Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
Дечки како иде процедурата за купување кола од друг град(Куманово на пример).Ја бендисувам и одам онака со цифра да ја земам и како иде тоа да ја одјавам од Кумановски и да треба да ја регистрирам на Скопски?Ако е тазе регистрирана на КУ таблици(уште 10 месеци на пример преостаното),ќе треба во СК пак да се регистрира(плати) или?

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Sakam da kupam poloven akumulator.Gazdata tvrdi deka akumulatorot e ispraven.Kako najdobro moze da se ispita dali akumulatorot ja drzi strujata bidejki i mojot e dobar ama ako ne ja palama kolata den dva mi oslabuva.Kako pri kupuvanje da proveram dali akumulatorot ja drzi strujata.KAZETE NEKOJA CAKA

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....купи си нов со гаранција....стар акумулатор е мачка во вреќа...има опрема за тестирање на акумулатори....но многу е тешко да го истестираш во домашни услови

Член од
29 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
11
Тешко да е тоа, не ми шлајфна ниеднаш, со зимски гуми возев и внимателно. Али се совпаѓа моментот, за време на снегот ми се појави првпат. Што направија со колата на вујко ти?
pa neznam nekoj servis obavezen napravi okolu 1000-1500 evra :tapp:

H

-HRO

Гостин
Sakam da kupam poloven akumulator.Gazdata tvrdi deka akumulatorot e ispraven.Kako najdobro moze da se ispita dali akumulatorot ja drzi strujata bidejki i mojot e dobar ama ako ne ja palama kolata den dva mi oslabuva.Kako pri kupuvanje da proveram dali akumulatorot ja drzi strujata.KAZETE NEKOJA CAKA
Ако сакаш друже да земеш стар акумулатор, како што кажа arakenx тоа ти е мачка во вреќа. Ако сакаш да испиташ дали акумулатор држи струја, земи го од човекот, нека ти даде гаранција за некој ден, наполни го со полнач за акумулатори, и види наредниот ден или денови колку време ќе биде зачувана струјата и за колку време ќе се истроши.
Мој совет земи си нов...пошто акумулатор на старо не се купува. Имав близок пријател, зема на старо и го тераше 1 година...тоа е МАКСИМУМ што сум слушнал да тера акумулатор на старо.
Ама на крај пак ќе мора да дадеш пари за нов. :)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Купи си Топла акумулатор, и ич не губи време со половен.. Акумулаторот сам по себе си е потрошен материјал и никогаш не се знае до кај му е животниот рок....

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ако веќе си запнал за половен, обрати посебно внимание на датумот на производство. Тоа се 4 бројки некаде на горната страна би требало да се наоѓаат. На пример, 1509 - тука 15 означува 15-та недела, а 09 е 2009-та година, или 15та недела од 09-та година е произведен.
И второ, обавезно на електричар ќе го однесиш и наместен на кола ќе го пробаш да ти го измерат со инструмент дали е во ред.

Иначе, мој личен рекорд, а не сум слушнал за некој да има повеќе истерано, е точно 9 години со еден ист акумулатор. Произведен од Topla, некаде март 2003, фураше до пред кратко сега во 2012 :D

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Дечки како иде процедурата за купување кола од друг град(Куманово на пример).Ја бендисувам и одам онака со цифра да ја земам и како иде тоа да ја одјавам од Кумановски и да треба да ја регистрирам на Скопски?Ако е тазе регистрирана на КУ таблици(уште 10 месеци на пример преостаното),ќе треба во СК пак да се регистрира(плати) или?
Секако дека нема потреба пак да ја регистрираш, само со договорот за купопродажба ќе ја одјавиш во Куманово и ќе ги вратиш табличките и ќе си извадиш нови во Ск, ќе платиш само за таблици и нова сообраќања

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Секако дека нема потреба пак да ја регистрираш, само со договорот за купопродажба ќе ја одјавиш во Куманово и ќе ги вратиш табличките и ќе си извадиш нови во Ск, ќе платиш само за таблици и нова сообраќања
мала исправка АМА МНОГУ БИТНА...

неможе купувачот да ја одјави...
возилото го одјавува ПРОДАВАЧОТ...
значи со договорот во мвр се иде (и двајцата), копија од лк на продавачот, копја од лк на купувачот, копија од договорот, нешто ситна паричка таму за администрација се плаќаше и ке ги земат таблиците, ке штемпнат еден печат дека возилото е одјавено и со таа сообраќајна, после 24 часа (т.е. 1 раб. ден минимум) идеш во матичниот твој град, на шалтер, си плаќаш за нови таблици и сообраќајна и тоа е тоа... датумот на регистрација си е исти како претходно, ако има нешто екстра атести правени (фолии, плин, кука) се си останува исто...

ај честито кола а богами и европски таблички:D
со што се поднови?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Што мислите за Land Rove Freelander 2.0 TDi, дали се расипливи, резервните делови како се движат или скапи за одржување се.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
Не не,уште не сум земал гледам Фиат Пунто некое вака со мал мотор 1.2 со фул опрема за низ град за мајка ми и сестра ми па гледам да не е увезено и најдов едно купено од АутомобилеСК и таму одржувано па дали да чекав одговор за да знам дали да ѕвонам.Фала на одговор :)

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Ај кога веке ми рековте дека SAAB-от не го бива скапи делови и не знам што, ако може и уште еден совет, значи за некои 4.000 евра може да се земе и нешто како Ford Mondeo 2.0 TDCI Ghia или Opel Vecta 2.2 DTI GTS, така да ке ве замолам за предлог, совет и критика за колите.

Ford Mondeo 2.0 TDCI Ghia
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=ck1ooy3oinar

Opel Vecta 2.2 DTI GTS
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=wajux4rkesmg

Ви благодарам однапред!

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Јас би го зел Форд-ов мислам дека е поедноставен. Вектрата е полна со вакуми, сензори што знаат да прават проблеми, не секогаш ама прават.

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Планираш од Германија? Ако е така,рачунај дека и пари за граница и други заебанции што не ги знам кој се.... иначе мене ако ме прашаш,јас сум за фордот:X3:

Kajgana Shop

На врв Bottom