Извиднички одреди во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Pelinkovac
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 октомври 2011
Мислења
222
Поени од реакции
224
Локација
Kumanovo
Колку има во Македонија и да кажете по нешто за нив, како што знам најмасовен и најстар велешкиот извиднички одред кој постои 60 години, за друо по слабо сум информиран па каже што како иде :D

за извидници сум читал од ју-литературата што ја имав низ дома. Знам дека на МТВ имаше нешто такви емисии со извидници ова она, па мислам дека во СК имаше нешто така :)

Колку што знам уште постои велешкиот, али сега има помалку членови од порано.

Пред 15 години бев во "СТРАШО ПИНЏУР", од тогаш па до сега многу работи се сменија и за жал не постои тој одред како и многу други, ми недостигаат тие времиња, на дружење, девојки, забави, летувања, патувања, алкохол, натпревари, ориентација, кроки, илегалец....и да се игра фудбал :)
Жално е што идните генерации нема да осетат на таков начин што значи тој тип на дружење...

еј дај кажи што беше кроки, ич не ми текнува.

Пред 15 години бев во "СТРАШО ПИНЏУР", од тогаш па до сега многу работи се сменија и за жал не постои тој одред како и многу други, ми недостигаат тие времиња, на дружење, девојки, забави, летувања, патувања, алкохол, натпревари, ориентација, кроки, илегалец....и да се игра фудбал :)
Жално е што идните генерации нема да осетат на таков начин што значи тој тип на дружење...

Какви извидници сте вие без марихуана?:icon_mrgr:

Нема да осетат оние кои не сакаат. Намалено е членството по одредите точно, но сеуште има голем број на активности и далеку е од тоа дека извидништвото е мртво кај нас ... тоа што вие сте „остареле“ е сосема друга работа :)

Какви извидници сте вие без марихуана?:icon_mrgr:
Aко си бил во извидници и го прочиташе внимателно постот кој ми го цитираше, ќе знаеше што е ирање фудбал во извидници :свиркам: :)
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 11:29 ---
Нема да осетат оние кои не сакаат. Намалено е членството по одредите точно, но сеуште има голем број на активности и далеку е од тоа дека извидништвото е мртво кај нас ... тоа што вие сте „остареле“ е сосема друга работа :)
Ако е така, мило ми е, но веруј ми порано извидништвото беше многу помасовно и имаше мнооогу повеќе одреди од сега, се работеше со деца од основно училиште, поволностите да го прошетате светот за безпари, или да одиш во Чиле на смотра за 200 марки 20 дена тешко дека сега го имате или ќе го имате, а да незборам за одмори од по 3 месеци во чањ, буљарица, охрид, бар, улцин за буквално повратна карта со бус или воз...
Дај боже извидничките одреди да не се умрени и да се вратат во полниот сјај... Сега мислам дека само СИМ и 2 или 3 одреда има во скопје, пред 15 години имаше минимум 7-8 јаки одреди со над 200 300 членови, само во скопје...

Ако е така, мило ми е, но веруј ми порано извидништвото беше многу помасовно и имаше мнооогу повеќе одреди од сега, се работеше со деца од основно училиште, поволностите да го прошетате светот за безпари, или да одиш во Чиле на смотра за 200 марки 20 дена тешко дека сега го имате или ќе го имате, а да незборам за одмори од по 3 месеци во чањ, буљарица, охрид, бар, улцин за буквално повратна карта со бус или воз...
Дај боже извидничките одреди да не се умрени и да се вратат во полниот сјај... Сега мислам дека само СИМ и 2 или 3 одреда има во скопје, пред 15 години имаше минимум 7-8 јаки одреди со над 200 300 членови, само во скопје...

Активни се: ПСИО, Јадран, Галеб, Димитар Влахов (Велес), Илинден, Брицо, ... За жал сојузот како институција за раскрчмување на поранешните имоти нема интерес за никаква друга активност па неможе лесно да се дојде до информации. Имаше еден период застој во активностите на одредите но по мои согледувања изминативе 5-6 години нови млади сили го враќаат извидништвото на сцена.

Активни се: ПСИО, Јадран, Галеб, Димитар Влахов (Велес), Илинден, Брицо, ... За жал сојузот како институција за раскрчмување на поранешните имоти нема интерес за никаква друга активност па неможе лесно да се дојде до информации. Имаше еден период застој во активностите на одредите но по мои согледувања изминативе 5-6 години нови млади сили го враќаат извидништвото на сцена.
ова е супер, само напред, јас сум за омасовување прво на извидничките одреди и нивна популаризација, а потоа со нови и млади сили да се среди СИМ и да имаат одредите и членовите многу повеќе привилегии и услови за работа.

Сликава ја имам сликано во Тајланд со извиднициве, ми текна сега да прошуркам и да ја најдам. Знам дека темата е за Македонија ама маливе таму како се облечени се закон.

fgAdO.jpg

цртање на изоден терен терен со изохипси и изобари
тоа е скица на дел од изоден пат, а кроки е цртање на еден дел од пат..најчесто некој објект со околните елементи на некоја контролна точка..
исто така има пишување извештај, скица, профил, итенерер, минско поле, врзување јазли, морзе, семафор и др.....

иначе у последните 10 години најдобри се СКАУТ од Куманово, што го докажува бројот на освоени пехари на регионалните извиднички ориентациони натпревари во Македонија.

И јас бев во Страшо Пинџур пред 15 години
by Marko&Zozo :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom