Не ми го свати постот изгледа.
Ќе објаснам со пример. Во Македонија да се забрани употреба на било какво странско знаме, забрана за зборување туѓ јазик на јавно место, забрана за користење обичаи на друг народ на јавно место, предност на македонците на било кое работно место, забрана на некој што не е македонец да врши јавна функција, забрана за постоење класови по школите каде ќе се предава јазик што не е македонски.
Тоа се пример што би биле одраз на строго националистичка политика од владата. Или пак поставување секаде македонски знамиња и на места каде што живее немакедонско население, каде недвосмислено владата ја увеличува македонската нација. Кажи ми ти, каде си видела изјава на политичар каде се вели германска нација, француска нација, англиска нација и сл.
.

ако ме прочиташе погоре ке видеше дека и јас не саум за тоа.
и колку што се сеќавам во македонија никогаш тоа не било забрането, па ни во социјализмот. не било забрането ни на косово ако веќе одиме доттаму.
никој тука на никој не му забранил да зборува на мајчин јазик, нити му забранил да се вработи или незнам таму што.
друга работа е каква потреба имаш на пример да учиш цело оснвоно средно и факултет на мајчин јазик на пример.
да не го заборавиш случајно или дека не знаеш македонски???
значи друга е работата.
знамињата се на државата, да не речам државно знаме. и треба секаде да се вее. незнам зошто би пречело, освем ако не ја чуствуваш за своја?
за германси и француски политичар тоа се подразбира, нема што да речи. по устав во франција сите се французи. нема таму алжирци герамнци и незнам што. сите до еден што се државјани на франција се французи.провери ако не ми веруваш.
п.с ајде да те прашам јас тебе во врска со вработувањето.
ти си имаш фирма и ти требаат работници. ке вработиш некој што појма нема, незнае друг јазик освем тој на малцинството, само затоа што сте од иста националност или ке вработиш некој кој е обучен за тоа. како очекуваш тој да си ја извршува свохата работа како продавач на пример. да му викниме преведувач ??
ке ти трпи работата.
или ете друг пример.
имаш болно дете ( скраја да е). сакаш твоето дете да го лечи доктор кој е на работа поради рамковен клуч а појма нема , или доктор кој го сазлужич тоа место па макар и бил србин??
ете ти уште еден пример. ти се запали куќата. сакаш да ти ја гаснат 10 рамковни пожарникари кои се примени таму ради друго или 5 обучени пожарникари кои си ја знаат работата.
мислам дека ми ја свати понетата што ми е.
како тие 10% би се интегрирале во државата ако не го знаат јазикот на тио 90%. почни само од таму. а и од каде би го знаеле кога во цел образовен систем се им е на јазикот на тие 10%. како очекуваш да бидат прифатени од останатото мнозинство. сами си се гетоизирате и после другите ви се криви.
па земија само автсралија која е составена од еден куп малцинства. при апликација за виза мораш да доставиш докумет дека го владееш англискиот. инаку како би се интегрирал таму ако не занеш да си побараш леб и вода во продавница. каде би работел, како би комуницирал со останатиот свет.