Ја вака прогнозирам/гласам:
Борба меѓу овие два -- лично не мислам дека се најдобри, ама некако легнуваат на критериумите на Академијата
Best picture
“Moneyball”
“The Descendants”
Искрено навивам за оваа
Best supporting actress:
Melissa McCarthy, “Bridesmaids”
Ако Академијата реши да не гласа за веќе етаблирани старци (Кенет Брана, Кристофер Пламер, Ник Нолти, или Макс фон Сидов), Џона Хил може да добие.
Best supporting actor
Jonah Hill, “Moneyball”
Мислам дека Глен Клоуз ќе добие (иако не би гласал за неа). Од овие Мерил ми е далеку најдобра.
Best actress
Glenn Close, “Albert Nobbs”
Viola Davis, “The Help”
Rooney Mara, “Girl With the Dragon Tattoo”
Meryl Streep, “The Iron Lady”
Michelle Williams, “My Week With Marilyn”
Сите ги глеав. Гари Олдман заслужува Оскар за улогава. Филмот со Клуни е просечен (иако го надуваа као не знам шо да е), Бред Пит и овие другиве двајца се солидни. Али Гери Олдман (и целиот филм според мене) е класа подобар од сите. Британска школа.
Best actor
Demian Bachir, “A Better Life”
George Clooney, “The Descendants”
Jean Dujardin, “The Artist”
Gary Oldman, “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”
Brad Pitt, “Moneyball”
Би му дал Оскар на Вуди Ален. За прв пат кај него гледам комплетен филм: одлична фотографија (почетокот е одличен и се доловува само пореку фотографии на Париз), костими, музика, времепловски излети/улети, итд. Тоа е мојот фаворит. Сепак, според расположението ми се чини дека Michel Hazanavicius ќе го собере овој Оскар.
Best director
Michel Hazanavicius, “The Artist”
Alexander Payne, “The Descendants”
Martin Scorsese, “Hugo”
Terrence Malick, “Tree of Life”
Woody Allen, “Midnight in Paris”
Тука би гласал за “Bridesmaids” или “Midnight in Paris” иако мислам дека “The Artist” ќе го освои и овој Оскар.
Best original screenplay
“The Artist”
“Bridesmaids”
“Margin Call”
“Midnight in Paris”
“A Separation”