Хип хоп културата во Македонија

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Аљо, па ти па најмалце имаш право да се филмаш, пошо ја така реков.
Рапот на зен си е шо си е, како сака ќе си го молда.
Мене само ме рчна начинот на кој се правдаше.
Прај си пари нека не ти чуе. Мораше да врати со лејм правдања.
Абе ок. Али другаров скокна со навреди ко татко му да сум го навредил. Или го боли вистината, па ајде лично мене ќе ме напаѓа.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе ок. Али другаров скокна со навреди ко татко му да сум го навредил. Или го боли вистината, па ајде лично мене ќе ме напаѓа.
Ти се навреди - он не те нападна баш. А се шо кажа беше на место.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
И Toни зен - рап; и Тонио сан - рап
откако ги воочивме овие факти идеме на следното

зен - изненади со римите и флоуто, спотот беше топ
тонио - типот ти напраи приказна перфектно составена, стариот добар флоу, се си е океј

немав намера да се рчкам и не би се умарал се дур останеше на “тонио проба да го диса зен“, али зен врати на тоа? ватафа? шо е ова? градинка?
немав став за тони зен - си праеше мерак а воедно и пари - топ му е, не ми чуе рестото
тонио си го поштуев, му дошло да си каже шо си мисли - си кажа, fair enough
тони почна да се вади? мољим? срамота. доволен би бил еден стејтмент само или една референца у цела песна, не пола да му ја посвети

сума сумаре - после песнава на зен само помало мислење иам за него, не го мразам или не знам шо, али не ме аресаше глупиот камбек и обид за вадење
Не се вади нишо бе пеер.
Пратиш као почиња?
- Немој мене хаце, немој мене агресија, ДА НЕ ТЕ ЛУПНАМ ОД ЗЕМЈА, МАЈМУН.
Тоа ли е вадење? :D
Мене знаеш шо ми е смешниот момент?
Шо дечкото си го лади курот, си праи спотчиња, искача од авион, влага у ферари, и некој мангуп се избацуе да му објаснуе шо е рап шо не е рап... Градинка муабети, најсериозно :) И шо мајка бараш да праиш таков потег на некој шо тотално не го интересира твојот филм?
А уше поише, зашо таков потег му праиш на момак на кој си му буквално one hit пеер :) Еден, удар.
You just don't do that.

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Ти се навреди - он не те нападна баш. А се шо кажа беше на место.
Хммм ајде да видиме..
Ај бе па ти не ми цицај од куров...
али не ми ги поти мадињата со муабети - Toa nee rap Tonio San e rap! ..
Култура мултура, дај жити се не ми користи зборови на кои ни дефиницијата не им ја знаеш. Ветерани како Џеј Зи, Ајс Кјуб, Снуп Дог, па чак што више и Метод мен и Ред мен брбљаат за коли, пари, курви и гане, па ги слушаш секој ден, Тони Зен бил проблемот шо се продал... Туф туф.
Смислата на рапот било да оди контра секој систем...
Жити се еј? Ова у некоја книга "Како се прави рап" случајно да не го прочита? М? Од каде?
Шо знаеш ти шо е систем и шо е контра..
Уствар контра може знаеш шо е.
Oва е рап, она не е рап, муабети од четврто.
Земи прочитај ми ги првите постови од по темиве, вакви плитки размислувања ко тебе имав на четрнаес години ко пишуев латиница на форум...
Целиот пост му е наменет спрема мене, а јас ни го цитирав ни го спомнав негде..
Од каде знае тој колку,што и како јас знам..

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не се вади нишо бе пеер.
Пратиш као почиња?
- Немој мене хаце, немој мене агресија, ДА НЕ ТЕ ЛУПНАМ ОД ЗЕМЈА, МАЈМУН.
Тоа ли е вадење? :D
Мене знаеш шо ми е смешниот момент?
Шо дечкото си го лади курот, си праи спотчиња, искача од авион, влага у ферари, и некој мангуп се избацуе да му објаснуе шо е рап шо не е рап... Градинка муабети, најсериозно :) И шо мајка бараш да праиш таков потег на некој шо тотално не го интересира твојот филм?
А уше поише, зашо таков потег му праиш на момак на кој си му буквално one hit пеер :) Еден, удар.
You just don't do that.
Тачно, непотребно тонио го убацил зен директно у трака, и онака се знаеше за кого се збори.
Али да не тараме фанатизам.
Болдот е тоа ја шо го зборам. Треаше тотално да не го интересира неговиот филм и да не напраи песна уопште.
Али ете веќе коа ја напраел да ги извадел деловите “шо ако сум влада, шо ако е рапов сноб - убо му е“.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Чеј бе. Во кој филм си влезен бе ти ?? Демек ти како ќе кажиш и така е ?
Ало бе човеку разбуди се малку, не си совршен..
Ај просветли ме шо е систем ? Ајде ?
Или да не го спомнуваме фактот шо си дете од Ново Лисиче и си наклонет кон таа групација..
Уствари кој кур си бе ти да кажуваш дали знам јас нешто или не ?!
Од каде знаеш дали слушам Џеј Зи, Снуп Дог или кој ти знам таму..
Просветли, галениче на мама и тато.
Иако македонскиот рап зафаќа доста мал процент од мојата животна плејлиста, ако морам да бирам, дефинитивно се наклонувам кон Токсикологија.
И иако сум локал патриот, у уметност не мешам такви ствари.
Наклонет сум кон нив зашо не ми фураат еден ист филм 10 години. Улица, гето, сивила, јаки сме, тврди сме, бетон, клупа, трева, џандари, владава е срање ние знаеме све, итн итн..
На улица сум растен, ме капираш? Знам што е и знам како е, и НЕЌАМ тоа да го слушам over and over again, зашо се бедови, и неќам да слушам музика шо ме враќа у тие бедови. Нема логика.
Елитист сум по природа и од истата причина Токсика ми прија поише, не ми го дрват курот со проблеми и колку е тешко, него едноставно го надраснале тој момент и или се лабави или се курчат дека се на врвот.. А се. Онака, дефинициски се. :)
Разбираш? Си иам тотално мои, субјективни причини зашо сум кон една ил друга страна наклонет. За вкус станува збор. Легија ме замара и ме поти. Тони па особено, едно ИСТО flow више 5 години фура. Добро ОКЕЈ Е, сфативме дека си брз, сфативме дека си темници мемници, може сеа нешо ново да ни кажеш? Може малце нешо различно, динамично?
Капираш? За ова можеме да си ги мериме куровите до утре, тебе ти се свиѓаат, мене не ми се свиѓаат, и Океј е брат, мене ми е јасно зашо ги сакаш, и поштуем. Али молимте не поти кур како све друго не е рап, тоа е рап. И немој да бидеш ко коњ со тоа размислувањето, дај малце објективност. Спотов на Зен е светски квалитетен, текстот е сасвим океј, муабет исто сасвим океј, битот е ебана нуклеарка. Па, мислам дека моеш и ти, ушуќ еден, да стиснеш лајк за тоа, ако за ништо друго, безразлика на која страна си наклонет.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Хејј хабее како това култура било рап...не да одат да се преваспитата хип хоп културашите...тие уште појќе серат
Марш...живео Аца лукас:ROFLMAO:

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Иако македонскиот рап зафаќа доста мал процент од мојата животна плејлиста, ако морам да бирам, дефинитивно се наклонувам кон Токсикологија.
И иако сум локал патриот, у уметност не мешам такви ствари.
Наклонет сум кон нив зашо не ми фураат еден ист филм 10 години. Улица, гето, сивила, јаки сме, тврди сме, бетон, клупа, трева, џандари, владава е срање ние знаеме све, итн итн..
На улица сум растен, ме капираш? Знам што е и знам како е, и НЕЌАМ тоа да го слушам over and over again, зашо се бедови, и неќам да слушам музика шо ме враќа у тие бедови. Нема логика.
Елитист сум по природа и од истата причина Токсика ми прија поише, не ми го дрват курот со проблеми и колку е тешко, него едноставно го надраснале тој момент и или се лабави или се курчат дека се на врвот.. А се. Онака, дефинициски се. :)
Разбираш? Си иам тотално мои, субјективни причини зашо сум кон една ил друга страна наклонет. За вкус станува збор. Легија ме замара и ме поти. Тони па особено, едно ИСТО flow више 5 години фура. Добро ОКЕЈ Е, сфативме дека си брз, сфативме дека си темници мемници, може сеа нешо ново да ни кажеш? Може малце нешо различно, динамично?
Капираш? За ова можеме да си ги мериме куровите до утре, тебе ти се свиѓаат, мене не ми се свиѓаат, и Океј е брат, мене ми е јасно зашо ги сакаш, и поштуем. Али молимте не поти кур како све друго не е рап, тоа е рап. И немој да бидеш ко коњ со тоа размислувањето, дај малце објективност. Спотов на Зен е светски квалитетен, текстот е сасвим океј, муабет исто сасвим океј, битот е ебана нуклеарка. Па, мислам дека моеш и ти, ушуќ еден, да стиснеш лајк за тоа, ако за ништо друго, безразлика на која страна си наклонет.
Ај примени сето то што го кажуваш кај мене. Значи истиот филм али обратно. Зошто не ми поштоваш мислење ? И пред се скокна со навреди спрема мене.. Значи не ми е битно што е како е, али лично да ме навредваш ?? И да кажваш работи онака од памет за мене ?? Ако сакаш да те поштоват, поштовај.. Да те навредев лично, ок, али .. Нема везе...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ај примени сето то што го кажуваш кај мене. Значи истиот филм али обратно. Зошто не ми поштоваш мислење ? И пред се скокна со навреди спрема мене.. Значи не ми е битно што е како е, али лично да ме навредваш ?? И да кажваш работи онака од памет за мене ?? Ако сакаш да те поштоват, поштовај.. Да те навредев лично, ок, али .. Нема везе...
Знам бе мајсторе. Ја ги сакам ради истата причина поради која ти ги мразиш, и обратно.
Ама тоа не е битно. Ја вкусот ти го ценам (Добро, не ти го ценам, ама ти го прогледуем низ прсти), и све тоа океј, ама ја не ти изреагирав ради вкусот. Ја ти изреагирав конкретно ради глупи коментари од типот - Ova nee rap Tonio san erap!!
И некои филозофии од чмар вадени - Poentata narapot e protiv vlada protiv sistem!!1
Немој другпат такви филмови тука, мислам дека е време да ги надраснеме тие муабети.

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Знам бе мајсторе. Ја ги сакам ради истата причина поради која ти ги мразиш, и обратно.
Ама тоа не е битно. Ја вкусот ти го ценам (Добро, не ти го ценам, ама ти го прогледуем низ прсти), и све тоа океј, ама ја не ти изреагирав ради вкусот. Ја ти изреагирав конкретно ради глупи коментари од типот - Ova nee rap Tonio san erap!!
И некои филозофии од чмар вадени - Poentata narapot e protiv vlada protiv sistem!!1
Немој другпат такви филмови тука, мислам дека е време да ги надраснеме тие муабети.
Значи не е финтата дали ми го цениш стилот или не - заеби тоа..
Знаеш како викаат раперите. Пишувам тоа што живеам така ?? Епа и за тие што слушаме е истото. Слушам тоа што живеам. Не е сеа место за муабет ова..
Ок е и то дека ајде глуп бил коментарот Тони е, Тони не е. Секој си брани свое.
Неможиш да промениш нечие размислување и став. Сите сме различни. Јас не бендисвам твое, ти не бендисваш мое, не ќе најдиме крај некаде.
Целиот проблем излезе што го префрли муабетот на лично и персонално, друго ништо.. Не ме знаеш, не те знам...
Иначе никогаш нема да се најдиме во заеднички муабет. Два различни света сме.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Подобро него што очекував морам да признаам (се надмина себе си ама не и Сан). Никогаш и со ништо во моите очи Зен нема да биде подобар од Антонио. Толку од мене. :)

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Сосема различни филмови и СОСЕМА РАЗЛИЧНИ МУЗИКИ. Сан и Зен не праат исто, сосема спротивни се. Тони Зен прави ПОП РАП, слушателките на Зен немаат поима кој е Тонјо Сан, и подобро ќе беше ич да не враќа, пошто ќе излезеше мангуп, као, нека зборат за мене, шо ги еам, а пак мораше да врати, пошто сите (ок, тие што ги знаат двајцата) мислеа дека се уплашил пошто по дифолт Зен е кукавица ради тоа шо се продаде и се промени, не дека беше којзнае колку добар, ама пак имаше нешто.
Ипак, музикава е егоистичка и неможеш да трпиш. Не е надминат себеси Зен, он е ист, алманах емси.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Ја искрено сум разочаран од Кацар. Такво флоу и лирична можност продаена за фама и лесно џвакање на материјалот.
Тапа пер. Тапа ептен.
Исто чувство добив и јас. Некако оваа му е ... лимонада.

Да де партали. Ако гледам од Пелистер. Битот ае е сечиј вкус, спотот веќе гледан. Рок фазон, не ме јеби. Одговор на дис е се освен она што го направи Зен. Правдањето пред другиот МС ама баш значи пораз и ништо друго. И јас бев Растафари, и јас тргнав на сафари,но рапот ми рече врати се ми требаат пари - Е со ова се закопа сам, ама буквално. Само го потврди она на РНС - решија да си го продадат братот за мали пари.. Стигнав и до влада - зарем не е смислата на рапот да се оди контра на целиот систем, а овај што ?? - и пак го потврди она на РНС - сите се владини деца. И ДА ГИ СЕРАМ... Тони Зен е закопан од онаа ВИСТИНСКА Рап култура, тој не е хип-хоп, тој е некој си РНБ/ПОП фазон. Е се дур го меша Рапот во тој негов фазон, ќе трпи големи порази. Сеуште бил Урбана Димензија. Како тоа сеуште е ? Кога нема ни дел заедничко со Урбана Димензија.освен тоа што некогаш членувал, а сега се продаде. Нема никаква поврзаност со хип-хоп културата и она што таа го означува. Рапот евоулирал, а во таа еволуција го нема Тони Зен. Во теоријата на Тони Зен, рапот е деформиран и дише на апарати.
Ја не сфатив дека се правда, него дека као заеби ова срање што сакаш да го наметнеш, ја си терам друг филм, ама чисто колку да не мислиш дека се пичкам ја правам песнава.

Плус во свој спот се хејта самиот. Глеаш сам шета додека околу него сите со среден прст му покажуваат. Тоа никој до сеа не го направил.

Факат: Било кој од Легија или шо знам кој, да им дојде некој и да им рече „ќе ви даам пари, да направите по за сечие уво рап“, со две раце ќе прифатат.

Факат други: Тони Зен има песни што му се тралалајки, ама ова сеа му беше јако.

Ова е мое мислење. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom