Кучиња (грижа, општи дискусии)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Мажјак Сибирски Самојат си бара женска за парење.

Кучето има педигреа, излегувано е на натрепвари на телевизии на што ли не. Да не има некој случајно заинтересиран да ги носиме на романтична вечера :icon_lol:
Оууу опасно ќе биде тоа рандеву...! немам самојад но на реклама5.ком и пазар3 имаш бараат мажјаци за парење...поздрав!
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 13:16 ---
Луѓе,дали некој ја знае психологијата на волците?? ми се случи нешто необично...
татко ми додека беше со пријателите на лов,отепале волчица и понатаму нашле во едно дувло 4 мали волчиња.Бидејќи биле 4 луѓе,си ги разделиле и на мене ми донесе една мала волчица ептен малечко е ко глувче но јаде и има црно кафеава боја некак многу грозничко е...ми се јавува тато Ало сине ти носам куче...јас целиот радосен си влеам дај боже да не е пекинејзер туку некоја голема сорта коа има шо да видам волк! вооолк! прво го ставивме во аквариум па во кафез и баба ми за една вечер го припитомила и сега како така некако дозволува да се гали но се плашам секој момент да не ме касне...утре на вакцина ќе го носиме,сега моментално го бањаат и не сум видел толку многу животинче да се радува на вода...но сепак на грижа ми е зашо јас лично несакам волк,а и грозно е,дали воопшто е легално да се поседува такво животинче дома?? страв ми е зашо на мене ќе паднат сите грижи околу чувањето знам дека јас ќе треба да го контролирам оти сите одат на работа сите се зафатени а баба ми ретко доаѓа ете синоќа се падна да дојде...инаку го држиме далеку од бебето и јас искрено незнам како се чувствувам коа гледам како ги јадат овците на телевизија ми иде копач да зеам да го згмечам,но ког аго гледам тоа мало лице па и сини очи лелеее...се чудам дали кога нема никој да го пуштам..вие што велите?? језиво ми е такво животно,пример кога порасне ако ме нападне???

N

Nessa Alcarin

Гостин
^ Леле душички.. Сега не сакам да зборам лошо за татко ти и за пријателите, но јас сум многу против лов. Волкот е диво животно, колку и да го припитомите сепак инстинктот ќе го води на тоа да си биде волк. Ако планираш да го зачуваш, ќе треба многу да работиш на алфа статусот. Во краен случај донирај ја на зоолошката, нека си биде меѓу свои, а ти ако си ја сакаш ќе се грижиш за неа иако е таму (ќе и носиш јадење, ќе си ги подмируваш долговите за ветеринар и т.н). Штом е убиена мајка и, тогаш имате одговорност кон неа. Сепак мислам дека волк не е домашно милениче.

Член од
3 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
6
Форумџиии... Ве молам да ми препорачате некоја мала раса на куче, бидејки сакам да купам. ЈАс живеам во стан и не сум во можност да чувам поголема раса. Во викендица имавме Вучјак ама баш денес ни го отруја :( некои недоделкани говведа. Желбава за малечко куче ми е од поодамна ама незнам што врсти на мали кучиња може да се најдат кај нас . Па ве молам доклку сакате да ми предложите некоја раса се со цел да ми помогнете околу изборот.
Фала ви однапред

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Форумџиии... Ве молам да ми препорачате некоја мала раса на куче, бидејки сакам да купам. ЈАс живеам во стан и не сум во можност да чувам поголема раса. Во викендица имавме Вучјак ама баш денес ни го отруја :( некои недоделкани говведа. Желбава за малечко куче ми е од поодамна ама незнам што врсти на мали кучиња може да се најдат кај нас . Па ве молам доклку сакате да ми предложите некоја раса се со цел да ми помогнете околу изборот.
Фала ви однапред
пекинејзер(многу е убаво мало и све и плус претставува лав во срце борач огромен и алармира на секој потег..)
МОПС(е овиие кучиња ти се толку куууллл и многу се мили ... )
4ивава,пинч,мини пудра,малтешка пудла,.....јоркшир териер...! сите се убави а пекинејзерите ти се најевтини од 50 до 100 евра највеќе ...! поздрав
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 14:28 ---
^ Леле душички.. Сега не сакам да зборам лошо за татко ти и за пријателите, но јас сум многу против лов. Волкот е диво животно, колку и да го припитомите сепак инстинктот ќе го води на тоа да си биде волк. Ако планираш да го зачуваш, ќе треба многу да работиш на алфа статусот. Во краен случај донирај ја на зоолошката, нека си биде меѓу свои, а ти ако си ја сакаш ќе се грижиш за неа иако е таму (ќе и носиш јадење, ќе си ги подмируваш долговите за ветеринар и т.н). Штом е убиена мајка и, тогаш имате одговорност кон неа. Сепак мислам дека волк не е домашно милениче.
Нее во ред е и јас сум против лов,ме има носено еднаш кога отепаа еден зајак и жал ми падна,но тие имаат дозволи,членови се на синдикати ловечко око итн...
тоа за во зоолошка ти беше добра идеја но не функционира...се јавив на вујко ми тој работи како менаџер финансиер и рече дека немаат потреба од волци,и оти нема каде да го стават толку мало,доколку би го ставиле кај големите ќе го изедат и кога порасне тогаш може но јас ако веќе го раснам нема да можам да се одделам од него...инаку сега кога е избањато е мноогу чисто и кога го галам онака има некои рефлекси како на хрчак така првин трепне па се сталожи и полека полека ме освојува а несакам тоа да се случи навистина преферирам куче...незнам незнам во неодумица сум!

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Оууу опасно ќе биде тоа рандеву...! немам самојад но на реклама5.ком и пазар3 имаш бараат мажјаци за парење...поздрав!
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 13:16 ---
Луѓе,дали некој ја знае психологијата на волците?? ми се случи нешто необично...
татко ми додека беше со пријателите на лов,отепале волчица и понатаму нашле во едно дувло 4 мали волчиња.Бидејќи биле 4 луѓе,си ги разделиле и на мене ми донесе една мала волчица ептен малечко е ко глувче но јаде и има црно кафеава боја некак многу грозничко е...ми се јавува тато Ало сине ти носам куче...јас целиот радосен си влеам дај боже да не е пекинејзер туку некоја голема сорта коа има шо да видам волк! вооолк! прво го ставивме во аквариум па во кафез и баба ми за една вечер го припитомила и сега како така некако дозволува да се гали но се плашам секој момент да не ме касне...утре на вакцина ќе го носиме,сега моментално го бањаат и не сум видел толку многу животинче да се радува на вода...но сепак на грижа ми е зашо јас лично несакам волк,а и грозно е,дали воопшто е легално да се поседува такво животинче дома?? страв ми е зашо на мене ќе паднат сите грижи околу чувањето знам дека јас ќе треба да го контролирам оти сите одат на работа сите се зафатени а баба ми ретко доаѓа ете синоќа се падна да дојде...инаку го држиме далеку од бебето и јас искрено незнам како се чувствувам коа гледам како ги јадат овците на телевизија ми иде копач да зеам да го згмечам,но ког аго гледам тоа мало лице па и сини очи лелеее...се чудам дали кога нема никој да го пуштам..вие што велите?? језиво ми е такво животно,пример кога порасне ако ме нападне???
додека не порасне може да биде припитомено, но во еден момент (не знам кога точно) кога ке порасне, наеднаш му проработуваат инстиктите и станува волк, и ке ве нападне сите дома безразлика што сте го чувале и хранеле долго време, ист ваков случај мислам дека имаше во радишани одамна, само што тие не знае дека чуваат волк туку куче, но кога порасна нападна....

K

kalimer0

Гостин
Можеби ќе биде питом но биди сигурен на моменти ќе ја покаже онаа негова ѕверска страна бидејќи е волк... тоа е неизбежно.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
додека не порасне може да биде припитомено, но во еден момент (не знам кога точно) кога ке порасне, наеднаш му проработуваат инстиктите и станува волк, и ке ве нападне сите дома безразлика што сте го чувале и хранеле долго време, ист ваков случај мислам дека имаше во радишани одамна, само што тие не знае дека чуваат волк туку куче, но кога порасна нападна....
Готово утре го пуштам во планина кај сака нека оди но греота е без мајка е само е сироткото а го гледам како си игра со играчките ја гони мачката постојано...! ќе речам дома као демек умрело па сум го фрлил...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Готово утре го пуштам во планина кај сака нека оди но греота е без мајка е само е сироткото а го гледам како си игра со играчките ја гони мачката постојано...! ќе речам дома као демек умрело па сум го фрлил...
Имаше на Нејшионал Џеографик од Цезар емисија за куче мелез помеѓу волк и хаска каде што се обидуваа да го скротат со специјална гостинка. Колку што разбрав на волкот му треба огромен простор за да биде чуван и ред други работи.
Јас би ти препорачал да го понудиш во зоолошка или пак ако не го прифатат таму почувај го малку и пушти го во шума.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Аман бе како не ти е жал, кај што мајката сте му ја убиле уште ќе го пушта такво мало. Подобро уби го, скрати му ги маките отколку да се мачи.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Консултирај се со ветеринар. Доколку е ептен мало неможеш да го пуштиш во дивина само. Ако гледаш документарци за центри за заштита на животните, ќе видиш дека луѓе ги чуваат се додека не се спремни за да се ослободат пак во дивина. Бидејќи е немил настан во кој останал без мајка, затоа вие сте одговорни за него. Чувај го додека не порасне и не почне сам да си ја лови храната, но не го чувај дома за да не се привикне на луѓе. Ако се привикне на луѓе и покрај тоа што ќе е ослободено во дивина сепак ќе нема страв од луѓе и ќе биде лесна мета за ловците. Прашај пак во зоолошка на која возраст може да се приклучи во нивниот пакт. Бидејќи е женка мислам дека полесно ќе ја прифатат останатите. Кажи им на тие од зоолошка дека ти ќе и носиш јадење, мислам дека нема до толку да прават проблеми ако убаво замолиш. :)

edit: еве прочитај што најдов http://en.wikipedia.org/wiki/Wolves_as_pets_and_working_animals

Член од
13 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
1
Па, знаеш, постои една добра изрека за ротвајлерот, ти ќе влезеш внатре без проблем, но прашањето е дали воопшто ќе излезеш ;) Не се лаачи, воопшто не испуштаат глас, а тоа е нешто што секого би требало да го загрижува доколку не го познава кучето. Не џабе е речено, не плаши се од куче што лае туку од тоа што не лае.

Јас конкретно со мојава лепотица имав едно слично искуство, кога за прв пат покажа територијалност и одбрана на истата територија. Јас на работа, ја праќам една другарка да отиде до кај мене дома да земе нешто, и давам клуч поштено, не се замарам со кучево, знам дека е мирно НО- она си влегла кај мене поштено, си земала што имаше да земе, ама ете ти проблем- кучкава седнува пред влезна врата и не ја пушта да искочи! Другаркава пробува да се допре до квака, кучкава рже и ја гледа дирекно у очи. Ми се јавува девојчево и ми кажува што се случува, мене не ми се верува! И викам седи, не праи чекор напред да не напраиме глупост, и душичка она, не можеше да искочи од кај мене дома дур ја да се вратам од работа.
Ротвајлер нема да ти лае кога ќе влезеш, но реалноста е тоа што нема да те пушти да искочиш надвор, останатото е на тебе;)

И само да се надополнам, ако немаш претходно искуство со минимум 5 кучиња- не си човек кој што треба да чува ротвајлер. Они се доста специфична раса, во грешни раце на неискусни лесно можат да постанат машини за убивање, што реално може да ти направи доста проблеми во живот. Тоа се кучиња кои можат да постигнат и маса од 70 кг. па сега види ти дал можеш да се носиш со тие мускули. Не станува збор за физичка сила на сопственикот- спротивно, мораш да бидеш доста спремен психички. Ова не е куче што јас би го препорачала на секого. Најгрешната проценка што ја прават луѓево кога ќе ме видат со мојава е... леле они се перфектни и јас ќе си земам ротвајлер! НЕЕЕЕ!!!! Тоа е мојата реакција.
Колку само сум вложила во себе и во нејзе да ја направам ова што е денес само јас си знам. Така да, размисли уште еднаш дали е ова раса за тебе или не.
А за чувари, немаш потреба у опште на никаков тренинг. Они си се професионалци за тоа и си го носат во ген. Тие ти се кучиња што не покажуваат страв пред ништо и ништо не може да ги предомисли ако они се решени за напад. Прекрасни чувари, прекрасно друштво за секого што знае како треба со овие кучиња. Не се премногу активна раса, но тоа не значи дека не можат да ја издржат секоја можна активност што ќе му ја зададете. Обавезно тренинг од најмала возраст, ако сакате да го видете најдоброто од нив.

Како стоиш со алфа статусот?
Тоа ти е единствено решение- ништо друго.
Јас конкретно го имав овој проблем, само зафрканцијата кај мене е што проблемов го имав со ротвајлер а не со ретривер. Се зависи од тоа како ти реагираш на одредени ситуации. Ништо друго. Користи маска, пуштај го со маска во глутница од кучиња, најмала одлика на агресивност корегирај. Нека свати дека ти ја имаш контролата. Проблемот ќе исчезне преку ноќ. Јас пробав и со тренери, сите кренаа раце од неа, на сите им беше страв да работата со неа, али јас сама си го решив проблемот. Неколку корекции и тоа беше тоа.
Ако ти треба конкретна помош - секогаш сум тука да помогнам ;)

У право си, све зависи од сопственикот, но понекогаш најголема улога игра расата на кучето. Повторно ќе напоменам, ротвајлерите не се лаачи, ако они залаат тоа значи си ја поминал крајната граница и веќе нема назад... за жал....

Златниот ретривер го чуваме во двор, секој ден го шетаме и нема проблем со кучињата што ги среќава секој ден, без разлика дали се машки или женски. Кога ке види непознато куче не 'ржи и не трча кон него но кога ке се доближи почнува да ржи и напаѓа. Јас сум на мислење дека треба повеќе да се дружи со непознати кучиња, но поради неговиот карактер ми е непријатно да го дружам со непознати кучиња. Се согласувам неколку дена да го оставм каде што има повеќе кучиња.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Па и не ти е многу паметна идејата, тука пак се враќам на моето, зошто луѓето постојано се мешаат во природните закони и во селекцијата. Толку мало нема да се снајде за храна, нека потпорасне пушти го, кога веќе си го земал. Волкот по природа е див и може да издржи самотија, за тоа немај гајле, тие живеат на инстикт, штом ќе огладнат - напаѓаат.

пекинејзер(многу е убаво мало и све и плус претставува лав во срце борач огромен и алармира на секој потег..)
МОПС(е овиие кучиња ти се толку куууллл и многу се мили ... )
4ивава,пинч,мини пудра,малтешка пудла,.....јоркшир териер...! сите се убави а пекинејзерите ти се најевтини од 50 до 100 евра највеќе ...! поздрав
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 14:28 ---
Пекинезер во Македонија немам сретнато, има некои мелези кои наликуваат на нив, повеќето од нив се како акнати у глава, пошто популарноста на расата нагло се зголеми па спаруваа секакви „раси“ само за пари.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
и дома не се солгасија да се чува тоа па утре ќе го дадеме на чичко ми оти кај него се наоѓа другото волче па така ќе бидат 2 па тој шо сака нека им прави мислам дека ќе ги продава и белки ќе ми даде некој процент,зашо овде во македонија не се заштитени со закон и дозволено е да се отепуваат па мали да не се отепаат и ќе ги продаде незнам колку,подбро така да ги земе некоја зоолошка градина одошто да ги отепаме или пуштиме сами...
но,греота е,ете како кученце се држи како да гледам германски црн овчар мал си игра со играчки и све искрено не очекував дека ќе се припитоми за една вечер,досега има изедено пола литар млеко,4 патштети и храна за куче што ни беше останала ненаситно е бе се да му даваш се ќе си јаде...утре на вакцина и кај чичко ми! поздрав :D
инаку,прекрасно е чувството да осетиш дека имаш нешто различно што малкумина го ималее дома... :D :D

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
и дома не се солгасија да се чува тоа па утре ќе го дадеме на чичко ми оти кај него се наоѓа другото волче па така ќе бидат 2 па тој шо сака нека им прави мислам дека ќе ги продава и белки ќе ми даде некој процент,зашо овде во македонија не се заштитени со закон и дозволено е да се отепуваат па мали да не се отепаат и ќе ги продаде незнам колку,подбро така да ги земе некоја зоолошка градина одошто да ги отепаме или пуштиме сами...
но,греота е,ете како кученце се држи како да гледам германски црн овчар мал си игра со играчки и све искрено не очекував дека ќе се припитоми за една вечер,досега има изедено пола литар млеко,4 патштети и храна за куче што ни беше останала ненаситно е бе се да му даваш се ќе си јаде...утре на вакцина и кај чичко ми! поздрав :D
инаку,прекрасно е чувството да осетиш дека имаш нешто различно што малкумина го ималее дома... :D :D
колку што знам , заштитени се со закон но има во кои случаеви е дозволено да се убие волк, или грешка сум??

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
колку што знам , заштитени се со закон но има во кои случаеви е дозволено да се убие волк, или грешка сум??
Има одредени периоди кога наталитетот на волците е нараснат, па поради тоа не можат ни они сами храна да најдат и се симнуваат во населени места и најчесто резултати од тоа се фатални. Поради тие причини, со одобрение од влада, се организираат хајки кои го гонат штетниот дивеч (најчесто тоа се обележани животни кои веќе нападнале или нивната бројка е повеќе од дозволената на одредена територија), што истовремено се нарекува и пребројување. Сега паметам, пред 4 месеци беа дозволени вакви хајки, поради причина- појава на беснило кај дивеч. Секој убиен волк и лисица, се праќаа во државни ветеринарни служби за испитување, со цел да се откорени беснилото.
Само во овие ситуации, штетниот дивеч, кој во истиов момент го претставува волкот, е дозволено да се убива, во спротивно следуваат огромни казни, особено ако ловците немаат ловечка дозвола, а уште поголеми ако поседуваат и оружје без дозвола.
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 01:41 ---
Прво и основно- нешто што е диво никогаш не може да биде припитомено!
Волкот не може да биде домашен миленик. Си бара посебни услови, кои верувај, никој во нашава кутра државичка не може да им ги обезбеди за живот (тргнувајќи од фактот дека сеуште ни кучињата не можеме да ги разбереме).

Не е работата дека тебе ќе те нападне кога ќе порасне, као некои членови погоре што ти напишаа. И обично куче ќе те нападне ако не знаеш да го третираш, а не пак волк. Проблемот можеби нема да биде во твојот дом, но верувај, он е опасност за средината во која што живееш. Неговиот инстинкт да лови не можеш да го искорениш па што сакаш направи. Он не е хибрид, па да има некои гени на доместик куче, он е ДИВ волк. Не постои начин да се искорени инстинктот од него.

Мој совет до тебе, чувајте го до 5-6 месеци, после во планина. Ако сакаш да го следиш и да знаеш шо прави цело време и кај се движи, постојат чипови.

Некој ти спомна и убиј го- никако. Не си му дал живот па да му го одземиш, доволно е тоа што неговата мајка е усмртена од човечка рака, штетата е веќе направена. Неколку месеци дома, после планина, рај за него...
--- надополнето: 21 февруари 2012 во 01:44 ---
Хмм па во Фауна Центар ми кажаа дека оваа храна е за кучиња над 2 месеци, а така пишува и на неа. Royal Canin Maxi Junior. Инаку со јадењето нема проблем колку ќе му дадеш толку ќе изеде ама сега намалив од денес.
Па не е баш убаво да јаде премногу. И од тоа си има негативни страни. А ако тргнеш по умот на секој што работи во пет шоп- си ја наебал;) Валјда бараат луѓе со под просечна интелегенција, па ги вработуваат.... врска си немаат (секоја чест за исклучоци, кои реално се ретки).

Kajgana Shop

На врв Bottom