Будизам

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Будизмот не спага во групата на религии поради отсуството на Бог, тоа филозофија или како што беше погоре напишано уметност на живеење.
Освен тоа Буда никогаш нема кажано дека е пратен од некое врховно Божество или дека е Божји син, туку само обичен смртник кој бара начин да го избегне бескрајниот круг на рагањето и смрта т.е. реиркарнацијата која е длабоко втемелена во источните религии.
И молитвите кои ги има во будистичките храмови не се со цел Буда да им ги реши проблемите или дирекно да им помогне туку сите тие баарат само дел од неговата мудрост за да можат самите да си помогнат.

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246
ви благодарам на мислењата и јас така мислам дека не е религија дека сеа баш читам една книга на Далај Лама и нигде не спомнува бог,туку верба во себе,барање на среќата во нематријалното

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
ви благодарам на мислењата и јас така мислам дека не е религија дека сеа баш читам една книга на Далај Лама и нигде не спомнува бог,туку верба во себе,барање на среќата во нематријалното
Ako sakas da go svatish budizmot,podobro ti e da pocnesh da citash od nekoi drugi pisateli......ostavi go na strana Dalaj Lama

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не се наоѓа среќата, среќата си ти.
Твојата самореализација е среќа(bliss).

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Целосна контрола над нашето тело може да има само Господ.
Не тропај глупости жити се прво и основно во христијанството е дека господ толку многу не сакал што ни ја дал слободата на избирањето(free will)-слободна волја.
Секој човек може да прави што сака ,да зборува што сака итн.
Е сега резултатот од неговите постапки е друга работа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не тропај глупости жити се прво и основно во христијанството е дека господ толку многу не сакал што ни ја дал слободата на избирањето(free will)-слободна волја.
Секој човек може да прави што сака ,да зборува што сака итн.
Е сега резултатот од неговите постапки е друга работа.
Kako toa 'Bog nema kontrola'?

Hristijanin si?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Не се наоѓа среќата, среќата си ти.
Твојата самореализација е среќа(bliss).
.

Будењето за вечната Мудроста БОЖЈА - Христос - во себе, е најголемата Благодат (среќа), а “ти“ (ако си вистински буден и благодарен за дарот) само една нејзина клетка (член)!

Таа првородена Мудрост БОЖЈА (Мудр. Изреки 8:22-36) е пред Небото и земјата, пред исток и запад, пред Адам и Ева, пред Индија и Сидарта, пред Шарпланина и Хималаја ... и Таа е Таа преку Која Совршениот БОГ од смртниот сон спасува!

„Стани ти што спиеш, воскресни од мртвите, и - Мудроста БОЖЈА - Христос ќе те осветли!”

.

Од исток поисточно е учењето совршено точно
Повисоко од Хималаја

ХалилуЈА! :)

п.с. Прочитајте го внимателно следниов стих кој што упатува на будењето за првородената Мудрост БОЖЈА - Која е Вечното Евангелие БОЖЈЕ !

Кога Бог, Кој ме избра уште од мајчина утроба и ме повика преку Својата Милост, благоволи во мене да Го открие Својот Син за да благовестувам за Него меѓу незнабошците ...!

(Еп.Галат. 1:15...)

.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
.

.

Будењето за вечната Мудроста БОЖЈА - Христос - во себе, е најголемата Благодат (среќа), а “ти“ (ако си вистински буден и благодарен за дарот) само една нејзина клетка (член)!

Таа првородена Мудрост БОЖЈА (Мудр. Изреки 8:22-36) е пред Небото и земјата, пред исток и запад, пред Адам и Ева, пред Индија и Сидарта, пред Шарпланина и Хималаја ... и Таа е Таа преку Која Совршениот БОГ од смртниот сон спасува!

„Стани ти што спиеш, воскресни од мртвите, и - Мудроста БОЖЈА - Христос ќе те осветли!”

.

Од исток поисточно е учењето совршено точно
Повисоко од Хималаја

ХалилуЈА! :)

п.с. Прочитајте го внимателно следниов стих кој што упатува на будењето за првородената Мудрост БОЖЈА - Која е Вечното Евангелие БОЖЈЕ !

Кога Бог, Кој ме избра уште од мајчина утроба и ме повика преку Својата Милост, благоволи во мене да Го открие Својот Син за да благовестувам за Него меѓу незнабошците ...!

(Еп.Галат. 1:15...)

.
Бог е во мене, јас сум Бог...така да нема од што да се спасувам :)
Сите гревови, лични неуспеси, лоши работи кои што сум ги направил и ќе ги направам се моја лична работа. Казната, ако може така да се нарече јас сум си ја изрекол милијарда пати, нема потреба од друг тоа да го направи.
Посебно не некој што се нарекува љубов. Ако можам јас на секого да му простам може и било кој, а посебно Бог......како и да се замислува.
Првородената мудрост божја си ти, таа пред Адам и Ева, пред Буда и уште кој не.
Види.....секој си има свој пат, твојот преку Исус само ти си го знаеш, можам да ти посакам(иако знам дека ќе биде) да те одведе на правото место, кое и да е тоа, ама не секој пат е ист. Ист во смисла на нијансите, Исус, Буда Мухамед и т.н......инаку во глобала е патот на срцето. Можам да ти кажам дека си на правиот пат :), "успехот" ти е загарантиран а твојата воља универзумов ќе ја испочитува, како и бесконечно многу пати порано....најверојатно.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom