еднаш ме има каснато куче кога имав година или две едвај се сеќавам а ми имаат 'ржено повеќе пати.
Можеби погрешен но јас имам неутрален став кон овој проблем - не го чепкам додека не ме чепне а ако преживеам ќе му се одмаздам :)

Инаку пред некоја недела згрижив едно куче ама беше болно и умре...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
  • Cesar SiCainii
    Jas mnogu pati kazav deka sum tuka za se sto treba so pomos kakva sto mozam da pruzam vo momentot, kazav deka moze i kaj mene da se sobereme za da se dogovorime, no i posle povekje od mesec nema nikakov odgovor nitu nekakva inicijativa. Se pisuva samo na fb, a ne se deluva nikako. Primeri ima mnogu, a kako posleden kje go izdvojam onoj sto go pisav pred okolu edna nedela vo koja informirav za kuce koe nepropisno se cuva vo zgradata pozadi mojata. Ubavo napisav deka vo momentov nemam finansii za da platam advokat da se pogrizi za toa i zamoliv za poddrska, no za zal nemase ni komentar na postot. Slucaj pred ovoj na koj bevme cetvorica svedoci na maltretiranje na kuce, spremni za svedocenje na sud, sekako povtorno nemase nikakva poddrska nitu komentar sto e najtragicno. Koga kje vi dojde pamet deka treba da se sobereme i da pocneme da deluvame zaedno, a ne da kisneme po fb ve molam da mi pisete, sekogas sum tuka za zivotnite.
    17 hours ago · 1

• Anima Mundi - здружение за заштита на животни gi molime site koi ne ja pratile reakcijata na prilogot na Sitel, da go storat toa sega (ja postiravme vo prethodnite postovi)- mnogu e vazno vasa reakcija da ostavite i na FB stranicite na Vlada i Premirot.. Vo pismoto posocuvame dokazi deka stanuva zbor za proizvolni i tendenciozni izjavi i LAZNI podatoci.. Zatoa pratete ve molime reakcija.
    16 hours ago

• Anima Mundi - здружение за заштита на животни
    Cezar eve kontakt od nas advokat i javete i se 077 742 324. Za slucai kako ovoj sto go naveduvate e pokreneme vednas tuzba - procedurata e PISMENA izjava od svedoci i vase prisustvo u MVR. Storete go toa , napisete izjava pa da se cuete, vo sprotivno se gubi zaludno vreme. Nie pravime poveke od kolku sto se moze, vo uslovi koga sekoj raboti volonterski. Analizirme i predlagame zakoni, reagirame non stop do mediumi i mak. i stranski institucii, sozdavame konkretni programi kako da se tretiraa problemot so prekumenrata brojka na kucinja - za da toa bide humano; barame predlog zakonski promeni, so nudenje na konkretni modeli, sobirame pari za da lecime zivotni - zosto na smetkata 3,4 lica maksimalno doniraat, a sekoj ni bara pomos. Odime na sostanoci, prisustvuvame na site rabotilnici na vet. fakultet za otkrivanje na truenja, ne propustame tv gostuvanja zosto e mnogu bitno da se vlijae na javnost.......Na setto toa koga ke dodadete deka i poedinecno imame site zivotni za koi se grizime, gi lekuvame, ne znam kako mislite deka kisneme i visime na FB. Onoj moment koga AM ke ima finansii nekogo da plati za toa sto go pravi, mozda ke moze nekoj da kaze dal dovolno rabotime ili ne - do togas, koga 10 dusi pravat se, i sto mozat i ne mozat, vo svoeto slobodno vreme i so svoi resursi, ne dozvoluvame nekoj da kaze deka sme dremaci na FB.
    about an hour ago

• Cesar SiCainii
    Izvinete gospodo od anima mundi no jas pobarav dva casa od vaseto vreme i bev vleckan povekje od edna nedela i na kraj bev kontaktiran od treti lica koi ne se povrzani so vas i uste naredniot den mojot telefonski kontakt so niv dojdoa i mi objasnija toa sto mi trebase. Slucajot koj sto vi go kazav so maltretiranje e star vekje 3 ili 4 meseci, a mozebi i povekje, tesko deka sega kje go najdeme covekot, togas pobarav samo eden vas aktivist da dojde i da go locirame tocno covekot zatoa sto imav info tocno koga go seta svoeto kuce, no nemase bukvalno nikakva rekcija od vas.
Пазете само препискава, а педериве од анима мунди само 10 души биле и башка волонтери и нема ле пари,па пичкаму материна лигушиве колку само пари се изназимаа од европски и какви не фондови a освен што СЕРАТ СЕРАТ И СЕРАТ ништо друго не прават

Kajgana Shop

На врв Bottom