Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Македонци муслимани дискриминирани :cautious: Како жити се :icon_lol: Само немој да речеш дека е ради Велија што го упасија :pos:
Имаше еден професор по етнологоија на ПМФ, се викаше Нијазија Лимановски(бог да го прости), се прашуваше, зошто во селата во река отварате Турски училишта и ги терате децата да учат Турски, а незнаат еден збор Турски, а нашите пак ги праќаат во селата кај што има Македонски школи. Што треба уште да направиме за да ви докажеме дека сме Македонци?
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 14:24 ---
јас од она што го видов на видеото можам да заклучам дека ние таму немавме протест туку презентација на нешто ново да не речам најава на некој идни работи што треба да следат, дури и самите луге кој учествуваа на т.н протест не знаеа зошто се таму, голем број беа збунети а некој се смееа, али сепак според коментерите на клипот може да се заклучи дека тие луге се обработени подолго време.
Ова е сработено последните 10 години. Иако е дојдено до доста опасно ниво, сеуште не е помината црвената линија. Сеуште може да се реагира исправно и да се среди ситуацијата.

Македонци муслимани дискриминирани :cautious: Како жити се :icon_lol: Само немој да речеш дека е ради Велија што го упасија :pos:
Од поодамна е проблемот...

Паметам пред 1-2 години кога ИВЗ повикуваше на помош од полицијата бидејќи некои од верниците почнале да се радикализираат. Значи уште од тогаш се знае дека нешто се случува, нешто што и Албанците не го сакаат.
Не знам дали ви текнува но тогаш имаше некакви расправии внатре во ИВЗ бидејќи вахабистите сакале да си присвојат некоја џамија, без одлука на ИВЗ. Исто некаде тој период имаше и една песна за Осама Бин-Ладен што нашиве вахабисти ја снимиле, песната беше нешто во стил дека тој е најголемиот маченик и колку тој придонел кон ширењето на исламот.
Нешто што успеав да најдам (за кратко време бидејќи немам време) е следново:

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D97E4AC6B33D214EAF300E8B96B4544E

Мене само не ми е јасно, каде е полицијата? Каде се ДБК? Човече самиот муфтија вели дека огромни пари се слеваат во Македонија на сметка на радикализација на муслиманските верници?!

Не ми е јасно како може да си дозволат да дојде до тој степен работата, тие да не знаат да мора муфтијата да им каже што е проблемот и што треба да се превземе?

Друга работа, веста е од Септември 2010 !
Каде се службите? Или нив само ги интересираат изборите и како да се освојат изборите?

Торбешиве, само ова се кажува се. Секој понатамошен коментар би бил излишен..
Има неколку теории за настанокот на името од кои најпознати се дека поради маките од Турците овие луѓе ја ставиле главата во торба (и преминале во исламот) и дека ја продале својата христијанска вера за торба сирење.

Торбешиве, само ова се кажува се. Секој понатамошен коментар би бил излишен..
Има неколку теории за настанокот на името од кои најпознати се дека поради маките од Турците овие луѓе ја ставиле главата во торба (и преминале во исламот) и дека ја продале својата христијанска вера за торба сирење.
колку и да се сложувам со ова сепак овој случај е нешто друго, ние имаме ситуација кој што е обработено дел од тоа население односно еден простор во случајов реонот Лабуништа / Октиси, јас би се пршал зошто е одбран тој дел ?

колку и да се сложувам со ова сепак овој случај е нешто друго, ние имаме ситуација кој што е обработено дел од тоа население односно еден простор во случајов реонот Лабуништа / Октиси, јас би се пршал зошто е одбран тој дел ?
Мешании етнички и верски средини се плодна почва за конфликнти. Само се чека причина најчесто е некоја банална..

Имаше гласини кои останаа неофицијални, дека Фијат Цановски преку фирмите на Велија, перел пари од екстермистички организации од Саудиска арабија и ги користел парите за поставување на Вахабистичка база во Струшко.

Како доаѓа времето, мене ми изгледа за точна оваа констатација.

Имаше гласини кои останаа неофицијални, дека Фијат Цановски преку фирмите на Велија, перел пари од екстермистички организации од Саудиска арабија и ги користел парите за поставување на Вахабистичка база во Струшко.

Како доаѓа времето, мене ми изгледа за точна оваа констатација.

И во Чаршија имаше една организација која добиваше пари од Саудиска Арабија за да прават зулуми овде.

А зошто мислам дека од Саудиска Арабија ја сакаат Македонија само заради водата? Кога ќе поврзам и посетата на оној Шеикот што беше се добива некаква логика...

Затоа што таму има најголем број на муслимани.Сигурно нема толку во скопје, во битола прилеп кавадарци и други градови.Македонците муслимани биле угнетувани од страна на самите македонци категоризирајќи како предавници, угнетувани од албанско население при конфликти, како македонци е сега, овие ни со едните ни со другите, а верата им е ислам и е единствено нешто што ги дели или поврзува, зависно со кој, па прифаќаат тоа радикално учење. Значи да не се замараат ниту со политики ниту ништо туку исламот и зата точно во тој крај ги има затоа што таму живееле, како што напоменав, нема никаква врска географската местоположба, туку местото на живеење на лицето кое се радикализира. Дека постојат, постојат, од далеку се гледаат и по однос и по обичај. Сепак ако прашаш муслиман за нив ќе ти кажи оти не се вистински муслимани се водат според учењето на некој си вахабија, учењето на куранот кај нив е БУКВАЛНО тоа што го пишува тоа го сфаќаат, наместо метафорично и со разбирање. Значи ако некој речи “ми дојде ко кец на десетка“ тоа е метафора за некоја работа што ти се случула баш во вистински момент. Е па, тука ќе го сфатат, дека треба да ставиш еден кец над една десетка :D
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 14:54 ---
И во Чаршија имаше една организација која добиваше пари од Саудиска Арабија за да прават зулуми овде.

А зошто мислам дека од Саудиска Арабија ја сакаат Македонија само заради водата? Кога ќе поврзам и посетата на оној Шеикот што беше се добива некаква логика...

Тоа беше посета и разгледување на балканот, кој највеќе е сличен на истокот. Ако некогаш С.Арабија и источните земји би биле поврзани тогаш и овде очекувај да го имаме животот што сите го сонувае со европска унија. Разликата ќе биде во името на унијата, и ништо повеќе.Религијата не ја радикализира баш саудиска арабија, туку дел од религиозните заедници, кои ги има многу.

Затоа што таму има најголем број на муслимани.Сигурно нема толку во скопје, во битола прилеп кавадарци и други градови.Македонците муслимани биле угнетувани од страна на самите македонци категоризирајќи како предавници, угнетувани од албанско население при конфликти, како македонци е сега, овие ни со едните ни со другите, а верата им е ислам и е единствено нешто што ги дели или поврзува, зависно со кој, па прифаќаат тоа радикално учење. Значи да не се замараат ниту со политики ниту ништо туку исламот и зата точно во тој крај ги има затоа што таму живееле, како што напоменав, нема никаква врска географската местоположба, туку местото на живеење на лицето кое се радикализира. Дека постојат, постојат, од далеку се гледаат и по однос и по обичај. Сепак ако прашаш муслиман за нив ќе ти кажи оти не се вистински муслимани се водат според учењето на некој си вахабија, учењето на куранот кај нив е БУКВАЛНО тоа што го пишува тоа го сфаќаат, наместо метафорично и со разбирање. Значи ако некој речи “ми дојде ко кец на десетка“ тоа е метафора за некоја работа што ти се случула баш во вистински момент. Е па, тука ќе го сфатат, дека треба да ставиш еден кец над една десетка :D
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 14:54 ---

Тоа беше посета и разгледување на балканот, кој највеќе е сличен на истокот. Ако некогаш С.Арабија и источните земји би биле поврзани тогаш и овде очекувај да го имаме животот што сите го сонувае со европска унија. Разликата ќе биде во името на унијата, и ништо повеќе.Религијата не ја радикализира баш саудиска арабија, туку дел од религиозните заедници, кои ги има многу.
Што да им ви правам кога Православијето го сметате за национална религија. Живи глупости.

И јас мислам дека не треба да се отфрли тврдењето дека проблемите ги прават радикални вахабисти. Самата реченица Allah Akbar ја користат талибанците пред да се разнесат, а дали истата се користи во други цели и дали е досега во македонија користена не ми е познато...

И јас мислам дека не треба да се отфрли тврдењето дека проблемите ги прават радикални вахабисти. Самата реченица Allah Akbar ја користат талибанците пред да се разнесат, а дали истата се користи во други цели и дали е досега во македонија користена не ми е познато...
Алаху акбар, е со значење, Господ е еден или Господ е голем. Нема никакво агресивно и навредливо значење само по себе. Точно е дека ја користат исламски терористи и така натака, но тоа нема никакво значење и не и дава посебно негативен контекст. Досега во Македонија се користела колку што знам на молитви.

Имаше еден професор по етнологоија на ПМФ, се викаше Нијазија Лимановски(бог да го прости), се прашуваше, зошто во селата во река отварате Турски училишта и ги терате децата да учат Турски, а незнаат еден збор Турски, а нашите пак ги праќаат во селата кај што има Македонски школи. Што треба уште да направиме за да ви докажеме дека сме Македонци?

Да беше жив Нијазија Лимановски , ќе разбереше зошто децата им учат на турски ... затоа што не може еден торбеш кој верува во Ислам , да учи во исто оделение со еден од Вевчани на кого културата му дозволува да навредува Исламот.
Вевчани го забрза процесот на албанизација и турцизација на тие што се Муслимани а зборуваат македонски јазик.

Што да им ви правам кога Православијето го сметате за национална религија. Живи глупости.

Jас не ја сметам за национална религија затоа што не е. Исламот е национална на арапите, од кај нив потекнува. Јудаизмот е национална религија на евреите. (стариот завет) а од него потекнува новиот, со христос, за месијата кој дошол да си го спаси избраниот народ (евреите) и се шири христијанството.Не гледам причина човек од македонија да се поврзи со христијанството или пак као што велиш да била национална религија. Проблемот е во придавањето големо значење од пошироката маса, еве земи пример тетовирање КРСТ + ЛАВ + АЛЕКСАНДАР ИЛИ МАКЕДОНСКО ЗНАМЕ. Еј човече, која дебилност, александар и христос, разликата се состои во половина век од еден до друг а овде се поврзува како двата да се едно. Не ја поврзувам јас, религијата ми се чини оти е на секо поединец право на избро што ќе верува и како па нема потреба да се придава значење посебно не на национално ниво.

Алаху екбер е израз не само кај талибанците, кои се со испран мозок, туку се користи секаде и од секогаш, значењето е Господ е поголем, значи од она што тој ќе го направи или она што некој го направил, сака да кажи оти има некој над него а тоа е господ.

Единствените интересите на Блиско-Источните земји на Балканот и Македонија се водата, нема да верувам во ништо друго.
Само од тоа би имале корист од дивјациве на Балканов, друго не гледам што би било корисно или интерес нивни. А настаниве како што тргнале со вахабистите во Македонија се спонзорирани од токму тие земји кој подоцна ќе им бидат од голема корист.
Може на некој оваа теорија ќе им изгледаа смешно, ама по мое мислење тоа е.
Абе ако им е дојдено до вода ќе се поврзат со политичарите повеќе а не со вахабистите.Поентата е шиерење на едно верување, а тоа е само гранка на исламот, исто како Јеховини сведоци,католици,протестанти,христијани...

Погрдни графити испишани на Исак џамија во Битола
Погрдни графити кои поттикнуваат верска нетрпеливост денеска осамнаа на Исак џамија во централното градско подрачје на Битола.

getImageThumbnail.axd
Со оглед на тоа што џамијата се наоѓа на мошне фреквентно место, во самиот центар на градот, се претпоставува дека графитите засега непознатите сторители ги испишале за време на ноќните часови со цел да не бидат забележани.
Графитите се испишани со црвен спреј и на ѕидот и на влезната врата од џамијата. Од битолското муфтиство не сакаа да го коментираат случајот.
Битолчани се згрозени од ваквиот чин и велат дека сега сите треба да ја задржат смиреноста и да ја покажат толеранцијата по која Битола е позната со векови наназад. Тука од секогаш имало добар соживот меѓу христијаните и муслиманите и не треба ситни провокации да ја нарушуваат довербата и да шират нетрпеливост.

Цела Џамија е ишарана ова е само една слика !!​

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom