Не ме сфати, не дека не го почитувале како трофеј, секој трофеј е битен, медиумски најмалку го почитуваат овој трофеј и двата тима, поради тоа што е кралски трофеј.
Eве го и Филе зборува за тоа, до душа требаше да го копирам истото од него за да сфатиш што требаше да кажам.
"Posledniot pat, TVE go prekina prenosot koga se svirese spanskata himna bidejki i Athletic i Barca ja isvirkaa (navivacite) pa toj skandal zavrsi so otpustanje na direktorot na programa, koj sakase "nasila" da ja prekine atmosferata koja spanskata publika ne ja vide. Kralot bese isvirkan od taborot navivaci na dvata finalisti. Bez ogled koj kako kje go komentira ova, naskoro pak istata prikazna. Dvata kluba koi najmalku "mediumski" go pocituvaat ovoj trofej (ne poradi trofejot, tuku poradi socio-nacionalistickiot pristap koj go imaat kon Copa DEL REY) pak vo finale. Najlutite "protivnici" na kralskoto priznanie. Bez klub koj go nosi imeto REAL vo finaleto, finale koe so sigurnost KJE BIDE VO MADRID! Naskoro kje se znae dali kje e "Vicente" ili "Bernabeu". "Vicente" od vecerva gi ima pogolemite sansi, bidejki do vecerva "Bernabeu" bese vo prednost, poradi pogolemiot kapacitet. Od utre poleka no sigurno, "Bernabeu" kje ja napusta kandidaturata. Kralot na "Bernabeu", na Atletico i Barcelona, so site nivni navivaci! Nema shansi!
Jas sum 100% siguren deka toa kje se sluci! Zivi bili, pa videli. Vicente Calderon-finale CDR."
Е сега, причина плус е и тоа што, никој тим не сака својот најголем ривал да освои трофеј баш на неговиот стадион. И да се играше на Камп Ноу, исто ќе беше, исто како што не дозволија во 2004 да се игра таму па го префрлија на тогашниот стадион на Еспањол.