Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Ne sakaat da priznaat deka ne osnovano zborvaat.
Za da barase Islamot da bide taka i ke bese taka,oti Muslimanskite vernici za svojata religija i vera se' pravat ! Ne ni e nam zadnina religijata. Za navreda kon religijata nie stanuvame na noze. Ne dozvoluvame da se poigruvaat so nea,ja sakame,ja pocituvame,ja cenime poveke od nasite zivoti pa i toa da go barase i toa ke go pravevme site vernici ne samo onie koi amerika gi obucila.
Ama ovie Brat resile da ziveat so zatvoreni oci.
ostavigi neka tresat zeleni ,, toa ime vo krvta nivna

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
eh moj priatele,treba samiot da se zalis , a ne mene ,. dokolku pocnes da gi broes dokazite i blagodetie od boga ne ke mozes da gi nabroes. , dokazi i golemi blagodeti go imas vo tvoeto zdravje vo hranata sto ja jades vo raznite pijaloci vozduhot vodata ,, seto ova ti go poseduvas no ne go custvuvas, vladees so tovoj zivot no toa ne go znaes zivees a ne znaes koga ke umres, imas oci da gledas usi da slusas jazik da zboruvas race noze , , ako mislis deka ova nee blagodet od tvojot sozdatel , i nee golema rabota pogledni na onie koi go nemaat ovoj blagodet oni koi se invalidi oni koi se rodeni kako invalidi , razmisli za tvojot sluh protiv gluvosta tvojot vid sproti sleposta, priatele na zemjata ima dokazi za tie sto veruvaat cvrsto a vo samite vas , vo samite luge postoi dokazi za postoenjeto na boga i golemi blagodeti od boga ,zarem ne gledate,kako sto veli vo kuran kerim
tie priznavaat deka blagodetta e od boga, pa potoa ja negiraat,(en nahl83)
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 22:37 ---

dali nikola verauva deka ima dusa i ako veruva dali bi mozel da ja vidi, ako veruvas vo se sto gledas , dali mozes da go vidis svojot sopstven um, se nadevam poseduvas i si taletirana licnost,
ako ti tvrdis deka imas um jas vikam deka nemas zatoa sto ne ti go gledam tvojot um moze li da mi dokazis.dali moze tvojot um da se vidi
---- toa deka imam um , toa moze da se dokaze vo sekoe vreme ,. eve jas ne veruvam vo bogovi i religii , zarem toa ne e najgolemiot dokaz deka imam um ?????

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Ako znaete za zlatnata doba na Islamot,togas znaete sto e Islam.Bi trebalo togas da pravite razlika pomegju Islam i Muslimani.
Mnogu e ednostavno da se odgovori na prasanjeto zosto denes ne se toa Muslimanite.
Zamisli edna familija vo koja cvera redot,ljubovta,mirot,harmonijata,napredokot...... Toa bese Islamot togas. Ama zli komsii,nemozat da gledaat kako komsijata napreduva,ja znaes narodnata: "Na komsijata da mu psovisa kozata". Fitna,SPLETKA. Dovolno e da se frli eden somnez. Na mazot da mu kazes deka negovata sopruga si ja videl so nekoj,na zenata i kazes deka soprugot si go videl so nekoja. Svekrvati ne bese zadovolna so tebe.......... i togas vo toj dom,namesto da gledaat da odat napred,rabotaat samo da se spravat deka ne si pogresile eden so drug. Nemaat vreme za napred. A ako zboruvame za Islamot,kako religija i za Kur'anot,pa zamislete kakvi bile arapite vo predislamskata doba. Omer r.a od urmi pravel bog i koga izleguval nekade nego go obozuval i koga ke ogladnel go jadel,pa koga ke izvrsel nuzda mu teknuvalo sto napravil so negoviot bog. Toj istiot omer po nekolku godini bese vladar na islamskiot svet i SINONIM ZA PRAVDA ! Toa e sledenje i praktikuvanje na Kur'anot.
A osvojuvanja ? Pa vie se gordeete sto ste gi izbrkale Turcite od balkanov ! Apsurd e da veruva covek vo vakva istorija,no ete.
Osvojuvanja imalo i pred islamot i uste ima osvojuvanja. Uste vleguvate i sakate da vladeete so Islamskite zemji. Vie ne voocuvate deka Amerika go izvrsuva celiot teror na svetot. Deka muslimanite se tie koi se terorizirani vo svetot. Ama ne odi daleku,,,, Od koga spomnav deka mirisa Islamskata prolet. A eve i vo makedonija i na balkanot mi mirisa Osmanliskata imperija bez da se ispuka nitu eden kursum.
---http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=02586F9AF03D494789E9C487CDA37BB6
--- procitaj , eve pisuva nesto za toa kako nemuslimanite im pravat spletki i gi unistuvaat muslimanite , procitaj pa da vidis koj kogo ubiva i koj kogpodgotvuva da ubiva muslimani , a potoa ako umees pobaraj go komunistickoto objasnuvanje za religijata, citajki go ova , pocnuva da se uveruvam dekas religijata e ,, opijum za narodot ,,
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 17:41 ---
jas ne veruvam se dodeka ne dokaziz i da go vidam.ti mislis deka imas custvtvo no ne mozes da go vidis ,, mozes ili ne
--- prvo procitaj koj e neprijatel na muslimanite , ovde ispaga deka finansierite na tvoeto ucenje, finansiraat i ubivanje drugi muslimani
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 17:41 ---
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=02586F9AF03D494789E9C487CDA37BB6

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
cekaj be priatele prvin dokazimi dali mozes da go vidis tvojot um .jas edno prasuvam on drugo.
dali mozes da go vidis svojot sopstven um, se nadevam poseduvas i si taletirana licnost,
ako ti tvrdis deka imas um jas vikam deka nemas zatoa sto ne ti go gledam tvojot um moze li da mi dokazis.dali moze tvojot um da se vidi

samo so da ili ne .. mozes ili ne mozes

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
jordan , arabija, izrael, turcija , britanija i sad --- samisli koj sojuz postoi :), a ti raspravaj kolku moze da e uvredliva edna maska od vevcani ,, religijata e opium za narodot,, mu nudi zabava za da ne gleda sto se slucuva po svetot
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 17:53 ---
jordan , arabija, izrael, turcija , britanija i sad --- samisli koj sojuz postoi :), a ti raspravaj kolku moze da e uvredliva edna maska od vevcani ,, religijata e opium za narodot,, mu nudi zabava za da ne gleda sto se slucuva po svetot
--- eden den koga ke mi pokazes slika od boga, jas ke ti pokazam slika od mojot um :)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 17:53 ---

--- eden den koga ke mi pokazes slika od boga, jas ke ti pokazam slika od mojot um :)
:vozbud:
jas tvrdam deka boga nikoj ne moze da go vidi , no tvrdam deka postoi bog eden i edinstven bog ,,,jas toa go custvuvaam i ti davam dokazi
ti mene mi baras slika negova baras da go vidis za da veruvas , no jas ti pobarav da dokazis dali mozes da go vidis svojot sopstven um , ti custvuvas deka imas no ne mozes da go vids, a sepak veruvas deka imas um.

e sega istoto i jas ke ti kazam koga ti mene ke mi dokaziz i da mi pokazis slika od tvojot um togas i jas ke ti pokazam slika od boga.,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
e sega istoto i jas ke ti kazam koga ti mene ke mi dokaziz i da mi pokazis slika od tvojot um togas i jas ke ti pokazam slika od boga.,
Умот е причинител на мислите и постапките, и може индиректно да се докаже преку последиците кој се производ на тој причинител.
Доказ (индиректен) за постоење на ум кај твојот соговорник се мислите, речениците и одговорите со чија помош комуницирате.
Аналогно на ова, ако Алах е причинител, тогаш индиректен доказ треба да биде неговата света книга, каде се објаснети неговите особини, карактеристики и наводни интервенции од надприродно потекло.
Проблемот е што реалноста, науката, разумот и секојдневието се апсолутно јасни и недвосмислени и ги побиваат тие карактеристики на ова битие, како единствен индиректен доказ за неговото постоење.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
jas tvrdam deka boga nikoj ne moze da go vidi , no tvrdam deka postoi bog eden i edinstven bog ,,,jas toa go custvuvaam i ti davam dokazi
ti mene mi baras slika negova baras da go vidis za da veruvas , no jas ti pobarav da dokazis dali mozes da go vidis svojot sopstven um , ti custvuvas deka imas no ne mozes da go vids, a sepak veruvas deka imas um.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=02586F9AF03D494789E9C487CDA37BB6
-- aj ako moze tvoe mislenje za toa sto ovde go kazuvaat???

Член од
25 август 2011
Мислења
109
Поени од реакции
6
cekaj be priatele prvin dokazimi dali mozes da go vidis tvojot um .jas edno prasuvam on drugo.
dali mozes da go vidis svojot sopstven um, se nadevam poseduvas i si taletirana licnost,

samo so da ili ne .. mozes ili ne mozes
Dali ima um? Hmm:confused: ....tesko prasanje. Da imase ke sfatese sto sakas da mu kazes.
Jas ke ti odgovoram. NEMA
Toj cuvstvuva, no NEMA. Eden den i samiot ke sfati.
Ah NikolChe Brate moj NAPADOT E NAJDOBRA ODBRANA KOGA SE NEMA ODGOVOR.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Хмм, не знам како дојде дискусијава до вакви прашањеа и одговори, но тука не зборуваме за твојата верба или мојата, туку за твојата религија, или останатите.

Значи, барем јас досега, во ниту еден момент, на ниту еден подфорум во религија, без разлика длаи е ислам, христијанство или нешто други, не сум ја изедначил верата со религијата.

Целокупната дискусија која доаѓа до крајни граници, како што вели Вселенската душа, е поради причината што тука зборувам(е) за негативните ефекти на религијата, во случајот вашиот ИСЛАМ, врс целокупниот општествен поредок, а посебно врз научно-технолочкиот развој на човештвото и највеќе врз развојот на менталитетот.

Воопшто никој не го спори, ајде цело време ќе зборувам во свое име, твоето верување во Бог. Напротив секој човек треба да верува во нешто за да ги исполни своите цели во животот. Нека е тоа и Бог. Слободно верувајте во неговата егзистенција и неговото мешање во животов на планетава.

Но она што е проблем е религијата, во вашиов случај ИСЛАМОТ која претставува организирано обединување на сите верници, и внимавај нивно дошколување и обучување во рамките на верата.

Ова е пријателе индоктринација. Ова е моментот кој пред се ги уништува верниците и ги користи во свои цели.
А во моментво ИСЛАМОТ предничи во тој поглед. И затоа дискусијата ќе ги помине границите, некогаш.

Јас не ја осудувам твојата верба во Бог, напротив, ја поддржувам. Ја осудувам религијата која се обидува да ја искористи секоја единка во некои неблагодарни цели.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Умот е причинител на мислите и постапките, и може индиректно да се докаже преку последиците кој се производ на тој причинител.
Доказ (индиректен) за постоење на ум кај твојот соговорник се мислите, речениците и одговорите со чија помош комуницирате.
Аналогно на ова, ако Алах е причинител, тогаш индиректен доказ треба да биде неговата света книга, каде се објаснети неговите особини, карактеристики и наводни интервенции од надприродно потекло.
Проблемот е што реалноста, науката, разумот и секојдневието се апсолутно јасни и недвосмислени и ги побиваат тие карактеристики на ова битие, како единствен индиректен доказ за неговото постоење.
priatele jas sakam direkten odgovor ane indirekten , mene mi e jasno se sto kazuvas , no jas sakam za da jas poveruvam deka ima um sakam da go vidam kako sto on saka da go vidi na slika boga ,,,, inaku ne veruva vo toa , mojot zogovornik veruva deka ima um no ne moze da go vidi , taka da i bog ne moze da se vidi , na boga ne mu treba dokaz bidiiki toj se dokazuva.toj e sam po sebe jasna vistina .sozdavacot na se vidlivo i nevidlivo.a kuranot e samo bozji govor i koi ja kazuva vistinata za boga i ke vi stane jasno deka kuranot e vistina , a kolku vie toa go negirate toa e sosema drugo .mnozistvoto od lugeto se ramnodusni navistina na ajetite nasi
NO MNOZISTVOTO NA LUGETO GI ZANEMARUVAAT NASITE DOKAZI I ARGUMENTI, NE RAZMISLUVAAT ZA NIV NE IZVLEKUVAAT POUKA . o luge!
vi dojde dokaz od vasiot gospodar a toa e nasiot pejkamber Muhamed.a.s. i jasnite i neprikosnovani dokazi so koi dojde , anajgolemiot e blagorodniot k*ran, sto svedoci za ispravnosta na negovoto pratenistvo i za negovata zavrsna poraka ,,

vi go objavivme k*ranot kako patokaz i jasna svetlina.
eve samo eden primer.. toaa e serienjeto na kosmosot.
kuranot govorii za univerzumot koe kontuirano se siri.
A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.” (Kur’an, 51:47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji. A Zemlju - raširili smo je - pa divni su Oni koji su (je) prostrli

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
eve samo eden primer.. toaa e serienjeto na kosmosot.
kuranot govorii za univerzumot koe kontuirano se siri.
A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.” (Kur’an, 51:47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji. A Zemlju - raširili smo je - pa divni su Oni koji su (je) prostrli

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
sto da ti recam be priatele parite go unistuvaat covekot koi stanuvaat robovi na skapocenostite na nivniot blesok , koi zagospodarile so nivnite dusi vo koi pak oni postanuvaat slugi na nekoi odredeni luge. ,nekoi sorabotuvaat so svoite sojuznici onie koi se nepriateli na celiot islam , se borat protiv islamskite propovednici a svojata vlast mu ja nametnale na narodot bez nivna volja i zelba.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom