Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
се ближи пролет,замесец и пол до два ќе има изложби за кучиња на кои ќе мора да се појави мојот миленик за првпат :D

гледам дека овде има доста што разбираат,па би ве замолил да закачите некое видео со вежби за на изложба како би се потспремил малку

еве го бељаџијата што не му е задоволство да оди кон нога :D

Лео,1 година и 2 месеци

Attachments

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А таа Аполо од 3 кг е ОК, баш пред некоја недела зедов една вреќичка (пакување од 3 кг) за едно маалско кученце што си го чуваме комшиите пред зграда, и ОК е храната, 279 денари за 3 кг вреќичка (93 денари за 1 кг) и составот е ОК во споредба со цената, 20% месо е сосема ок за 93 денари од килограм.
Зедов од таа Аполо сега ќе му дадам, ама сум сигурен дека ќе ја јаде затоа што јаде се па и ова чудо :icon_lol:.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Јас неможев да најдам од Аполо- сува, земав конзервирана едно пакетче како за проба. Ја изеде за 2 секунди. Ќе се обидам да најдам денес сува храна Аполо, само ме интересира само во Кам може да се најде?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Јас неможев да најдам од Аполо- сува, земав конзервирана едно пакетче како за проба. Ја изеде за 2 секунди. Ќе се обидам да најдам денес сува храна Аполо, само ме интересира само во Кам може да се најде?
Па до сега само во кам маркет сум ја видела, ја немам приметено во пет шоповиве...

Член од
10 јули 2010
Мислења
127
Поени од реакции
45
Цела конзерва ја изеде???o_O
Од која му зеде од таа со месо од дивеч или со месо од говедско???

N

Nessa Alcarin

Гостин
Цела конзерва ја изеде???o_O
Од која му зеде од таа со месо од дивеч или со месо од говедско???
Мала конзервичка беше со големина на паштета како да кажам... 350мл, мислам. Така да за еден оброк и е доволно :) А досега не сум земала од дивеч, најчесто земам пилешко или говедско (но конзервите ги избегнувам, зошто не ми ги јаде, свежо варено месо подобро е)

I

IBIZA SOUND

Гостин
ротвајлерите дали лаат на непознати кога ке влезат во дворот или па зависи од ротвалјерот вчера ми се случи да влезам во еден двор и ротвалјерот како што лежеше во боксот наеднаш стана и само ме пратеше на секој мој чекор без да трепне,а глас не му слушнав да залае сакам да купам ротвајлер па дали е добар за чувар,значи дали ке лае на непознати кога ке влегуваат

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мислам само во Кам, не е некоја популарна храна за по пет шопови да ја има. Изгледа еден-двајца кои земаат повеќе пакети наеднаш и му ја трошат залихата од причина што не носат премногу.

Фала.

Колку што причитав овие бараат движење, а овој во стан од 78м2 ќе го умре бе.
Плус баш пред малце праевме муабет дека ќе треба да му ги извади гласните жици пошто пишува дека многу лае а во стан тоа е недозволиво. Дали од тоа би имало последици кај кучето ???
Не верувам дека ќе има некој последици, има доста кој чуваат самоједи во стан. Ако го земеш мало ќе се навикне во станот, проблемот е што треба редовно да го шеташ во два пати во денот и да ти биде јасно дека станот никогаш нема да ти биде комплетно чист. Мене ме скрена од чистење по него и пак не е саглам зачистено, правосмукалката никогаш не е изладена од чистење.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
ротвајлерите дали лаат на непознати кога ке влезат во дворот или па зависи од ротвалјерот вчера ми се случи да влезам во еден двор и ротвалјерот како што лежеше во боксот наеднаш стана и само ме пратеше на секој мој чекор без да трепне,а глас не му слушнав да залае сакам да купам ротвајлер па дали е добар за чувар,значи дали ке лае на непознати кога ке влегуваат
можеби и како некои шарпланинци, ке те пуштат да влезеш но не излегуваш цел :)

има на форумов ротвајлери ке ти објаснат, ја само една интересна приказна да споделам. Некои што чуваат дома ротвајлери, мирни се и не лаат кога ке дојдат гости, но не смееш да чепнеш ништо од полиците во станот , слики, книги, драгулии, оти отиде раката :D

N

Nessa Alcarin

Гостин
^ Јас мислам дека сепак е до сопственикот, како ќе го научи кучето така ќе се однесува. За разлика од Минимал, јас не сакам глас да слушнам од мојата додека влегува некој кај мене дома или поминува покрај вратата од станот. Затоа секогаш кога се спрема да лае на некој пред врата ја прекорувам да седи мирна. Кај мене вратата не се отвара се додека кучето не ми седи, па макар гостите да стојат пред врата и по 5 мин. :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
4
Поени од реакции
1
Нашиот златен ретривер има 2 години. Живее во двор. Проблем е што кога го шетаме кон секое куче што ќе му се доближи се однесува агресивно. Во една прилика тоа личеше на борба меѓу кучиња. Ве молам за совет!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Нашиот златен ретривер има 2 години. Живее во двор. Проблем е што кога го шетаме кон секое куче што ќе му се доближи се однесува агресивно. Во една прилика тоа личеше на борба меѓу кучиња. Ве молам за совет!
Гледав една емисија за сличен проблем кај Цезар, мислам дека го реши со тоа што го зеде кај него и го социјализираше со неговите кучиња заедно шетајќи ги.
Имаше и одредена причина за таа агресивност и негово објаснување, ама навистина не знам дали е апликативно и за твоето куче.
Што знам пробај да ја социјализираш со други кучиња, можеби и е период за парење па и тоа е причина за нејзината агресивност, тогаш стерилизација би било решение. Има и тренери кои би ја обучиле како да се однесува на синџир, па размисли и тоа. Се надевам дека некој поискусен ќе даде и поконкретно решение за проблемов.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Па, знаеш, постои една добра изрека за ротвајлерот, ти ќе влезеш внатре без проблем, но прашањето е дали воопшто ќе излезеш ;) Не се лаачи, воопшто не испуштаат глас, а тоа е нешто што секого би требало да го загрижува доколку не го познава кучето. Не џабе е речено, не плаши се од куче што лае туку од тоа што не лае.

Јас конкретно со мојава лепотица имав едно слично искуство, кога за прв пат покажа територијалност и одбрана на истата територија. Јас на работа, ја праќам една другарка да отиде до кај мене дома да земе нешто, и давам клуч поштено, не се замарам со кучево, знам дека е мирно НО- она си влегла кај мене поштено, си земала што имаше да земе, ама ете ти проблем- кучкава седнува пред влезна врата и не ја пушта да искочи! Другаркава пробува да се допре до квака, кучкава рже и ја гледа дирекно у очи. Ми се јавува девојчево и ми кажува што се случува, мене не ми се верува! И викам седи, не праи чекор напред да не напраиме глупост, и душичка она, не можеше да искочи од кај мене дома дур ја да се вратам од работа.
Ротвајлер нема да ти лае кога ќе влезеш, но реалноста е тоа што нема да те пушти да искочиш надвор, останатото е на тебе;)

И само да се надополнам, ако немаш претходно искуство со минимум 5 кучиња- не си човек кој што треба да чува ротвајлер. Они се доста специфична раса, во грешни раце на неискусни лесно можат да постанат машини за убивање, што реално може да ти направи доста проблеми во живот. Тоа се кучиња кои можат да постигнат и маса од 70 кг. па сега види ти дал можеш да се носиш со тие мускули. Не станува збор за физичка сила на сопственикот- спротивно, мораш да бидеш доста спремен психички. Ова не е куче што јас би го препорачала на секого. Најгрешната проценка што ја прават луѓево кога ќе ме видат со мојава е... леле они се перфектни и јас ќе си земам ротвајлер! НЕЕЕЕ!!!! Тоа е мојата реакција.
Колку само сум вложила во себе и во нејзе да ја направам ова што е денес само јас си знам. Така да, размисли уште еднаш дали е ова раса за тебе или не.
А за чувари, немаш потреба у опште на никаков тренинг. Они си се професионалци за тоа и си го носат во ген. Тие ти се кучиња што не покажуваат страв пред ништо и ништо не може да ги предомисли ако они се решени за напад. Прекрасни чувари, прекрасно друштво за секого што знае како треба со овие кучиња. Не се премногу активна раса, но тоа не значи дека не можат да ја издржат секоја можна активност што ќе му ја зададете. Обавезно тренинг од најмала возраст, ако сакате да го видете најдоброто од нив.

Како стоиш со алфа статусот?
Тоа ти е единствено решение- ништо друго.
Јас конкретно го имав овој проблем, само зафрканцијата кај мене е што проблемов го имав со ротвајлер а не со ретривер. Се зависи од тоа како ти реагираш на одредени ситуации. Ништо друго. Користи маска, пуштај го со маска во глутница од кучиња, најмала одлика на агресивност корегирај. Нека свати дека ти ја имаш контролата. Проблемот ќе исчезне преку ноќ. Јас пробав и со тренери, сите кренаа раце од неа, на сите им беше страв да работата со неа, али јас сама си го решив проблемот. Неколку корекции и тоа беше тоа.
Ако ти треба конкретна помош - секогаш сум тука да помогнам ;)

^ Јас мислам дека сепак е до сопственикот, како ќе го научи кучето така ќе се однесува. За разлика од Минимал, јас не сакам глас да слушнам од мојата додека влегува некој кај мене дома или поминува покрај вратата од станот. Затоа секогаш кога се спрема да лае на некој пред врата ја прекорувам да седи мирна. Кај мене вратата не се отвара се додека кучето не ми седи, па макар гостите да стојат пред врата и по 5 мин. :)
У право си, све зависи од сопственикот, но понекогаш најголема улога игра расата на кучето. Повторно ќе напоменам, ротвајлерите не се лаачи, ако они залаат тоа значи си ја поминал крајната граница и веќе нема назад... за жал....

I

IBIZA SOUND

Гостин
spored ova sto go kaza ivana sega za sega ne sum jas za vakvo kuce :)
kaj mene vo dvorot idat mnogu lugje vo tekot na denot i mene mi trebe kuce sto ke zalae na covek da mi dade znak deka dosol nekoj covek,barem sega za sega nema da mi vrse nikakva uloga rotvajlerot
aren mi e sarplaninecot :D

L

Lu

Гостин
spored ova sto go kaza ivana sega za sega ne sum jas za vakvo kuce :)
kaj mene vo dvorot idat mnogu lugje vo tekot na denot i mene mi trebe kuce sto ke zalae na covek da mi dade znak deka dosol nekoj covek,barem sega za sega nema da mi vrse nikakva uloga rotvajlerot
aren mi e sarplaninecot :D
Ако сакаш куче чувар што ќе лае на секој што ќе се приближи до вратата од дворот, тогаш Германскиот овчар е одличен избор.

И да додадам, Ивана погоре прекрасно ја опиша расата Ротвајлер.
Ротвајлерот не е куче за секого, и најтрагично е почетник кој што нема никакво искуство со кучиња да земе Ротвајлер.
За оваа раса е потребна цврста рака и големо искуство со кучиња.
Ротвајлерот секогаш ќе сака да ја предизвика Алфата и да го завземе статусот на Алфа, и затоа е потребно искусен сопственик за да знае како правилно да реагира во вакви ситуации, бидејќи ако не го корегираш кучето уште при првиот обид да стане Алфа, е тогаш си наебал, ако му дозволиш на кучето да стане Алфа тогаш ти нема спас.

Златниот ретривер е друштвено куче и многу поубаво се осеќа кога е во друштво со луѓе отколку да седи сам во двор.
Можеби досадно му е сам во дворот па кога го шетате неговата фрустрација ја истура врз другите кучиња.

А исто така многу важен детал е и социјализацијата.
Дали како мало сте го дружеле со други кучиња ?
Бидејќи најголемата грешка кај луѓето што ги чуваат кучињата во двор, е што не ги шетаат редовно.
Познавам многу луѓе што чуваат кучиња во двор и што не ги шетаат редовно, ги шетаат само еднаш неделно по пола саат, а образложението им е дека немало потреба од шетање бидејќи нужда си вршело кучето во двор :facepalm:
Тоа е многу погрешно!
И покрај тоа што кучето живее во двор, потребни се секојдневни прошетки за да кучето убаво се истрча и за да комуницира со други кучиња.

И мора да знаеш да читаш кучешки сигнали.
Кучињата кумуницираат преку говорот на телото, и ако знаеш да ги читаш сигналите што ги испраќа кучето преку говорот на телото, многу полесно ќе ти биде да му ги откриеш намерите и многу полесно ќе кумуницираш со кучето.

Дали вашиот Златен ретривер уште кога ќе го здогледа кучето на далечина, почнува да р'жи во себе и да покажува знаци на нервоза и агресивност, или агресивноста ја покажува кога ќе му се доближи другото куче ?
И најчесто на кои кучиња реагира агресивно ? На мажјаци или на жанки ?

Јас Аполо само во КАМ ја имам видено, а вака по Пет шопови не сум ја приметила.

И добро е што конзервите ги даваш ретко, бидејќи се со многу слаб состав.
Содржат само 4% месо, а вака кога ќе ја отвориш си мислиш леле што убаво месо, а уствари месо практично и нема, отвараш конзерва со месо а во неа нема М од месо.

Kajgana Shop

На врв Bottom