Губење на семејното презиме

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Не, не. Пак не ме сваќаш, мене никој не ми рекол ти мораш да ја продолжиш лозата или не знам што, едноставно сама сакам бидејќи знам колку значи презимето. И не знам зашто ми се нафрливте, ко кој знае колку да е лошо. Зашто ти не го земеш на сопругата презимето ако не ти е битно твоето? Затоа што така прават сите? Постојано го прашувам истото прашање, никој не ми одговара.. што е битно чиво презиме ќе се земе? Зарем толку е важно?!

п.с: Зашто мојот живот да биде колатерална штета?
кога системот би дозволувал ...одма би се откажал од презимето....но системот вели ИМЕ И ПРЕЗИМЕ....а бидејќи некој веќе ми запишал презиме...глупаво е да измислувам топла вода и да измислувам ново....

можеби делував грубо...но немав намера да ти се нафрлам...едноставно таквите мали фамилијарни работи....фамилијарни ситници...се причина за распад на многу бракови

немам ништо лично против твоето презиме....ниту против тебе ....само што треба да размислиш дали треба да убедуваш некого да го прифати твоето презиме...исто така не треба да дозволиш некој да те убеди да се откажеш од твоето презиме доколку тоа не е по твоја желба....бидејќи твоето презиме толку ти значи....наједноставно е да го задржиш своето презиме....а твојот животен сопатник сопственото....законот тоа го овозможува

никој не ми одговара.. што е битно чиво презиме ќе се земе? Зарем толку е важно?!
важно е бидејќи може да се случи и твојот животен сопатник да е сентиментален по однос на сопственото презиме и исто како и тебе да сака да си го продолжи презимето

поентата ми е дека треба да го живееме сопствениот живот...но треба да ги оставиме и другите да го живеат својот

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Нешто слабо се разбираме, нема врска. Не убедувам јас никого да го земе моето презиме или глупости, тоа ќе си се постигне со муабет, компромис, на крај краева нема да го оставам ако не сака да го земе моето презиме, ниту па он ќе дозволи да ни пропадне не знам што заради гордост и его.
Заради ова не сум слушнала да се растураат бракови, претеруваш по малце.
И пак ќе ти кажам нема врска, ти ќе правиш како мислиш, јас како мислам и сите среќни и задоволни :).

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Во врска со муабетов на темава... јас до сега не сум сретнала машко што ќе дозволи неговите деца да не го носат неговото презиме, за сопругата можеби и ќе се најде компромис ама за децата NO WAY.

А и во овој случај, јас како женско самата инсистирам моите деца да го носат презимето на својот татко, сум против помодарство.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
хе, демократија, демократија :D како стареам, се подобро ги разбирам постарите и нивните паметни мисли."многу арно, не е на арно" :D :D

М

Мартин`

Гостин
99 % од жениве што кажуваат на форум демек нема да го земат презимето на мажот, ќе го задржат своето итн нема да го направат тоа и ќе си легнат на “брашното“ ама ако ајде.. ете мама пример 2 сестри се и сега не значи дека ако никој не го земал татковото презиме дека тоа се губи, напротив семејната историја се памти безразлика што сега не го носи тоа презиме: Инаку јас како традиционален нормално ќе барам жената да го носи моетпрезиме а не 2 итн.

Онаа што ќе најде маж што ќе го земе само нејзиното презиме и децата ќе го имаат мајчинското презиме нека ми се јават, единствено неписмени сељаци како оној што се ожени за тенкот на Бојо Андревски може такво нешто да направи :D

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Машко дете и презимето од мајката, а? За еманципација бре, зашто да не па.
За поцврста еманципираност, дајте им го и вашето име (од мајката на синот). Зашто да не па...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Јас не реков дека имаш проблем со ставот. Реков дека проблемот кај тебе е од психолошка природа. Без навреда, навистина не мислам да те навредам.
Ама тоа е за некоја тема во психологија, каде што фино може да се проанализира проблематиката...

Бај д веј, презимето не ти е уникатно. Знам еден куп луѓе што се презиваат исто.
Не го знаеш моето презиме.. да го знаеше ќе знаеше и дека тие што се презиваат како мене, се далеку од ,,еден куп,, :)
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 02:25 ---
сакаш да кажеш дека ние верниците гледаме на жените како нерамноправни со нас? :eek:
Ако гледате како на рамноправни, тогаш не сте вистински верници како што го наложува вашата религија тоа.
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 02:26 ---
99 % од жениве што кажуваат на форум демек нема да го земат презимето на мажот, ќе го задржат своето итн нема да го направат тоа и ќе си легнат на “брашното“ ама ако ајде.. ете мама пример 2 сестри се и сега не значи дека ако никој не го земал татковото презиме дека тоа се губи, напротив семејната историја се памти безразлика што сега не го носи тоа презиме: Инаку јас како традиционален нормално ќе барам жената да го носи моетпрезиме а не 2 итн.

Онаа што ќе најде маж што ќе го земе само нејзиното презиме и децата ќе го имаат мајчинското презиме нека ми се јават, единствено неписмени сељаци како оној што се ожени за тенкот на Бојо Андревски може такво нешто да направи :D
Јас тој збор го употребувам за традиционалните удирачи во гради......
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 02:31 ---
И може ли некој маж да ми каже зошто не би го земал презимето на жената?
Како одговор не се прифаќа: ,,така треба,, ,,така било од секогаш,,.
Да видиме, да видиме....

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Не сум размислувала на тој начин, како и да е ќе се најде некој компромис. Дали двете ќе се задржат, дали едното не знам, битно не мора на мажот презимето да се носи. И на крај краева кој ќе знае освен ние и +- некој дека е тоа моето презиме? :)
Јел се ти то зајебаваш???

Абе види, вие не ме сваќате мене. Презимето мое си има историја, пра дедо ми е паднат борец, дедо ми е паднат борец и татко ми не успеал ни дедото ни таткото да си ги запознае, се обидуваше долго време да има машко дете ама едноставно не успеа. И си има голема сентименталност самото презиме. За тоа сакам да го задржам, ништо страшно. Не знам што видовте толку лошо.
Крај краева ШТО има врска чиво презиме ќе се носи? Да не беше ситуацијата како што е ќе го земев на мажот ми презимето без проблем, уште како мала си ги пробував презимињата на симпатиите. :)
Па нели глеаш,дека тоа презиме е проколнато....потхитно да се мажиш и да земеш друго.

Член од
10 август 2009
Мислења
63
Поени од реакции
17
Се знаело и ке се знае, обичајот е таков, таков и ке биде, таков и ке остане. Тоа го измислиле нашите предци и треба тоа да се почитува.
Што е следно? Жените треба да ги запросуваат мажите? Нормално дека е возможно жена да запроси маж, да клекне на колена со прстен у рака и да му каже ожени се за мене. Али не идеше вака обичајов а? Жената да несака да го прифати презимето на мажот е навреда, и уште од самиот старт му го валка образот на мажот и на неговото семејство. И тука било какви аргументи не се прифаќаат. Никој не им ускратува никакви права на жените со ова, туку тие жени што измислуваат некои нови правила, и се борат за некои права што немаат врска и никаква логика, се однесуваат како малцинствата, само бараат некои нови права, и кога ке им ги дадеш, ке измислат пак нешто ново...
Гледајте да ги изгледате и израснете децата, и да им оставите вистинско наследство, имот, пари, некој ваш бизнис, занает, а не презиме да им оставате.

А погоре некоја спомна мажот и ке го земел нејзиното презиме. Со среќа со таков маж. (е*ате таквиот маж)

Член од
2 декември 2008
Мислења
773
Поени од реакции
344
Што ви смета тоа вашата сопруга да има две презимиња? :confused:
Мене на пример не би ми сметало ако некоја има карактеристично презиме и сака да си го задржи, нејзина работа... опција ѝ е да си бира :) Ама многу ме бодат в очи оние од типот Лидија Петковска Трајковска :eek:Ко небаре ако не го додаела тоа Трајковска крај на светот ќе било...
А мажот да го превземи од жената... Тоа па ептен не ми е разумно некако, ние сме ваљда тие кои ја продолжуваат семејната лоза. :cenzura:

Гледајте да ги изгледате и израснете децата, и да им оставите вистинско наследство, имот, пари, некој ваш бизнис, занает, а не презиме да им оставате.
Jaс пре би рекол, оставете им чист образ и по добро да ве паметат отколку да се некои си богати ашлаци кои цел живот со прст нема да мрднат, и не дај боже ги плаќаат вашите гревови од стекнатиот имот, пари, бизнис... :cautious:

^amfibija^

vodozemec
Член од
31 јануари 2012
Мислења
38
Поени од реакции
14
Многу работи се сметале за традиција, ама веќе се застарено дело на кое сега се потсмеваме... Не знам што ве буни толку традицијата со презимето дека можи да е потенцијално променлива? И како ке докажите вие машките дека сте носители на лозата ви се молам??? Со што сте вие всушност посупериорни во стварање лоза од жените? Освен се што можите вие, можат и тие, плус и да носат дете 9 месеци и да го родат... Заеби традиција, дајте факти:drk:
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 14:13 ---
btw, мене на пример уво ме боли за лозата и сл., но да збораме реално без бесење на традицијата, која сметам дека не држи вода ако се тера долго време, ја губи смислата (затоа што една традиција кога почнала биле едни времиња, а по извесен период се др. времиња, пр. следесте ги само генерациските сваќања и разлики па и технолохијата споредетеја некогаш и сега....)

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
kade moze da se najde semejnata loza na nekoe semejstov ako moze da kaze nekoj pozz

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
И како ке докажите вие машките дека сте носители на лозата ви се молам??? Со што сте вие всушност посупериорни во стварање лоза од жените?
Затоа арно си имаат чифутите кога одат по мајка, за да те бројат за од нивна банда. :)

А на темава се запнало презиме, та презиме. Ама забораат чорбаџииве ...... еднаш ко ќе потпишеш дека е твое, нема потоа пу пу не важи. :):)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Да знаев колку бирократски проблеми ќе имам со промената на презимето, немаше ништо да сменам. Ќе си го задржав само моминското и готово.

Kajgana Shop

На врв Bottom