Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
26 јануари 2008
Мислења
104
Поени од реакции
3
Ve molam da mi pomognete, imam problem so memoriskata karticka od aparatot ili so kompjuterot. nemozam da gi otvoram slikite od memoriska za da si gi prefrlam na kompjuter . Mi s epojavuva removable disk, vleguvam i slikite ne mi se pojavuvaat . Fala vi:cuc:

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Добро, ајде тоа те разбрав, но што е со гласот на глумците?
Едноставно, премногу тивко зборуваат.
Заборавив да ти пишам, на пример на The Expendables, на 480 vertical, преводот е океј, а на Killer Elite, на 480 vertical е премногу долу.
Мислам дека 460-465, би било таман.
Но ова со гласовите ме страшно нервира.
За секоја различна резолуција или аспект ратио мораш посебно да подесуваш вертикална позиција на преводот.
Што се однесува до гласот на глумците огромна работа е, а доколку сакаш целокупниот тон да го зголемиш, види ова, цитирам од титлови.ком:
2.OSNOVNA PODEŠAVANJA I RAD SA VIRTUAL DUB-om

Da počnemo sa osnovnim podešavanjima za Audio-Video obradu u Virtual Dub-u.

Otvorićete vaš .avi video komandom File - Open video file...(za ostale formate kasnije)

Uputstvo ću početi Audio delom Virtual Dub-a (VD u nastavku).

Nakon otvaranja video, može se pojaviti sledeća poruka,
što je u stvari upozorenje da je audio varijabilnog bitrejta.
(upozorenje se može isključiti u podešavanjima VD-a, ali nije preporučljivo)

Najčešća upotreba audio opcija u VD-u je u svrhu konverzije audia iz
varijabilnog bitrejta (VBR) u konstantni bitrejt (CBR) zbog kompatibilnosti
sa kućnim video plejerima i još nekim programima za video obradu.
U tu svrhu, potrebno je u audio tabu odrediti Full processing mode...
i zatim kompresiju. Treća komanda (Conversion) je u svrhu konverzije
iz 44.1KHz u 48KHz (kvalitetnije i kompatibilnije sa većinom plejera)

Klikom na Compression otvara se prozor za odabir kompresora (kodeka)
kojim ćete obaviti kompresiju audia.

U ovom slučaju je potrebno upotrebiti komandu Conversion... (sa 44.1 na 48KHz)
Označio sam Fraunhofer mp3 kodek koji radi isključivo sa CBR i jednostavniji je i brži
za rukovanje od Lame mp3 ili osnovnog mp3 kodeka koji dolazi uz VD (i ne radi u Windows 7).

Možete videti i AC3 - ACM kodek kojim se može u VD-u
obrađivati samo AC3 stereo. Za AC3 5.1 je potreban dodatni program
(o tome kasnije), ali se može nalepiti na video u VD-u, zahvaljujući
AC3.wdf pluginu za VD. Znači, prvo konvertujemo audio iz 44.1KHz u 48KHz.

Zatim se vraćamo na Compression da bi odredili kodek i bitrejt.

Ako želite povećati jačinu tona vašeg videa Virtual Dub ima i tu mogućnost:

1.Postavite Audio na Full processing mode
2.Kliknite na Volume...
3.Podesite željenu jačinu
4.Podesite kodek i kompresiju kako je već objašnjeno

Moguće je upotrebiti i neke filtere koji dolaze uz VD komandom Use advanced filters.

Klikom na Filters otvara se prozor za odabir filtera.
Procedura se mora poštovati, a ide ovako:
1.Input
2.Filter
3.Output

To na kraju izgleda ovako:

Podešavanje filtera se vrši dvoklikom na njih.

Možete proveriti kako to zvuči komandom Test.
Ako ste zadovoljni kliknite OK i nastavite sa ostalim podešavanjima.
(ovo je ipak za naprednije korisnike, možete isprobavati ali ostavite
upotrebu za kasnije kad se bolje upoznate sa VD-om)

H

HoT IcE

Гостин
За секоја различна резолуција или аспект ратио мораш посебно да подесуваш вертикална позиција на преводот.
Што се однесува до гласот на глумците огромна работа е, а доколку сакаш целокупниот тон да го зголемиш, види ова, цитирам од титлови.ком:
Фала друже, го средив сега, добри се гласовите, до ДВД било, лошо сум го приклучил.
Иначе, како да знам отприлика, на какво ратио, како да го местам?
Има ли некои строги дефинирани правила околу тоа, или првин тест, па тогаш режење?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Е, да, обично ако се 5.1 филмови, на двд-то мораш еден кабел да вклучиш во централниот излез(center), бидејќи почесто од таму доаѓа гласот на глумците. А за преводите, најубаво прво тест.

Член од
8 февруари 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Имам мака со компјутеров па ако може некој од вас да ми помогне. Не знам дали проблемов е за во оваа тема, ама ќе пишам... Значи, компјутеров во последно време во тек на работа сам од себе или се рестартира, или скроз се исклучува, или пак се гасни мониторот а компјутерот работи и кога пробувам да го рестартирам или исклучам не можам затоа што е заглавен, па мора да го исклучам од струја за да се изгасни. После некоја минута кога ќе го уклучам ко да не се случило ништо си работи нормално се до некое следно исклучување, после 2-3 саати или после неколку денови. Вентилаторите си работат нормално, едниот дури го сменив пред неколку месеци затоа што беше расипан. Може некој да ми каже што може да биде проблем и како можам да го решам истиот?

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Часовникот на компјутерот секое утро го подесувам како што треба.
Стварно незнам што уште не пробав да го средам овој банален проблем.
ПОМОШ!:(

Член од
25 октомври 2008
Мислења
539
Поени од реакции
77
Ај кажете што можи да е проблемов. Некогаш кога ке го уклучам лаптопов се блокира на почеток кога ги уклучува антивиросот, мсн и други програми и треба да го исклучам па пак да го уклучам и тогаш си работи најнормално. Иначе пробав сите програми поединечно ги исклучив преку Start up но повторно исто. Има ли друг начин да дознам што го мачи или крајно да го форматирам?

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Ај кажете што можи да е проблемов. Некогаш кога ке го уклучам лаптопов се блокира на почеток кога ги уклучува антивиросот, мсн и други програми и треба да го исклучам па пак да го уклучам и тогаш си работи најнормално. Иначе пробав сите програми поединечно ги исклучив преку Start up но повторно исто. Има ли друг начин да дознам што го мачи или крајно да го форматирам?
Проба со disk defragmenter ?

Член од
25 октомври 2008
Мислења
539
Поени од реакции
77
Проба со disk defragmenter ?
Не не ми текна ај сега ке пробам. Фала:))
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 12:16 ---
Часовникот на компјутерот секое утро го подесувам како што треба.
Стварно незнам што уште не пробав да го средам овој банален проблем.
ПОМОШ!:(
Види провери ја Батеријата во биосот. Провери дали временската зона на часовникот ти е наместена како што треба. И крајно провери си дали имаш вирус.

Член од
5 август 2008
Мислења
6.012
Поени од реакции
5.332
Ај ако некој може да ми каже како да го сменам тоа? место да ми има 2гб usbale да има повеќе?

А имам и уште еде проблем!
На пример коа слушам музика цело време ми се појавува the speakers just unplaged и после неколку секунди you have pluged the spealers
И кога играм на пес2012 понекад ми с епојавува the graphic driver stop working и после неколку секунди the graphic driver is working?
Помош од некој
Благодарам однапред!

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ај ако некој може да ми каже како да го сменам тоа? место да ми има 2гб usbale да има повеќе?

На пример коа слушам музика цело време ми се појавува the speakers just unplaged и после неколку секунди you have pluged the spealers
И кога играм на пес2012 понекад ми с епојавува the graphic driver stop working и после неколку секунди the graphic driver is working?
Помош од некој
Благодарам однапред!
64bit Windows, истото е и кај мене на 32bit-ен

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498

Помош од некој
Благодарам однапред!

Стави си 64битна верзија на Виндоус да ги имаш сите усабле :)

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583

Помош од некој
Благодарам однапред!
Графичката ти е интегрирана ?

Kajgana Shop

На врв Bottom