Национализам...позитивен или негативен?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.450
Поени од реакции
24.188
Најдобра дефиниција е од Андреј Николаидис за нација.

Нација е група на луѓе која споделува

1.заеднички лаги за минатото
2.заедничка нетрпеливост кон останатите нации
3.заеднички илузии за иднината
да ама сигурно кога излегуваш излегуваш со друштво, не излегуваш сам како пусто гојдо. чуствуваш дека припаќаш некаде и со некој. ако ти нападнат некој од другарите ке го браниш, и ништо помалце не очекуваш да направат и тие за тебе.
или пак ке ја ставиме тука фамилијата. не дека е нешто посебна од другите ама имаш чувство на припадност и по правило се навредуваш кога некој ти ја вреѓа нели.
е истот тие и нација само што е поголема.
имаме потреба да припаѓаме некаде. сега дали тоа се гени или незнам што, ама тоа е тоа.

М

Мартин`

Гостин
Види не нас и заклучи дали национализмот е позитивен или негативен.
Каде кај нас има толку национализам де кажи, кои националистички организации кај нас се активни и делуваат ? скоро и како да нема а види во Бугарија, Грција, Албанија и Бугарија ги има националистички организации кои директно делуваат против народи, религии итн (пр Атака во Бугарија). Кај нас помирно здравје и Албанци живеат ко што сакаат, и Роми и Турци на никој не сме му забраниле ништо .. а и да има кај нас национализам насочен кон јужните е сосема оправдано, толку неправди и толку злосторства против Македонците ќе остават последици нормално.

Национализам не е исто со патриотизам!

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Убаво си кажаа сите членови малце проблематично е според мене кој како го сваќа поимот.
Најопшта дефиниција за национализам е примерот на германците наците.
Па сега според мене национализмот е една лоша појава како во минатото така и денес.
За да објаснам што мислам би сакал да ги преставам патриотизмот=љубов,а национализмот=љубомора.
И така како што од љубовта се раѓа љубомора така и од патриотизмот се раѓа национализам.
Па од дефиницијата за љубов и љубомора сите знаеме како малку љубомора не е штетна туку напротив може да биде и корисна исто е и со национализмот во мали дози не е проблематичен ,но ако некој видел болно љубоморна жена (или маж) знае на што мислам и кои се последиците од таква врска.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
сега да не смеша државјанство со нација.
сакаш да кажеш дека ако се родеше во албанија на пример, а твоите се македонци по род ти ке беше албанец или македонец со албанско државјанство.
или ако си се родил тука а твоите се друга националност, ти по автоматизам си македонец или само си македонски државјанин.
дека германицте или англичаните не биле , не се и нема да бидат нациналисти и сите други, тоа треба подобро да се прашате.
во ред е тие да бидат националисти , ама според нив не е во ред ти да имаш национални чувства. маректинг бе пријателе маркетинг. кој бил горе знае. кога нашите славеа за ракометот на улици со знамињата ние бевме националисти, кога германија ке победеше на светското во фудбал дури и тоалетната им беше во германски бои, немаше прозорец а да нема извадено германско знаме, на сите коли имаше мали знаменца па дури и на ретровизорите.
мислам дека ме свативте што ми беше муабетот.
Da vo pravo si, koga kje pobedat Germancite duri i toalet-papirot kje im bide so boite na Germanskoto zname, ama oni mnogu dobro znaat koi se, sto se, sto slavat i civo zname veat !!!
Ama kaj nas izgleda nekoi sakaat povekje da veat Srpski ili pak Jugoslovenski(Socijalisticki)znaminja, na nekoi pak povekje im se mili Bugarskoto zname i grb, otkolku Makedonskoto i.t.n.
Nekoi pak od zatreskanost po Antikata i po Ace-TheGreat, duri i falangiski slemovi si stavile na glavite, samo uste im falat konji, stitovi, mecovi i kopja i pravo juris kon Persija !!!
Epa so vakvi politicki/ideoloski/istoriski/nacionalni podelbi pomegju eden narod druze, ne ja biva rabotata !!!
Kakva drzava, kakva nacija, kakov nacionalizam, kakov patriotizam, kakvi bakraci !!!

M

.:makedonec:.

Гостин
Инспириран од дискусијата која се отвори на темата за Патриотизам-вродено чувство или наметната пропаганда, решив да ја отворам оваа тема.
Овде прашувам.
Колку национализмот може да влијае негативно на државата и народот ако се повеќе се истакнува и негува?
Дали истакнувањето на една нација и ставање во втор план останатите народи во една држава е во ист прогресивен развој со меѓународната заедница и право?
Дали може национализмот да не однесе подалеку во развојот или напротив да создаде меѓуетнички конфликти во државата и граѓански војни?

Како што видов на темата за Патриотизам има членови кои сакаат да дискутираат за ова, но темата каде што моментално се дискутира не е наменета за тоа.

Дискусијата држете од филозофски апсект затоа што ова не е подфорум за политика. Ве замолувам пазете што пишувате за темата да не биде затворена или однесена во Канта.
Дефинитивно национализмот е позитивна работа ... во Македонија власта не е националистички настроена, па еве каква ни е државава сеа ,... ''мултиетничка'' , никоја друга држава во регионот не е таква, од држава на македонскиот народ до пред 8-9 години сеа имаме држава на македонците + балистите, турците, циганите и остали помалубројни дудуци ... размислете малку луѓе некогаш и треба да е позатегната работата !;)

K

kalimer0

Гостин
види ги шалбанците и заклучи ----||----||----- пола земја ни ја зедоја со 300 националисти по хавајки со калашникови, шо му фали шо си беа националисти? струја плајча? воза поршина во струга ? ма немој да ме онадиш бре
Каде кај нас има толку национализам де кажи
Национализам не е исто со патриотизам!
Очигледно вие двајца не ми го сфативте постот.:facepalm:
Дамјан над мене имаше пишано види ја Србија и заклучи дали национализмот е добра или лоша работа. Јас пишав види не нас, со тоа мислев дека малцинство во државава не ебе како сака никој со прст не мрда.

Со други зборови ни треба првата, поблага варијанта на национализам што ја спомена Mepco:
1. Како општествено-политичко и културно движење на граѓанската класа што се бори за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Дефинитивно национализмот е позитивна работа ... во Македонија власта не е националистички настроена, па еве каква ни е државава сеа ,... ''мултиетничка'' , никоја друга држава во регионот не е таква, од држава на македонскиот народ до пред 8-9 години сеа имаме држава на македонците + балистите, турците, циганите и остали помалубројни дудуци ... размислете малку луѓе некогаш и треба да е позатегната работата !;)
Зошто мислиш дека национализмот е единствена работа со која може држава да опстои и да не биде уништена од малцинствата во неа? Имаме многу држави во светот каде не се националистички настроени, но немаат никаков проблем со малцинствата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.450
Поени од реакции
24.188
Da vo pravo si, koga kje pobedat Germancite duri i toalet-papirot kje im bide so boite na Germanskoto zname, ama oni mnogu dobro znaat koi se, sto se, sto slavat i civo zname veat !!!
Ama kaj nas izgleda nekoi sakaat povekje da veat Srpski ili pak Jugoslovenski(Socijalisticki)znaminja, na nekoi pak povekje im se mili Bugarskoto zname i grb, otkolku Makedonskoto i.t.n.
Nekoi pak od zatreskanost po Antikata i po Ace-TheGreat, duri i falangiski slemovi si stavile na glavite, samo uste im falat konji, stitovi, mecovi i kopja i pravo juris kon Persija !!!
Epa so vakvi politicki/ideoloski/istoriski/nacionalni podelbi pomegju eden narod druze, ne ja biva rabotata !!!
Kakva drzava, kakva nacija, kakov nacionalizam, kakov patriotizam, kakvi bakraci !!!
а што има пак тоа врска со муабетот.
ете јас сум битолчанец и ајде чкембар како навивач.
и што треба да ставиме чкембиња на главите.
битно е дека се чувствуваат дека припаѓаат на една група, па ако таа група си ставила антички шлемови ке си ставиш и ти. а и зошто би ти пречело тоа ете како навивач на пример.
швеѓаните ставаат со рогови такви па никому ништо. само швеѓаните се викинзи, норвежаните и данците не биле, а уствари колку имало и рогови на нивните шлемови е дикутабилно од историски аспект , ама ете не им пречи нив. зошто би ти пречеле тебе или на било кој друг.
од моја гледна точка на македонците им треба оддредена доза на национализам, пошто сеуште тоа како во југославија се доживува како зло, како нешто погрешно. се уште има некои кои се страмат да се кажат дека се македонци, им пречи се што е македонско и тн. ни треба единство со други зборови, ни треба сплотеност. а национализмот во одредена мерка е како лепило за народот. сите ке ги сплоти под едно знаме, ако ме сваќаш што сакам да речам.
и одма ке речите ами хитлер германија ова она.
демек англичаните не биле националисти. затоа пола свет го држеле, дека не биле сплотени помеѓу себе.
или американците на пример. во сите американски филмови мора да се види макар и еднаш американското знаме како се вее.само тоа тие го викаат патриотизам, ако го вееш ти твоето тогаш си националист.
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 22:01 ---
Зошто мислиш дека национализмот е единствена работа со која може држава да опстои и да не биде уништена од малцинствата во неа? Имаме многу држави во светот каде не се националистички настроени, но немаат никаков проблем со малцинствата.
како на пример

М

Мартин`

Гостин
Очигледно вие двајца не ми го сфативте постот.:facepalm:
Дамјан над мене имаше пишано види ја Србија и заклучи дали национализмот е добра или лоша работа. Јас пишав види не нас, со тоа мислев дека малцинство во државава не ебе како сака никој со прст не мрда.

Со други зборови ни треба првата, поблага варијанта на национализам што ја спомена Mepco:
1. Како општествено-политичко и културно движење на граѓанската класа што се бори за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.
Е не ти го свативме :D
Ја мислев кажуваш дека и кај нас имало национализам затоа сме биле во релативно “лоша“ ситуација.. да се согласувам со тебе да имавме поблага варијанта на национализам ќе беше добро.. вака премногу сме мирни, си ја сакаме државата но имаме многу дебели нерви додека “пукне“.

S

Sagan

Гостин
Дефиницијата за национализам од социологија средно беше нешто како, парафразирам: „став дека народот на кој се припаѓа е подобар од другите народи“. Ако грешам, исправајте.
Патриотизмот е сосема друго, тоа е сакање на сопствената земја и луѓето во неа, активно борење државата да има просперитет а народот во неа да биде среќен, без фолирање дека другите земји и народи се помалку вредни или безвредни.
Национализмот НИКАКО не може да направи еден народ среќен, затоа што привидната среќа ја гради на основата на омраза кон други држави и народи.
сега да не смеша државјанство со нација.
Каде во мојот пост спомнав „државјани на РМ“?

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
битно е дека се чувствуваат дека припаѓаат на една група, па ако таа група си ставила антички шлемови ке си ставиш и ти. а и зошто би ти пречело тоа ете како навивач на пример.
швеѓаните ставаат со рогови такви па никому ништо. само швеѓаните се викинзи, норвежаните и данците не биле, а уствари колку имало и рогови на нивните шлемови е дикутабилно од историски аспект , ама ете не им пречи нив. зошто би ти пречеле тебе или на било кој друг.
од моја гледна точка на македонците им треба оддредена доза на национализам, пошто сеуште тоа како во југославија се доживува како зло, како нешто погрешно. се уште има некои кои се страмат да се кажат дека се македонци, им пречи се што е македонско и тн. ни треба единство со други зборови, ни треба сплотеност. а национализмот во одредена мерка е како лепило за народот. сите ке ги сплоти под едно знаме, ако ме сваќаш што сакам да речам.
демек англичаните не биле националисти. затоа пола свет го држеле, дека не биле сплотени помеѓу себе.
или американците на пример. во сите американски филмови мора да се види макар и еднаш американското знаме како се вее.само тоа тие го викаат патриотизам, ако го вееш ти твоето тогаш си националист.

како на пример
Кога се мисли на националистичка политика се мисли на зголемување на правата на мнозинството на сметка на малцинството. Кратење на правата на малцинствата и нивно непочитување со цел да се подобри позицијата на мнозинството.
Сосема друга работа е мнозинството да не дозволува да биде надминато од малцинството.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.450
Поени од реакции
24.188
Каде во мојот пост спомнав „државјани на РМ“?
еве овде ги измеша брзините.
Ја не сум избрал да се родам во оваа држава и нема што да сум горд што сум Македонец.
поистоветуваш место на раѓање со националност. со место на раѓање се добива државјанство , а националност по родителите.
затоа ти реков да не смеша државјанство со нација.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Дефиницијата за национализам од социологија средно беше нешто како, парафразирам: „став дека народот на кој се припаѓа е подобар од другите народи“. Ако грешам, исправајте.
Мислам дека грешиш тоа е дефиниција за шовинизам.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Abe i da stavam anticki slem na glava, toa ne znaci deka sum zatreskan po taa Antika !!!
Pa na kraj kraeva i noksiri da stavime na glava, sto bi promenilo toa ?!!!
Koga vekje site Balkanski drzavi odamna gi pominaa Nacionalistickite fazi/periodi, mislam deka za nas e prekasno vekje doprva da se pravime nekakvi si "Nacionalisti" !!!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.450
Поени од реакции
24.188
Кога се мисли на националистичка политика се мисли на зголемување на правата на мнозинството на сметка на малцинството. Кратење на правата на малцинствата и нивно непочитување со цел да се подобри позицијата на мнозинството.
Сосема друга работа е мнозинството да не дозволува да биде надминато од малцинството.
ама го кажа ова.
кажими по која логика и здрав разум потребата на еден е поважно од потребата на сите останати. потребите на мнозинството се секогаш ама секогаш побитни од потребите на поединците.
малцинството како такво доволно би му било никој да не му ја негира неговата националнот и да му се обезбеди начин да си ја негува нивната култура, јазик и обичаи веросиповест. и тоа до степен за да тоа не му преставива како прво терет на општеството и проблем да се интегрираат во истото.
значи да имаат одредени часови каде ке го изучуваат мајчиниот јазик, но не цела настава и поделени паралелки, одредени емисии а не цели канали. како инаку очекувате тие да не се гетоизираат и да се вклопат или интегрираат во државата, кога се им е посебно, цело време се одделени од останатиот народ.
ајде тоа објаснимиго.

Kajgana Shop

На врв Bottom