Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Evo jas ne sum go gledal filmot, a i ne planiram nekogas da go gledam, pa bi te zamolil da kazes zosto mislis deka ke si dobie oskar?
Мислев да пишам рецензија ама зафатен сум во моментов, попосле ќе пишам или пак во темата за Оскарите ќе напишам малку поопширно.
--- надополнето: 30 јануари 2012 во 00:30 ---
Evo jas ne sum go gledal filmot, a i ne planiram nekogas da go gledam, pa bi te zamolil da kazes zosto mislis deka ke si dobie oskar?
http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-за-филм-со-кратка-рецензија.198/page-210#post-4728250

Еве, ако има потреба за дискусија пиши овде или кај Оскарите.

Јас преска седнав, т.е. легнав да го гледам и заспав двапати. Стигнав до 30-та минута, ама она што го видов не ме фасцинираше воопшто. Некои моменти ми беа премногу клише и филмот го доживував како нешто вештачко. Сепак, можно е понатаму да станува поинтересен, ќе дознаам наскоро.

Со сецкање тешко да ти остави впечаток...

Со сецкање тешко да ти остави впечаток...
Знам, многу мразам да гледам филмови на рати. Ама морав да станам колку да не заспијам. Во секој случај, сакам да го изгледам колку да видам зошто се крена толкава врева.

The Great Water
b000bjs4du.jpg

Секоја чест за рецензијата и филмскиот избор. Се согласувам дека ова е прекрасен филм и е дефинитивно еден од топ 5 те најубави македонски филмови, кој за жал никогаш не го доби вистинскиот третман. Јас го гледав во средно училиште за прв пат, на часот по македонски јазик и се воодушевив од она што го видов. Интересно ликот на Исак го глуми девојка по име Маја Станковска и да не ви каже човек дека е женско нема да поверувате. Преубаво одиграно од нејзина страна со оглед на фактот што е аматер во областа на филмот.

Токму со VLJ го коментиравме овој филм пред некој ден. Не знам дали сте го гледале The Devil's Backbone на Гиљермо Дел Торо? Можеби е само до мене, меѓутоа, гледајќи го филмов цело време се обидував да сфатам на кој друг филм амбиентално ме потсетува. Дефинитивно како Дел Торо да го гледал нашиов филм и вметнал некои елементи од него. Може и да се работи за случајност, навистина не знам. Како и да е, овој филм треба да биде задолжително филмско четиво за секој македонец.

Еден од подобрите домашни филмови е големата вода. Кој не бара висок квалитет, може да си го изгледа на youtube:

Tags: wot, Psyside.

Можеби една од причините што филмот не доби соодветен третман и заслужена слава во Македонија се финансиите. Јас барем не видов ниту една реклама на телевизија или во весник. Знам дека едвај собраа средства да ја завршат постпродукцијата. Филмот излезе дури 3-4 години откако заврши снимањето. Сепак, еден од најдобрите македонски филмови ever, како што пишува и на плакатот: Extraordinary.

Мене Големата вода баш ме разочара. Не дека како филм не е добар, туку дека не ја претставува книгата во целата своја убавина. И тоа најмногу затоа што го осакатија ликот на Исак, и мислам дека е баш заради то шо неговиот лик го глуми девојче (в срце ме мана ко го барав глумецот од ко го изгледав филмот) и не збора ништо во целиот филм. Голема штета. Иако има сцени шо многу добро ја доловуваат суштината и иако лично не ми се бендиса, интересна му беше идејата Водата да ја преставуваат како Мајката.
И никогаш нема да ја сфатам потребата да се уфрлуваат непотребни секс сцени во сите македонски филмови.

Пред малку го изгледав Take Shelter. Касно ми е да пишувам рецензија, ама само на кратко да кажам нешто. Филмот ептен ми се допадна. Може да се опише како понезабегана верзија на Melancholia, но овојпат од машка перспектива. Не знам што му стана на Холивуд со овие филмовите за апокалипса. Anyway, она што најмногу ми остави впечаток во филмот е Мајкл Шенон. Каква феноменална глума, није могуче. Се надевам дека ќе има богата кариера и истовремено не ми е јасно како никој не му даде барем една мизерна номинација за најдобра глума. He was robbed!
И да, како и во секој филм што се појави изминатата година, и во овој глуми Џесика Частеин.

Пред малку го изгледав Take Shelter. Касно ми е да пишувам рецензија, ама само на кратко да кажам нешто. Филмот ептен ми се допадна. Може да се опише како понезабегана верзија на Melancholia, но овојпат од машка перспектива. Не знам што му стана на Холивуд со овие филмовите за апокалипса. Anyway, она што најмногу ми остави впечаток во филмот е Мајкл Шенон. Каква феноменална глума, није могуче. Се надевам дека ќе има богата кариера и истовремено не ми е јасно како никој не му даде барем една мизерна номинација за најдобра глума. He was robbed!
И да, како и во секој филм што се појави изминатата година, и во овој глуми Џесика Частеин.
Супер што пиша, пред некој несец го видов филмов во најава и сум го заборавил. Таман да го потрошам лимитот денес :)

Овој ми е мене во листа за гледање, значи има добра снимка?

Дајте луѓе некој филм за на школо да гледаме :icon_mrgr:
Да има што помалце дијалози, повеќе акција :))))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom