Дали Господ казнува?

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
.

Кога ќе се земе буквално - така испаѓа дека е.

Но кога ќе ти се одкрие - преку ХРИСТА - ДУХОВНО, тогаш ќе увидиш дека всушност ГОСПОД не е ТОЈ што казнува, туку нашата глупост и глувост (непослушност)!

.
Глупоста и глувоста на луѓето е затоа што не го познаваат доволно Бог затоа што има многу дволичност , љубомора ,неверства ,неморал и многу други работи по кои човекот е занесен, а заборава на Бог. Луѓето имаат многу зли мисли и се додека постои онаа``ДА МУ УМРЕ КОЗАТА НА КОМШИЈАТА``никогаш човекот нема да биде милуван од Бог. Да луѓето се поблиску до сатаната отколку до бога. Се додека здравиот не му влезе во кожата на болниот или богатиот во кожата на сиромавиот Бог ќе казнува...

Глупоста и глувоста на луѓето е затоа што не го познаваат доволно Бог затоа што има многу дволичност , љубомора ,неверства ,неморал и многу други работи по кои човекот е занесен, а заборава на Бог. Луѓето имаат многу зли мисли и се додека постои онаа``ДА МУ УМРЕ КОЗАТА НА КОМШИЈАТА``никогаш човекот нема да биде милуван од Бог. Да луѓето се поблиску до сатаната отколку до бога. Се додека здравиот не му влезе во кожата на болниот или богатиот во кожата на сиромавиот Бог ќе казнува...

.

Толку безкрајно Мудар, Голем и Љубезен е Совршениот БОГ - Кој што лично ни се покажа во Исус - што Тој воопшто нема потреба и не сака да казнува, туку да спасува. И тоа да спасува од таткото на неверата и глупоста, која што одсекогаш луѓето ги казнувала и ги казнува, држејќи ги под своја власт!

... Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него да не загине, туку да има вечен живот.
Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.

(Ев. Јован 3:16+17)

И ако некој ги чуе зборовите Мои (вели Исус), и не поверува, Јас нема да го судам, зашто не дојдов да му судам на светот, туку светот да го спасам.

(Ев. Јован 12:47)

.

Јас мислам дека за Спирос треба да се отвори една тема „Библија“ па таму да ја препише целата библија на форумов. Нека има и форумов библија, зошто да не.

Имаше една баба што за сите понешто кажуваше (се ситеше) Господ се и врати....не е фер во детали да одам,ама нејзините деца глава некренаа.

Имаше една баба што за сите понешто кажуваше (се ситеше) Господ се и врати....не е фер во детали да одам,ама нејзините деца глава некренаа.
Аферим.....само никако не гледам на кој начин нејзините деца влегуваат во приказнава...?!

Синот е инвалид,одкако во млади денови имаше една несреќа.....а старата цел живот,додека беше жива,гледаше со потсмев на лицата со хендикеп.

Синот е инвалид,одкако во млади денови имаше една несреќа.....а старата цел живот,додека беше жива,гледаше со потсмев на лицата со хендикеп.
Претпоставувам дека тоа го поврзуваш со наводната казна на старата....но друго ми беше прашањето. Зошто да казнуваш некого, повредувајќи други луѓе кој му се нему блиски?! Што имаат нејзините синови со тоа што ТАА се потсмевала на тие луѓе?!

Претпоставувам дека тоа го поврзуваш со наводната казна на старата....но друго ми беше прашањето. Зошто да казнуваш некого, повредувајќи други луѓе кој му се нему блиски?! Што имаат нејзините синови со тоа што ТАА се потсмевала на тие луѓе?!
Луѓето секогаш слушаат и гледаат она што сакаат да слушнат и видат.

Блазеси им на едните, а загреота другите.
Абе остај. Работава дојде ако јас се насмеам што глеам на телевизија како некој паднал, утре моите потомци (ако ги имам) ќе се испокршат од паѓање. Тоа госпоТ и неговите казни ќе забрани и да се насмееш ко човек. Смеата ќе стане грев уште малку.

Ако Бог е совршенство и љубов,тогаш како можеме да ги ставиме овие карактерстики во ист кош со одмаздољубивоста?

Да Бог казнува, не е мачка што велиме да те изгребе полека ама сигурно казнува,а доколку не ја осетиш Неговата казна тоа ќе го осети твоето второ и трето поколение. Да поради твоите гревови Тој ќе ги казнува и твоите внуци.
Бог по сите дефиниции треба да е љубов, но Бог казнува овде на земјата, а ете наградува на небото...нејасно е зошто не наградува и овде на земјата. По оваа логика со бабата и синот, заради некој прапрадедо криминалец, силувател...треба да страда неговото правнуче ни криво ни дужно, а тоа е нешто кое за мене е премногу апсурдно и сурово како учење/убедување.

Значи 3 прашања ми се гледаат засега
- зошто Господ секогаш казнува овде, а наградува на небото,
- кое е мерилото за казна, дали е тоа големината на гревот и
- зошто за гревовите на прадедото страда неговиот потомок (како што имате напишано)

Pa da. Jas mislam deka Gospod kaznuva. No smetam deka sekogash so Ljubov i za nashe dobro ne kaznuva. Ne mi teknuva nekoj primer... :) Sho znam ... Ako imash devojka i ako ja sakash najpovekje od se nea, ne gledash nishto drugo osven nea, se karash so site za nea, se kolnish vo Boga a lazhesh od strav da ne ja izgubish.Me svakjate ? Taa, pa taa, samo taa i nishto drugo, taa ti e pred se i pred sekoj, mislam deka kje ja izgubish, barem na nekoe vreme. Po kazna, za da svatish deka ne mozhe nekoj da ti bide pred Boga, ili da gi vregjash drugite i da se karash so niv, samo zato shto strastveno si zatreskan vo nekoja. I slichno. Ako dobro se sekjavam i vo Biblijata pishuva Bog go kaznuva onoj shto go ljubi. Mozhda glup mi beshe primerot, ama toj mi preleta prv niz glava, go staviv za da se razbereme na koj nachin kaznuva Bog spored moe mislenje. A ne deka bi me kaznil , shto znam jas - zaradi greshkite na dedo mi ili tatko mi.

Pa da. Jas mislam deka Gospod kaznuva. No smetam deka sekogash so Ljubov i za nashe dobro ne kaznuva. Ne mi teknuva nekoj primer... :) Sho znam ... Ako imash devojka i ako ja sakash najpovekje od se nea, ne gledash nishto drugo osven nea, se karash so site za nea, se kolnish vo Boga a lazhesh od strav da ne ja izgubish.Me svakjate ? Taa, pa taa, samo taa i nishto drugo, taa ti e pred se i pred sekoj, mislam deka kje ja izgubish, barem na nekoe vreme. Po kazna, za da svatish deka ne mozhe nekoj da ti bide pred Boga, ili da gi vregjash drugite i da se karash so niv, samo zato shto strastveno si zatreskan vo nekoja. I slichno. Ako dobro se sekjavam i vo Biblijata pishuva Bog go kaznuva onoj shto go ljubi. Mozhda glup mi beshe primerot, ama toj mi preleta prv niz glava, go staviv za da se razbereme na koj nachin kaznuva Bog spored moe mislenje. A ne deka bi me kaznil , shto znam jas - zaradi greshkite na dedo mi ili tatko mi.

Добро е свесен си за примерот.

- зошто Господ секогаш казнува овде, а наградува на небото,

Затоа што овоземниот живот е минливо-менлива категорија, а текот од овој живот треба да ни‘ биде подготовка за вечниот живот во Царството Небесно, кое Христос ни‘ го вети, како награда за Неговите следбеници.
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 12:38 ---
- кое е мерилото за казна, дали е тоа големината на гревот и

Мерилото за казна е мерката/количината која секој од нас, како поединец, согласно својот духовен раст, може да ја поднесе, а да не загине. Секој грев пак, има своја казна, пропорционална на гревот. Светиите велат дека дури и во пеколот, не сите трпат исти маки, туку онолку колку гревови сториле во својот живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom