Стефус-Рефус
Jesus Loves Macedonia
- Член од
- 30 август 2009
- Мислења
- 3.452
- Поени од реакции
- 1.210
Дискутирај не тролај ОК?Поарно беше што те немаше, вака сега и бот се приклучи на дискусијата.
Ја не дискутирај и подобри го квалитетот, жити програмата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дискутирај не тролај ОК?Поарно беше што те немаше, вака сега и бот се приклучи на дискусијата.
Ја не дискутирај и подобри го квалитетот, жити програмата.
еволуцијата е факт, од тоа нема бегање

Осеќам нешто ми мириса на форумов, оно недефинирана коза из бек. Гледај си работа....мислам смрди си, ама бегај од мене, ти давам радиус од 50 метри.Дискутирај не тролај ОК?
Еволуцијата е докажана експериментално и опсервациски.Ако веруваш во тоа, ок, голем си... ама ако мислиш дека кога така категорично го напишеш, станува вистинито, тогаш се лажеш!![]()

Па за тоа правевме муабет, кој како „сака“ да ги толкува резултатите соглсано своето „верување“.Еволуцијата е докажана експериментално и опсервациски.
Впрочем, ако ги отвориш очите ќе видиш дека еволуцијата е секаде околу тебе.![]()

Има јасна дефиниција за еволуција, луѓето ја имаат таа моќ да забележуваат, да запишуваат и да обработуваат податоци од кои подоцна вадат заклучоци.Па за тоа правевме муабет, кој како „сака“ да ги толкува резултатите соглсано своето „верување“.
Со претходната објава, сакав само да го повторам насловното прашање...
Јас можам сега да ги изложам и моите верувања и да ти речам „ако ги отвориш очите, ќе видиш дека тоа е насекаде околу тебе“...![]()

Не мора и нема разлика на гените. Зошто би имало кога станува збор за истиот пивски квасец, кој не мутирал во „повеќеклеточен“, туку веќе си ја имал таа особина на повеќеклеточност т.е. да се групира во снегулки?
По размножувањето повторно добиваш пивски квасец со особина на повеќеклеточност т.е. со особина да се групира со останатите вештачко селектирани клетки на истиот пивски квасец.
Kако и кај повеќето фунги и пивскиот квасец ја има таа особина на диморфност, Оваа особина пивскиот квасец си ја имал и пред Ретклиф да ја изврши вештачката селекција на квасните клетки со поизразита способност. Тоа се истите нееволуирани клетки од пред започнувањето на експериментот. Ништо не еволуирало. Само вештачки се селектирани оние клетки со поизразита способност да се селектираат.
И клетките на „едноклеточниот“ пивски квасец имаат способност за повеќеклеточност т.е. способност да се групираат, но таа способност е изразито мала и затоа мал минимален процент од нив се групираат, но сепак се случува групирање и оваа особина на пивскиот квасец и била познато на научната јавност со години пред да се роди Ретклиф. Во целата почетна смеса што ја употребил Ретклиф, доволно е да имало само 3-4 клетки од пивскиот квасец што имале натпросечна способност за повеќеклеточност за да размножат, селектираат, па повторно размножат, па пак селектираат итн. па нивните потомци да се наречат „еволуирани“ од Дарвинистите. Но не е така. Се што направил Ретклиф е една обична вештачка селекција.
Значи тие снегулки се истиот тој пивски квасец што си постоел и пред експериментот. Варијациите меѓу клетките си постоеле и пред и по експериментот. Некоја од тие варијации била и тоа што некои клетки имале поизразита способност да се групираат, а некои доволно мала за да не се групираат. Се што направил Ретклиф, по 10 пат ќе повторам, било вештачка селекција на клетките со поизразена способност за групирање.
Добиваш едноклеточен квасец кој исто така има способност да се групира т.е. да формира гроздови од снегулки, но во помала мера и затоа не се групира или пак се групираат само 4-5 клетки кои тешко можат да се забележат. Ако го размножуваш доволно време во некоја од потомците на тие клетки ќе се појават клетки со поизразена способност за групирање и со нивно вештачко селектирање, ќе се добијат клетки на истиот пивски квасец што ќе се групираат формирајќи гроздови на снегулки што на Ратклиф му личат на повеќеклеточен организам.
Еве ти линк од експеримент во кој одредени научници ја истражувале оваа веќе постоечка особина на пивскиот квасец во 2001 година (околу 10 години пред да се појави Ретклиф со своето „откритие“![]()
Vo koj zakon ima statistika? Jas mislev deka zakonite se precizni. Deka rabotat so konstanti. Neli, mc2, r2pi I taka...
Evolucijata nema da bide zakon, posto nema konstanti. Evolucijata zavisi od enormen broj varijabli. Vikni me koga kje go testiraat toa simulatorot so koj TI kje bides zadovolen. 100% sigurno verna simulacija na geo-bio-diverzitetot - malo prekosutra.
Do togash, dedukcija i mikro-eksperimenti se all U got. So dovolno akl I intuicija, se razbira.

Фала друже.
На темава... таман ќе ме нема 2 дена и одма сте наполнале 20 страни...ццц...
Ова се однесува најмногу до Чорбаџија, но и останатите... дајте докази за креационизмот и јас сум првиот што ќе стани креациониста плус протестант. Дајте докази дека вонземјани се вмешале во еволуцијата (еволуцијата е факт, од тоа нема бегање) на човекот и веднаш верувам во тоа. Или што и да е...
Тврдоглавото негирање без аргументи и нештата кои на Спире и Кире не им звучат логично на никој начин не ја негираат ТЕ или ББ, а уште помалку преставуваат докази против теориите...
Вака, дискусијава мислам дека горе долу се повторува.

Има јасна дефиниција за еволуција, луѓето ја имаат таа моќ да забележуваат, да запишуваат и да обработуваат податоци од кои подоцна вадат заклучоци.
Затоа и реков, еволуцијата е факт, а како факт, нема бегање од тоа.
Дека е факт, може и самиот да провериш.
А може и слободно да го игнорираш тој факт, твоја работа.

Сите видови од филогенетското стебло кои покажуваат доказ за зеднички предок....
Shto kje vklopish vo evolucijata pomegju vidovite. Nothing zasega.
...
Сите видови од филогенетското стебло кои покажуваат доказ за зеднички предок.
1. Не чекај некој да ти ги сервира сите податоци на тацна побарај и ти малку сигурен сум дека ќе го најдеш првиот заеднички предок на човекот и горилата ако прогуглаш.Siguren si?
Koj e zaednickiot predok na covekot i goriloto? Mozesh da go imenuvash negoviot vid?
So sto pokazuvaat deka imaat zaednicki predok?
Neli site vidovi poteknuvame od edno mnozestvo prakletki, sto teoretski znachi site imame zaednicki najstar predok?
Se vklopuvaat site novootkrieni vidovi,shto i da znachi toa, otkako poradi eden kup slicni karakteristiki kje se sistematiziraat vo odredena familija i rod, a se utvrdi deka nema slicnost so nitu eden vid vo toj del od filogenetskoto drvo.
I da u pravo si, se vklopuvaat site teoretski. Megjutoa dali mozhes za sekoj od tie vidovi da dojdesh nanazad do prvoto mnozhestvo kletki?
Samo teoretski mozesh da go pretpostavish toa, koe ne znachi deka e tochno.
Otsega na krajot na sekoj post kje pishuvam:
DA POCEKAME DA NAUKATA PRUZHI USHTE DOKAZI ZA DA JA SMETAME TE ZA TOCHNA.

1. Не чекај некој да ти ги сервира сите податоци на тацна побарај и ти малку сигурен сум дека ќе го најдеш првиот заеднички предок на човекот и горилата ако прогуглаш.
2. Сите видови се вклопуваат теоретски сигуно не експериментално
3. Ако чекаш уште докази тогаш нема да прифатиш ниту една теорија. Теоријата се гради со доказите кој ги имаш а не со тие што ги немаш.
Не можам.Siguren si?
Koj e zaednickiot predok na covekot i goriloto? Mozesh da go imenuvash negoviot vid?
So sto pokazuvaat deka imaat zaednicki predok?
Да. http://en.wikipedia.org/wiki/Last_universal_ancestorNeli site vidovi poteknuvame od edno mnozestvo prakletki, sto teoretski znachi site imame zaednicki najstar predok?
Тие карактеристики се ДНК секвенци и од нив може да се види сличноста меѓу разни видови и континуитетот на промените во текот на еволуцијата.Se vklopuvaat site novootkrieni vidovi,shto i da znachi toa, otkako poradi eden kup slicni karakteristiki kje se sistematiziraat vo odredena familija i rod, a se utvrdi deka nema slicnost so nitu eden vid vo toj del od filogenetskoto drvo.
Како за секој вид да дојдам до првото множество клетки. Може денес живите претставници на разните видови да се сместат во дијаграми кои ги претставуваат меѓусебно зависните врски помеѓу нив. Ја немам првата група на клетки за да ја ставам и неа.I da u pravo si, se vklopuvaat site teoretski. Megjutoa dali mozhes za sekoj od tie vidovi da dojdesh nanazad do prvoto mnozhestvo kletki?
Samo teoretski mozesh da go pretpostavish toa, koe ne znachi deka e tochno.
Не можам.
Да. http://en.wikipedia.org/wiki/Last_universal_ancestor
Тие карактеристики се ДНК секвенци и од нив може да се види сличноста меѓу разни видови и континуитетот на промените во текот на еволуцијата.
Како за секој вид? Па видот е тука, ДНК е тука, секвенцата е тука, РНК е тука, филогенетското стебло е тука. Не е само теоретски.
Имав поставено едно видео пред неколку страни за тоа како ја гледам еволуцијата. Науката ќе дообјаснува во иднина како се случила еволуцијата. Дека се случила е многу голема веројатноста, не велам дека ја земам за точна, можеби ќе излезе нешто што ќе го поремети целиот начин на кој се гледа на доказите кои досега ја потврдувале.Hmm ok.
Prvo edno prasanje: Dali ova znachi deka smetash TE e aposlutno tochna, i ne mozhe nishto da ja razdrma nejzinata pozicija vo idnina? Ako ne smetash taka togash si na isto mnenie kako i jas i nemora da diskutiram vo nasoka na dokazuvanj eili otfrlanje raznorazni raboti za evolucijata.
За ова го сменив горе текстот.Ne e samo teoretski? Kako drugacije? Eksperimentalno?
Ако замислуваш како што објаснуваш се разбира дека ќе имаш проблеми со прифаќањето.Vtoro prasanje: Dali ti si osoznal barem vizuelno vo tvojot um, kako odela eventualnata evolucija na covekot, onaka u grubi segmenti?
U stilot prvo nishto, pa posle toa nekoja minijaturna kletka, pa neshto nalik amebi i ednokletochni organizmi, pa neshto nalik spomenuvaniot kvasec, pa neshto nalik dinosaurusi, pa neshto nalik majmuni, pa neshto nalik primitivni lugje i op ete go homosapiensot? Ova soglasno neli filogenetskoto drvo i periodite na pojava na odredeni vidovi.
I dali posle toa nemash nikakva zamerka na istoto?