84-то издание на Оскарите

Оскарот за најдобар филм оди за...

• Вкупно гласачи
    36
  • Гласањето е завршено на .

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Да ти кажам право јас не сум зачуден. Филмот ми се допадна доста ама што знам, не е некако за оскар. But then again there's Bridesmaids... Во право си уствари :D
Можело барем една номинација да добие колку да го добие тагот Academy award nominated . Пример, сценарио, споредна женска за Кендрик, главна машка улога. Ама, тоа е тоа.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Само што го изглеав „Тhe iron lady“, филмот како филмот онака, ама Мерил е одлична и гледам зошто е фаворит за женска улога.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Да не отвораме посебна тема, може и овде. Доделени се Британските награди BAFTA Awards 2012:

Најдобар филм - The Artist
Истакнат Британски филм - Tinker Taylor Soldier Spy
Главна машка улога - Jean Dujardin (The Artist)
Главна женска улога - Meryl Streep (The Iron Lady)
Споредна машка улога - Christopher Plummer (Beginners)
Споредна женска улога - Octavia Spencer (The Help)
Режисер - Michael Hazanavicius (The Artist)
Оригинално сценарио - Michael Hazanavicius (The Artist)
Адаптирано сценарио - Bridget O'Connor, Peter Straughan (Tinker Tailor Soldier Spy)
Кинематографија - Guillaume Schiffman (The Artist)
Најдобар филм од неанглиско говорно подрачје - The Skin I Live In
Најдобар документарец - Senna

Останатите овде: http://www.imdb.com/oscars/nominations/baftas

Изненадување кај странски филм и кај главна машка улога. Другите горе-долу очекувано. Мило ми е за Senna, доби уште една награда покрај оваа, навистина одличен филм.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ја вака прогнозирам/гласам:

Борба меѓу овие два -- лично не мислам дека се најдобри, ама некако легнуваат на критериумите на Академијата
Best picture
“Moneyball”
“The Descendants”

Искрено навивам за оваа
Best supporting actress:
Melissa McCarthy, “Bridesmaids”

Ако Академијата реши да не гласа за веќе етаблирани старци (Кенет Брана, Кристофер Пламер, Ник Нолти, или Макс фон Сидов), Џона Хил може да добие.
Best supporting actor
Jonah Hill, “Moneyball”

Мислам дека Глен Клоуз ќе добие (иако не би гласал за неа). Од овие Мерил ми е далеку најдобра.
Best actress
Glenn Close, “Albert Nobbs”
Viola Davis, “The Help”
Rooney Mara, “Girl With the Dragon Tattoo”
Meryl Streep, “The Iron Lady”
Michelle Williams, “My Week With Marilyn”

Сите ги глеав. Гари Олдман заслужува Оскар за улогава. Филмот со Клуни е просечен (иако го надуваа као не знам шо да е), Бред Пит и овие другиве двајца се солидни. Али Гери Олдман (и целиот филм според мене) е класа подобар од сите. Британска школа.
Best actor
Demian Bachir, “A Better Life”
George Clooney, “The Descendants”
Jean Dujardin, “The Artist”
Gary Oldman, “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”
Brad Pitt, “Moneyball”

Би му дал Оскар на Вуди Ален. За прв пат кај него гледам комплетен филм: одлична фотографија (почетокот е одличен и се доловува само пореку фотографии на Париз), костими, музика, времепловски излети/улети, итд. Тоа е мојот фаворит. Сепак, според расположението ми се чини дека Michel Hazanavicius ќе го собере овој Оскар.
Best director
Michel Hazanavicius, “The Artist”
Alexander Payne, “The Descendants”
Martin Scorsese, “Hugo”
Terrence Malick, “Tree of Life”
Woody Allen, “Midnight in Paris”

Тука би гласал за “Bridesmaids” или “Midnight in Paris” иако мислам дека “The Artist” ќе го освои и овој Оскар.
Best original screenplay
“The Artist”
“Bridesmaids”
“Margin Call”
“Midnight in Paris”
“A Separation”

Член од
27 декември 2011
Мислења
50
Поени од реакции
34
Кога ќе видам дека нема номинација за најдобар актер за Michael Shannon во Take Shelter и за најдобар актер во споредна улога за Albert Brooks во Drive, не ми се ни гледаат оскарите оваа година.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.120
Поени од реакции
9.068
Слаби филмови годинава, ги гледаш и после две недели им ги забораваш имиња и за што се работело во филмот и се. Ма да признавам ги неам изгледано повеќето од листава. The Artist не го гледам па и пари да ми даваат. :D

За поздрав е глумата на Гери Олдман (малку текст али body language глума, звер!) и онаа типката од Girl with a Dragon Tattoo добро одглуми. Бред Пит ми беше под очекувањата, може он и подобро.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Од ова што ми е гледано досега War Horse ми беше најдобар.
Другото ништо посебно.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Слаби филмови годинава, ги гледаш и после две недели им ги забораваш имиња и за што се работело во филмот и се. Ма да признавам ги неам изгледано повеќето од листава. The Artist не го гледам па и пари да ми даваат. :D

За поздрав е глумата на Гери Олдман (малку текст али body language глума, звер!) и онаа типката од Girl with a Dragon Tattoo добро одглуми. Бред Пит ми беше под очекувањата, може он и подобро.
Тегла....
Брет Пит толку е од него..не може подобро,човекот се труди да одигра роља за оскар стварно(пример tree of live)..како што му одминуаваат годините сватил дека не е финтата да изиграва највечи фраер сва времена(Мексиканецот,Фајт клаб,Господинот Смит,Копилињата)
Паричнта топка му е шансата...

Инаку мислам дека би треба да ги го земиш кешот што ти го нудат за Артист(y)

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Еј топ што го спомнавте Артист, баш сакав да кажам нешто за него.

Поради што е тој меѓу фаворитите за оскар ? Нешто многу уникатна и јака приказна има? дали можеби опасно глумат у него или пак е нешто трето ?
Не, само затоа што е црно-бел, нем итн. сега ќе го величаме како некое ремек дело, а уствари филмче(намерен деминутив) со некој си клише „хепи енд“ кој не би го ставил во никој случај на листа номинирани за најдобар филм.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Очекував повеќе од Хуго. На моменти и досаден беше, со неколку непотребни дијалози и непотребно траеше 2 и кусур саата.
Ништо посебно, фамилијарно филмче.
Слаба 6ка од мене.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Оскарите на Сител ќе ги има, недела 23.30 со МилУнка Рашиќ.

Kajgana Shop

На врв Bottom