30 причини да не стапите во брак пред 30

S

Shellshock nam67

Гостин
Се согласувам дека нивното време било друго за разлика од нашето. Но ние не можеме да смениме ништо, капитализмот е сурова работа, во негово време се родивме тоа е тоа, затоа се прилагодуваме на него. Знам дека е тешко но постот на gata salvaje ми влева надеж дека ако најдеш тоа што сакаш можеш да си ги исполниш желбите и да направиш таков чекор.

prv uslov ti e da najdes dobra domajkinka (idna sopruga), od koga ce ja najdes pola rabota si zavrsil !!!

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Да бе да, еве утре на пр. ќе се женам и голтар сум, ама што е битно тоа, па нели чим има љубов, другите нешта ќе си дојдат сами по себе, нели !
Ех девојко, незнам од какво семејство и од каква средина потекнуваш, не ме ни интересира, но работите не се воопшто розеви, како што навидум изгледаат !
Љубовта си е едно, но од љубов не се живее ........ има нешто што се вика услови за елементарен живот, кој би требало да им го овозможиш на жената и детето/децата !
Не би сакал околу мене да гледам незадоволни луѓе, кои патат, подобро јас самиот да си патам, но несакам и други да уфрлувам во мојата манџа, жена, дете/деца !
Eh bre decko nema potreba da se objasnuvame ama eve ke ti kazam deka pred brakot poteknuvav od mnogu posituirana familija , nego li sega , pa pak ne se zalam , nitu mi fali nesto mene nitu na deteto , ene go zdravio pravo si raste sekoj den zadovoleno od site potrebi .zivotot te uci da se priviknuvas na nekoi situacii, ako treba ke si skratis nekoe tvoe licno zadovolstvo. Ne velam deka se e rozevo, no se , se moze ako se saka.
A sto ako se ti e obezbedeno i rabota i dom , nisto ne ti e sigurno vo zivotot , sto ako se sluci da utre ostanes bez rabota i sto posle , mozi ke ti se zapali kukata ( ova hipoteticki kazano) znaci nisto ne ti e sigurno. a zivotot tece ....i ne se vraka nazad , godinite isto

TORPEEDOOZ

+_-SNIPER-_+
Член од
6 јануари 2012
Мислења
32
Поени од реакции
25
Eh bre decko nema potreba da se objasnuvame ama eve ke ti kazam deka pred brakot poteknuvav od mnogu posituirana familija , nego li sega , pa pak ne se zalam , nitu mi fali nesto mene nitu na deteto , ene go zdravio pravo si raste sekoj den zadovoleno od site potrebi .zivotot te uci da se priviknuvas na nekoi situacii, ako treba ke si skratis nekoe tvoe licno zadovolstvo. Ne velam deka se e rozevo, no se , se moze ako se saka.
A sto ako se ti e obezbedeno i rabota i dom , nisto ne ti e sigurno vo zivotot , sto ako se sluci da utre ostanes bez rabota i sto posle , mozi ke ti se zapali kukata ( ova hipoteticki kazano) znaci nisto ne ti e sigurno. a zivotot tece ....i ne se vraka nazad , godinite isto
СТО ЉУДА - СТО ЌУДА !
Сто различни луѓе - Сто различни карактери !
Секој човек различно си ги толкува работите, секој си има исцртано некакви свои планови, идеи, цели ............ се си зависи од индивидуата !!!

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
СТО ЉУДА - СТО ЌУДА !
Секој човек различно си ги толкува работите, секој си има исцртано некакви свои планови, идеи, цели ............ се си зависи од индивидуата !!!
tocno taka nikomu nema potreba da se objasnuvame i pravdame:) sekoj na svoeto

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Abe sto e tolku cudno i nejasno. Pa dovolno e kako prvo samite da si gi pogledneme kakvi ni se brakovite t.e. kakvi vi se vasite brakovi(dokolku ste vo brak), i'm free.
Ili pak da gi pogledneme ili da se potsetime kakvi se/bile brakovite na nasite roditeli na pr. pa i na drugite nasi bliski poznajnici, rodnini, komsii, kolegi i.t.n. pa kje ni stanat jasni rabotite kako den.
B.T.W. spored nekoi podatoci sto gi imam procitano/slusnato, vo sekoj cetvrti ili petti brak postoi pokraj psihicko duri i fizicko nasilstvo, a vo sekoj vtor ili tret brak obavezno postoi psihicko nasilstvo/maltretiranje, najcesto vrz zenite vo 80% od prijavenite slucai ... so eden zbor kazano: KATASTROFA. :facepalm::facepalm:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Токму така, нашите родители или баби и дедовци почнале од нула, но тоа биле сосема други времиња, денеска колку време(години) ти требаат да решиш стамбени прашања, како и да стекнеш некаква финансиска сигурност ...... со овие ’’големи‘‘ плати, сигурно за неколку децении !!!
Тогаш клепале по повеќе деца поради потребите од бесплатна работна сила (не велам дека потоа не ги сакале/љубеле но првичниот мотив како благодети така си носи и последици). Браковите првенствено се склучувале, значи првичната идеја, за да се здружат две богатства, две семејства...немало нежности и бирање на партнер и тоа јебига не е за осуда едноставно условите налагале така (кое нешто секако си носи како благодети така и последици).
Затоа и само затоа не ми е интересно кога ќе прочитам дека бабите, дедовците се сакакле, све за љубав итн. бууул шет. Битно е другарското разбирање, компромисот...ако и тоа го нема развод е совршена идеја, благородна и божанствена. Сега не сме четрстурска, сега т.н. слобода доаѓа на голема врата како Ел Нињо мадафака, а од нас зависи дали ќе мочаме спроти ветерот или ќе се обидеме да се прилагодиме.
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 22:05 ---
СТО ЉУДА - СТО ЌУДА !

А како индивидуалс е ФРИКИНГ тешко да се потпираш на приказните за Љубов (таква каква што е наметната), само компромисот и здравиот разум (доколку во моментот се достапни) можат да пружат здрава основа за разумен, квалитетен и плодоносен т.н. Брак. Извичник.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
ovde se zboruva za edno, jas bi kazal drugo, a sto mislite za roditel na 50-setina godini , koj mora da hrani doma tolkavo magare od 30-setina godini, da mu dava pari za da ima za trosok, majka na 50 godini da mu gi pere gakite , dodeka toj filozofira i se pravi moderen , a ustvari e moron , nesposoben nitu da se grizi za samiot sebe , a ne daj boze da treba da se grizi i za zena i dete, mene taa moda ne mi se dopaga, moite da napolnat 23 godini, veke nema majka im da se maci da gi pere , da im ugoduva za jadenje dodeka tie doma se izleguvaat i go kritikubat opstestvoto i drzavata , 23 godini i tolku ,potoa ako sakaat da se zenat,neka se zenat , ako sakaat da se moderni ,sami neka si gi perat gagite i neka si zarabotuvaat za zivot
inaku samo ke vosptam moroni koi cel zivot ke se moroni i cel zivot ke cekaat od mene

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
ovde se zboruva za edno, jas bi kazal drugo, a sto mislite za roditel na 50-setina godini , koj mora da hrani doma tolkavo magare od 30-setina godini, da mu dava pari za da ima za trosok, majka na 50 godini da mu gi pere gakite , dodeka toj filozofira i se pravi moderen , a ustvari e moron , nesposoben nitu da se grizi za samiot sebe , a ne daj boze da treba da se grizi i za zena i dete, mene taa moda ne mi se dopaga, moite da napolnat 23 godini, veke nema majka im da se maci da gi pere , da im ugoduva za jadenje dodeka tie doma se izleguvaat i go kritikubat opstestvoto i drzavata , 23 godini i tolku ,potoa ako sakaat da se zenat,neka se zenat , ako sakaat da se moderni ,sami neka si gi perat gagite i neka si zarabotuvaat za zivot
inaku samo ke vosptam moroni koi cel zivot ke se moroni i cel zivot ke cekaat od mene
OOOOOOOOOOOOOO A JAS PA SI MISLEV DEKA ZIVEEME VO 21 VEK ! ccccccccccccccccc :facepalm:
Lugjeto sto razmisluvale pomodernisticki i pro-zapadno, bile moroni ! :facepalm:

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
OOOOOOOOOOOOOO A JAS PA SI MISLEV DEKA ZIVEEME VO 21 VEK ! ccccccccccccccccc :facepalm:
Lugjeto sto razmisluvale pomodernisticki i pro-zapadno, bile moroni ! :facepalm:
Lugjeto sto razmisluvale pomodernisticki i pro-zapadno, bile moroni ! :facepalm:[/quot
--- a kako inaku da nareces nekogo koj na 30 godini ocekuca takvi raboti od roditel ? prozapaden ? moderen so moderni svakanja ?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Остај го, си имаше поента чоеко.
Ни ја плесна во лице грозната ситуација во која се наоѓаме (повеќето, против наша волја) као ние сме виновни за тоа. Нека го, нека џавка...

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Nemoze roditelot/roditelite da mu sugeriraat na svoeto dete koga kje se ozeni !
Koga na sekogo kje mu dojde vremeto, togas, po svoja zelba, sekako, barem taka e deneska, e sega kako bilo pred polovina vek, toa e vekje minato svrseno vreme i voopsto ne me zanima !
Ama sepak temava e totalno promasuvanje, neznam koj ja postavil, ovaa tema se odnesuva na Amerikanci, a nie sme vo Tunguzija, spored sfakjanjata na poedini lugje, za zal ! :facepalm:

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Не знам која е причината за брзање? Обично оние кои се земаат на 20 години (значи помлади) се или принудно (бременост) или поради тоа што се незрели, а тоа не го сфаќаат.

Првин индивидуата треба да созрее, да помине некое подолго време со партнерот (мое мислење е дека за една година не можеш некого доволно да го запознаеш).

Башка, има и млади кои не се изживеани, а стапиле во брак, па потоа ете ти проблем. Или не се компатибилни, се караат, а не биле доволно долго заедно да ја сфатат нивната некомпатибилност.

Мојот план (мада ништо фиксно) е некаде на триесеттата година.

Член од
18 август 2010
Мислења
119
Поени од реакции
55
--HEIDERN-- напиша:
Сега да ти кажам јас нешто. Ако сме 21 век и ако сакаме да размислуваме про-западно, тогаш како што знам во Америка на 21 година сиктер од дома и снаогај си се сам, значи не може да те чуваат твојте. Па и како ке се оформиш ако се ти е на тацна ? Значи јас сум 23 години и сум женет и жена ми е исто 23 и не сум се женил заради бременост туку затоа што така си сакавме. И подобро до 30 да створам нешто отколку до 30 да чекам на моите.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Темата беше околу тоа зошто да не се стапи во брак пред 30... мојот коментар беше таков затоа што ваквите текстови некој си ги зима здраво за готово и тоа стана како некоја мода луѓето да не влегуваат пред 30 во брак, затоа што можеби ако влезат пред тоа, таа врска ќе резултира со развод или нема да ги изживеат сите работи што си ги зацртале во глава. Мојот одговор беше таков затоа што сите луѓе не се исти и секој човек самиот е свесен кога треба да стапи во брак и не треба да постои правило тука.. како што некои се обидуваат да поставуваат правила секојдневно.... ни сервираат правила за тоа како да се има успешна врска, за тоа како партнерот да го задоволиме, за тоа што треба а што не треба да се прави.

Зборот ми е.. од толку глупости изнапишани и од толку правила поставени, луѓето више не мислат со своја глава и не одат според срцето... ние полека но сигурно стануваме роботи, секојдневно читајќи глупости и верувајќи во нив. Почнуваме да не правиме разлика меѓу реалноста и виртуелниот свет и сето она што тој ни го сервира. Ете затоа не се слагам со ваквите статии .. затоа што секој си има доволно причини за да си стапи во брак порано или покасно.

Ајде сега за твоево што си го напишал..
Секој пред да стапи во брак треба да си расчисти со самиот себе некои работи.. СЕКОЈ ! ... ти кога влегуваш во брак со некоја особа треба доволно да ја познаваш и да знаеш дека таа особа го остава зад себе животот што претходно го имала и почнува нов. Тоа не значи дека треба да чекаме сите 30 год да наполниме па за да созрееме... имаш и 50 годишни особи коишто како што ти наведе горе, немаат ни самоконтрола, нити одговорност нити пак се свесни што сакаат од животот.
Не викам дека нема и кај нас такви бракови... има.. али кај нас се изгубени некои вредности што порано ги имало... сега нема почит меѓу брачните другари, што порано итекако го имало. Баба ми и дедо ми се 70 годишни старци па до ден денес си се почитуваат меѓусебно и не можат еден без друг.
А денес што се случува... ако едниот брачен другар влезе во некаква криза.. или се промени .. другиот не застанува до него и не го поддржува... туку ајде одма развод.. ајде децата секој на своја страна.
Не бива така бе луѓе.. ако ја има почитта.. нема да има ни такви ситуации каде едниот си тера некој свој живот и со тоа ги повредува сите членови во семејството

зошто ова не ми го цитираше??? или не го прочита туку трчи трчи само да се реплицира и да се нападне..

Тоа што ти погоре го опиша требаше и јас да го ставам во пост.. да затоа што ни едното ни другото не е убаво.. али тоа секако не е причина за да не се земе некој пред 30...
Тоа се случаи кога тие што стапиле во брак не го познавале доволно својот партнер, нема доволно почит према партнерот и према семејството, нема одговорност, нема толеранција... и ред други работи.
Пак ќе речам... разводот не е убав за никого.. никој не излегува среќен кога тоа се случува... и не беше тоа темата.. али секако ова е дел од сето тоа. Бракот и разводот се нешта за кои треба 2 пати да се размисли пред да се направи ..

се надевам бев и повеќе од доволно јасна ..
Јас се извинувам за закаснетиот одговор.

Не знам како се најде лично нападната од мојот претходен пост. Го прочитав и тоа што си го цитирала и сите претходни постови на темата и не знам што не ти беше јасно во она што го реплицирав.
Никој не е толку глуп да си го креира животот според правила напишани на интернет. Во суштина, секој прави онака како што сака. Доколку некој е решен да направи нешто, 200 статии од ваков тип нема да го предомислат. Ако пак читањето на нешто вакво предизвика сомнеж, тогаш тој што ја носи одлуката треба длабоко да се преиспита дали истата е правилна, штом нешто толку нерелевантно може да ја разниша.

Се согласувам дека за бракот и разводот треба навистина да се размисли пред да се превземе нешто. Двете се одлуки кои го менуваат животот, и кога некој ги носи треба да биде сигурен дека ќе му го променат на подобро.

Kajgana Shop

На врв Bottom