Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.426
^ Во врска со критиката во постот на MIKI1, сметам дека треба да се биде внимателен, затоа што тоа, што тој го критикува, лесно може да биде помешано со пожелниот егзотерен концепт Imitatio Christi*, еквивалентен на Живот во Христа (кај нас), а во езотеријата (Кабалата) тоа е концептот Да се биде како Бог.
Никој од овие начелно еквивалентни концепти не го изедначува човека со Бога, што навистина би било светогрдие (кое светогрдие, навистина и го прават многумина**, кои погрешно ги интерпретираат светите списи и знаења), но за појаснување, признавам треба повеќе текст.

* во западното Христијанство
** особено во езотеријата

N

Nessa Alcarin

Гостин
Pozdrav do vistinskite Hristijani na ovoj forum (ako se uste gi ima)..
Ovoj pat sakam da ve informiram - vsusnost da ve alarmiram, deka krajot na rabotite navistina se blizi. Izdignuvanjeto na antihristot ke se sluci vednas po nastanot VOZNESENIE NA HRISTOVATA CRKVA, odnosno Hristijanite, no toj sega gi sreduva site podgotovki za toa..
Na Youtube vpisete "guillotines fema camps" i ke naidete na informacii za Fema kampovite koi se opremeni so gilotini...nameneti za Hristijanite koi nema da sakaat da go primat zigot na dzverot i koi zaradi toa ke bidat obezglaveni..

Se prasuvam sto li uste treba Gospod da napravi za da gi natera lugjeto vistinski da progledaat, da pocnat da slusaat, da razberat..
Ме интригира фактот што ти навистина живееш во страв... Секој ден ... Мора да е исцрпувачки ... И си мислиш дека ако се плашиш ќе седиш десно од бог? После гилотињата?
Кон болдот: Не прави Бог ама баш ништо од тоа ти што го велиш, се тоа го прават луѓето... Мислам дека повеќе си ја „грешиш“ душата што веруваш на секакви какашки што ќе ги најдеш на youtube. Пробај со redtube попоучно е ...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
^ Во врска со критиката во постот на MIKI1, сметам дека треба да се биде внимателен, затоа што тоа, што тој го критикува, лесно може да биде помешано со пожелниот егзотерен концепт Imitatio Christi*, еквивалентен на Живот во Христа (кај нас), а во езотеријата (Кабалата) тоа е концептот Да се биде како Бог.
Никој од овие начелно еквивалентни концепти не го изедначува човека со Бога, што навистина би било светогрдие (кое светогрдие, навистина и го прават многумина**, кои погрешно ги интерпретираат светите списи и знаења), но за појаснување, признавам треба повеќе текст.

Текстот е засигурно непроценливо вредно нешто, но личното доживување на нашиот единствен Спас - вечната Мудрост БОЖЈА (Христос) во нас - е безкрајно повредно дури и од непроценливо вредниот текст!

Таа Мудрост БОЖЈА е Уникатното и пред сите векови Првороденото Чедо БОЖЈЕ, преку Кое е се’ создадено што е создадено (исто и ние во мајчината утроба), преку Кое Единствениот Совршен БОГ се’ одржува и се’ ново создава и преку Кое единствено совршеното Богосознание го дава!

.

Кога Бог, Кој ме избра уште од мајчина утроба и ме повика преку Својата Благодат (Милост), благоволи во мене да Го открие Својот Син (Своето Првородено Чедо) за да благовестувам за Него меѓу незнабошците ...

(Еп. Галат. 1;15+16)

.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Текстот е засигурно непроценливо вредно нешто, но личното доживување на нашиот единствен Спас - вечната Мудрост БОЖЈА (Христос) во нас - е безкрајно повредно дури и од непроценливо вредниот текст!

Таа Мудрост БОЖЈА е Уникатно и пред сите векови Првороденото Чедо БОЖЈЕ, преку Кое е се’ создадено што е создадено - исто и ние во мајчината утроба - преку Кое Единствениот Совршен БОГ се’ одржува и се’ ново создава и преку Кое единствено совршеното Богосознание го дава!

.
Спас од што?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Еве ја имаш таа чест да ме просветлиш...
Од безкрајната глупост и слепило!

Отсекогаш сум сакал да те прашам-која е таа Божја мудрост што цело време ја спомнуваш?

Христос е Мудроста Божја. Уште ли не научивте?

Халел, Халел, ХалелуЈАХ!

.

.Господ БОГ ме имаше уште на почеток на Својот Пат, пред да бидат создадени творбите.
Поставена сум од вечноста, во почетокот, пред да ја создаде земјата.
Јас сум родена, кога уште немаше бездни, кога уште немаше извори, изобилни со вода.
Јас сум се родила пред да бидат втемелени горите, пред ридовите,
кога Господ БОГ уште не беше ја создал земјата, ни полињата, ниту првите прашинки на вселената.
Кога ги создаваше небесата, бев присутна, кога распростираше свод над лицето на бездната;
кога ги зацврстуваше облаците во височината и кога ја одреди силата на изворот на прадлабочината.
Кога му ги поставуваше на морето неговите граници, за да не му се прелеат водите преку бреговите, кога ги поставуваше основите на земјата,
Бев покрај Него, како градежничка, бев радосна, од ден на ден, радувајќи се пред Него сето време:
Се радував по почвата на Неговата земја, и мојата радост се човечките чеда.
И така, чедо, сега послушај ме: блажени се, оние што ги пазат моите патишта!
Послушајте ја поуката, за да добиете мудрост и не ја отфрлајте.
Блажен е човекот што ме слуша, и бдее пред моите врати секој ден, и кој ги чува моите довратници.

Зашто, кој ме нашол мене, нашол живот; и ќе добие благодат од Господа БОГА;
а кој греши против мене, нанесува штета на душата своја: сите што ме мразат мене, ја сакаат смртта."

(Изреки на Мудроста 8:22-36)

.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Секако, треба да се биде внимателен.

”Не давајте им го она што е свето на кучињата; ниту фрлајте ги своите бисери пред свињите, за да не ги изгазат со своите нозе, и да се завртат и да ве раскинат.”(Матеј 7:6)

Нема потреба од појаснување.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Покрај секој респект кон секое начелство, секоја власт, секоја партија, секоја конфесија, секоја традиција, секоја деноминација, секоја нација ..., но сепак безкрајно поважно од се’ заедно е Првородената и Се’опфатна Мудрост БОЖЈА во Исус Христос, Кој е Нејзината Прачиста Инкарнација!

Толку е лесно и едноставно да се разбере Спасението, но без вера која што доаѓа од детското срце - невозможно е!

.
Во тоа време, откако продолжи Исус, рече: „Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата, зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните, а си им го открил на децата!
Да, Оче, зашто таква беше ВолјатаТвоја.
Се’ ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.

(Ев, Матеј 11:25 ...)

.7

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom