Графички карти

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
За single-плеерот кампањата во Battlefield 3 процесорот нема многу голема улога. Али твојот сепак е преслаб :unsure:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Колку што знам ако го оверклокнам процесорот 50 % се намалува работниот век... освем тоа ова видео е Slide Show... а и процесорот е 4200+, мојот е 4400+ :/
Со добро ладење и напојување немаш гајле, и да го намали ќе го намали 2-3 години т.е. на пр си го купил компјутерот во 2009 и тој наместо да ти работи до 2020 ќе ти работи до 2018, а сигурно дотогаш ќе ја смениш машината :D

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Колку што знам ако го оверклокнам процесорот 50 % се намалува работниот век... освем тоа ова видео е Slide Show... а и процесорот е 4200+, мојот е 4400+ :/
Јас најдов на youtube видео со истиот процесор како твојот само клокнат на 2.6ghz и со гтс450. Но на Call of duty World at War...и идеше доста добро.
За bootleneck, многу лесно можеш да дознаеш колку процесорот ја лимитира работа на графичката.
Ќе побараш на јутјуб, гтс450 и игрите што ги сакаш ( јас сум гледал видеа на кои Battlefield 3, NFS The Run, како ги тераат на ултра сетинзи, али со појаки процесори... за резолуцијата незнам) и ќе си видиш на специфични игри и на специфични сетинзи, како се покажува твојот систем во фрејмрејт, и ќе видиш на други системи со истата графичка но со појаки процесори, колку фрејмови вадат таму, и на која резолуција.
Новите игри си сакаат 4 јадра за да функционираат подобро.
Иначе пробај и со клокање, али не 50%. 20-30% би ти биле доволно. Некаде околу 2.6-2.8ghz мислам дека не би имал проблем на тие фреквенции ( освен на игрите кои се CPU Heavy). Бидејќи и графичката не е нешто спектакуларно, туку е солидна :)
P.S. Ѕирнав и на други форуми, и на процесор како твојот препорачуваа gt240, и според нив... се над тоа, би било bootleneck. а gts450 е двојно побрза од гт240 :S
Како и да е.. ќе си подесуваш сетинзи, и ќе си гледаш како ти оди играта... доколку не бива ќе намалуваш се од тоа што не ти треба, и ќе си научиш, кои опции( AA, AF, VS и слично) може да ги гура, а кој не...
И да.... на повисоки резолуции, имам прочитано дека игрите повеќе удираат на графичката отколку на процесорот... па пробај го и тоа. :)

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Многу читаш Војводо! Да не си оверклокнат ти? :pos:
Засега немам потреба од клокање бидејќи имам turbo boost mode :))
И кога има потреба тој се вклучува, и тогаш и читам и гледам и анализирам и толкувам :)))
1 core/4threads! у пм... боље сум и од i7-ца! :D:pos:

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Дечки... баксуз LVL: 99 сум... :) GTS450 е немало од ASUS... лол ! Била од некоја си фирма AFOX... и е порачав за петок ASUS HD 6770 1 GB GDDR5... PCI Express 2.1 е... ќе прави ли проблем? (Мојот беше PCI Express 1.1 x16) БТВ. цена е 6150 :)

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Дечки... баксуз LVL: 99 сум... :) GTS450 е немало од ASUS... лол ! Била од некоја си фирма AFOX... и е порачав за петок ASUS HD 6770 1 GB GDDR5... PCI Express 2.1 е... ќе прави ли проблем? (Мојот беше PCI Express 1.1 x16) БТВ. цена е 6150 :)
super si napravil

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Како што ти вика Бате Милета, уште подобар избор си направил. Бидејќи појака е хд6770 од гтс450. За 2.1 pci-e нема да имаш проблеми со оваа картичка... но би имал со картичките од ХД69xx. Иначе.. а напојување??
И да... ќе заборавев... мислам дека процесорот и графичката ќе бидат како, 70 годишен дедо и девојка од 25 години. Ќе мора вијагра!! или да и се најде некој момак од 25 години и за нејзе. :)
Мислам дека ме сфати :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Како што ти вика Бате Милета, уште подобар избор си направил. Бидејќи појака е хд6770 од гтс450. За 2.1 pci-e нема да имаш проблеми со оваа картичка... но би имал со картичките од ХД69xx. Иначе.. а напојување??
И да... ќе заборавев... мислам дека процесорот и графичката ќе бидат како, 70 годишен дедо и девојка од 25 години. Ќе мора вијагра!! или да и се најде некој момак од 25 години и за нејзе. :)
Мислам дека ме сфати :)
Ни вијагра нема да помогне овдека :icon_lol:
Иначе да на крај дефинитивно правиот избор го направи :) Само уште нова платформа и напајање и се ќе си биде на место.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
o_O Баксуз или среќник? Немогуче... бтв. за момак и девојка од 25 години во мала куќа немојт да живејат :) Сигурно поголемо паковање вијагра ќе му дајме на дедово... 20 % (ако држит) :D А напојување нзм колку имам, ако треба подобро... ќе земам ;)

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
o_O Баксуз или среќник? Немогуче... бтв. за момак и девојка од 25 години во мала куќа немојт да живејат :) Сигурно поголемо паковање вијагра ќе му дајме на дедово... 20 % (ако држит) :D А напојување нзм колку имам, ако треба подобро... ќе земам ;)
Абе со вијагра дедото ќе изврши колку толку нешто...али пак неможе исто да ја задоволи девојката како што може млад момак :D
Мора вијагра... иначе ќе избега невестата, и тогаш ништо :D
иначе како незнаеш што напојување имаш...
отвори ѕирни во куќиштето, или побарај таму гарантниот лист или листот со компоненти, кој го дава компанијата од кај што си го купил компјутерот...
Што ако имаш...Delux 400w? xD
тогаш ништо не правиш...
Иначе, другар еден веќе 2 години тера 9800гт со core2duo на 500w delux, и нема проблеми...али сепак..
уствари незнам како и ќе ја поврзеш графичката бидејќи тие напојувања мислам дека немаат 6 +2 пински конектори.
А од слотот на матичната, графичката може да извлече ми се чини максимум 75w, а HD6770 работи на 100 или 105w,и ќе мора да има уште еден 6 пински конектор кој ќе обезбеди +75w...
Иначе не се баш ефтини убавите напојувања...
А кога сме веќе кај нив... од понеделникот i am proud owner of CM silent pro M 500w :cool: ( многу јака и многу исплатлива инвестиција која што според препорачаното... би требало да функционира околу 11ипол години, 24/7 ). (y)

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Го отворив куќиштево... и... хД 400w е мајке ми :D А за конекторите имам слика... еве :) БТВ. чаре? :unsure:

Напојувањето (се извинувам за сенката и малку матна слика)

Конекторите

Член од
10 септември 2009
Мислења
149
Поени од реакции
65
Го отворив куќиштево... и... хД 400w е мајке ми :D А за конекторите имам слика... еве :) БТВ. чаре? :unsure:
Еве што му предлагаат на еден тип што сака да стави HD5770 на истото напојување како твоето :/
http://www.tomshardware.co.uk/forum/309464-15-5770-codegen-400w
па ако имаш пари за давање...има чаре, тоа е многу јасно.
Само кажи што графичка користеше претходно, да провериме колку вати е таа... доколку таа ти била некоја солидна карта на која и требале околу 100w, и HD6770 ќе ти работи на ова напојување. иако како што гледам на интернет има цена од некојси 16$ и сите знаеме што тоа всушност значи... Low end PSU. (n)
Можеш ли да одвоиш некој денар за напојување? :/ ( грдо е кога сакаш да смениш некој дел на компјутерот... и дознаеш дека за да функционира тој дел, потребно е да смениш и некој друг дел или делови)
Иначе доколку ја немаш уште платено картицата... можеш да ја земеш на бате миле гтс450 за 4000( или помалку, договор секогаш може да се направи) и за другите пари да си купиш некое поасално напојување.
Доколку можеш да најдеш cooler master elite 400 и 460w( доколку слабо стоиш со пари), кои можат да дадат околу 420w, што не е лошо за твојот систем бидејќи не верувам да влече повеќе од 250w. А и цената му е прифатлива... кај нас у скопје се движи мислам околу 2400-2800 денари. Со 5 години гаранција.
Како и да е.. давај одговор на секое поставено прашање, и ќе пробаме да најдеме чаре. :)

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Гледам на Yahoo Answers и на форуми како Tom'sHardware и др. дека HD6770 може на 400w али не ќе можеш да оверклокнуваш :S Иначе 5500 беше Мах. за графичка картичка да дадам али сепак кренав на 6500 мкд. и баш супер е HD6770 за 6150 денари + од Аsus + 3 години гаранција. Иначе моментално е терам 9400 GT што не треба големо напојување... али јас е користев два дена GTS450 DDR3 и мислам бараше 106w, а HD6770 бара 108w, па така да би требало да може и со 400w, сепак имам и тапа процесор, немам си некој Intel Core2Duo или i3, i5...

Kajgana Shop

На врв Bottom