Губење на семејното презиме

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Гледам растекува мозок на сите страни од тие што се полни со пари и добар социјален статус...:facepalm:
А јас гледам дека не знаеш да читаш. Никаде не пишува дека тие со пари и општествен статус се паметни, туку дека тие владеат со светот.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
:facepalm:
Види, не знам како да ти објаснам, ама времето кога физичката сила значела доминација одамна помина.
На пример, пробај да и учукаш една на Гордана Јанкуловска. Ќе те најдат како плуташ низ Вардар, или во најдобар случај ќе завршиш на костозглобно. И? Доминантен си? Денес се владее со пари и социјален статус, не со мускули. Со физичка снага и без мозок можеш само да растовараш камиони или да копаш ниви.
Оф мајко... значи објаснувам дека има разлика помеѓу пол Машки и пол Женски, а не меѓу министерка, што ќе ми прати Мажи, да ме пратат на костозглобно и мене. Ми ја разбираш поентава?

И да се разбериме, јас се ова погоре го изнесов како пример, фигуративен, не значи дека оправдувам или поддржувам нешто, туку чисто фигуративен пример.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Абе јас знаев понешто за простотијата, ама не се надевав до толку...
"Убавите" и "грдите", "уникатните" и "неуникатните" имиња се прозвод на типично сељачко (не селско) размислување. Таквите дебилизми во годините на транзицијата успеваа да се наметнат затоа што како база се користеше "метрополата", од каде што се промовираа сите лајнарии и провинцијализми.
Инаку познавам неколку палјачовци, курви, лажговци и таква гнаса на кои што изборот на "соодветно" и "модерно" име им помогнал во некој момент од животот, ама нормален човек не сум запознал. Напротив големиот дел од успешните и вонвременски луѓе се со сосем "секојдневни" и "немодерни" имиња.

Гледам растекува мозок на сите страни од тие што се полни со пари и добар социјален статус...:facepalm:

Секој е способен да сере.
Не е секој способен да разговара.

Јас на моите деца ќе им дадам што е можно поуникатни имиња. Се надевам твоите ќе се гордеат што ќе се викаат Станка и Трајко.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 03:27 ---
Имав еден школски се презиваше Газески. Поуникатно амин, уште детето да го крстите Велика. :D
Газески го исполнува условот за уникатно, ама тешко за убаво. Верувал или не, со мене заврши и еден Куровски.....
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 03:28 ---
А што е финтата да имаш поуниакатно презиме?

Мислиш дека на тој начин добиваш некој квалитет?
Јок.
Мислам дека ми е поубаво, позвучно. Ме познаваш, креативно суштество сум, и не можам да ја поднесам едноставноста и обичноста. На се морам да дадам значење, и тоа - посебно значење. Макар бил и обичен тепих.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 03:32 ---
Така. Ок. Контра аргумент имаш?
Се курчиш на секоја тема со професијата, психолог, а овде наместо аргументи, употребуваш лични навреди. Од ова можат да се извадат два заклучоци. Првиот, дека си ја згрешила професијата, бидејќи не примети авторот што сакаше да кажи. Вториот, многу добро ме разбра, ама во недостаток на аргументи, гневот го преточуваш во навреди.
Види девојче, ти можи да си живееш во филм до 301 и назад, дека живејш во некој свет каде што меѓу мажите и жените нема разлика. Ама ко че се вратиш назад, во реалноста, че сватиш дека не е така.
Во некој пост на темава пиша, дека според закон, жените и мажите се рамноправни. Да, на хартија се рамноправни. Ама дали во реалноста е така? Ти че ми извадиш некој лист со закон, јас че ти ја учукам една, и че ти го напикам законот в уста. И? Рамноправни сме?

Девојче, од самиот почеток мажот бил доминантен во однос на жената, било така и че остани, сакала ти или не. Сакала ти или не мажот секогаш че остани главата во фамилијата, со чест на некој мутирани исклучоци. Face it, the sooner, the better.

Па ти продолжи да дискутираш на тема сељачометар ;)

Сакал ти или не, мене не можеш да ми шиткаш муда за бубрези. Биди и ти доминантен на ,,твојата,, , реков, може и ДиЏеица себеси да се нарекува, не е мој проблем.
Реални ликови (на пример родители) ми рекле дека во нешто нема да успеам, и дека е ,,филм,, - и многу пати им докажав дека грешат.
Зошто мислиш дека рандом форумски лик може да ме разубеди, или скраја да е, смени?

Во мојот живот, нема маж доминантен над мене, ни татко, ни дечко. За другите, ич уво не ми чуе.

А психолог ќе бидам, кога ќе добијам пари за тоа. До тогаш сум член на форум, и анализи од мажјачишта се помалку вредни од турска серија.

Болдот - на самиот почеток??? Кога? Кога дедо Боже брклестиот го создаде Адам Калливиот, и после виде оти нема више кал и му крадеше ребренце?

А како ти звучи - матријархат? Yeah, right, that happened, too.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617

Јас на моите деца ќе им дадам што е можно поуникатни имиња. Се надевам твоите ќе се гордеат што ќе се викаат Станка и Трајко.
--- надополнето: Feb 7, 2012 2:27 AM ---

Газески го исполнува условот за уникатно, ама тешко за убаво. Верувал или не, со мене заврши и еден Куровски.....
--- надополнето: Feb 7, 2012 2:28 AM ---

Јок.
Мислам дека ми е поубаво, позвучно. Ме познаваш, креативно суштество сум, и не можам да ја поднесам едноставноста и обичноста. На се морам да дадам значење, и тоа - посебно значење. Макар бил и обичен тепих.
--- надополнето: Feb 7, 2012 2:32 AM ---

Сакал ти или не, мене не можеш да ми шиткаш муда за бубрези. Биди и ти доминантен на ,,твојата,, , реков, може и ДиЏеица себеси да се нарекува, не е мој проблем.
Реални ликови (на пример родители) ми рекле дека во нешто нема да успеам, и дека е ,,филм,, - и многу пати им докажав дека грешат.
Зошто мислиш дека рандом форумски лик може да ме разубеди, или скраја да е, смени?

Во мојот живот, нема маж доминантен над мене, ни татко, ни дечко. За другите, ич уво не ми чуе.

А психолог ќе бидам, кога ќе добијам пари за тоа. До тогаш сум член на форум, и анализи од мажјачишта се помалку вредни од турска серија.

Болдот - на самиот почеток??? Кога? Кога дедо Боже брклестиот го создаде Адам Калливиот, и после виде оти нема више кал и му крадеше ребренце?

А како ти звучи - матријархат? Yeah, right, that happened, too.
Види чупале, форумскиот лик ДиЏеј ич не сака тебе да ми те разубедува, напротив, само ти кажува дека сама че си се разубедиш еден ден, кога сакаш нејчиш че излезиш од филмов сега што го живееш, и че си речиш, во право бил тој ДискоЏокејо што ми кажувал.
ДискоЏокејо дури и конкретно знај како че заврши филмот твој. Има две сценарија. Едното (нешто што искрено и нај добронамерно ти го посакувам) е просто...че си легниш на брашното.(да не навлегувам подлабоко, че разбериш тогаш, и че си речиш во право бил ДиЏеј)
Другото е, гордоста и инаетот во тебе што го имаш (а е бааѓи), че направат филмот да потрај подолго, притоа че одбериш некој што секогаш ќе го има последниот збор (да драга!) со цел да си покажиш и докажиш самата се што си целела си остварила. И после...после почнуваш да се чуствуваш неисполнета. Со целта заврши. Дури ја исполнуваше целта, се исполнуваше и себе си. Сега? Сега иди најбитното :) Сега немаш МАЖ што ќе те исполни, и си викаш....стварно беше во право ДискоЏокеон ;)

My work here is done!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
.
Кај мене семеен прекар е Куроски, бившата ми викаше за џабе ви го туриле прекарот. :D
Твое право е да одбереш презиме и име како сакаш никој тука ништо не ти успорува, ама не ја разбирам потребата јас од тоа.
Прифаќам ако се работи за некоја личност каде што семејното презиме значи и препознавање на одреден бренд чисто од бизнис причини (пример имаш позната адвокатура и ти тука стекнуваш репутација, па сега како бренд си го задржуваш презимето, или пак си дизајнер кој се препознава по презимето и слично нешто), се останато мене ми е помодарство и хипстеризам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јок.
Пумичке, креативноста не се покажува со одбирање на име и презиме. Значи ти си спремна, во името на тоа да ти биде интересно, да го понижуваш мажот ти, и да ги именуваш децата со двојни презимиња. Немој да се лажеш дека тоа не е понижување за мажот ти, затоа што е, иако тој можеби би преминал преку тоа. Биди сигурна дека неговите пријатели ќе го подебнуваат заради тоа, и дека него нема да му биде сеедно.

И што ти е тебе поважно? Мажот ти да биде среќен, или да го заебаваат пријателите дека децата му се презиваат ............ски - .......ски затоа што тебе ти е тоа јако?

Инаку, доколку мојата одна сопруга (ако ја има воопшто :D) предложи децата да го носат и нејзиното презиме, инстантно ќе излета низ затворен прозорец од вториот спрат на куќата. Не затоа што семејното презиме нешто ми значи, туку затоа што не трпам кога некој без причина се просерава...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ај некоја да сака да си го остави презимето ок е, разбирам, ама децата да бидат со двојни презимиња :eek:? Нека си го носат само тоа на татко им.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Во некој пост на темава пиша, дека според закон, жените и мажите се рамноправни. Да, на хартија се рамноправни. Ама дали во реалноста е така? Ти че ми извадиш некој лист со закон, јас че ти ја учукам една, и че ти го напикам законот в уста. И? Рамноправни сме?
Абе на форум ти на сите можеш да ја учукаш една, ама ај учукај и ја на жената што ја сакаш?
И да, не правам романтики, ама ако се жениш, ваљда ја сакаш таа жена и ја почитуваш, со што автоматски ако она има вакви желби, може ти ќе "легнеш на брашното" и ќе и го земеш презимето. Затоа, на форумов хипотетички сите ќе се правиме џекови, ама во реалноста ќе биде друго.

Генерално, за оваа тема како и за сите други во врската, треба да се разговара помеѓу партнерите. Нема идеално решение, можеби девојката ќе има ретко презиме и ќе биде БАШ последната со тоа, а машкото ќе има некое општо како Петревски и нема да му значи многу...па ќе го земе на девојката, ако тоа и е на нејзе битно. Можеби ќе биде обратно, а можеби и ќе делат презиме, не може никој да знае.

Вие ја дупите Пума какви ставови имала, а од друга страна викате дека секогаш и секаде треба презимето на мажот. И ќе останете на тоа сфаќање се додека не се вљубите во некоја како Пума (иако се ретки тие што сакаат да го задржат презимето, но збориме хипотетички) и ќе почнете да пеете друга песна веројатно. Бидејќи сигурно нема да ја оставите перфектната женска за вас, само зашто сакала да го задржи презимето...или па да и ја учукате една. Тоа само на форум. : )

Кога ве гледам вака, ми текнува на истите муабети што ги правевме на 8 години - Нема да имам ја женска, бљак. И после друга песна, бидејќи хипотетички сите сме најјаки, ама реалноста е друга. Затоа олабавете го девојчето, не е она како сите женски, ниту сте вие како сите машки па да ја терате да иде со генералното мислење. Побрзо вие нема да најдете девојка со вашиот став, него она што нема да најде дечко, just saying. :)

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Мене на темава само ми падна во очи дека сите мажишта (со мало м) или се повикуваат на традиција (така било отсекогаш) или се повикуваат на физичка сила (ќе ја учукам).

И се прашувам како ниту еден Маж (со големо М) не се најде да каже - "сакам да го земе моето презиме бидејќи ме сака и на тој начин ќе покаже дека ме почитува". A во исто време и да остави изборот на презиме да го направи таа самата, за и тој да покаже дека ја почитува. Ете на тој начин паѓаат сите оружја од двете страни.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720

Луѓето не се трговски бренд, ниту подвижна реклама.
Тие се многу повеќе од тоа.
А името и презимето служат само за именување и лична идентификација и ништо повеќе. "Убаво" име/презиме не значи убав човек, ниту пак "старо", "грдо", "немодерно" значи "стар", "грд", "немодерен" човек.
Kоја беда од човек треба да си и каква планина од фрустрации треба да влечкаш со себе, ако (през)името ти е повод за возгордеаност, среќа или срам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Луѓето не се трговски бренд, ниту подвижна реклама.
Тие се многу повеќе од тоа.
А името и презимето служат само за именување и лична идентификација и ништо повеќе. "Убаво" име/презиме не значи убав човек, ниту пак "старо", "грдо", "немодерно" значи "стар", "грд", "немодерен" човек.
Kоја беда од човек треба да си и каква планина од фрустрации треба да влечкаш со себе, ако (през)името ти е повод за возгордеаност, среќа или срам.
E тоа ти си го извлече како заклучок од муабетот - дека убавото име значело и убав човек итн.. Тоа јас не го реков никаде.
Но за мене е важно нештата да бидат необични. Како што кажав, без оглед дали е име, или нешто друго.
Јас моето лично име го променив, зошто имаше премногу со моето име. Сега никој жител во Македонија не се вика како мене :)
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:30 ---
Пумичке, креативноста не се покажува со одбирање на име и презиме. Значи ти си спремна, во името на тоа да ти биде интересно, да го понижуваш мажот ти, и да ги именуваш децата со двојни презимиња. Немој да се лажеш дека тоа не е понижување за мажот ти, затоа што е, иако тој можеби би преминал преку тоа. Биди сигурна дека неговите пријатели ќе го подебнуваат заради тоа, и дека него нема да му биде сеедно.

И што ти е тебе поважно? Мажот ти да биде среќен, или да го заебаваат пријателите дека децата му се презиваат ............ски - .......ски затоа што тебе ти е тоа јако?

Инаку, доколку мојата одна сопруга (ако ја има воопшто :D) предложи децата да го носат и нејзиното презиме, инстантно ќе излета низ затворен прозорец од вториот спрат на куќата. Не затоа што семејното презиме нешто ми значи, туку затоа што не трпам кога некој без причина се просерава...
Ако маж ми има некое апла специфично презиме, ќе подразмислам :) Мене ми е тоа важно, не мора на другите.
А инаку, како тоа јас ќе го понижам маж ми? А што треба - да се понижам себе?
Да бидам помалку родител од таткото, за мене е понижување, без оглед дали е презиме, или простор во кој би живееле.
Колку и да сакам некого, сепак, повеќе се сакам себе си.

А инаку твојата жена.... хм, па и мојот маж да просере нешто за ,,така треба да биде,,.... чек, уствари нема да дојдеме до делот со мажачка, многу пред тоа ќе го избришам.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:34 ---
Кај мене семеен прекар е Куроски, бившата ми викаше за џабе ви го туриле прекарот. :D
Твое право е да одбереш презиме и име како сакаш никој тука ништо не ти успорува, ама не ја разбирам потребата јас од тоа.
Прифаќам ако се работи за некоја личност каде што семејното презиме значи и препознавање на одреден бренд чисто од бизнис причини (пример имаш позната адвокатура и ти тука стекнуваш репутација, па сега како бренд си го задржуваш презимето, или пак си дизајнер кој се препознава по презимето и слично нешто), се останато мене ми е помодарство и хипстеризам.
Па не знам дали е помодарство, јас сепак не познавам многу луѓе кои го направиле истото.
Кај мене прашањето не е ,,Зошто,,? туку ,,А зошто да не?,,
Не гледам јас причина, зошто некој не би го направил тоа - ако му е ќеиф.
Можеби на другите не им е важно, но јас си го сакам моето презиме, си го сакам и моето име, пред се, презимето зошто е навистина ретко (бидејќи освен ние, постои уште едно семејство со ова презиме, кои ни се роднини, од прв братучед на дедо ми) и едноставно би сакала да опстои.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:35 ---
Види чупале, форумскиот лик ДиЏеј ич не сака тебе да ми те разубедува, напротив, само ти кажува дека сама че си се разубедиш еден ден, кога сакаш нејчиш че излезиш од филмов сега што го живееш, и че си речиш, во право бил тој ДискоЏокејо што ми кажувал.
ДискоЏокејо дури и конкретно знај како че заврши филмот твој. Има две сценарија. Едното (нешто што искрено и нај добронамерно ти го посакувам) е просто...че си легниш на брашното.(да не навлегувам подлабоко, че разбериш тогаш, и че си речиш во право бил ДиЏеј)
Другото е, гордоста и инаетот во тебе што го имаш (а е бааѓи), че направат филмот да потрај подолго, притоа че одбериш некој што секогаш ќе го има последниот збор (да драга!) со цел да си покажиш и докажиш самата се што си целела си остварила. И после...после почнуваш да се чуствуваш неисполнета. Со целта заврши. Дури ја исполнуваше целта, се исполнуваше и себе си. Сега? Сега иди најбитното :) Сега немаш МАЖ што ќе те исполни, и си викаш....стварно беше во право ДискоЏокеон ;)

My work here is done!

И баш имам пример, многу близок, кој докажува дека твоите сценарија можат, а и не мораат да бидат точни.
Но не можам да очекувам нешто повеќе, од доминантен мажјак. Едноставно, кога ќе го видам тоа, ми се одмилува дискусијата.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
E тоа ти си го извлече како заклучок од муабетот - дека убавото име значело и убав човек итн.. Тоа јас не го реков никаде.
Но за мене е важно нештата да бидат необични. Како што кажав, без оглед дали е име, или нешто друго.
Јас моето лично име го променив, зошто имаше премногу со моето име. Сега никој жител во Македонија не се вика како мене :)
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:30 ---

Ако маж ми има некое апла специфично презиме, ќе подразмислам :) Мене ми е тоа важно, не мора на другите.
Да бидам помалку родител од таткото, за мене е понижување, без оглед дали е презиме, или простор во кој би живееле.

А инаку твојата жена.... хм, па и мојот маж да просере нешто за ,,така треба да биде,,.... чек, уствари нема да дојдеме до делот со мажачка, многу пред тоа ќе го избришам.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:34 ---

Па не знам дали е помодарство, јас сепак не познавам многу луѓе кои го направиле истото.
Кај мене прашањето не е ,,Зошто,,? туку ,,А зошто да не?,,
Не гледам јас причина, зошто некој не би го направил тоа - ако му е ќеиф.
Можеби на другите не им е важно, но јас си го сакам моето презиме, си го сакам и моето име, пред се, презимето зошто е навистина ретко (бидејќи освен ние, постои уште едно семејство со ова презиме, кои ни се роднини, од прв братучед на дедо ми) и едноставно би сакала да опстои.
--- надополнето: 7 февруари 2012 во 12:35 ---
Девојче најискрено откако сум на форумов во твоето “форумување“ гледам само очајни attention whore испади.
Почнувајќи од бранењето на убиецот на Нешковски, преку имање другар 5 години за да после 5 години дознаеш дека било женско? ЊТФ?:vozbud: (или обратно беше, не е битно), па сега ова дека ти си имала најуникатно име и најуникатно презиме во Македонија, па дека ти си најголем патриот на светот итн.
Искрено се двоумам која е целта на твоето битисување на форумов... или си најголем трол на светот или нешто друго е во прашање. Сепак повеќе ме влече кон тоа дека си трол, и дека не смееш во реалноста да писнеш пред дечко ти (ако воопшто постои).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Девојче најискрено откако сум на форумов во твоето “форумување“ гледам само очајни attention whore испади.
Почнувајќи од бранењето на убиецот на Нешковски, преку имање другар 5 години за да после 5 години дознаеш дека било женско? ЊТФ?:vozbud: (или обратно беше, не е битно), па сега ова дека ти си имала најуникатно име и најуникатно презиме во Македонија, па дека ти си најголем патриот на светот итн.
Искрено се двоумам која е целта на твоето битисување на форумов... или си најголем трол на светот или нешто друго е во прашање. Сепак повеќе ме влече кон тоа дека си трол, и дека не смееш во реалноста да писнеш пред дечко ти (ако воопшто постои).

Ти можеш да претпоставуваш, но на форумот има луѓе кои ме познаваат и приватно, така што, подобро од тебе знаат.
А во вистинитоста на тоа што го зборувам, не гледам зошто тебе да ти докажувам. Исто како што не гледам зошто некој би лажел на форум.
Али, темава не сум јас. И нема потреба да ме анализираш. Повели кажи го своето мислење на темата (конкретна е) и ако имаш како, со аргументи побиј го моето мислење.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Толку не си во право, што ми е банално да ти одговорам. Ако децата го носат презимето на таткото, апсолутно НИКОЈ нема да мисли дека тоа е понижување за тебе, ниту пак ќе мисли дека си помалку вреден родител. Обратното, не важи. Јас ти гарантирам дека на деца со двојно презиме ќе им се смеат другарите бидејќи татко им е папучар, а на мажот ти ќе му се смеат сите. Но нема врска, битно ти да го истераш ќефот.
Земањето на презимето на таткото не е измислица на заостанатиот Балкан наспроти модерните Европски општества. Тоа е нормален редослед на нештата во сите цивилизирани држави. Може тоа да не ти се допаѓа, може да се треснеш од земја, тоа е.

Тоа со интерсните презимиња е, без никава желба да те навредам, МАЛОУМНО. Ако сакаш да се делиш од средината, зошто не се шеташ гола низ град? Во Македонија е традиција луѓето да се шетаат облечени, глупости, руши ја традицијата...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Толку не си во право, што ми е банално да ти одговорам. Ако децата го носат презимето на таткото, апсолутно НИКОЈ нема да мисли дека тоа е понижување за тебе, ниту пак ќе мисли дека си помалку вреден родител. Обратното, не важи. Јас ти гарантирам дека на деца со двојно презиме ќе им се смеат другарите бидејќи татко им е папучар, а на мажот ти ќе му се смеат сите. Но нема врска, битно ти да го истераш ќефот.
Земањето на презимето на таткото не е измислица на заостанатиот Балкан наспроти модерните Европски општества. Тоа е нормален редослед на нештата во сите цивилизирани држави. Може тоа да не ти се допаѓа, може да се треснеш од земја, тоа е.

Тоа со интерсните презимиња е, без никава желба да те навредам, МАЛОУМНО. Ако сакаш да се делиш од средината, зошто не се шеташ гола низ град? Во Македонија е традиција луѓето да се шетаат облечени, глупости, руши ја традицијата...
Јас ќе се чувствувам така. Како што кажав, ги почитувам традициите кои ми се допаѓаат, оние кои не ми се допаѓаат, не ги почитувам.
Ти да шеташ сега гол во Скопје, да те видам што маж си ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom