Губење на семејното презиме

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Од аспект на законот нема. Иако, сеуште не сум сретнал ниту едно дете (Македонче) со две презимиња.
Ваљда и тие тврдокорните како тебе на крај сфаќаат каква глупост е тоа и колку ќе му го искомпликуваат животот на детето со две презимиња само поради некаква „гордост“, па сепак се одлучуваат на традиционалниот начин на одбирање на презиме. На таткото. Али, хеј, баш би било интересно да му дадеш две презимиња на детето, па потоа тоа да стапи во брак со друга личност со две презимиња, па тие да имаат дете со две презимиња.

Тогаш би дошло како Александра Стојковска Милевска и Петар Ивановски Милевски, со синот Иван Стојковски Ивановски Милевски.
А замисли па уште тој ако се најде со уште некоја хард-кор девојчица како тебе со 6 презимиња?

Муабетов: Роналдо де Азис Мореира - Роналдињо.

Не се глупирајте. Преземањето на презимето од сопругот воопшто не значи дека семејството или семејната лоза „ќе ви изумре“. Вие формирате ново семејство. Ако не сакате да го носите презимето на сопругот, не ми е јасно зошто воопшто би започнале брак со него. На крајот на краиштата, не ми е јасно како толку многу се загриживте за „семејните обичаи“ и опасноста од „изумирање на семејството“, а вие воопшто не сакате да ги почитувате обичаите на вашето семејство. Или и ти од раѓање си со две презимиња?
Кога би ја видел мојата лична карта би се онесвестил...

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
За прв пат ќе се сложам делумно со Пумата. Јас нема да имам две презимиња, но маж ми ќе го земе моето. Само 2 фамилии сме со ова презиме и од двете фамилии сме женски, јас сум најстара и решив да го продолжам презимето. Не дека мене би ми пречело да го земам презимето на мажот ми, него ете голема сентименталност побудува сето тоа во фамилијата и тоа е тоа.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Ќе бидеме слични со кинезите едно име 15 презимиња да ти се фати устата кога ќе го кажуваш :pos:
Абе и за тоа може да се најде бразилско/португалско решение: Шундињо/Шундалдо/Шундао! :pos:

G

galaxy

Гостин
За прв пат ќе се сложам делумно со Пумата. Јас нема да имам две презимиња, но маж ми ќе го земе моето. Само 2 фамилии сме со ова презиме и од двете фамилии сме женски, јас сум најстара и решив да го продолжам презимето. Не дека мене би ми пречело да го земам презимето на мажот ми, него ете голема сентименталност побудува сето тоа во фамилијата и тоа е тоа.
Бегајќи од една крајност, одиш во друга крајност.
Само внимавај, барајќи таков маж кај нас, да не не успееш да го пренесеш она што вистински го пренесуваш, генетиката. Презимето е обична измислена работа, посебно кај нас.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
А прво, што ако не сака он?
А второ, што ако он се презива Џекснфскдјскјвски и сака да го задржи тоа презиме зашто е ретко?

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
А прво, што ако не сака он?
А второ, што ако он се презива Џекснфскдјскјвски и сака да го задржи тоа презиме зашто е ретко?
Не сум размислувала на тој начин, како и да е ќе се најде некој компромис. Дали двете ќе се задржат, дали едното не знам, битно не мора на мажот презимето да се носи. И на крај краева кој ќе знае освен ние и +- некој дека е тоа моето презиме? :)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
...не сакам да бидам погрешно сфатен...но со тоа само ќе им направиш ќеф на фамилијата, а ќе си го упропастиш животот....ова со презимињата е чиста глупост...зошто едноставно не си остане секој со своето презиме....доколку толку си го сакаш презимето задржи го...но не терај некој друг...

...од принцип не сакам луѓе со дупло презиме...најчесто се работи за кариеристи или луѓе кои целиот живот ги турка фамилијата...а уште помалку сакам фирми и посебно ординации каде како име на фирмата или ординацијата се користи некое фамилијарно презиме...

...доколку се изборите во животот и постигнете нешто луѓето ќе ве почитуваат без разлика на името и презимето....се лажете дека некој ќе ве почитува и ќе бидете успешни поради тоа што имате исто презиме со некој ваш почитуван предок или роднина

...презимето како и името се променлива категорија....нешто што системот го користи за полесна идентификација....можете да ги промените во било кое време....но тоа нема да ве промени...нема да ве направи ни подобри ни полоши....

...а најголемата глупост е себичноста кон сопствените деца....ги осакатувате со ставање на етикети кои можеби нема да им се допаднат...ќе носи име на овој дедо или на онаа баба...ќе го има презимето на оваа или онаа или на двете фамилии...ќе биде крстен христијанин, муслиман, будист, атеист...ќе се ожени или омажи со партнер/ка прифатлив за родителите или фамилијата.....

....каде е тука слободната воља...правото на избор...правото на сопствен живот и сопствена судбина?...доколку вие сте биле обесправени...не ја продолжувајте традицијата....дозволете му на вашето дете да биде пред се ЧОВЕК

..некому ќе се допадне...некому не....некој можеби ќе биде навреден....но сеедно...секој има свој живот и свое мислење

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Абе види, вие не ме сваќате мене. Презимето мое си има историја, пра дедо ми е паднат борец, дедо ми е паднат борец и татко ми не успеал ни дедото ни таткото да си ги запознае, се обидуваше долго време да има машко дете ама едноставно не успеа. И си има голема сентименталност самото презиме. За тоа сакам да го задржам, ништо страшно. Не знам што видовте толку лошо.
Крај краева ШТО има врска чиво презиме ќе се носи? Да не беше ситуацијата како што е ќе го земев на мажот ми презимето без проблем, уште како мала си ги пробував презимињата на симпатиите. :)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Абе види, вие не ме сваќате мене. Презимето мое си има историја, пра дедо ми е паднат борец, дедо ми е паднат борец и татко ми не успеал ни дедото ни таткото да си ги запознае, се обидуваше долго време да има машко дете ама едноставно не успеа. И си има голема сентименталност самото презиме. За тоа сакам да го задржам, ништо страшно. Не знам што видовте толку лошо.
Крај краева ШТО има врска чиво презиме ќе се носи? Да не беше ситуацијата како што е ќе го земев на мажот ми презимето без проблем, уште како мала си ги пробував презимињата на симпатиите. :)
...со други зборови татко ти се обидува да живее преку тебе....не е битно дали тоа ќе има негативни последици по твојот живот, брак, семејство...битно е тој ќе ја задоволи својата сентименталност...можеби твоите деца ќе размислуваат потрезвено и нема да го задржат сентименталното презиме...и што потоа...презимето пак ќе исчезне...а твојот живот ќе биде колатерална штета

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.292
Поени од реакции
23.936
јас мислам најдобро ке биди како насело што е.
ни презиме ни бутир. жената го носи името на мажот.
петко -- петкојца
трајко-- трајкојца
миле-- милејца
кој те прашва за презимето.
а за презимето еве еден едноставен одговор.
ко ке го прашат некое дете чи си ти, на кој кажва чиј е, на таткото или на мајката. ке речи на трајко сум јас или на трајанка.
традиција да го е..м

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
...со други зборови татко ти се обидува да живее преку тебе....не е битно дали тоа ќе има негативни последици по твојот живот, брак, семејство...битно е тој ќе ја задоволи својата сентименталност...можеби твоите деца ќе размислуваат потрезвено и нема да го задржат сентименталното презиме...и што потоа...презимето пак ќе исчезне...а твојот живот ќе биде колатерална штета
Не, не. Пак не ме сваќаш, мене никој не ми рекол ти мораш да ја продолжиш лозата или не знам што, едноставно сама сакам бидејќи знам колку значи презимето. И не знам зашто ми се нафрливте, ко кој знае колку да е лошо. Зашто ти не го земеш на сопругата презимето ако не ти е битно твоето? Затоа што така прават сите? Постојано го прашувам истото прашање, никој не ми одговара.. што е битно чиво презиме ќе се земе? Зарем толку е важно?!

п.с: Зашто мојот живот да биде колатерална штета?

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Нема грешка за едно глупо презиме нејзиниот живот да биде колатерална штета, ама ја правите...

Kajgana Shop

На врв Bottom