И толку години не се најде решение за кучињава, не ми е јасно....и на крај бледа си влегов во зграда, 1:0 за нив.
А какво „ решение “ е можно да се најде? Кучињата и мачките живеат во близина Човечкиот род уште од предисторијата и се хранат со нашите одпадоци. Нивниот број е ограничен со расположивата храна односно со количеството на одпадоци. Ако се обидеме да ги потаманиме, тие брзо ќе се размножат и ќе го достинат бројот кој е можен според расположивата храна. Затоа сметам дека ова решение кое сега се практикува, со вакцинација на кучињата и повремени ветеринарни прегледи е најповолно.
Инаку за индивидуална заштита практикувам носење на чадор. Пред стотина години, секој господин носел стап, за да се потпира и да ги заплаши кучињата. Бидејќи сега тоа не се практикува, често носам чадор. Друга можност е, ако кучињата се обидат да ве нападна, да им се покаже доза на агресивност, да не се бега туку да им се симулира контранапад. Кучињата, иако се само животни, знаат дека ние сме помоќни од нив и обично се повлекуваат.
Твојата случка со мачките е навистина интересна. Еве еден случај што мене ми се случи: Одам низ населба Козле и одеднаш залаја едно куче од еден двор. На тоа леење, почна да лајат сите кучиња од другите дворови. На ова силно лаење и завивање почнаа сопствениците на куќите да ѕиркаат низ прозорците кој оди... И така јас, испратен со погледите на сопствениците и кучешко завивање се шетав низ Козле.