Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прашањево ми го поставиле едно сто пати, и постојано им ја повторувам алегоријата со планетата Плутон.
Плутон е откриен пред 75 години, а на Плутон му требаат скоро 250 години за да направи круг околу сонцето.
Никој досега не видел како Плутон кружи околу сонцето, па според твојата логика ние не можеме да спознаеме дали Плутон кружи или не.
Што е погрешно размислување. Ние знаеме дека Плутон кружи околу сонцето затоа што ги знаеме и точно сме ги дефинирале физичките закони кои влијаат на Плутон за да истиот кружи околу сонцето.
Истото е и со еволуцијата, ќе ја земам за пример човечката, ние не сме виделе и не сме можеле да видиме како човекот настанал од својот предок, но знаеме кои биолошки, хемиски и физички закони и причини влијаеле за таа промена да се случи.
Паралелава Ти е прилично слаба и неубедлива...

Човековиот род постои троа појќе од 250 години и тој род зад себе има т.н. колективно сеќавање, кое никаде не ни‘ вели дека некој забележал еволуција, се‘ до, нели, појавата на најлонот.

Така, од форумов забележувам два „јаки„ еволутивни докази:
1. Еволуирала бактерија која почнала да се ‘рани со најлон и
2. Еволуирала келија од квасец, која од еднокелиска се претворила во повеќкелиска.

И?

Ај да речеме дека е тоа точно. А што е со човековиот род? Секоја човекова генерација,. што умре, зад себе не остава запис? Никој во минативе 5-6 000 г. човекова цивилизација не забележа(л) еволуција што кај човекот, што кај другите битија?
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 14:26 ---
Од научна гледна точка, факти се и индуктивно и дедуктивно добиените заклучоци околу извесноста на некој настан.
Заклучоците човекови, се чиста субјективност, која редовно се сведува на она кое набљудувачот сака да го види или пак очекува да го види, согласно своите предрасуди.

Зашто им ја кратиш можноста на верните да веруваат, без притоа да рационализираат, туку да се потпираат на од Бога објавените вистини?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ај да речеме дека е тоа точно. А што е со човековиот род? Секоја човекова генерација,. што умре, зад себе не остава запис? Никој во минативе 5-6 000 г. човекова цивилизација не забележа(л) еволуција што кај човекот, што кај другите битија?
Биле премногу зафатени со војување и убивање за тоа чиј Бог е помирољубив. ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А зошто би требал/морал да ја негирам?
Секое интелигентно мешање во еволутивниот процес кој би резултирал со напредок во медицина, лечење болести, создавање нови вакцини за мене е корисно и го поддржувам.
Секое такво мешање за создавање на биолошки оружја и лисмртоносни болести за контрола на популацијата за мене се штетни и не ги поддржувам.
Не мораш да негираш ништо, таман работа. Само дискутираме;) Ме интересира товето размислување околу ТЕ.

Ми кажа дека клонирање не е дел од ЕВОЛУТИВНИОТ тек.

Сега ми велиш дека секое интилигентно мешање во еволутивниот процес кое е за наше добро го поддржуваш.
ДОбро и јас го поддржувам истото.

Дали ние со нашето интилигентно мешање, директно влијаеме на изумирање на еден куп видови?
Дали е тоа дел од еволуцијата?

Имаш ли сознанија на пример за вештачки создадени видови, кои би се користеле за да уништат на пример друг вид штетници по нашите семјоделски производи, и после тоа и самите би биле уништени?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дека и Христос Е виден на ист начик како што е и Цезар виден, тоа е за мене точно, затоа што верувам во Христа, оти тоа мие бтино, а немам ништо против и Јулие да постоел, иако сам Јулие за мене е апсолутно небитен...

А од друга страна, Ти не Го прифаќаш Христа оти така Ти чини, ама го прифаќаш Јулие оти така Ти чини, не? И сега, имаш ист аршин и за Јулие, кој никој денес жив не го видел, а за Христа, кој никој денес жив (атесит, нели...) не Го видел, ама истиот аршин за Тебе е добар само ако Ти одговара, а е лош ако не Ти одговара, така?
Абе ти веруваш дека Исус е виден. Јас ти викам дека е факт постоењето на Цезар. Во факти не се верува - фактите се.

Јас немам емотивен однос со Цезар. Искрено, кур ме боли мене дали од постоел или не. Де-факто постоел. Јеби га - шо ќе праиш, можеш на глав да застанеш, а тој факт нема да се промени.

Тебе, пак, ти одговара да постоел Исус. Тоа е емотивна категорија. Сепак, и на глава да застанеш, и гол да се бањаш под коњот на плоштад, Исус ќе си остане ничим ппотврдена народна приказна, без никаква валидна фактографија која би ја поткрепила твојата желба тој да постоел.

Во тоа е разликата, а не на кого што му одговара, нели?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Не мораш да негираш ништо, таман работа. Само дискутираме;) Ме интересира товето размислување околу ТЕ.

Ми кажа дека клонирање не е дел од ЕВОЛУТИВНИОТ тек.

Сега ми велиш дека секое интилигентно мешање во еволутивниот процес кое е за наше добро го поддржуваш.
ДОбро и јас го поддржувам истото.

Дали ние со нашето интилигентно мешање, директно влијаеме на изумирање на еден куп видови?
Дали е тоа дел од еволуцијата?

Имаш ли сознанија на пример за вештачки создадени видови, кои би се користеле за да уништат на пример друг вид штетници по нашите семјоделски производи, и после тоа и самите би биле уништени?
Зборуваш за манипулација со еволутивни механизми.
Кај и да го свртиме муабетот, кои примери да ги дадеме, повторно се сведува на човечки фактор.
Да, директно влијаеме врз изумирање на стотици видови, не само преку директно убивање, туку и преку уништување или менување на нивната животна средина, правејќи фатална дисрупција во еволутивниот процес затоа што истите тие видови немаат доволно време и простор да се адаптираат на новите услови.
Човечкиот фактор не е дел од еволуцијата, човечкиот фактор е дисрупција на истата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Вселената се шири ради „црвното поместување„ и се чини дека тоа (поместување) е најсилнито „доказ„ за нејзино ширење....

Или, чекај малце, да не случајно си видел дека Вселената се шири?
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 14:14 ---

Признава, не сум ја видел ѕвездата, но еве „верувам„ дека Ти си ја видел...
Па затоа ни е Хабл, бе, Мики, бе:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зборуваш за манипулација со еволутивни механизми.
Кај и да го свртиме муабетот, кои примери да ги дадеме, повторно се сведува на човечки фактор.
Да, директно влијаеме врз изумирање на стотици видови, не само преку директно убивање, туку и преку уништување или менување на нивната животна средина, правејќи фатална дисрупција во еволутивниот процес затоа што истите тие видови немаат доволно време и простор да се адаптираат на новите услови.
Човечкиот фактор не е дел од еволуцијата, човечкиот фактор е дисрупција на истата.
Јас не знам дека постои нешто што може да се нарече дисрупција во еволутивниот процес. И дури и така да го наречеш пак ќе дојдеме во ситуација да кажеме дека сето тоа е ЕВОЛУЦИЈА. Изумрените видови не ја поминале природната селекција наметната од страна на друг посупериорен вид не успевајќи да се адаптираат на новонастанатата ситуација која ги спречила да го продолжат цвојот вид.

ТОА НЕЛИ Е ЕВОЛУЦИЈА?

Дали метеор бапнал на земјава па преживеале само микроорганизми, или човекот им ебал матер на некои видови небитно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па затоа ни е Хабл, бе, Мики, бе:

Така е DBack, еве, ја веруем дека телескопот/сателитот „Хабл„ може да види и дека Земјава се „врти„ околу Сонцето и немој ни случајно да ми ја ускратиш таа можност за верување...

Се‘ додека сметаш дека еволуцијата е ѓоамити безалтернативна вистина, самиот се сопињаш, претворајќи ја ТЕ не во теорија, не во наука, туку во догма! А догмите се, нели, вистини со кои „барата„ само Црквата но не и науките...

Вистината која не трпи критики и не трпи „нешто поинаку„ од она кое е веќе утврдено, таа не е наука и не ги запазува основните сциентистички атрибути: континуалност, кумулативност и автокорективност.

Има и други, ама ај...

Или сум во криво? :rolleyes:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Заклучоците човекови, се чиста субјективност, која редовно се сведува на она кое набљудувачот сака да го види или пак очекува да го види, согласно своите предрасуди.

Зашто им ја кратиш можноста на верните да веруваат, без притоа да рационализираат, туку да се потпираат на од Бога објавените вистини?
Затоа што во дискусии со разумни луѓе се користи разум и логика, а не вера и верба. Ти верувај си во што сакаш, ама во моментот кога ќе се обидеш тоа да го презентираш користејќи се со логика и разум, јас ќе направам се' за да ти покажам каде логиката ти е фалична а тврдењата ирационални.

Со воведувањето на научниот метод се избегнува токму она кое си го пишал на почетокот: Научните заклучоци, за разлика од верските догми, се објективни заклучоци кои се подметнуваат на ригорозниот тест на логиката и разумот. Кога ќе го поминат тој тест, тие стануваат ОБЈЕКТИВНИ научни вистини. Ниту една религиозна догма не го поминува тестот на разум и логика.

* * *

Тоа што никој не го видел во последниве пар илјади години?!?!

Ова е волк:

Ова е пудла:

Не ме јеби. Никој не видел. Шта ти је, бре!

Тоа што луѓето помалку знаеле за светот околу себе, не ги прави тогаш непоснатите работи непостоечки. Значи само дека не сме ги знаеле.

Според Библијата, Јахве го направил целиот универзум само за да му даде на човекот една планета полна со солена вода и негостопримлива земја за да човекот владее со вселената.

Како можеш да живееш со вака евтина подвала, бре Мики?

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Американците се технички најразвиената нација, ете и Хабл е нивен! Зошто на нивниот долар сеуште стои слоганот„Во Бог веруваме“. За секој случај или можеби знаат нешто, или виделе од новниот Хабл ама го задржале само за себе сознанието?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во тоа е разликата, а не на кого што му одговара, нели?
Постоењето Христово и постоењето Јулиево се факт: верните веруваат во Христа, оти и Он Е виден на ист начин како и Јулие, но за разлика од неверните, верните не го спорат постоењето од Јулие, иако Јулие е небитен за верата и за верните....

Ете ја разликата...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Американците се технички најразвиената нација, ете и Хабл е нивен! Зошто на нивниот долар сеуште стои слоганот„Во Бог веруваме“. За секој случај или можеби знаат нешто, или виделе од новниот Хабл ама го задржале само за себе сознанието?
Па мое мислење е дека со тој потез сакале да му покажат на Мамон - богот на парите (мислам дека така беше) дека ниту парите нема да ги спречи во ниванат верба во Бог.:confused:

И затоа Бог им вратил да станат технички најразвиена нација, заради нивната лојалност:P .

предлог: Да ставиме и ние исто на нашиот денар, а:D

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Најдени се свежи коски на диносаурси и коски на диносаурси кои содржеле остатоци од хемоглобин кој теоретски не би можел да опстои 70 милиони години. Ова сега за сега е доволно да го разбие митот дека диносаурсите живееле пред 70 милиони години.
http://www.answersingenesis.org/creation/v14/i3/dinosaurbones.asp
http://adsabs.harvard.edu/abs/1997PNAS...94.6291S
Вториот линк е од Харвард точка еду ;)
"Finally, when dinosaurian tissues were extracted for protein fragments and were used to immunize rats, the resulting antisera reacted positively with purified avian and mammalian hemoglobins. The most parsimonious explanation of this evidence is the presence of blood-derived hemoglobin compounds preserved in the dinosaurian tissues."
(Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Volume 94, Issue 12, pp. 6291-6296)
Болдот: Ако несвесно се лажеш сам себе - твој проблем, ама ако свесно сакаш вака да излажеш други луѓе - следи реакција. Ма дај, каде тоа пишува дека коските биле свежи? Свежи, како тазе, од месарница? :pos:
Немој со вакви позирни лаги. А зошто не го цитираше податокот од истиот научен труд - колку биле стари коските? Во лагата се кратки коските.
Еве цитат од истиот научен труд:

„A near-complete specimen of the Late Cretaceous dinosaur
Tyrannosaurus rex [Museum of Rockies (MOR) 555] was collected by MOR from the Hell Creek formation (67–65
million years ago) of eastern Montana in 1990.“

Тираносаурусот е стар исто колку и неговите коски со се хемоглобинот заедно: 67–65 милиони години! Како не ти е срам да лажеш?!

Еве го целиот научен труд: http://www.pnas.org/content/94/12/6291.full.pdf html

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Така е DBack, еве, ја веруем дека телескопот/сателитот „Хабл„ може да види и дека Земјава се „врти„ околу Сонцето и немој ни случајно да ми ја ускратиш таа можност за верување...

Се‘ додека сметаш дека еволуцијата е ѓоамити безалтернативна вистина, самиот се сопињаш, претворајќи ја ТЕ не во теорија, не во наука, туку во догма! А догмите се, нели, вистини со кои „барата„ само Црквата но не и науките...

Вистината која не трпи критики и не трпи „нешто поинаку„ од она кое е веќе утврдено, таа не е наука и не ги запазува основните сциентистички атрибути: континуалност, кумулативност и автокорективност.

Има и други, ама ај...

Или сум во криво? :rolleyes:
Во криво си, пошто се правиш дека забораваш. Во повеќе наврати ти кажав дека сум подготвен да прифатам каква било теорија која ќе понуди рационално и логичко толкување на фактите, без оглед колку е во корелација или конфликт со ТЕ.

Досега во науката, а уште помалку на овој форум, никој не успеа да понуди ниту една алтернатива на ТЕ која може да го помина барем елементарниот тест на логиката.

Дај ми, бре Мики, бре, критика една па да ја разгледаме, а?

Инаку, ТЕ е безалтернативна научна вистина единствено поради тоа што ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ВООПШТО И НЕ ПОСТОИ. 200 години луѓе се копрцаат, покушаваат да извадат теорија која ќе ги ракетира во светот на научната слава.

Ништо од тоа. Факти се факти, а пред нив молчеа и кои?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како можеш да живееш со вака евтина подвала, бре Мики?
Не посто поголема подвала, од лагата подметната како вистина. Еволуцинизмот и марксизмот се една и иста лага, во две лица, како монета.

Кога рисјанската вера беше призната, и тогаш, паралено со неа, постоеја и другите пагански религии, вклучувајќи ги тука и чисто човечките философии и мудрувања. Таму каде некој ми нуди саде една и иста вистина, е тоа е опасна подвала!

Kajgana Shop

На врв Bottom