Паричник на улица

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500

Глејте го ова и ќе ви биде делумно јасно зошто луѓето не зимаат паричник од земја.
Истово сакав да го споделам, тоа човечка природа тоест страв.

Он-топик, најдов еднаш во парк празен новчаник со членска книшка од сдс внатре :pos:
Подов со другарми во полициската станица во карпош да го вратиме и кретените не ни веруваа дека беше празен кога го најдовме.

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
Интересна тема; рефлектира чесност и праведност кај масата.
Истата маса која се жали дека политичарите биле корумпирани потврдува дека и тие да бидат на нивно место, ќе бидат корумпирани. Космичка иронија !

Инаку, јас изгубив паричник во Македонија. Ми беше вратен (иако од/во *ДРУГ* град), во потполност, со сѐ.

Парите не ги земав назад туку ги оставив на човекот кој ми го врати, само документите и паричникот ги задржав.
Без исклучок, ќе вратам паричник (и поопшто: сѐ), кој сум во состојба да го вратам (можам да дознаам чиј е..).
Навистина голем пропуст на системот што создава структури кои размислуваат поинаку. Срам од прв ред.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Ја никогаш во животот не сум нашол новчаник.....тоа изгледа,намерно не ми се случува,бидејќи секако ќе го вратам.:D

Член од
16 февруари 2008
Мислења
225
Поени од реакции
78
Јас сум нашол 2 пати паричник(еднаш празен, еднаш со нешто ситно пари) и еднаш мобилен телефон. Сите сум ги вратил кај сопствениците и ништо не добив...ниту ебан денар, а за едниот паричник ниту зборот фала. Веќе не мрдам со прст да вратам нешто туѓо...

Gunner_L

Lord , Lord Bendtner
Член од
7 април 2009
Мислења
922
Поени од реакции
500
Јас сум нашол 2 пати паричник(еднаш празен, еднаш со нешто ситно пари) и еднаш мобилен телефон. Сите сум ги вратил кај сопствениците и ништо не добив...ниту ебан денар, а за едниот паричник ниту зборот фала. Веќе не мрдам со прст да вратам нешто туѓо...
Jавља се кумановац у радио и вика:
- Ја најде новчаник!
- Добро и што најде у њега?
- Па имаше 1500 евра, 150 000 ден. и лична карта на име Зоран.
- И добро, што сакаш с`г?
- Па, ако може една песна за Зокитаааа

совет за друг пат :D

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
do sega ne sum nasla takvo nesto no ako najdam sigurno bi go vratila ako ima dokumenti i slicno normalno toa e dobro delo i malkumina go pravat toa a ako e novcanikot baz adresa odkade ke znam na kogo mu pripaga pa zatoa bi kazala doma sto sum nasla i bi resile sto ponataka.:oops:

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Не сум нашол досега. Ако има документи внатре ќе го вратам, инаку нема поента, никогаш нема да бидеш сигурен дека парите ќе стигнат стварно до сопственикот, така да, ќе си ги ставам во џеб.

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
tocno taka ako se parite samo vo nofcanik sekoj ke se prijavi deka e sopstvenik.

L

Löwe

Гостин
Паричник не сум нашол, ама еднаш одам на банкомат да вадам пари, пред мене една жена вадеше, си ја зеде картичката си замина, јас дури да стасам, и оп таман застанувам излегува 1000ка од банкоматот. И нормално си ги зедов и ич око не ми дремеше, небаре јас да бев на нејзино место, некој ќе се затрчаше по мене да ми враќа 1000че, а со тоа 1000че си напрајф ќеиф ;)

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.001
Паричник не сум нашол, ама еднаш одам на банкомат да вадам пари, пред мене една жена вадеше, си ја зеде картичката си замина, јас дури да стасам, и оп таман застанувам излегува 1000ка од банкоматот. И нормално си ги зедов и ич око не ми дремеше, небаре јас да бев на нејзино место, некој ќе се затрчаше по мене да ми враќа 1000че, а со тоа 1000че си напрајф ќеиф ;)
Неодамна, моја другарка чекала позади некој пензионер ред за на банкомат. Дедото си ја земал картичката и си тргнал, кога другаркава се приближила кон банкоматот видела дека има пари во него, и тоа околу 12 000 денари. Дедото очигледно не знаел да се снајде со банкоматот баш најдобро. Другаркава ги земала парите и се стрчала кон дедото и му ги вратила! Не и дал награда, дури не се сеќавам баш најдобро дали и фала и кажал.
Како и да е, браво за неа, и баш сум горд на неа.
Гледаш дека сепак има и такви што враќаат. Враќај и ти за и тебе да ти вратат.
Сепак на крај краева, не е твое!

L

Löwe

Гостин
Неодамна, моја другарка чекала позади некој пензионер ред за на банкомат. Дедото си ја земал картичката и си тргнал, кога другаркава се приближила кон банкоматот видела дека има пари во него, и тоа околу 12 000 денари. Дедото очигледно не знаел да се снајде со банкоматот баш најдобро. Другаркава ги земала парите и се стрчала кон дедото и му ги вратила! Не и дал награда, дури не се сеќавам баш најдобро дали и фала и кажал.
Како и да е, браво за неа, и баш сум горд на неа.
Гледаш дека сепак има и такви што враќаат. Враќај и ти за и тебе да ти вратат.
Сепак на крај краева, не е твое!
Па си размислував јас после случката, и јас би ги вратил 12 000 а и помалце, сепак 12 000 му е цела негова пензија, али за 1 000че ќе си заќутам и во следна прилика кога би имал :D

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ако има внатре легитимација ќе го вратам, ако нема ќе си ги земам парите. Ова ќе го направам иако знам дека ако мене ми се случи истото нема никој да ми го врати паричникот.
Досега не сум нашол паричник, но најдов падната на земја лична карта и картица од Стопанска банка за тековна книшка, уште памтам и на чиво име беа. Ова беше пред една година. Си одевме дома со другарот и на земја ги најдовме овие две работи. Јас ги зедов и покасно истиот ден отидов со такси на адресата, го најдов станот и заѕвонив, ми отвори една жена и реакција како да дошол ѓаволот. Ја прашав дали е ова станот на , име и презиме не е битно, таа ми рече да, и ги дадов документите и и реков дека ги најдов изгубени кај Градската црква, таа ми рече само фала и ми затвори вратата. Јас па се вратив со такси и ме одраа 150 денари за такси. Населбата каде што живееја луѓето беше многу подалеку од центарот, но на жената не можеше да и текне да ми даде пари за такси знаејќи дека сум ги нашол документите кај Градската црква, а од таму до местото каде што живееја има околу пет километри, а и потребно е да се вратам назад.
Мислам дека веќе никој не ги цени ваквите гестови.

K

kalimer0

Гостин
Ако има внатре легитимација ќе го вратам, ако нема ќе си ги земам парите. Ова ќе го направам иако знам дека ако мене ми се случи истото нема никој да ми го врати паричникот.
Досега не сум нашол паричник, но најдов падната на земја лична карта и картица од Стопанска банка за тековна книшка, уште памтам и на чиво име беа. Ова беше пред една година. Си одевме дома со другарот и на земја ги најдовме овие две работи. Јас ги зедов и покасно истиот ден отидов со такси на адресата, го најдов станот и заѕвонив, ми отвори една жена и реакција како да дошол ѓаволот. Ја прашав дали е ова станот на , име и презиме не е битно, таа ми рече да, и ги дадов документите и и реков дека ги најдов изгубени кај Градската црква, таа ми рече само фала и ми затвори вратата. Јас па се вратив со такси и ме одраа 150 денари за такси. Населбата каде што живееја луѓето беше многу подалеку од центарот, но на жената не можеше да и текне да ми даде пари за такси знаејќи дека сум ги нашол документите кај Градската црква, а од таму до местото каде што живееја има околу пет километри, а и потребно е да се вратам назад.
Мислам дека веќе никој не ги цени ваквите гестови.
Ти имаш чиста совест а жената утре пак ќе загуби нешто ама нема некој како тебе да го најде па ќе кука...

Kajgana Shop

На врв Bottom