Дали Господ казнува?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Накратко: Бог не го истерува ангелот Деница во пеколот, туку во овој, во материјалниов Свет. Поимот „пекол„ е пред се‘ состојба на душата а не „простор/време„. Пеколот е создаен од самите демони, оти тоа е нивниот амбиент.
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 14:31 ---
.

Морам да признам ме збуни со ангелот Деница тоа да бил преводот на името Луцифер.
Но сепак според митологијата луцифер е господар на пеколот и него му се препишува гордоста.
И јасно е напишано дека Михаил ги протерал и Луцифер и Сатаната во пеколот кои се едни од седумте принцеви на пеколот.
Е сега иако не добив одговор на претходните прашања продолжувам од тука. Ако се мисли метафорично Пекол а се мисли на материјалниот свет значи ли тоа дека ние моментално живееме во пеколот.
Ова и ми беше поентата на пртходното пишување добиваш одговор наедно прашање и поставуваш друго кое те врака на почеток т.е. округло па на ќоше (не мислам на тебе туку на пишуваното во верските книги).

А еве шо велит истата таа Библија:

„...И Бог виде дека сето она што го создаде е многу добро. И настапи вечер, и настапи утро-шести ден....„ (Битие, 1.31).

Значи, стихов се однесува на крајот од Божјата креација, пред седмиот-Божјиот ден, така да од стихот е очигледно дека Бог се‘ што створи(л), го створил како „многу добро„. Нема ни трага ни глас од злото и од пеколот...

Према томе, злото не е дел од шетстоденавната креација, туку од „нешто друго„.
Тогаш зошто го уништи во потоп истото тоа кое било многу добро? И на кој начин цитатот на Исаија не ти е јасен? Убаво си кажува таму - и добро и зло, и среќа и беда...дека се е од него! Што се правиш со сила наудрен?
Дали си воопшто свесен дека со негирање дека нешто не е креација од богот, тој автоматски не е апсолутен и врховен? Религиите кој крецијата ја делат на повеќе битија се нарекуваат политеистички.
Аирлија работа!

Уште да ни‘ кажеше кој е приготвувачот на пеколот, прикаскава ќе Ти беше потполна...Стихов не ни‘ кажува кој го створил пеколот, туку само ни‘ кажува за кого е подготвен пеколот.

Не се истрчувај пред време.

За појќе информации за творецот на пеколот, види овде, нема многу за читање а се‘ е јасно:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Pisma12.htm
Кој се истрчува предвреме? Колку креатори има според библијата? Што не ти е јасно во стихот на Исаија? Библискиот бог е претставен со семоќни и сезнајни особини, како апсолутен и единствен бог нели? Тогаш кој или што друго може да создава?
Се‘ додека не поверуваш (во вистинскиот Бог) и се‘ додека си надвор од закрилата на новозаветнава Црква Божја, не два животи, туку и вечноста ќе Ти биде прекратка за да разбереш како воа идиотиштава вернички можат да веруваат дебилштини и идиотизми...:D
Ако стравот, патетиката, духовната беда и лицемерието за тебе се "вистинскиот бог" тогаш чувај си ги за себе. Ни вечноста не е доволно далеку, колку што сте вие од нешто како "вистинскиот Бог".

За првиот болд нели е подобар примерот со љубовта?

Постои:
- љубов душевна и
- љубов духовна.
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 12:31 ---
Јас би корегирал дека продуховениот МИСЛИ или ВЕРУВА дека се издигнал над горенаведоното.

Разбира се, едно е што Ти велиш, а друго е она кое реално се постигнува.
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 12:35 ---
Не мислиш ли дека такво нешто може да се скрие од светот?
Не мислиш ли дека макар и мало наговестување на таков вид сознание би го поттиканло човештвото во сосема друг правец, и тоа токму онаков каков што Бог очекува од луѓето?

Тогаш чему криење на таквото наговестување кое би било очиглледно за сите? Или пак нешто друго е во прашање?

Нема потреба од криење: Црквата Христова е очигледна појава, а во Црквата, никој од никого ништо не крие.

Затоа, повеќе пати и имам напишано: не се гледаат нештата на ист начин, ако со „во„ или „надвор„ од новозаветната арка. Црквата е гласот Божји во овој Свет. Кој има уши, нека слушне, а кој има очи, нека види.

Постои:
- љубов душевна и
- љубов духовна.
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 12:31 ---

Разбира се, едно е што Ти велиш, а друго е она кое реално се постигнува.
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 12:35 ---

Нема потреба од криење: Црквата Христова е очигледна појава, а во Црквата, никој од никого ништо не крие.

Затоа, повеќе пати и имам напишано: не се гледаат нештата на ист начин, ако со „во„ или „надвор„ од новозаветната арка. Црквата е гласот Божји во овој Свет. Кој има уши, нека слушне, а кој има очи, нека види.

Ok, подоле од ова не можам да го расцепкам дијалогов. Тоа е кој како гледа на работите:)

У суштина многу вистинит цитат.

O.K.

Ќе пиеме па ќе лафееме „во живо„.

Темава е: Дали Господ казнува.

Библијата вика дека „еднаш многу одамна“ луѓето се збрале да градат една кула која ќе стигнела до небото... Господ се накурчил и им ја срушил + им ги помешал јазиците, за да не можат повторно да се здружат и да му дојдат на гости.

Најдов интересна сликичка, Мики1 ;)

vDCxS.jpg

Темава е: Дали Господ казнува.

Библијата вика дека „еднаш многу одамна“ луѓето се збрале да градат една кула која ќе стигнела до небото... Господ се накурчил и им ја срушил + им ги помешал јазиците, за да не можат повторно да се здружат и да му дојдат на гости.

Најдов интересна сликичка, Мики1 ;)

vDCxS.jpg

„Сликица„!? Пак!? Ааааа, идам по „калашњиковот„...:pos:

Туку DBack, ај троа елаборисај ни‘, зашто Севишниот им се наљутил троа појќе на то кулоградителите, кои, патем кажано, во нашево време се намножија до бесвест и саде град ли, градат...Кули вавилонски и модерни, мислим...

„Сликица„!? Пак!? Ааааа, идам по „калашњиковот„...:pos:

Туку DBack, ај троа елаборисај ни‘, зашто Севишниот им се наљутил троа појќе на то кулоградителите, кои, патем кажано, во нашево време се намножија до бесвест и саде град ли, градат...Кули вавилонски и модерни, мислим...

Колку што сум јас информиран, се разбира, консултирајчи го и оригиналното дело од сумерската литература кое така пригодно го дрпнале канаанитите, па од нив потазе-евреите, се наљутил Дедо Боже дека ќе му стигнат на гости, па панично, како што тоа го направи и со Адам&Ева, ги викнал тоа со-боговите (што не постојат, ко што викаш) велејќи им (на другите богови, нели) „Ај да се симнеме сеа и да им ги помешаме јазиците, пошто ного ми се некако сложни, па можат да направат се' што ќе посакаат“. Се симнале и им ја срушиле кулата и им ги помешале јазиците - за ум!

tl;dr: Види ги бе ти нив, пак ми се оштрат - сакаат ко мене да се! Аааа, не! Земјотреееес!!!

Јас така знам од што сум читал Библија, сумерски текстови и рано-израелитските текстови што ги има кај Тета Вики. Ти како знаеш?
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 19:12 ---
1 Otec-Jahwe
2 Sin-Isus
3 Svet Duh-Alah

Јок. Јахве = Алах

Свет дух = гулаб

Не знам дали е бел или сив (изворите не секогаш се сложуваат) ама единствено се материјализирал како гулаб.

Алах е единствен бог во Исламот. Јахве/Исус/Гулабот е троедин бог во Христијанството. Hence, равенките ти се малку бош. ;)

Алах е единствен бог во Исламот. Јахве/Исус/Гулабот е троедин бог во Христијанството. Hence, равенките ти се малку бош. ;)[/quote]

Svetiot duh nikade se nema pojaveno kako licnost, a site znaeme deka e.
Vo islamot alah se zabranuva da se pokazuva na bilo kakva slika, taka da ne postoi slika koja go pokazuva alah i svetiot duh.
Svetiot duh go prestavuva alah/islamot muslimanskiot narod.
Bog na chelo-Judeizam/jahve-jehova(kreator na narednite 2 religii)
Isus-hristijanstvo-krst
Svet duh-alah-islam

Јас така знам од што сум читал Библија, сумерски текстови и рано-израелитските текстови што ги има кај Тета Вики.

Аууу чоек, воа ми личе на „лесковачка муќкалица„....Која комбинација, еј: сумери, јуеди и на крајот, тетка Види, апсолутната и референтна вистина!
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 08:54 ---
Ти како знаеш?

Не знам, туку:
1. верувам за да знам
2. верувам за да разберам.

А оние достојните, кои навистина знаат, знаат оти знаењето лично од Бога го добиваат, а не по својот ум или по свое наоѓање.

Алах е единствен бог во Исламот. Јахве/Исус/Гулабот е троедин бог во Христијанството. Hence, равенките ти се малку бош. ;)

Vo islamot alah se zabranuva da se pokazuva na bilo kakva slika, taka da ne postoi slika koja go pokazuva alah i svetiot duh.
Isus-hristijanstvo-krst
Svet duh-alah-islam[/quote]
Пријателче,нели и во Јудеизмот е забрането да се прикажува било каква слика од Јахве?
Според твоите сознанија,кој е тој или тие во Ватикан кои го манипулираат целото човештво?Зошто би го манипулирале,што би добиле од тоа?

Isus-hristijanstvo-krst
Svet duh-alah-islam
Пријателче,нели и во Јудеизмот е забрането да се прикажува било каква слика од Јахве?
Според твоите сознанија,кој е тој или тие во Ватикан кои го манипулираат целото човештво?Зошто би го манипулирале,што би добиле од тоа?[/quote]
Sto dobivaat do sega toa i ponatamu, ako nemas informacija mozes da ja najdes bas tokmu za religijata vo zeitgeist 1i2

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom